GENEL BAŞKAN ARSLAN “ASGARİ ÜCRET 1500 TL CİVARINDA OLMALI”

26 Aralık 2012 14:00, Haberler


GENEL BAŞKAN ARSLAN “ASGARİ ÜCRET 1500 TL CİVARINDA OLMALI”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, bir işçinin ailesi ile asgari şartlarda yaşayabileceği yoksulluk sınırı seviyesinde bir ücretin asgari ücret olarak kabul edilebileceğini belirterek, “Bu rakamın da 1,500 TL civarında olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Genel Başkanımız Hizmet-iş Sendikası’nın Ege Bölgesini kapsayan eğitim seminerine katıldı. Denizli’de gerçekleştirilen eğitim seminerinin açılışında basın mensuplarına açıklamada bulunan Genel Başkan Arslan, asgari ücret belirlenirken işçinin, eşi ve çocuklarıyla Türkiye’de insanca yaşama standardının göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Arslan, “Asgari ücretin bin 500 lira civarında olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu, bizim için gerçekten Türkiye'de asgari ücreti anlamlı kılacak bir rakamdır” dedi.

 

“ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEME KONUSUNDA HAK-İŞ'İ SEYİRCİ OLMAKTAN KURTARACAĞIZ”

İşçi temsilcisinin masaya oturmadan önce bütün işçi temsilcileri ile görüş birliğine varması gerektiğine işaret eden Arslan, Türk-İş'in HAK-İŞ ve DİSK'i de yanına alarak taslak hazırlayabileceğine dikkat çekti. Arslan şöyle konuştu: “Böyle bir gelenek olmadığı için biz de asgari ücreti dışarıdan takip ediyoruz. Ne hükümet, ne bakan, ne genel müdür, ne de işçi temsilcileri bizi bu konuda bilgilendirdi. Bu, bir komedidir, bir tiyatrodur. Asgari ücreti belirleme konusunda HAK-İŞ'i seyirci olmaktan kurtaracağız. Asgari Tespit Komisyonu'nun yapısını değiştirerek, daha katılımcı, daha çoğulcu, daha etkin hale getirecek bir düzenlemeyi yapmadığımız sürece biz her dönem asgari ücreti tartışırız. Objektif, bilimsel ve TÜİK verilerine dayalı, gerçek yoksulluğu ve açlık sınırını belirleyen rakamların dikkate alındığı, işçinin eşinin ve çocuklarının da esas alındığı asgari ücreti belirlemediğiniz sürece asgari ücret yine arzu ettiğimiz şekilde olmayacaktır. Çünkü komisyonda işçileri sadece bir konfederasyon temsil ediyor. İşverenle hükümet işbirliği yapıyor ve asgari ücreti kendi istedikleri doğrultuda belirliyor. Bu yapıdan sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz.”

 

 

“AA'DA YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATIYORUZ”

Basın mensuplarının sorusu üzerine Konfederasyonumuz HAK-İŞ’e bağlı Medya-İş Sendikasının Anadolu Ajansı’ndaki örgütlülüğünü de değerlendiren Arslan, Medya-İş’in AA’da 80'in üzerinde çoğunluğu olduğunu belirterek, “Çoğunluk sorunumuz yok, fakat TGS, sembolik üyesi kaldığı halde itiraz etti, toplu sözleşme görüşmelerini engelledi. Ama önemli değil, geç olsun güç olmasın. Çünkü bu durum sonucu değiştirmeye yetmez” dedi.

 

AA'da hem yasal olarak kazanılmış haklardan hem de toplu sözleşme ile elde edilmiş haklardan geriye gitmeden daha ileri bir toplu iş sözleşmesi yapmak için çaba sarf edeceklerini belirten Arslan, şunları kaydetti: “1 Ekim 2012 tarihinden geçerli bir sözleşme yapılacak. İnanıyorum ki Anadolu Ajansı çalışanları, Hak-İş'in yeni hizmetlerini, icraatlarını hep beraber göreceklerdir. Hak-İş'le beraber olmaya karar verdikleri için teşekkür ediyorum. AA'da yeni bir dönemi, yeni bir tarihin başlangıcını buradan haber veriyorum.”

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

26 Aralık 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu