ARSLAN: “SENDİKAL HARAKETE KADIN ELİ DEĞMELİ”

15 Aralık 2014 14:00, Haberler


ARSLAN: “SENDİKAL HARAKETE KADIN ELİ DEĞMELİ”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplumun büyük bir kısmını kadınların oluşturduğuna dikkat çekerek sendikal harekete kadın elinin değmesi gerektiğini ifade etti. Arslan, “Kadınların elinin değmediği yerde eksiklik vardır. Sendikalarımızın her aşamasına kadın elinin değmesi gerekmektedir” dedi.

HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından, HAK-İŞ’e üye sendikaların kadın komitelerinin katkılarıyla yürütülmeye başlayan “Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi” kapsamında 8. Sendikal Kadın Eğitim Programı Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın katılımıyla 15 Aralık 2014’te Ankara Meyra Palace Otelde yapıldı. Eğitim programına, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TBMM İdari Amiri, Çorum Milletvekili, HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu, AK Parti Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, HAK-İŞ Yönetim Kurulu Üyeleri, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın genel başkan ve yöneticileri ile kadın komitesi yöneticileri ve iş yeri temsilcileri katıldı.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplumun büyük bir kısmını kadınların oluşturduğuna dikkat çekerek sendikal harekete kadın elinin değmesi gerektiğini ifade etti. Arslan, “Kadınların elinin değmediği yerde eksiklik vardır. Sendikalarımızın her aşamasına kadın elinin değmesi gerekmektedir. Ancak bir ayrımcılık, bir kota ve benzeri bir kısım düzenlemelerle kadınları bu alana çekme arzusunda değiliz. Tam tersi erkeklerle eşit mücadele edeceğiniz platformlar oluşturduk. Buyurun birlikte mücadele edelim” dedi.

Türkiye’de çalışma hayatında kadın sayısının yüksek olmasına rağmen, sendikal temsildeki oranın daha az olduğuna vurgu yapan Arslan, bu sorunun çözümü için düzenlenen eğitim programlarının önemine işaret etti.

 

HAK-İŞ’in kadınların sendikal harekete katılımının arttırılması konusunda çalışma yapan önemli bir kuruluş olduğunu ifade eden Arslan, HAK-İŞ’in kararlı, ilkeli ve adaletli tutumunun kadınların sendikal yaşamda öne çıkmasını sağladığını belirtti.

Çalışmaların sadece soyut anlamda kalmadığının ifade eden Arslan, “HAK-İŞ’in genel kurullarında aldığı kararalar, yönetim kurulunun kararlılığı ve bu çalışmaları bir kadın manifestosuna çevirme azmi sürecin hızlı yol almasını sağladı. Sadece mevzuatla kadınlara yapılan ayrımcılığa dur diyemeyiz. Topyekûn bir zihniyet değişimine ve önyargıların yıkılmasına ihtiyaç var. Bunları öncelikli konular arasına almamız sorunu çözer” dedi.

 

Türkiye’de ve dünyada kadın olmanın zor olduğunu, çalışan kadın olmanın daha da zor olduğunu ve çalışma hayatında kadınların yaşadıkları zorlukların da farkında olduğunu belirten Arslan, mobbing ve şiddete en fazla maruz kalan kesimin kadınlar olduğunu, bu konularla ilgili çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

HAK-İŞ Kadın Komitesi’nin uluslararası örgütlerde de ciddi şekilde temsil edildiğini dile getiren Arslan, “ETUC, ITUC ve PERC’ün kadın komitelerinde Türkiye’nin HAK-İŞ üzerinden temsil edilmiş olmasının, bizim için ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye’de HAK-İŞ’in kadın çalışmaları konusunda yarıştığı başka bir konfederasyon yok. Biz kadını sadece 8 Mart’larda, sadece belli toplantılarda öne çıkaran değil, kadını sendikal mücadeleye katma çabası içerisinde olan bir kurumuz” dedi.

 

Arslan, yapılan çalışmaların önemli bir süreç olduğunu ve HAK-İŞ’in büyüdükçe kadınların çalışma hayatında ve sendikal temsilde de görünürlüğünün artacağını ifade etti.

 

HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı, TBMM İdari Amiri, Çorum Milletvekili Salim Uslu, sivil toplumun ülkemizde siyasetten ve devletten bağımsız, devleti denetleyen ve toplumun vicdanını temsil eden örgütler olduğunu, yapılan çalışmaların da bu bağlamda önemli olduğunu dile getirdi.

Uslu, “HAK-İŞ Konfederasyonu’nun sadece işçilerin ücretlerini iyileştirmek, geliştirmek konusunda verdiği mücadeleyi sendikal hareketin yegâne sınırı olarak görmediğini biliyorum. İnsana dair, insanı ilgilendiren hangi konu varsa HAK-İŞ’in ilgi alanındadır. Bu yüzden kadın konusu, çocuk işçiliği konusu ve hatta ülkenin demokratik haklar ve özgürlükler meselesi HAK-İŞ’in ilgi alanındadır” dedi.

 

Kadına değer veriyorum demenin yetmeyeceğini asıl önemli olanın bunu somut olarak hissettirmek olduğunu dile getiren Uslu, kadına verilen değeri ete kemiğe büründürüp nicelikle ifade etmenin gerçek değer olduğunu vurguladı.

 

Ülkemizde 4857 sayılı İş Kanununa tabii olan 11 milyon işçi olmasına rağmen 1 milyon işçinin sendikalı olduğuna değinen Uslu, kadınların sendikal temsilde görünür kılınması, güç kazanması ve söz sahibi olması için sendikalı işçi sayısının arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Yapılacak olan çalışmaların demokratik bir ortamda yürütülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uslu, “Bu çalışmalar özgür ve demokratik bir ortamda yapılmalıdır. Hatırlayacağınız üzere darbe dönemleri en çok kadınların canlarını yakmıştır. Onlar evlatlarını, eşlerini kaybetmiştir. Bu yüzden kadınları demokrasi mücadelesinde en önde durmaları onların varlık gereğidir” dedi.

 

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, kadın sorunlarının çözümü konusunda yapılan tespit ve empatileri saygıyla karşıladığını ve yerinde tespitler olduğunu ifade etti. Eğitimin her alanda önemli olduğunu ama kadınların sendikal mücadelede rol almaları için yapılan eğitimlerin daha önemli olduğunu ifade eden İnceöz, kadınların eğitiminin arttırılıp istihdama dahil edilmesinin ülkenin ekonomisi ve kalkınmasını etkileyecek en önemli faktör olduğunu vurguladı.

AK Parti Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kadınların tüm iş kollarında temsilinin arttırılmasının önemli olduğunu belirtti. Çalık, “Kadın ve erkek eşittir demiyoruz. Kadın ve erkek fıtratları gereği ayrıdır. Ama fırsatları eşit olmalıdır. Nicelikte değil nitelikte eşitlik arayalım” dedi.

HAK-İŞ Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, “Aslında bizim için bir hayal olan bu çalışmaların gelişimini hep birlikte görüyoruz. 2009 yılından bu yana tüm çalışmalarımızı ölçüyoruz. 2013 yılında yüzde 11 seviyesini aşan kadın üye sayımızı 2023 yılında yüzde 25’e yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için örgütlenme çalışmalarımıza sizlerin desteğini istiyoruz. HAK-İŞ çok ciddi bir örgütlenme atağı başlatmış durumda. Türkiye’nin her yerinde şubelerimiz, il temsilciliklerimiz ve gönüllüler büyük bir örgütlenme çalışması yapıyor. Biz bu örgütlenme çalışmasında kadınların da var olmasını istiyoruz. Şu anda il temsilciliklerimizde sayısı 3 olan kadın temsilcilerin sayısını arttırmayı, önümüzdeki genel kurulumuzda da kadın delege sayılarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Maalesef sendikalarda ötelenen bir durum olan kadın konusunun özenle üzerinde duruyoruz. Çalışmalarımızı samimiyetle, içselleştirerek, HAK-İŞ’in değerleri doğrultusunda devam ettireceğiz” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Genel Başkanımız ve Genel Başkan Yardımcılarımız konuşmacılara hediye takdim etti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Yaşar Tutar “Çalışma Hayatında, Sendikalarda Kadın ve Sorunlar” sunumunu gerçekleştirdi.

Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından katılan Bakan Müşaviri Ayşe Keşir, “Çalışma Hayatında Kadınların Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Politikaları” konusunda eğitim verdi.

Araştımacı, yazar Sevda Türküsev “Kadın=Anne-Eş-Çalışan-Sendikacı: İş-Aile-Sosyal Yaşam ve Sendikal Hayatı Uyumlaştırma Yöntemleri” konusunda görüşlerini aktardı.

Toplantıya katılan ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün ise “Mobbing ve Mobbingle Mücadele Yöntemleri” konusunda eğitim verdi.

Toplantı düzenlenen Sertifika Töreni ile son buldu.

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

15 Aralık 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu