ARSLAN KANAL A YAYININA KATILDI

25 Aralık 2014 14:00, Haberler


ARSLAN KANAL A YAYININA KATILDI

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 25 Aralık 2014 tarihinde Kanal A yayınına katılarak, Asgari Ücret ve İş Kazalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri tek konfederasyonun temsil ettiğine dikkat çeken Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun nasıl bir asgari ücret belirlemesinden önce, nasıl bir komisyon olduğuna bakmak gerekiyor. Bu komisyonun 5 üyesi işçiler, 5 üyesi işverenler, 5 üyesi de hükümet temsilcilerinden oluşuyor. İşverenleri tek konfederasyon temsil ediyor TİSK, ama işçileri üç tane Ekonomik Sosyal Konsey üyesi konfederasyon olmasına rağmen maalesef Asgari Ücret Tespit Komisyonunun anti demokratik, çoğulcu yapıya kapalı ve darbe dönemlerinin alışkanlıklarını devam ettiren bir zihniyetle sadece bir konfederasyon bütün işçileri temsil ediyor. HAK-İŞ ve DİSK bu toplantılara katılmıyor. Toplantılara katılan Türk-İş de bu konuda bizleri herhangi bir şekilde bilgilendirme ve birlikte çalışma, komisyon toplantılarına gözlemci olarak katılıp beraber bu sorunu çözme konusunda hiçbir çaba sarf etmiyor. Bu nedenle Asgari Ücret Tespit Komisyonunun anti demokratik yapısının sonuçlarını da doğrudan etkileyeceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Asgari ücreti sadece en az ücret olarak tanımlamanın doğru olmadığını söyleyen Arslan, “Asgari ücretin Türkiye gibi ülkelerde, bizim gibi geleneksel yapıların, ailevi yapıların güçlü olduğu ülkelerde asgari ücretin evli iki çocuklu bir işçi ailesinin asgari giderlerini karşılayacak şekilde hesaplanması gerekiyor. Eğer bu anlayışı kabul edersek, TÜİK’in ve diğer resmi kurumların verilerini esas alarak sağlıklı, objektif kriterlere dayalı bir asgari ücret hesaplanabilirse, bunun sonuçları hem Türkiye’de asgari ücretle çalışanlar için, hem Türkiye’nin gelir dağılımı adaletsizliğini giderme konusundaki çalışmalar için çok önemli bir katkı olacaktır” dedi.

 

Asgari ücretten verginin kaldırılmaması gerektiğini belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakılması konusunda bizim endişelerimiz var. Asgari ücretin vergisi en aza indirilmeli ama mutlaka vergi olmalı. Çünkü pek çok işveren bu defa birçok çalışanını vergi dışı bırakıp vergi kaçırmak için bütün çalışanlarını asgari ücrete çekme konusunda bir çaba içerisine girecektir” dedi.

 

İş kazaları konusuna da değinen Arslan, iş kazalarını önlemenin bir zihniyet meselesi olduğuna dikkat çekti. Ölümlü iş kazalarının yüzde 95’inin önlenebilir kazalar olduğunu ifade eden Arslan, “Hangi işi yaparsak yapalım öncelikli olarak işverenlerimiz çalışanları işin merkezine, odağına koymak zorundalar. Eğer işçiyi, emeği bir araç olarak görürseniz bu araç maalesef merkeze koymadığınız, odağa koymadığınız bir araç her zaman bu tür sorunlarla karşı karşıya kalır” dedi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Aralık 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu