TÜRKİYE ORGAN NAKLİ VAKFINDAN HAK-İŞ’E ZİYARET

13 Şubat 2015 14:00, Haberler


TÜRKİYE ORGAN NAKLİ VAKFINDAN HAK-İŞ’E ZİYARET

 

Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız hastalığın kimi ne zaman yakalayacağının, kimin ne zaman organa ihtiyaç duyacağının belli olamadığını belirterek, “Bağışlanacak her organ bir insan hayatının kurtulması anlamına gelmektedir. Bir hayat sona ererken başka bir hayatı kurtarmak insanların elindedir” dedi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, 12 Şubat 2015 tarihinde Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız’ı ziyaret ederek, Türkiye Organ Nakli Vakfının çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

Yıldız: “Organ Bağışı Erdemli Sendikacılar Açısından Önemli Bir İnsanlık Görevidir”

 

Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, hastalığın kimi ne zaman yakalayacağının, kimin ne zaman organa ihtiyaç duyacağının belli olamadığını belirterek, Türkiye Organ Nakli Vakfı’nı bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak konusunda yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla kutladı. HAK-İŞ’in klasik sendikacılık anlayışının dışında insanı ve toplumu ilgilendiren bütün konularda çalışmalar yürüttüğünü, sorunları tespit edip çözüm önerileri ürettiğini ifade eden Yıldız, organ nakli konusunda toplumsal bilinç oluşturmak konusunda Türkiye Organ Nakli Vakfı ile ortak çalışmalar yürütülebileceğini kaydetti. Yıldız, “Organ bağışı hem erdemli insanlar hem de erdemli sendikacılar açısından önemli bir insanlık görevidir. Bağışlanacak her organ bir insan hayatının kurtulması anlamına gelmektedir. Bir hayat sona ererken başka bir hayatı kurtarmak insanların elindedir. Tüm insanlar, üyelerimiz hastanelere bir de bu gözle bakmalı, organ yetmezliği dolayısıyla tedavi gören hastaların kurtuluşunun kendi bağışlarından geçtiğini bilmelidir. Çünkü organ bağışı ile kronik organ yetmezliği ile boğuşan binlerce insan yeniden hayata tutunabilir” dedi.

 

Yıldız, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in son derece güzel ifade ettiği gibi “Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır” dedi.

“STK’ların Organ Bağışı Kampanyası Daha Fazla Hastaya Yaşam Şansı Sunmaktadır”

 

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, HAK-İŞ’i ziyaret etmekten ve HAK-İŞ’in organ bağışı konusundaki hassasiyetinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “HAK-İŞ gibi sivil toplum kuruluşlarının organ bağışı kampanyalarını desteklemesi daha fazla hastaya yaşam şansı sunmaktadır” dedi.

 

Kahveci, organ bağışı ve Türkiye Organ Nakli Vakfının kuruluşu, vizyonu ve misyonu hakkında b ilgi verdi. Kahveci, 1995 yılında Türkiye Böbrek Nakli ve Diyaliz Hastalarına Hizmet Vakfı olarak kurulan Vakfın, dünyada ve ülkemizde organ, doku ve hücre nakli hizmetlerinin geldiği nokta ve gelecekteki koşullar göz önüne alınarak 2013 yılında Türkiye Organ Nakli Vakfı adıyla hizmet vermeye başladığını söyledi. Kahveci, Vakfın misyonunun organ nakli alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olmanın yüksek sosyal sorumluluk bilinci içinde ve tüm bileşenlerle işbirliği yaparak ülkemizde ve dünyada organ nakli hizmetlerinin gelişimine en üst düzeyde katkıda bulunmak olduğunu ifade etti. Her bağışın yeni bir hayat olduğunu ifade eden Kahveci Vakfın vizyonunu ise “Modern teknolojik imkanlar ve profesyonel iş gücü sayesinde tıbbi, hukuki ve etik kurallar ile moral değerler ve diğer sosyal normlara uygun, etkili, erişilebilir ve sürdürülebilir bir sistem içerisinde organ bağışını teşvik edip organ nakli hizmetlerini geliştirerek organ nakli ihtiyacı olan daha fazla hastaya yaşam şansı sunmaktır” şeklinde açıkladı.

 

Kahveci, yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesinin organ bağışı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

 

“Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokularının ihtiyacı olan hastalar için kullanılmasına izin verebilir veya hayatta iken bu konuda bir beyanda bulunmamışsa yine tıbben yaşamı sonar erdikten sonra yakınları tarafından organ ve dokuları bağışlanabilir. Bu işlem ölüden (kadavra) canlıya organ bağışıdır. Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile bir böbreğini veya karaciğerinin bir kısmını ihtiyacı olan bir hasta için bağışlayabilir. Bu işlem de canlıdan canlıya organ bağışıdır. Organ bağışında, tıbbi, hukuki, etik ve dini değerler açısından karşılık beklemeden gönüllü olma durumu esastır.”

 

Organ naklinin vücutta görev yapamayacak derecede işlevini kaybetmiş organların yerine ölüden ve ya canlıdan alınan organların nakledilmesinin organ nakli olduğunu ifade eden Kahveci, ülkemizde tüm organ, doku ve hücre nakillerinin başarılı bir şekilde yapıldığını belirterek, başta böbrek yetmezliği olmak üzere organ yetmezliği dolayısıyla nakil bekleyen çok sayıda hasta olduğunu söyledi. Kahveci, organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerine veya Türkiye Organ Nakli Vakfı’na başvurarak organ bağış kartının alınabileceğini söyledi.

 

Bağış Kampanyasına Katılmaya Teşvik

 

Kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Organ Vakfı’na bağışlar için hesap numaraları:

 

HALKBANK ANKARA ÇUKURAMBAR ŞUBESİ

IBAN: TR27 0001 2001 3100 0016 1000 10 (TL)

IBAN: TR03 0001 2001 3100 0058 1000 84 (USD)

IBAN: TR03 0001 2001 3100 0058 1000 85 (EUR)

 

Ayrıca, Tüm GSM operatörlerinden "DESTEK" yazıp 5979' a kısa mesaj (SMS) yollayarak 5 TL bağışta bulunulabiliyor.

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Şubat 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu