ARSLAN, “TORBA YASANIN, PARLAMENTO TATİLE GİRMEDEN ÖNCE GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ”

12 Ağustos 2014 14:00, Haberler


ARSLAN, “TORBA YASANIN, PARLAMENTO TATİLE GİRMEDEN ÖNCE GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan 12 Ağustos 2014 günü “Cumhurbaşkanlığı Seçimi” ve Gündemdeki konulara ilişkin Konfederasyonumuz Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

 

Toplantıya Genel Başkan Yardımcıları, Settar Aslan, Ali Cengiz Gül, Mustafa Toruntay, Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız, Konfederasyonumuza bağlı Sendikaların Genel Başkanları, Yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Basın toplantısında 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve sonuçlarını değerlendiren Genel Başkanımız Arslan, çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin görüşlerini aktardı.

 

Ülkemizde Cumhurbaşkanı’nın doğrudan halkın oylarıyla huzur içerisinde seçilmiş olmasını önemli bir başarı olarak değerlendiren Arslan, “Seçim sonuçları çok kısa süre içerisinde alınmış ve gece yarısından önce Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından da teyit edilmiştir. Seçimi kaybeden adayların demokrasiye vurgu yapması sevindiricidir. Seçimlerin üzen yönü ise, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın büyük bölümünün Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarını kullanamamış olmasıdır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın seçime katılım oranının %1 seviyesinde kalmış olması kabul edilemez bir durumdur. YSK, bu alanda başarılı olamamıştır. Beklentimiz, 2015 yılı Haziran’ında yapılacak genel seçimlere kadar gerekli düzenlemeler yapılıp, tedbirler alınarak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın oy kullanabilmelerinin önünün açılmasıdır” dedi.

 

Arslan, Cumhurbaşkanlığı seçimine katılım oranının %74 civarında gerçekleştiğini hatırlatarak, “Ülkemizde önceki seçimlerde katılım oranı %90 seviyesindeydi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde %15’lik kesimin neden sandığa gitmediği sorgulanmaktadır. Ancak, Batı demokrasilerinde katılım oranının %50’nin altına düştüğü seçimler vardır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde adayı seçilemeyeceği için sandığı boykot edenler olduğunu, memleketine gidenler olduğunu, mevsimlik işçilerin oy kullanmadığını biliyoruz” dedi.

 

ARSLAN: SAYIN ERDOĞAN, ULAŞILMASI ZOR BİR BAŞARI KAYDETTİ


HAK-İŞ olarak, kimin Cumhurbaşkanı olacağına halkın karar vermesi ve seçim yarışına tüm siyasi parti liderlerinin katılması gerektiğini savunduğumuzu kaydeden Arslan, “Türkiye 2007 yılından beri son 7 yıl içinde çok şeyleri başardı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ülkedeki vesayet sisteminin ayaklarından biri daha ortadan kaldırıldı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı girdiği tüm seçimleri kazanmasından dolayı tebrik ediyoruz. Finali de %52 gibi büyük bir oy oranıyla ve ilk turda kazandı. Sayın Erdoğan, ülkemiz seçim tarihinde ulaşılması zor bir başarı kaydetti. Sayın Erdoğan’ın balkon konuşmasının içeriğini de olumlu ve anlamlı buluyoruz. Özellikle, ‘gözlerimizin içine bakarak gönül diliyle konuşmak’, ‘toplumsal mutabakat’ ve ‘yurttaşlık’ kavramları ile 2023 Vizyonunun altını çizmiş olmasını anlamlı ve önemli buluyoruz. Çünkü 2023 Vizyonu ve hedefleri, Türk çalışma hayatı, sendikalar ve emek dünyası için önemlidir.”

 

 

Bir kısım çevrelerin Türkiye’nin tekrar IMF’ye muhtaç olmasını temenni etmesini eleştiren Arslan, “Biz HAK-İŞ olarak IMF ile ilişkilerin bugün olduğu gibi sürdürülmesini istiyoruz. Çünkü IMF’nin halkdaki karşılığı haksızlık, yoksulluk ve adaletsizliktir” dedi.

 

 

HAK-İŞ olarak, anayasal yetkilerini kullanan bir cumhurbaşkanı profilini sakıncalı görmediğimizi vurgulayan Arslan, “%52 ile seçilen bir cumhurbaşkanının anayasal yetkilerini kullanmak istemesi doğaldır. Halk, bunu bilerek sandığa gitti ve oyunu kullandı. Seçilmiş cumhurbaşkanının daha yetkili ve etkili olacağı bellidir. Dolayısıyla Sayın Erdoğan’ın yeni ve farklı bir cumhurbaşkanı profili çizeceği de görülecektir. Sayın Erdoğan, anayasal yetkilerini kullanacaktır. Buna herkes saygı göstermelidir. Bu vesileyle seçimin bütün aktörlerini, Sayın Selahattin Demirtaş ve Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nu kutluyoruz. Bu seçim ve sonuçları, sadece ülkemiz için değil, bölgemiz ve küremiz için de anlam ifade etmektedir. Sayın Abdullah Gül’e de bundan sonraki çalışmalarında ve hayatında başarılar diliyoruz” dedi.

 

ARSLAN: TORBA YASA, MECLİS TATİLE GİRMEDEN ÇIKARILMALIDIR

 

Basın toplantısında, çalışma hayatının gündemindeki konulara da değinen Arslan, TBMM gündemindeki torba yasanın, parlamento tatile girmeden önce geçmesini gerektiğini söyledi. Yaklaşık 148 maddeden oluşan ve Parlamento’da 100. madde üzerinde görüşmeleri devam eden Torba Yasa’da yer alan iki yeni düzenlemeye dikkat çekti. Bunlardan ilkinin taşeron işçilere toplu sözleşme yolunu açılması, diğerinin ise işçi sendikalarının toplu sözleşme yetkisi açısından önemli olan işkolu barajının %1 ‘e sabitlenmesi olduğunu ifade eden Arslan, “Torba Yasa’da taşeron işçilere kadro verilmemesi önemli bir eksikliktir. Torba Yasa taşeron işçilerle ilgili bütün sorunları çözmese bile, önemli bir aşamadır. İşkolu barajının %1’de sabitlenmesi konusunda, 3 işçi konfederasyonu (HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK), Sayın Başbakan’a giderek talepte bulunmuştur. HAK-İŞ olarak, Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi konfederasyonlara bağlı sendikalar açısından işkolu barajının sıfır olmasını istedik; ancak, 3 konfederasyon işkolu barajının %1’e sabitlenmesinde mutabık kaldı. Taşeron işçilerin ücret düzeyleri, sosyal hakları ve çalışma koşulları, ülkemize yakışmamaktadır. HAK-İŞ ve bağlı sendikalar, taşeron işçileri örgütlenme kampanyaları ile onları sendikalı olmaya ve sendikal mücadeleye davet etmektedir” dedi.

Arslan, geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, kıdem tazminatı konusunda tüm konfederasyonları sorumlu tutan açıklamalarını eleştirerek bunun doğruyu yansıtmadığını söyledi. Arslan, “Sayın Çalışma Bakanı, kıdem tazminatı konusunda 3 konfederasyonu aynı çuvala koyarak kendi aralarında bir uzlaşmaya varamamakla suçladı. Biz HAK-İŞ olarak, devlet güvencesinde bir kıdem tazminatı fonu kurulmasını savunageldik. Sayın Bakanın bizi diğerleriyle birlikte değerlendirmesi üzücüdür. Bu konuda, HAK-İŞ’i ayrı değerlendirmeliydi. Biliyoruz ki, özel sektör işçilerinin yaklaşık %95’i kıdem tazminatını alamamaktadır ve HAK-İŞ, kıdem tazminatının kurulmasını istemektedir. Diğer 2 konfederasyon farklı düşünebilir ve bu çalışmanın dışında kalabilir. Ancak, HAK-İŞ olarak Sayın Çalışma Bakanı’na birlikte çalışabileceğimizi tekrar ifade etmek istiyorum” dedi.

 

Basın toplantısının sonunda HAK-İŞ camiasının her zaman sorunların çözümüne katkı verdiğini hatırlatan Arslan, Gazze’deki savaş mağdurlarına ulaştırılmak üzere HAK-İŞ mensuplarının katkılarıyla yaklaşık 260 bin TL’lik bir yardım toplandığını, bu yardımın bir bölümünün ulaştırıldığını, geriye kalanının ise yakın bir tarihte ulaştırılacağını belirterek, katkı sağlayan tüm HAK-İŞ mensuplarını kutladı.


HABERE AİT GÖRSELLER :

12 Ağustos 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu