MAKEDON SENDİKACILARDAN SOMA ZİYARETİ

23 Mayıs 2014 14:00, Haberler


MAKEDON SENDİKACILARDAN SOMA ZİYARETİ

 

Makedonya Maden ve Endüstri İşçileri Sendikası yöneticileri Genel Başkan Yardımcımız Settar Aslan’ı ziyaret ederek, Soma’da kaybettiğimiz madenciler için, kendi ülkelerindeki emekçilerin taziyelerini iletti.

Makedonya Bağımsız Enerji, Maden ve Endüstri İşçileri Sendikası Genel Başkanı Dimche Damchevski ve Genel Sekreter Toni Nedelkova, 22 Mayıs 25014 tarihinde HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan’ı ziyaret etti. Öz İplik-İş Genel Başkanı Murat İnanç’ın da bulunduğu ziyaret sırasında konuk heyet, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden emekçilerimiz için HAK-İŞ camiasına ve Türkiye’ye taziyede bulundu.

 

Konuk sendika Genel Başkanı Dimche Damchevski, hem kendi sendikasının, hem de Bulgaristan Maden İşçileri Federasyonu Genel Başkanı Vladimir Topalov’un taziye mektuplarını Settar Aslan’a sundu.

 

Her iki kardeş sendikanın mektuplarında, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren 301 emekçinin yakınlarına, HAK-İŞ’e ve tüm emek camiasına başsağlığı dilenerek, şu görüşler dile getirildi:

 

“Madencilik mesleğinin dünyada en tehlikeli, en riskli ve en zor meslek olduğunu biliyoruz. Ancak bizim çalışmamız olmazsa, insanlığın ilerlemesinin mümkün olmayacağını da biliyoruz. Meslektaşlarımız çok erken aramızdan ayrıldı, ancak sonsuza dek bizim kalbimizde yaşayacak. İş sağlığı güvenliği koşullarını yerine getirmek bizim en önemli amacımız. Sendikacılar olarak, işverenlerin bu kuralları çiğnemesine asla izin vermeyeceğiz. Çünkü maalesef bunun bedeli insan hayatı oluyor. Sendika olarak, yalnızca ülkelerimizde değil, tüm dünyada bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için iş sağlığı ve güvenliği sağlanmasına koşulsuz destek vereceğimizi ve bu trajediyi her zaman anarak, işçi haklarını savunmak üzere güç ve motivasyonla çabalayacağımızı bildiririz.”

 

Kardeş sendikaların taziyelerini HAK-İŞ adına kabul eden Genel Başkan Yardımcımız Settar Aslan da, Soma’daki facianın dünya çapında yankı bulduğunu ve birçok ülkedeki dost ve kardeş sendikaların, Türk emekçilerin acısını paylaştığını belirterek, bunun tüm dünyadaki emek dayanışması adına anlamlı olduğunu söyledi. Aslan, başta madenler olmak üzere, tüm işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin en üst düzeye çıkarılması ve buna yönelik olarak Türkiye’nin, Madenlerde Güvenlik ve Sağlıkla ilgili 176 Sayılı ILO Sözleşmesini onaylayarak hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

HAK-İŞ VE MAKEDON HEYET TBMM’DE

 

HAK-İŞ’e bağlı Öz Maden-İş ve Öz İplik İş Sendikaları başta olmak üzere HAK-İŞ’e üye sendikalardan oluşan bir heyet, 22 Mayıs 2014 tarihinde Makedonya Cumhuriyeti Bağımsız Enerji Maden ve Endüstri İşçileri Sendikası Yöneticileri ile birlikte TBMM’de Genel Kurula katılarak Somaya ilişkin meclis çalışmalarını takip ettiler ve TBMM İdare Amiri AK Parti Çorum Milletvekili ve HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu’yu ziyaret ettiler.

 

Soma kazasını Makedon Sendikacılara değerlendiren Uslu; “Bu kadar çok mevzuat yoğunluğuna ve denetimlere rağmen nasıl oluyor da işyerinde bir denetim zaafı oluyor gerecekten anlamak zor. Esas şuan araştırmamız gereken buradan bir siyasi sonuç çıkarmak değil veya burada işvereni mahkûm etmek veya kazayı işçinin eğitimsizliğine bağlamak değil; mevzuat öngörülerinin neden uygulanmadığını sorgulamamızdır” dedi.

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

23 Mayıs 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu