KARABÜKTE, TAKSİMDE, TÜRKİYE'NİN 81 İLİNDE ALANLARDAYDIK. 1 MAYISI BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADIK

01 Mayıs 2013 14:00, Haberler



1 MAYIS’TA KARABÜK’TE, TAKSİM’DE VE TÜM TÜRKİYE’DEYDİK

 İŞTE 1 MAYIS, İŞTE EMEK, İŞTE DAYANIŞMA

 HAK-İŞ’Lİ EMEKÇİLER KARABÜK’TE SEL OLDU AKTI

 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, “Karabük’teyiz, Taksim’deyiz, Tüm Türkiye’deyiz…” sloganıyla başta işçi kenti Karabük olmak üzere, Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve üye sendikalarının örgütlü olduğu tüm iller ve Türkiye’nin her köşesinde coşkuyla kutlandı.

TARİHTE İLK KEZ İŞÇİ KENTİNDE 1 MAYIS KUTLANDI

 HAK-İŞ tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarının merkezi, ağır sanayi ve emekçi kenti Karabük idi. Emekçilerin başkenti Karabük’te tarihte ilk defa kitlesel 1 Mayıs kutlamaları bayram ve şölen havasında yapıldı.

 HAK-İŞ ve üye sendikalarına üye binlerce emekçinin birlik ve beraberliğiyle Karabük tarihi bir gün yaşadı. Hafızalarda “el ve yüzleri isli emekçileri”yle yer bulan Karabük, her işkolundan sel gibi akan emekçilerle dolup taştı.

Sabahın erken saatlerinde Karabük’ün girişinde buluşan binlerce HAK-İŞ’li emekçi, saat 09:00 sularında miting alanı Albay Karaoğlanoğlu Meydanı’nda toplandı.

 

Daha özgür, daha demokratik, daha müreffeh bir Türkiye için binlerce HAK-İŞ mensubunun yanı sıra, eş ve çocuklarıyla birlikte gelen Karabük halkı ile öğrenciler, emekliler, kadınlar, gençler ve işsizlerin hınca hınç doldurduğu meydanda “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın HAK-İŞ”, “Taşeronlaşmaya Hayır”, “İnadına Sendika, İnadına HAK-İŞ”, “Mevsimlik İşçilere Kadro İstiyoruz”, “Yeni, Sivil Anayasa İstiyoruz”, “Kayıtdışına Hayır”, “Kıdem Tazminatı Güvencemizdir”, “Emek-Barış-Özgürlük”, “İş Kazaları Önlensin”, “Engellilere Engelsiz İstihdam”, “Barış İçin Atılan Adımları Destekliyoruz”, “Çocuk İşçiliğine Hayır”, “Düşünce Ve İnanç Suç Olamaz”, Sendikal Yasaklara Ve Barajlara Hayır”,  “Herkese İş Herkese Aş”, “Güçlü Demokrasi, Güçlü Türkiye”, “Mobbinge Hayır”, “Kadına Yönelik Şiddete Hayır”, “İş Güvencesi İstiyoruz”, “Taşerona Dur De!”, “Yasaklara Dur De”, “İşçi-Sendika Omuz Omuza”, “Güçlü Sendika, Güçlü Türkiye” yazılı dövizler taşındı, sloganlar atıldı.

 

Alanın en önünde Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile bağlı sendikalarımızın flamaları yer aldı. Yine HAK-İŞ ve bağlı sendikaların Kadın, Gençlik, Kültür-Sanat, Engelli ile İş Sağlığı ve Güvenliği Komiteleri üyeleri hazır bulundu.

 

Memur-Sen Konfederasyonu yöneticilerinin, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf ÇELEBİ, Karabüksporlu sporcuların ve Karabük Belediye Başkanı Rafet VERGİLİ’nin de hazır bulunduğu alanda emekçiler, Ankara Horon Grubu’nun Trabzon Yöresi Halkoyunları gösterisiyle karşılandı. HAK-İŞ Marşı’na eşlik ederek şenlenen binlerce emekçi, folklor ekibinin gösterisiyle eğlendi, şarkılar söyledi, halay çekti. Daha sonra şiirler okundu.

 

HAK-İŞ  Genel Başkanı Mahmut ARSLAN ve HAK-İŞ ve üyesi sendikaların yöneticileri alana girişi alkışlarla karşılandı. Genel Başkanımız ARSLAN ve HAK-İŞ yöneticileri emekçilerle tokalaştı.

 

Miting saat 10:30 sularında İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başladı. Konfederasyonumuz HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman YILDIZ, selamlama konuşmasında “Sorunlarımızı ortaya koyduğumuz ve taleplerimizi haykırdığımız 1 Mayıs Emek Dayanışma, Mücadele ve Birlik Günü tüm emekçilere, tüm HAK-İŞ’lilere kutlu olsun. HAK-İŞ’in tüm sorunları çözebilecek gücü ve enerjisi vardır” dedi. HAK-İŞ Genel Yönetim Kurulu Üyeleri sıfatıyla, sırasıyla, Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz GÜL, Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet ŞAHİN ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar ARSLAN meydanı dolduran binlere hitap etti.  

GENEL BAŞKAN ARSLAN, ONBİNLERE SESLENDİ

Daha sonra meydanı dolduran binlerce emekçiye hitap eden Türk sendikal hareketinin duayeni Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 1 Mayıs’ı emeğiyle, yüreğiyle karşılayan ülkemizin ve dünyanın tüm emekçilerini sevgi ve muhabbetle selamladı.

“Selâm sana Karabük! Bütün renkleriyle, bütün sesleriyle, selâm sana Türkiye! İnsanlık onurunun yiğit ve saygın temsilcileri selâm size! 1 Mayıs’ı yüreğiyle, emeğiyle ka
rşılayanlar selâm size! 1 Mayıs coşkusunu paylaşanlar,  bu meydanın soylu emekçileri selam size” diye seslenen Arslan, fabrikalarda, madenlerde,  tersanelerde, barajlarda, şantiyelerde bir dilim ekmek uğruna hayatları hiçe sayılan, emeği, ailesi, çocukları uğruna hayata veda eden emekçi şehitleri de unutmadı. Genel Başkan ARSLAN, “Adana’dan Rize’ye, Tekirdağ’dan Erzurum’a, ülkemin tüm emekçileri; Arnavutluk’tan, Azerbaycan’a, İran’dan Brezilya’ya, Mısır’dan Portekiz’e, Filistin’den, Pakistan’a, Japonya’dan, Somali’ye,  Kuzey Kıbrıs’tan Avustralya’ya tüm dünyanın emekçileri birlik, mücadele ve dayanışma günümüz kutlu olsun” dedi.

 

HAK-İŞ’in 1 Mayıs’ı Karabük’te kutlama kararıyla birlikte Karabük’te tarihi bir günün yaşandığını ifade eden ARSLAN, “Cumhuriyet tarihimizin ilk entegre demir çelik fabrikasının şehri, ülkemiz sanayinin lokomotifi, işçi şehri Karabük’te 1 Mayıs’ı kutlamanın anlamlı ve değerli olduğunu söyledi. 

“BUGÜN TER VE EMEĞİN GÜNÜ”

Genel Başkan ARSLAN, HAK-İŞ’in 1 Mayıs’ı bugün Karabük başta olmak üzere, bütün Türkiye’de kutlamakta olduğunu kaydederek, bütün 1 Mayıs’ların Karabük’te olduğu gibi olaysız, kavgasız, gerilimsiz; görkemli ve şenlik havasında geçmesini temenni etti. ARSLAN, “Derdimiz var, dersimiz var, davamız var. Onun için buradayız. Bu gün; ‘Medeniyetler Buluşması’ndan Küresel Sendikacılık İnşasına’ diyen emekçilerin günü! Bu gün; onur ve erdemini her şeyin üstünde tutan emekçilerin günü! Bu gün “Ben de varım!” diyenlerin günü. Bu gün terlemenin, yâni ter ve emeğin günü” şeklinde konuştu.

 

TAŞERONLAŞMAYA HAYIR, MEVSİMLİK İŞÇİLERE KADRO, KAMUYA KADROLU İŞÇİ

Taşeron işçiliği kölelik olarak nitelendiren Genel Başkan ARSLAN, taşeronlaşmayı teşvik eden politikalardan vazgeçilmesini ve taşeron şirketlerde çalışanların sendikal örgütlenmesinin önünün açılmasını istedi.

 

Kamudaki statü karmaşasına son verilmesini de talep eden Genel Başkan ARSLAN, geçici ve mevsimlik işçiler ve ailelerinin daha fazla mağdur edilmemesini, geçici işçilerin, mevsimlik işçilerin kadroya alınmasını istedi. İş cinayetlerinde can veren emekçileri de hatırlatan ARSLAN, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerininim artırılması gerektiğini belirtti.

 

Arslan, çözüm sürecini de unutmadı. Terör nedeniyle 30 binin üzerinde insanımızın kaybedildiğini kaydeden Genel Başkan ARSLAN, şunları söyledi: “Biz, HAK-İŞ olarak daha fazla canımız gitmesin, daha fazla kan akmasın diye, ülkemizin bugünü ve geleceği için, insanlarımızın birlik, beraberlik ve kardeşliği için barış sürecini destekliyoruz.” 

YENİ VE SİVİL ANAYASA TALEP EDİYORUZ

Genel Başkan ARSLAN, 12 Eylül darbe Anayasası’ndan kurtulmanın ise bir ihtiyaç değil, zorunluluk olduğunu belirterek, “HAK-İŞ olarak her fırsatta yeni anayasa talebimizi yineledik, yineliyoruz. Çünkü biz Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasayı hak ettiğine inanıyoruz” dedi.

 

Bu günü “Yeni bir Dünya”nın, “Yeni bir Türkiye”nin ve “Erdemli bir Sendikal İnşa”nın gündönümü olarak tanımlayan Genel Başkan ARSLAN, emeğin, alın terinin, mağdurun, hak ve özgürlük ihlallerinin olduğu her yerde HAK-İŞ’in onurlu duruşu ve mücadelesinin devam edeceğini söyledi.

 

1 Mayıs alanında HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz GÜL, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman YILDIZ, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet ŞAHİN ile HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar ASLAN da bir selamla konuşması ile meydanı dolduran emekçilere hitap ettiler. 

1 MAYIS BİLDİRİSİ OKUNDU

Daha sonra HAK-İŞ Kadın Komitesi üyesi Melike Özmen, HAK-İŞ Gençlik Komitesi Başkan Yardımcısı Hamide Yusra ERİLLİ KURUMLU, Engelliler Komitemiz Başkanı Hanefi KARADAĞ, Öz Büro-İş Temsilcisi Arife AKTAN, Çelik-İş Temsilcisi Kenan YILMAZ, Öz Orman-İş Temsilcisi Sefa Gündüz KORKUT ile Ömer KARAMAN, Öz Gıda-İş Sendikası Temsilcisi Eda GÜNER, Öz İplik-İş Sendikası Temsilcisi Kadir ERKAN tarafından 1 Mayıs bildirisi okundu.

 

Bildiride, HAK-İŞ’in haklar için, özgürlükler için, demokrasi için, saygın bir iş için, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için, daha özgür, daha müreffeh, demokratikleşmeyi tamamlamış bir Türkiye için alanlarda olduğuna dikkat çekildi. Sosyal barış, sosyal adalet, eşitlik ve sendikal haklara vurgu yapıldığı bildiride, çözüm sürecinin de desteklendiği kaydedildi.

 

Taşeronlaşmanın reddedilerek, mevsimlik işçilere kadro ve kamuya kadrolu işçi alınması talep edildiği bildiri metninde, “Herkesin barış içerisinde, huzur ve güven ortamında, birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığı bir Türkiye istiyoruz” denildi. 

HAK-İŞ MARŞI SÖYLENDİ, HORON TEPİLDİ

1 Mayıs miting alanı Hizmet-İş, Çelik-İş, Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Öz İplik-İş, Öz Ağaç-İş, Öz Büro-İş, Öz Maden-İş, Öziş-Sen, Kıbrıs Türk Kamu-Sen, Oleyis, Medya-İş, Birlik Orman-İş, Öz Taşıma-İş, Öz Petrol-İş, Futbol-Sen ve Liman-İş emekçilerinin taleplerini dile getirdiği anlamlı bir güç birliğine dönüştü.

 

HAK-İŞ ve bağlı sendikaların flamalarıyla birlikte Türk bayrağının çokluğunun da dikkat çektiği Karabük’teki 1 Mayıs coşkusu, miting alanının yanı sıra Karabük kent merkezinin bayraklarla ve afişlerle donatılan cadde ve sokaklarında da yaşandı. Miting Ankara Horon Ekibi ve Ayaş Gökler Halkoyunları Grubu’nun gösterisiyle son buldu.

 

HAK-İŞ’Lİ EMEKÇİLER TÜM YURTTAKİ KUTLAMALARA YOĞUN OLARAK KATILDI

HAK-İŞ ve bağlı sendikaları ile üye emekçiler model bir kutlamanın yapıldığı Karabük’ün yanı sıra diğer 80 ilde yapılan kutlamalara da yoğun olarak katıldı; çalışma hayatının sorunları ve o sorunların çözümlerine dair talep ve öneriler yüksek sesle dillendirildi.

HAK-İŞ TAKSİM'DE ÇELENK KOYDU, BİLDİRİ OKUDU

HAK-İŞ Türkiye’nin 81 ilinde olduğu gibi Taksim’de de 1 Mayıs’ı kutladı.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve beraberindekiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çerçevesinde Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı, Taksim Anıtı'na çelenk koydu. Toruntay ve beraberindeki HAK-İŞ heyeti, Taksim Gezi Parkı tarafından meydana girdi. Üzerinde "Yaşasın 1 Mayıs Hak-İş" yazılı kırmızı karanfillerle süslenmiş çelenk taşıyan grup, davul ve zurna eşliğinde Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

"Yaşasın 1 Mayıs" yazılı büyük bir pankart açan HAK-İŞ mensupları, "Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın işçilerin birliği", "Taşerona son", "Herkese güvence, yaşasın kadro” şeklinde sloganlar attı. Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan HAK-İŞ heyeti, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçti. Anıta çelenk bırakan HAK-İŞ üyeleri, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve beraberindekiler, 1 Mayıs Bildirisi'nin okunmasından sonra Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

01 Mayıs 2013 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu