“27 MAYIS TARİHİMİZDE KARA BİR LEKE”

27 Mayıs 2014 14:00, Basın


“27 MAYIS TARİHİMİZDE KARA BİR LEKE”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 27 Mayıs askeri darbesinin üzerinden 54 yıl geçmesine rağmen bu tarihin toplumun belleğinde kara bir leke olarak kaldığına dikkat çekerek, “27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan başta olmak üzere gerçekleşmiş ya da gerçekleşmemiş birçok darbeyi yaşayan bu halk, artık darbe istemiyor” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 27 Mayıs askeri darbesinin yıldönümü nedeni ile yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“Bugün 27 Mayıs 1960’ta yapılan askeri darbesinin üzerinden 54 yıl geçti. 27 Mayıs Türk demokrasi tarihinde yaşanan travmaların başlangıcı olmuştur. Darbenin ardından, demokrasinin gelişimi ve yerleşmesi açısından önemli bir rol üstlenen Başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamı toplumsal tarihimizde derin bir iz ve kara bir leke bırakmış, milli irade baskı altına alınmıştır. Menderes, Zorlu ve Polatkan’ı rahmetle anıyor, 27 Mayıs kanlı darbesini bir kez daha kınıyoruz. 27 Mayıs darbesini gerçekleştirenlerden hesap sorulamaması, aksine alkışlanması ve uzun süre bayram olarak kutlanması da demokrasimiz açısından yüz karasıdır.

 

Demokrasi tarihimizin yarısı ihtilal, sıkıyönetim ve olağanüstü hallerle geçerken, bir o kadar süresi de bunların konuşulması, çağrısı, daveti ve girişimi ile geçmiştir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan başta olmak üzere gerçekleşmiş ya da gerçekleşmemiş birçok darbeyi yaşayan bu halk, artık darbe istemiyor. Çünkü demokratik sürece ve siyasi işleyişe yapılan müdahalelerin sonunda ülkemiz, temel hak ve özgürlükler; ekonomi, siyaset ve sosyal açıdan geriye giderken, uluslararası demokratik platformlarda da ikinci sınıf ülke muamelesi görmüştür.

 

Darbe ve ihtilal dönemlerinde en büyük zararı emeği ile geçinenler görmektedir. Yapılan anti demokratik müdahalelerde çalışanlar, ekonomik ve sosyal açıdan hak ve iş kayıplarına uğramışlardır. Ülke hep geriye gitmiştir. Darbeler, siyasi ve toplumsal travmalar yaratmıştır.

 

Bizler çalışanlar olarak, dün olduğu gibi bugün de demokratik gelişmiş ve kalkınmış bir ülkede hakkımızı alacağımıza inanıyor, ülkemizde demokratik işleyişe yönelik karşı çıkışları nereden gelirse gelsin tasvip etmiyor ve kınıyoruz.

 

Darbeler sonucunda başta anayasa olmak üzere hayatımıza nüfuz etmiş düzenlemelerin, sivil ve demokratik bir anlayışla yeniden ele alınmasına talep ediyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, en büyük beklentimiz; daha demokratik bir Türkiye için yeni, sivil ve demokratik bir anayasanın hayata geçirilmesidir. Türkiye demokrasisi, yeni; sivil ve çağdaş bir Anayasa ile sorunların üstesinden daha kolay gelecektir. HAK-İŞ olarak, yeni, sivil ve demokratik bir anayasa talebimizi bir kez daha yineliyoruz.”


HABERE AİT GÖRSELLER :

27 Mayıs 2014 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu