HAK-İŞ 39. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

22 Ekim 2014 14:00, Haberler


HAK-İŞ 39. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ'in 39. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri, 22-23 Ekim 2014 tarihlerinde Ankara Rixos Otelde yoğun bir katılımla, görkemli bir şekilde gerçekleştirildi.

 

Törene, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, HAK-İŞ Konfederasyonu Kurucularından Eski Genel Başkan Yasin Hatipoğlu, TBMM İdari Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili ve HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu, AK Parti MKYK Üyesi, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan başta olmak üzere, çok sayıda Milletvekili, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi, bürokrat ve basın mensubu yoğun katılım gösterdi.

 

HAK-İŞ’in iki gün süren 39. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında ilk olarak 22 Ekim 2014 akşamı Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştirilen “III. HAK-İŞ KISA FİLM EMEK YARIŞMASI” Ödül Töreni gerçekleştirildi.

 

ARSLAN: “BÜTÜN UZUN YOLCULUKLARA BİR İLK ADIMLA BAŞLANIR”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada “22 Ekim 1976 bu tarih, kendilerini hak ve emeğe adamış misyon adamlarının, ‘bütün uzun yolculuklara bir ilk adımla başlanır’ gerçeğiyle başlattıkları büyük ve kutsal bir yürüyüşün, ilk adımlarının atıldığı tarih” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun tarihsel gelişimine değinen Arslan, “39 yıl önce ülkemizin çetin şartlarında, hakkın, emeğin, alın terinin; ideolojilerin arka bahçelerinde ve çıkmaz sokaklarında harcandığı, çatışmanın, kargaşanın, ölümlerin kol gezdiği bir dönemde, kendilerini emek ve alın teri mücadelesine adamış misyon adamlarının başlattıkları yürüyüş, giderek dalgalar halinde bugünlere ulaşmıştır” dedi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “III. HAK-İŞ KISA FİLM EMEK YARIŞMASI”na T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarının büyük olduğuna dikkat çeken Arslan, “ Sendikal yolculuğumuzda sanatı ve sanatçıyı da öne çıkarmak istiyoruz. HAK-İŞ'in sanatçı ve sanat insanlarını da buluşturacağı bir yapıyı inşa etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

Başkanımız Mahmut ARSLAN'ın konuşma metninin tamamı için TIKLAYINIZ..

 

DAVUTOĞLU: “HAK-İŞ EMEĞİN İRADESİNİ HAKKIYLA SAVUNAN BİR KONFEDERASYONDUR”

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun 39. Kuruluş Yıldönümü etkinliği  kapsamında düzenlenen “III. HAK-İŞ KISA FİLM EMEK YARIŞMASI” Ödül Töreninde  yaptığı konuşmada, emeği insanoğlunun onur sembollerinden biri olarak nitelendirdi.

Davutoğlu, “ Emeğinin farkında olan, emeğinin hakkını iradesiyle savunan Hak-İş Konfederasyonunu ve üyelerini hürmetle selamlıyorum. Estetik zevkine sahip olmak, insanoğlunu diğerlerinden ayıran önemli bir unsurdur” dedi.

 

Varoluşun en temel vasfının emek olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Biz cemil, cemal vasfına inanmışlar olarak dünyada estetiğin egemen olmasını aynı zamanda var oluşun en temel vasıflarından birinin tarih sahnesine çıkması olarak görürüz. Sanat, estetiğin bir yansımasıdır” dedi.

 

Sanatı da insanı diğer varlıklardan ayıran temel hususlardan biri olarak değerlendiren Başbakan Davutoğlu, "Emek ve sanat yanyana gelince aslında insanın, varlıkların en şereflisi olma vasfını niçin kazanmış olduğunu da anlayabiliriz" dedi.

 

“HAK-İŞ EMEK YOLUNDA BÜYÜK GAYRETLER SARF ETMİŞTİR”

 

Emeği insan bedeninin, sanatı ise insan ruhunun onuru olarak ifade eden Davutoğlu, "Birisi var oluşun bedensel onurunu temsil eder, diğeri ruhun estetik yansımasını oluşturur. İkisinin bir araya gelmesi de bir anlamda HAK-İŞ gibi bu yolda gayret sarf eden ince ve derin bir felsefi anlamı emek dünyasına katmaya çalışanların bir araya getirdiği bilinci de yansıtmaktadır" ifadesini kullandı.

Emeği onurun bir parçası olarak gördüklerini bu kapsamda emek için örgütlenen bütün yapıları da aynı hürmet, değer ve saygıyla karşıladıklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

 

"İnsanoğluna 'alın terinden daha hayırlı bir şey yoktur' diyen bir inancın temsilcileriyiz. Bu anlamda da alın terimizle elde ettiğimiz bir lokma ekmeği, alın teri olmadan, başka yollarla elde edilmiş bir alem mala tercih ederiz. Helal yolla kazanılmış ve neslimize helal yolla ikram edilmiş bir lokma gıdayı, ekmeği bu anlamda karşılığında ne servet konursa konulsun bütün servetlerin terk edileceği, terk edilmesi gerektiği bir gayret ve cehd yolu olarak da görürüz. Buradan helal rızık için yola çıkmış olan, şu anda biz burada dururken, bu güzel törende bir arada iken toprak altında, maden ocaklarında ya da inşaatlarda zor ve riskli şartlarda çalışmakta olan emekçilerimizi bir kez daha buradan hürmetle selamlıyorum. Allah onların emeğini her zaman değerli kılsın, onları bütün kazalardan da azade eylesin. Onların nesillerine de helal rızık ile yaşamayı nasip eylesin. İnsanoğlunun bu özelliği, inancımızın bu temel felsefesi bu topraklara Ahi Evran kültürü olarak yansımıştır."

 

“HAK-İŞ BÜYÜK EMEK ÇINARININ BÜGÜNKÜ DALLARINDANDIR”

 

Ahi Evran törenlerine birçok defa katıldığını dile getiren Davutoğlu, " HAK-İŞ ve benzeri, emek onuru için çalışan kuruluşlar Ahiliğin o büyük çınarının bugünkü dallarıdır. O ahlak felsefesini emek dünyasına egemen kılmak için çalışmaktadırlar ve bu anlamda sadece sendikal kuruluşlar olarak haklı bir hak mücadelesini yürütmezler, aynı zamanda bu topraklardaki kültürel değerlerimizin mücessem halini yansıtırlar, temsil ederler" ifadelerini kullandı.

 

Hak-İş'i modern toplumun en önemli sendikal kuruluşlarından biri olarak nitelendiren Davutoğlu, "Herhangi bir modern toplumda ki bizim toplumumuzda olduğu gibi, herhangi bir sendikal kuruluş, kendi üyelerinin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için ne yapmaları gerekiyorsa onları en iyi şekilde yapmıştır, yapmaya devam etmektedir, her yerde emekçilerimizin, işçilerimizin haklarının takipçisi olmuştur"  dedi.

 

“HAK-İŞ’İN VARLIĞI BÜTÜN TUZAKLARI BOZMAYA YETECEKTİR”

 

Çözüm Süreci'nin gelişimine dikkat çeken ve Dolmabahçe Başbakanlık ofisinde Akil İnsanlar heyeti ile yapılan toplantıya değinen Davutoğlu, çözüm sürecinin aslında emeğe saygı süreci olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Onlarca neslin sadece alın teriyle değil, tertemiz kanlarıyla oluşturdukları bir kardeşlik emeğine saygı için bir araya geldik pazar günü. Kim ne yaparsa yapsın, kim bu topraklara kin ekmek isterse istesin, HAK-İŞ'in varlığı, HAK-İŞ gibi kuruluşların varlığı, emeğe saygı duyanların varlığı, en önemlisi de doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle kendilerini birbirine kardeş addeden aziz vatandaşlarımızın varlığı, bütün bu tuzakları bozmaya yetecektir" dedi

 

“HAK-İŞ AİLESİNE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM”

 

HAK-İŞ’in 39 yıldır sürdürdüğü çabanın takdir edilmesi gereken bir değer olduğunu vurgulanan Davutoğlu, "Bütün bunlar 21. yüzyılda hem insanlık onurunu temsil etme hem bu toprakların kültürel değerlerini temsil etme, emeği bu değerler içinde yorumlama hem de modern şartlarda sendikal hakların öncüsü, takipçisi olma yolunda 39 yıldır yürütülen çaba, bugün artık olgunlaşmış, kurumsallaşmış, gelenekselleşmiş bir nitelik kazanmıştır.  Ben 39 yıldır emeğin, alın terinin ve helal rızık anlayışının temsilciliğini yapmış, sözcülüğünü yapmış HAK-İŞ'e, HAK-İŞ'in bütün genel başkanlarına, bütün temsilcilerine bu yönde gösterdikleri gayretler için bir kez daha teşekkür ediyorum. Nice yıllara inşallah ulaşması dileğiyle  yıldönümünü tekrar tebrik ediyorum" dedi.

Konuşmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Genel Başkanımız Mahmut Arslan hediye takdim etti.

 

ARINÇ: “ HAK-İŞ EMEK İLE KÜLTÜRÜ AHLAKI BİR ARAYA GETİRİYOR”

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Başbakan Davutoğlu’nun sözlerine atıfta bulunarak, “ Emeğe nasıl değer verilmesi gerektiğini Sayın Başbakanımız inancımızı da ortaya koyarak ifade etti. Emekle kültürü, ahlakı bir araya getirmek gerektiğini çok güzel biçimde ifade etti” dedi.

Konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a Genel Başkanımız Mahmut Arslan hediye takdim etti.

USLU: “HAK-İŞ İLKELERİN, İLKLERİN KONFEDERASYONUDUR”

 

AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve HAK-İŞ Konfederasyonu Onursal Başkanı Salim Uslu yaptığı konuşmada, HAK-İŞ’in ilkelerin ve ilklerin konfederasyonu olduğunu ifade etti. Uslu, “ HAK-İŞ bir emek örgütü olmanın yanı sıra değişime ve dönüşüme, insani ilişkilere ve sivilleşmeye, demokratikleşmeye katkı sağlayan slogancılıktan, istemezcilikten uzak aklı, vicdani ve bilgi ve sevgiyi öne çıkartan toplumun vicdanı olarak yola çıkmış bir harekettir. 39 yıllık bu hareketin buraya gelmesinde birçok emek, özveri, katkı vardır. Bundan böyle de artarak devam edecektir” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun varlığının aslında sistemi dönüştürme hareketi olduğunun altını çizen Uslu, “HAK-İŞ hiçbir zaman sistemin uydusu olmamıştır. Bilakis sistemi demokratikleştirme, insanileştirme ve en önemlisinde adaletli kılma konusunda önemli çabalar ve ağır bedeller ödemiştir. HAK-İŞ Konfederasyonu bu niteliğini artırarak devam edecektir. HAK-İŞ Konfederasyonu bir nicelik hareketi değil, bir nitelik hareketidir. Bu nedenle çalışma yaşamının, endüstri ilişkilerinin felsefesine yönelik müdahalelerde bulunmuştur. Hiçbir zaman aklını ve vicdanını sloganlara teslim etmemiş, bilakis aklı, vicdanı, bilgiyi, sezgiyi temel değer olarak kabul etmiştir” dedi.

 

Konuşmasının ardından Salim Uslu’ya Genel Başkanımız Mahmut Arslan hediye takdim etti.

Toplantıda, HAK-İŞ eski yöneticisi Agâh Kafkas da bir konuşma yaptı.

KISA FİLM YARIŞMASINI KAZANANLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "EMEK" temalı III. Kısa Film Yarışmasını kazananlara ödülleri verildi. Yarışmada "Fıtrat" isimli filmiyle birinci olan Suat Eroğlu ve ekibine ödülünü Başbakan Ahmet Davutoğlu verdi. Davutoğlu, Fıtrat filmini sahnede başından sonuna kadar, yönetmenle birlikte izledi. Film hakkında Eroğlu’ndan bilgi aldı. Filmin ardından ödülünü Eroğlu’na verdi. Davutoğlu, Fıtrat filminin oyuncuları ve ekibi başta olmak üzere yarışmada ödül alan diğer sanatçılar ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi.

Yarışmada "Süpermen" adlı filmiyle ikinci olan Manas Khaldrov’a ödülünü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç verdi.

Yarışmada "Madun" adlı filmiyle üçüncü olan Rohat Türk’e ödülünü, HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu verdi.

HAK-İŞ Konfederasyonu eski Genel Başkanlarından ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanlarından merhum Necati Çelik adına verilen özel ödülün sahibi “Herşeye Rağmen” filmi ile Alican Düdükçü oldu. Ödülünü merhum Necati Çelik’in eşi Sermin Çelik ve Agah Kafkas’tan aldı.

En İyi Görüntü Yönetmeni kategorisinde ödülün sahibi “Son Eller” isimli filmi ile Ahmet Bikiç oldu. Bikiç ödülünü Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem’den aldı.

En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde ödülün sahibi “Roya” isimli filmi ile Cansel Elçin oldu. Ödülü Cansel Elçin adına menajeri Yelda Gürkan HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan’dan aldı.

En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde ödülün sahibi Pizza filmi ile Suna Selen oldu. Ödülü Suna Selen ve filmin yönetmeni Selçuk Ataman, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin’den aldı.

En İyi Senaryo kategorisinde ödülün sahibi Fıtrat filmi ile Suat Eroğlu oldu.

 

En İyi Kurgu kategorisinde ödülün sahibi Son Urartulu filmi ile Fuat Demirhan oldu.

 

En İyi Müzik kategorisinde ödülün sahibi Ev filmi ile Yücel Arzen oldu. Arzen adına ödülün Orhan Dede HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Gül’den aldı.

En İyi Yönetmen kategorisinde ödülün sahibi Fıtrat filmi ile Suat Eroğlu oldu.

 

Sendikacı Gözünden Kategorisinde

 

Mevsim filmi ile Songül Uncu ödülün sahibi oldu. Uncu ödülünü  HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay’dan aldı.

Yeniden Başlat filmi ile Recep Dere - Melda Gündüz, Bir İETT'li Hikayesi filmi ile Muammer Çeker, Görünmez Kahramanlar filmi ile Mehmet Çulha-Fatih Sami Üzmez ödülün sahibi oldu. Ödül sahipleri ödüllerini Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan’dan aldı.

Ödül töreninin sonunda kısa film yarışması katılımcıları ile birlikte toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

39. Kuruluş Yıldönümü Etkinliklerinin ilk günü, kısa film ödül töreni ve 39. Kuruluş Yıldönümü Yemeği, Konfederasyonumuz HAK-İŞ'in 39. Kuruluş Yıldönümü pastasının kesilmesiyle son buldu. 39.Yıl pastası, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Yönetimi tarafından birlikte kesildi.

HAK-İŞ YUVARLAK MASA TOPLANTISI

 

Etkinliklerin ikinci gününde HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay moderatörlüğünde, “Örgütlenme Çalışmalarına İlişkin Temsilcilerin Görüş ve Önerileri” alındı. HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Hüseyin Öz tarafından “Torba Yasa ve Taşeron” konuları hakkında toplantı katılımcılarına bilgiler verildi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

22 Ekim 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu