TÜRKİYE DARBECİ GELENEKLE HESAPLAŞMADA ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI

18 Haziran 2014 14:00, Basın


TÜRKİYE DARBECİ GELENEKLE HESAPLAŞMADA ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in de müdahil olduğu 12 Eylül Davasında çıkan karara ilişkin olarak, “Türkiye darbeci gelenekle hesaplaşmada önemli bir adım atmıştır. Geç de olsa verilen bu karar, bundan sonra yapılacak darbe ya da darbe girişimlerinin cezasız kalmayacağına ilişkin önemli bir örnek karar niteliğindedir” dedi.

 

ARSLAN, 12 Eylül konusundaki bu kararı olumlu, ancak yetersiz bulduğunu belirtirken, “Evren ve Şahinkaya’nın yanı sıra darbenin bütün sorumlularının yargı önüne çıkarılması ve cezalandırılmasını bekliyoruz. Bu karardan sonra 12 Eylül döneminde kişisel ve kurumsal olarak yaşanan mağduriyetlerin hesabının sorulması için sürecin takipçisi olacağız” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu.

 

“Türkiye darbeci gelenekle hesaplaşmada önemli bir adım atmıştır. Geç de olsa verilen bu karar, bundan sonra yapılacak darbe ya da darbe girişimlerinin cezasız kalmayacağına ilişkin önemli ve örnek bir karar niteliğindedir. Önemli ve olumlu bir karardır ancak, yeterli değildir. Evren ve Şahinkaya’nın yanı sıra darbenin bütün sorumlularının yargı önüne çıkarılması ve cezalandırılmasını bekliyoruz. 12 Eylül döneminde mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Bu karardan sonra 12 Eylül döneminde kişisel ve kurumsal olarak yaşanan mağduriyetlerin hesabının sorulması için sürecin takipçisi olacağız.

 

12 Eylül askeri darbesi çalışma hayatına büyük zarar vermiştir. Yapılan anti demokratik müdahalelerde çalışanlar ekonomik sosyal hak ve iş kayıplarına uğramışlardır. 1976 yılında kurulan HAK-İŞ Konfederasyonu’nun çalışmaları 12 Eylül askeri darbesiyle kesintiye uğramış, Milli Güvenlik Konseyi’nin 8 Nolu kararıyla durdurulmuştur. Bu nedenle HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı tarihi davada müdahil olarak yer almıştır.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 12 Eylül askeri darbesinin mimarlarından hesap sorulmasını ve cezalandırılmasını olumlu buluyor, 28 Şubat ve 27 Nisan başta olmak üzere bütün darbe ve darbe girişimlerinin mimarlarından da yargı önünde hesap sorulmasını ve bu dönemlerde mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.

 

12 Eylül 1980 askeri darbesinin politik, hukuksal ve sosyal kalıntılarının da temizlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda başta 12 Eylül ürünü olan Anayasa değiştirilmeli, yeni; sivil ve demokratik bir Anayasa hayata geçirilmelidir.”

 

 


 

HABERE AİT GÖRSELLER :

18 Haziran 2014 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu