ARSLAN’DAN TAŞERON İŞÇİLERE “ÖRGÜTLENİN” ÇAĞRISI

08 Mayıs 2015 14:00, Haberler


ARSLAN’DAN TAŞERON İŞÇİLERE “ÖRGÜTLENİN” ÇAĞRISI

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, taşeron işçilerine yönelik olarak yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda, “Mazlum, haksızlığa, adaletsizliğe uğramış, haklarını alamamış, sadece kamuda taşeron olduğu için hakları gasp edilmiş insanların haklarını ve dualarını almak için yola çıktık. Sendikalı olun, hakkınızı bize emanet edin” dedi.

Genel Başkanımız Arslan, 7 Mayıs 2015 tarihinde Hizmet İş Sendikası Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen Taşeron İşçileri Bilgilendirme ve İstişare Toplantısına katıldı. Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Aslan, Hizmet-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, Ak Parti Kayseri Milletvekili Adayları Mehmet Özhaseki ve Aydın Kalkan, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Kayseri şube bakanları ve çok sayıda taşeron işçisi katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, taşeron işçilere toplu sözleşme kapısının aralandığını belirterek, “Bakanlar Kurulu'nun asıl ve yardımcı işlerin belirlenmesi konusunda karar alması gerekiyor. Bu asıl işlerde bundan sonra taşeron işçiler çalışmayacak, kadrolu işçiler çalışacak. Başbakan'ın açıkladığı karar, mahkeme kararları olan yerlerde işçilerin kadrolarını kanun düzenlemesiyle vermek anlamı taşıyor. Bu da bütün alt işverenlerde çalışarak asıl işçi sayılan bütün işçiler kadrolu olacak demektir. Seçimlerden sonra oluşacak meclis ve hükümetin bu konuda bir kanun çıkarması lazım. Tespitlerimize göre 150 bin civarında mahkeme kararı alan ve asıl işçi sayılan arkadaşımız var, bundan sonra açılacak davalarla bu sayı artacaktır” diye konuştu.

 

“Taşeronla Mücadelenin Yolunu HAK-İŞ Açtı”

 

Taşeronla mücadelede HAK-İŞ’in çalışmaları sonucu yol alındığını ve çözümün de sendikal örgütlülükten geçtiğini ifade eden Arslan, “Sizler sendikalı olduğunuz sürece varsınız, sendikalı değilseniz yoksunuz, sendikanıza destek verin, sahip çıkın, aksi bir durumda sizleri hiç kimse var saymaz, saymıyor” dedi.

Arslan, mazlum, haksızlığa, adaletsizliğe uğramış, haklarını alamamış, sadece kamuda taşeron olduğu için hakları gasp edilmiş insanların haklarını ve dualarını almak için yola çıktıklarını söyledi. Arslan, bu yolda sıkıntı, yalan, iftira, haksızlık gibi her türlü olumsuzlukla karşı karşıya kalmalarına rağmen yılmadan, usanmadan inandıkları davanın arkasından gittiklerini söyledi. "Sendikalı olun hakkınızı bize emanet edin” çağrısı yapan Arslan, “Taşeron işçilerle yaptığımız toplantılar sonrasında ağlayanların olduğunu gördük. Hastanelerde, kredi yurtlar kurumunda, daha pek çok kamu kurumunda nasıl dışlandıklarını, nasıl haksızlığa uğradıklarını, aşağılandıklarını ve bütün bunların karşısında köle ücretiyle nasıl çalıştırıldıklarını hissettik. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bütün kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerle ilgili kanun çıkmadan biz bütün süreçleri takip ettik" dedi.

 

“Sendikalı Olun Çağrısı”

 

Türkiye 'de belediyelerle beraber yaklaşık 1 milyon 200 bin taşeron işçi olduğuna dikkati çeken Arslan, örgütlenilmesi halinde seslerinin daha güçlü çıkacağını ve Ankara'ya duyurabileceklerini ifade etti. Toplu sözleşme hakkı yokken taşeron işçilerin biraraya gelmesi ve örgütlenmeleri halinde seslerini istedikleri herkese duyurabileceklerine söyleyen Arslan, şunları kaydetti:

"Önce örgütleneceğiz, sendikalı olacağız. Sendikalı olmak, yaşadığımız haksızlığa meydan okumak, bu haksızlığı reddetmek demektir. Sendikalı olmak onurumuza, haysiyetimize, şerefimize, geleceğimize sahip çıkmaktır. Bunun başka türlü tanımı olamaz. Sendikalı değilseniz yoksunuz. Bizim için değil, işverenler için yoksunuz. Keyfi uygulamalar, keyfi işten atmalar, fazla çalıştırmalar, mesaisiz çalıştırmalar, ' bugün gel yarın git' demeler. Bunların hepsini yaşadınız. Sendikalı olmak bütün bunlara karşı direnmektir. İşte sendikalı olmanın ne anlama geldiğini görüyorsunuz. Sendikalı oldunuz kanun çıkmaya başladı, toplu sözleşme geldi, daha sonra da kadro gelecek. Ben buna yürekten inanıyorum. Somut bir söz yok, kanun tasarısı yok. Ama şuna inanıyorum, eğer biz taşeron işçiler olarak örgütlenir, Türkiye'deki bütün taşeronları sendikalaştırırsak kadronuz gelecektir. Ama bu mücadeleyle olur. Kendiliğinden olmuyor. Bizim literatürümüzde hak verilmez alınır. Hakkı almasını bileceksiniz."

 

“Mücadele Etmeden Başarı Olmaz”

 

Mücadele etmeden, çabalamadan, koşmadan ve davaya sahip çıkmadan başarının sağlanamayacağını ifade eden Arslan, "HAK-İŞ'in sağladığı büyük bir imkan var. Biz işçilerimiz zarar görmesin diye önce işverenlerle görüştük. Daha sonra kurumlarda çalışan taşeron işçilerimizi sendikaya üye yaptık. Bütün belediye başkanlarımızla bu konuda bir mutabakat sağladık. Buna rağmen arkadaşlarımızın bazıları korktu. 'Belediye başkanları izin verdi, taşeron firma bize karışmayacak mı?' diyen arkadaşları hatırlıyorum. Allah'a şükür bunları geçtik. Kazasız belasız bütün arkadaşlarımız sendikamıza üye oldu. Daha sonra toplu sözleşme süreçlerini başlattık” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HAK-İŞ Kayseri İl Temsilcisi ve Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Halil Özdemir yaptı. Özdemir, HAK-İŞ olarak, her zaman işçilerin yanında olduklarını ve onların sıkıntılarını gidermek için gece- gündüz canla başla uğraştıklarını söyledi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Adayı Mehmet Özhaseki de 21 yıldır Kayseri’ye Belediye Başkanı olarak hizmet ettiğini ve taşeron sorununu çözmek için Genel Başkan Mahmut Arslan ve Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir ile defalarca oturup konuştuklarını hatırlatarak, “Taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımızın hangi şartlar altında ve ne kadar ücretle çalıştıklarını çok iyi bildiğimiz için onların sendikaya kayıt olmaları yönündeki tercihlerine saygı gösterdik. Taşeron işçilerinin maaşları ve sosyal haklarının bir an önce düzelmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

HAK-İŞ Kayseri İl Temsilcisi ve Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Halil Özdemir yaptı. Özdemir, HAK-İŞ olarak, her zaman işçilerin yanında olduklarını ve onların sıkıntılarını gidermek için gece- gündüz canla başla uğraştıklarını söyledi.

 

AK Parti Kayseri Milletvekili Adayı Mehmet Özhaseki de 21 yıldır Kayseri’ye Belediye Başkanı olarak hizmet ettiğini ve taşeron sorununu çözmek için Genel Başkan Mahmut Arslan ve Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir ile defalarca oturup konuştuklarını hatırlatarak, “Taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımızın hangi şartlar altında ve ne kadar ücretle çalıştıklarını çok iyi bildiğimiz için onların sendikaya kayıt olmaları yönündeki tercihlerine saygı gösterdik. Taşeron işçilerinin maaşları ve sosyal haklarının bir an önce düzelmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

Arslan’dan Haseki’ye Plaket

 

Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Arslan, Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Ak Parti Milletvekili Adayı Mehmet Özhaseki’ye plaket takdim etti. Halil Özdemir de işçiler adına üzerinde Allah Lafzı olan bir tablo hediye etti.

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

08 Mayıs 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu