HAK-İŞ VE SUDANLI SENDİKACILAR EĞİTİMDE BULUŞTU

25 Kasım 2014 14:00, Haberler


HAK-İŞ VE SUDANLI SENDİKACILAR EĞİTİMDE BULUŞTU

 

HAK-İŞ ile Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SWTUF) ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde eğitim seminerinde biraraya geldi. Emek Konukevinde üç gün sürecek olan eğitim semineri, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile uzmanları ve Sudan’dan gelen 20 kişilik sendikacı heyetin katılımıyla 25 Kasım 2014 tarihinde başladı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Bu toplantının hem iki ülke çalışanları için hem de bütün emek hareketi için hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum” dedi. Arslan, HAK-İŞ’in ITUC ve ETUC’un saygın bir üyesi olarak, uluslararası alanda sendikal faaliyetlerini ikili işbirliği anlaşmalarıyla geliştirdiğini ifade etti. Arslan, HAK-İŞ’in 12. Olağan Genel Kurulunda ortaya koyulan, “Medeniyetler Buluşmasından Küresel Sendikacılık İnşasına” temasına uygun olarak, HAK-İŞ’in faaliyetlerini iddialı bir şekilde yürüttüğünü söyledi. Arslan, HAK-İŞ’in kapasitesini ve imkanlarını zorlayarak yeryüzünün bütün mazlumlarına ulaşmaya çalıştığını kaydetti. Arslan, HAK-İŞ’in Sudan ve Fas’tan Eritre ve Senegal’e, Arnavutluk’tan Azerbaycan’a kadar çok geniş bir alanda ikili işbirliği anlaşmaları bulunduğunu ve sendikal çalışmalar yaptığını anlattı. Somali'de yaşanan kıtlık ve onun getirdiği açlığa karşı HAK-İŞ mensuplarının ciddi bir dayanışma içerisine girdiğini ifade eden Arslan, HAK-İŞ’in Somali’de bir eğitim merkezi, Pakistan’da okul, Gazze’de yetimhane inşa etme noktasına geldiğini söyledi.

 

“HAK-İŞ Küresel Bir Güç Olmalı”

 

HAK-İŞ'in Türkiye içine hapsedilecek bir misyonu haketmediğini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ'in ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün sorunlarına ait söyleyecek sözü, ortaya koyacak faaliyetleri var. O yüzden biz de HAK-İŞ'i küresel bir güç olarak dünya sendikal hareketine armağan etmemiz gerekiyor. Bizim dünyanın her yerinde olmak gibi bir mecburiyetimiz var. Her yerinde olabilmek için de uluslararası ilişkilerimizi daha da geliştirip, güçlendirmemiz gerekiyor. Misyonumuz bu. Bunu ne ölçüde başarırsak o ölçüde hem ülkemize hem de insanlığa hizmet etmiş oluruz" dedi.

Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SWTUF) ile ikili işbirliğini geliştirilmesinin önemine değinen Arslan, “Sudan'daki emek hareketi, işçi hareketi, siyaset üzerinde, yönetim üzerinde, devlet kademeleri üzerinde etkin ve belirleyici bir role sahiptir. Sudan'lı kardeşlerimiz bizden gıda ve tarım gibi konularda yardım istiyorlar. Bizimde oradaki sendikalardan istifade etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Arslan, Sudan üzerinde uygulanan baskıları kınadığını belirterek, “Sudan'ı parçalamak için yapılan girişimler ne yazık ki hala devam ediyor. Sudan ikiye bölünmesine rağmen Darfur'u da koparmak için yeni bir takım uluslararası güçlerin tezgahları olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki emperyalist güçlerin Afrika'ya bakışı, Afrikalıların da ifade ettiği gibi "Bize İncil'i verdiler. Ama bizim bütün kaynaklarımızı sömürdüler" şeklindedir” dedi.

“Afrika Afrikalılarındır” diyen Arslan, “Bizim görevimiz ne? Afrikalılarla birlikte geleceği inşa etmek. Kendi ülkemizin sorunlarıyla kendimizi sınırlandıramayız. Biz evrensel bir misyonu temsil ediyoruz. Sudanlı kardeşlerimizin HAK-İŞ ile yapacağı faaliyetlerde iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek bir misyonu da taşıyacağız. Bu misyonu da yerine getirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Toruntay: “Eğitim Konusuna Büyük Önem Veriyoruz”

 

Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay da HAK-İŞ’in eğitim konusuna büyük önem verdiğini belirterek, “HAK-İŞ olarak, iş sağlığı ve güvenliğinden, kadın ve gençlerin sorunlarına, mesleki eğitimden, çalışma hayatını ilgilendiren yasalardan yeni anayasa konusuna, sendikal örgütlenmeden, sosyal güvenliğe kadar pek çok konuda toplantılar ve eğitim seminerleri düzenliyoruz” dedi. HAK-İŞ’in iletişimi bir kurumsal eğitim aracı olarak gördüğünü ifade eden Toruntay, “Yayınlarımızla, kitaplarımız, broşürlerimiz, internet sitemizle üyelerimiz başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerini hakları konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için çalışıyoruz” dedi.

Aydarous: "HAK-İŞ ile İşbirliği Yapmak İstiyoruz"

 

Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SWTUF) Genel Başkan Yardımcısı Ahmed El Kamil da Sudan-Türkiye arasındaki sendikal hareketin bağımsız olduğunu dile getirerek, "Şimdiye kadar yaptığımız toplantılara HAK-İŞ’ten çok sayıda yetkili katıldı. HAK-İŞ ile son derece seçkin ilişkilere sahibiz. Ayrıca bölgesel ve uluslararası birçok sendikayla da işbirliği içerisindeyiz. Biz Sudan olarak bir takım baskılara maruz kalmaktayız. Örneğin, bizlere ambargo uygulanıyor. Bunu biz İslamiyet'e yapılan baskı olarak görmekteyiz. Ancak Sudan bunların altından kalkacaktır. Biz HAK-İŞ ile ilişkilerimizi geliştirmek arzusundayız. Ayrıca HAK-İŞ ile ekonomik anlamda işbirliği de yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, SWTUF Genel Başkan Yardımcısı Ahmed El Kamil Aydarous ve beraberindekiler Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız’a hediye takdim etti.

Eğitim programının ilk gününde “Toplu iş hukuku, toplu sözleşme ve müzakere teknikleri, işyeri uygulama deneyimleri” konulu bir panel gerçekleştirildi. Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay’ın başkanlığında gerçekleştirilen panelde Av. Mustafa Avcı, Av. Buğrahan Bilgin ve Av. Oğuz Aksoy ile SWTUF Genel Sekreteri Musa Hammad Kafi birer sunum yaptı.


Programın ikinci gününde “Sendikal Hareket, Hedefler, Strateji, Sosyal Adalet, Demokrasi, Kültür-Medeniyet Sendika: Yeni ve Etkin Sendikacılığı İnşa Etmek” konulu bir panel gerçekleştirildi. Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ahmed El Kamil Aydarous’un başkanlığında gerçekleştirilen panelde Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Yahya Düzenli, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Anık ve SWTUF temsilcileri birer sunum yaptı.

Programın son gününde “ Örgütlenme, Sendikal Faaliyetler ve Sendikal İletişim, Endüstriyel İlişkiler, Sendikal Politikalar, Sendikal Eğitim, Mesleki Eğitim, MEYEP, Kadın ve Sendikal Komiteler” konulu bir panel gerçekleştirildi. Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay’ın başkanlığında gerçekleştirilen panelde Hak-İş Projeler Koordinatörü Şahin Serim, Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıerlioğlu, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı ve SWTUF temsilcileri birer sunum yaptı.

Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı sendikalar ve Konfederasyonumuza bağlı; Hizmet-İş, Öz Gıda-İş, Öz Taşıma-İş, Medya-İş, Öz Sağlık-İş Sendikalarımız arasında karşılıklı İkili İşbirliği anlaşması imzalandı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, eğitim programına katılımlarından ötürü Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu temsilcilerine, Üniversite Öğretim elemanlarına ve Hak-İş mensuplarına teşekkür etti.

SWTUF Genel Başkan Yardımcısı Aydarous ise HAK-İŞ Konfederasyonu’na düzenlemiş olduğu eğitim programı ve misafirperverliğinden ötürü teşekkürlerini iletti.

HAK-İŞ ve SWTUF “İkili İşbirliği Anlaşması” çerçevesinde düzenlenen “Ortak Eğitim Programı” sertifika töreni ile sona erdi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Kasım 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu