“DEMOKRASİLERDE DARBE VE ANTİDEMOKRATİK MÜDAHALELERE YER YOK”

11 Eylül 2014 14:00, Basın


“DEMOKRASİLERDE DARBE VE ANTİDEMOKRATİK MÜDAHALELERE YER YOK”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, ihtilal, darbe ve antidemokratik müdahalelerin demokrasilerde yeri olmadığını belirterek, “Darbeleri, muhtıraları, bütün antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz. Başta 12 Eylül olmak üzere darbe dönemlerinde yaşanan bütün mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümü nedeni ile yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümünde bütün darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve antidemokratik oluşumları kınıyoruz. Darbe ve başka kılıflara bürünmüş bütün antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz.

 

Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme ancak özgürlükçü ve demokratik bir ortamda mümkün olabilir. Türkiye’de demokrasinin askıya alındığı bütün süreçler çalışanların ve emekçilerin, yani toplumun büyük bir kesiminin zarar görmesine neden olmuştur.

 

Türkiye darbeci gelenekle hesaplaşmada önemli bir adım atmıştır. 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı tarihi davada verilen karar bundan sonra darbe ya da darbe girişimlerinin cezasız kalmayacağına ilişkin önemli ve örnek bir karar niteliğindedir. Önemli ve olumlu bir karardır ancak, yeterli değildir. 12 Eylül döneminde mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.

 

12 Eylül askeri darbesi çalışma hayatına büyük zarar vermiştir. Yapılan anti demokratik müdahalelerde çalışanlar ekonomik sosyal hak ve iş kayıplarına uğramışlardır. 1976 yılında kurulan HAK-İŞ Konfederasyonu’nun çalışmaları 12 Eylül askeri darbesiyle kesintiye uğramış, Milli Güvenlik Konseyi’nin 8 Nolu kararıyla durdurulmuştur.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 12 Eylül askeri darbesinin mimarlarından hesap sorulmasını ve cezalandırılmasını olumlu buluyor, bütün darbe ve darbe girişimlerinin mimarlarından da yargı önünde hesap sorulmasını ve bu dönemlerde mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.

 

12 Eylül 1980 askeri darbesinin politik, hukuksal ve sosyal kalıntılarının da temizlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda başta 12 Eylül ürünü olan Anayasa değiştirilmeli, yeni; sivil ve demokratik bir Anayasa hayata geçirilmelidir. 12 Eylül, darbelerin değil, Anayasa Reformlarında olduğu gibi demokrasinin adresi olmasını diliyoruz”


HABERE AİT GÖRSELLER :

11 Eylül 2014 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu