HAK-İŞ VE BAĞLI SENDİKALARINDA KADIN ÇALIŞMALARI ANKETİ SONUÇLANDI

06 Mart 2014 14:00, Basın


HAK-İŞ VE BAĞLI SENDİKALARINDA KADIN ÇALIŞMALARI ANKETİ SONUÇLANDI

HAK-İŞ KADIN ÜYE SAYISINI ARTIRIYOR…

 

HAK-İŞ Araştırması’na göre, 2009 yılında yüzde 2.6 olan HAK-İŞ’e bağlı sendikalara üye kadın oranı 2013 yılında yüzde 11.1’e yükseldi. HAK-İŞ’e bağlı sendikalara üye kadın oranı 2010 yüzde 7.2, 2011yılında yüzde 10.2, 2012 yılında yüzde 10.5 olarak gerçekleşmişti.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, “HAK-İŞ olarak, kadınların hayatın her alanında yaşadığı sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. İşyerlerinden sendikalara kadar tüm kademelerde kadınlarımızı görmek istiyoruz. Kadın işçilerimizi HAK-İŞ çatısı altında örgütlenmeye davet ediyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından 2009 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen ve üye sendikalarının kurumsal verilerinde kadın odaklı gelişmeleri ölçmeyi hedefleyen  “HAK-İŞ VE BAĞLI SENDİKALARINDA KADIN ÇALIŞMALARI ANKETİ” sonuçlandı. 

 

Bilindiği gibi, HAK-İŞ Genel Merkez Kadın Komitesi tarafından yapılan ve her yıl değerlendirilen araştırma sonuçları, HAK-İŞ ve üye sendikalarının kadın çalışmalarının çerçevesini belirliyor. Bu anketten öne çıkan bulgular özetle şöyle:

 

Kadın üye sayısı artıyor: HAK-İŞ Kadın Üyelerle Büyüyor

 

Anket sonuçlarına göre, 2009 yılında yüzde 2.6 olan HAK-İŞ’e bağlı sendikalara üye kadın oranı 2013 yılında yüzde 11.1’e yükseldi. HAK-İŞ’e bağlı sendikalara üye kadın oranı 2010 yüzde 7.2, 2011yılında yüzde 10.2, 2012 yılında yüzde 10.5 olarak gerçekleşti.

 

Kadın üye sayıları oransal olarak Oleyis Sendikasında yüzde 38,  Öz Büro-İş Sendikasında yüzde 28, Öz Finans-İş Sendikasında yüzde 27, Öz-İş Sendikasında yüzde 29, Öz İplik-İş Sendikasında yüzde 20, Öz Gıda-İş Sendikasında yüzde 15, Öz Orman-İş Sendikasında yüzde 8, Hizmet-İş Sendikasında yüzde 7.2, Öz Taşıma-İş Sendikasında yüzde 4, Çelik-İş Sendikasında yüzde 2, Medya-İş Sendikasında yüzde 1.6 iken Öz Ağaç-İş, Öz Maden-İş, Öz Petrol-İş, Liman-İş, Futbolsen ve Birlik Orman-İş Sendikalarında yüzde 1’in çok altında bulunuyor.  KKTC Kamu-Sen’in kadın üye oranı yüzde 47 düzeyinde bulunuyor. Rakamsal olarak en fazla kadın üyenin 4.357 kadın üye ile Hizmet-İş Sendikasında olduğu tespit edildi.

 

2012 yılında 197 olan engelli kadın üye sayısı, 2013 yılında 300 oldu. 2009 yılında yüzde 3 olan Sendika Genel Kurullarında delege olan kadın oranı 2013 yılında yüzde 8.9’a yükseldi. Şube genel kurullarında 111 olan kadın delege sayısı 2013 yılında 634’e yükseldi. Kadın şube başkanı sayısı 2 oldu.

 

Yerel örgütlenmelerde kadın sayısı artıyor

 

HAK-İŞ’e üye sendikalarda 2009 yılında kadın şube başkanı bulunmazken, 2013 yılında 2 kadın şube başkanı bulunuyor. 2013 itibariyle 28 il ve ilçe temsilcisinin 19’u kadınlardan oluşuyor. 2013 yılında işyeri baş temsilci seçilen kadın sayısı 132’ye yükseldi. Ayrıca HAK-İŞ İl temsilcilerinin 3’ü kadınlardan oluşuyor.

 

HAK-İŞ ve üye sendikalarında çalışan kadın sayısı 2009 yılında oldukça sınırlı sayıdayken 2013 yılında 62’ye yükseldi. Kadın çalışanların 8’inin ise engellilerden oluştuğu belirlendi.

 

HAK-İŞ’e bağlı sendikaların genel merkez zorunlu yönetim organlarındaki kadın sayısı 21’e, şube ve bölge zorunlu yönetim organlarındaki kadın sayısı 42’ye yükseldi. HAK-İŞ ve bağlı sendikalarının tamamına yakını en son genel kurullarında ana tüzüklerinde kadın odaklı düzenleme yapmış olup, kadın üye oranı yüzde 5’in üzerinde olan tüm üye sendikalar merkezi ve yerel düzeyde kadın komitelerini kurmuşlardır.

 

Ayrıca geçtiğimiz yıl HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkan Yardımcıları Avrupa işçi sendikaları Konfederasyonu (ETUC) ile Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) PAN Avrupa Bölgesel Konseyi Kadın Komitelerinin yönetim kurullarına seçilmişlerdir.

 

ARSLAN: “Kadın İşçilerimizi HAK-İŞ Çatısı Altında Örgütlenmeye Davet Ediyoruz”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede,  “HAK-İŞ olarak, kadınların hayatın her alanında yaşadığı sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. İşyerlerinden sendikalara kadar tüm kademelerde kadınlarımızı görmek istiyoruz. Kadın işçilerimizi HAK-İŞ çatısı altında örgütlenmeye davet ediyoruz. ‘Sendikalı Kadın, Güçlü Kadın’ sloganıyla örgütlenme atağı başlatıyoruz” dedi.

 

Arslan, HAK-İŞ ve üye sendikalarımızda kadın erkek fırsat eşitliği konusunda artan bir farkındalık olduğu belirtilerek, kadın odaklı kurumsal verilerde önemli iyileşmeler yaşandığı ve bu verilerin daha da ileri bir seviyeye taşınması için HAK-İŞ ve Kadın Komitesinin yoğun bir çalışma yürüttüğünü ifade etti. Arslan, şunları kaydetti:

 

“8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle 81 ilimizden 400 kadın temsilcimizin katılımıyla gerçekleştireceğimiz 3. Kadın Emeği Buluşmasında, HAK-İŞ Kadın Stratejisi ve Eylem planına son şeklini vereceğiz. HAK-İŞ Kadın Stratejimiz ile birlikte bu yıl “Sendikalı Kadın, Güçlü Kadın” sloganı ile kadın örgütlenmemizi artırmaya yönelik “Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi”ni uygulayacağız. Projemiz ile Adana, Ankara, Elazığ, Denizli, Şanlıurfa, Sinop, İstanbul, Trabzon, Kayseri ve İzmir illerinde çevre illerden kadın sendika temsilcilerinin katılacağı eğitimler vereceğiz, afiş ve broşürlerimiz ile kadınların sendikalara karşı önyargılarını kırmaya çalışacağız. Ayrıca ülke genelinde kapsamlı bir kadın araştırması yapacağız. HAK-İŞ olarak, uzun süredir gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile sendikalarda kadınların adının da kendilerinin de olması için büyük çaba içerisindeyiz. Önemli bir ilerleme sağladık, daha fazla kadının sorununa çözüm üretmek, kadınların çalışma hayatında ve sendikalarda daha etkin şekilde yer almasını sağlamak için çalışmalarımızı artıracağız.”

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

06 Mart 2014 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu