GENEL BAŞKAN ARSLAN 62. SOSYAL SİYASET KONFERANSINDA KONUŞTU

28 Aralık 2012 14:00, Haberler


GENEL BAŞKAN ARSLAN 62. SOSYAL SİYASET KONFERANSINDA KONUŞTU

62. Sosyal Siyaset Konferansı’nda konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan Türk Sendikal Hareketinin kendisini yenileyebilecek, yeni değer üretebilecek, yeni alanlar açabilecek imkân ve potansiyele sahipken, bunları değerlendirememesinin sendikacılığı kısır bir döngüye soktuğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinin düzenlediği Türk Toplu İş Hukukunda Yeni Yasal Düzenlemeler: 6356 Sayılı Yasa temalı 62. Siyaset Konferansı İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Prof. Dr. Sedat Murat’ın yaptığı konferansa Çalışma Genel Müdürü Dr. Ali Kemal Sayın, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansta bir konuşma yapan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, yeni çıkan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nı değerlendirdi. Arslan yasanın son derece zorlu bir süreçten geçerek çıkarıldığını belirterek: “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Tasarının hazırlanmasından Bakanlar Kuruluna ve oradan da TBMM’ye sevk edilmesine ve yasalaşmasına kadar bütün süreçleri yakından takip ettik, her aşamaya katılarak görüşlerimizi sunduk, büyük bir mücadele verdik” dedi ve Yasanın çıkmaması için doğru bilgiye dayanmayan, yeterince araştırılmadan kamuoyunu eksik ve tek yanlı yönlendirmeye matuf, asılsız, abartılı ve maksatlı açıklama ve iddialara maruz kaldıklarını kaydetti.

Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Konfederasyonumuz sorumlu ve ilkeli sendikacılık anlayışından taviz vermemiştir. Sonuç olarak Türk Sendikal hareketi yeni bir mevzuata kavuşmuştur. 6356 sayılı Kanunda HAK-İŞ’in talepleri bütünüyle karşılanmamıştır. HAK-İŞ olarak, itiraz ettiğimiz ve karşı çıktığımız hususlar Kanunda hala yer almaktadır. Ancak her şeye rağmen çalışma hayatımız ve endüstriyel ilişkiler sistemimizde yeni bir sayfa açılmıştır. Eksiklerine ve bazı düzenlemelerine ilişkin itirazlarımıza rağmen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun yürürlüğe girmiş olması önemli bir durumdur. HAK-İŞ olarak, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile başlayan yeni süreçten, sendikaların ve emekçilerin olumlu etkilenmesi için, bu sürecin sendikalar ve emekçilerin haklarını daha ileriye taşıyacak şekilde ilerlemesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Yeni yasanın neler getirdiğine de değinen Genel Başkan Arslan, on yıllardır çalışma hayatının göğsünde saplı duran paslı bir çivinin çıkarılıp atıldığını, sendikal hayattan 12 Eylül’ün izlerinin silinmesi için önemli bir gelişme sağlandığını söyledi.

Arslan: “Sendikaların sürekli kan kaybettiği”ni tepkisel bir varlık nedeni haline getiren kimi sendikal anlayışların, bu büyük soruna karşı “nasıl yeni damarlar açılacağı”na ilişkin hiçbir teklif, alternatif ortaya koyamaması, sendikal hareketin gücünü kırmak bir yana, çözülmesini hızlandırmaktadır” diyerek sendikacılığın karşı karşıya bulunduğu sorunlara da değindi.

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

28 Aralık 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu