HAK-İŞ 37 YAŞINDA

23 Ekim 2012 14:00, Haberler


 

 

HAK-İŞ 37 YAŞINDA


Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 37. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri görkemli bir organizasyonla gerçekleştirildi.


21-22 Ekim 2012 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen “HAK-İŞ 37. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri”ne HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı, TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekili Salim Uslu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Bursa Milletvekili İsmet Su, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı M. Tuğrul Gücük ile aralarında Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), Afrika Sendikaları Birliği (OATUU), Uluslararası Arap Sendikaları Konfederasyonu (ICATU)’nun da bulunduğu 33 ülkeden 80 sendikacı ve çok sayıda davetli katıldı.

 

HAK-İŞ teşkilatının yoğun katılım sağladığı etkinliklere, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi.


37. Yıl Etkinlikleri kapsamında HAK-İŞ ile TİKA’nın ortaklaşa düzenlediği “Bölgesel Bağımsız Sendikal Hareketin ve Özgür Sivil Toplumun Geliştirilmesi ve Küresel Emek Buluşması” temalı uluslararası konferans gerçekleştirildi. “Kısa Film Uzun İş” sloganıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen “HAK-İŞ Emeğe Saygı Kısa Film Yarışması”nın ödül töreni yapıldı. 40 belgeden oluşan “Osmanlı Belgelerinde İşçi Hareketleri” konulu serginin açılışı yapıldı.


HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN:


“HAK-İŞ BAĞIMSIZ SENDİKACILIĞA ÖRNEK BİR KONFEDERASYONDUR”


HAK-İŞ 37. Yıldönümü etkinliklerinin açış konuşmasını yapan Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan, “HAK-İŞ’in özgün ve bağımsız sendikacılığa örnek bir konfederasyon olduğunu söyledi.

Arslan, “HAK-İŞ kurulduğu şartlar, ilkeleri, duruşu, temsili, farklı bakış ve yaklaşımıyla özgün ve bağımsız sendikacılığa örnek bir konfederasyondur'' dedi.


HAK-İŞ'in kuruluş tarihine atıfta bulunarak 22 Ekim 1976'da toprağa atılan çekirdeğin 37 yıl sonra ulu bir çınara dönüştüğünü dile getiren Arslan, bu sürece katkısı olanlara teşekkür etti.


Sendikacılığa karşı bir kısım çevrelerin ön yargılarının Hak-İş'in farklı yaklaşımıyla tersine dönmeye başladığını belirten Arslan, şunları söyledi: “Hak-İş, her biri kendi alanında başarılı sendikalarıyla dünya ve Türkiye'nin sorun alanlarına getirdiği çözüm önerileriyle, emek mücadelesindeki özgün yeriyle, bilimsel çalışmalarıyla, projeleriyle, model ve politika önerileriyle, uluslararası faaliyetleriyle Türkiye'nin ve dünyanın önemli bir emek örgütüdür. Bugün sendikacılık hak arayışı, uzlaşma, diyalog, değişim, çağdaşlıkla birlikte kullanılır hale gelmiştir. Endüstriyel ilişkilerin demokratikleşmesinde sendikacılığın çağdaş normlara kavuşmasında Hak-İş'in katkıları büyüktür.”


“SENDİKAL MÜCADELEYE YENİ UFUKLAR GELİŞTİRMEK ELZEM OLMUŞTUR”


Sendikaların da değişime ayak uydurması, ezber ve alışkanlıklarından kurtulması gerektiğini belirten Arslan, şunları kaydetti:


“Tenkit etmek yerine teklif üretmek, klasik anlayış yerine yenilikçi fikirler oluşturmak, sendikal mücadeleye yeni boyutlar ve ufuklar geliştirmek elzem olmuştur. Sendikalar sorunların çözümüne yönelik model önerileri ortaya koyan, yeni damarlar açan, mekanizma olma hüviyetlerini güçlendirecek yeniden yapılanma içerisine girmelidir. Sendikaların gelişmelere ve yeniliklere karşı toptan 'evet' ya da 'hayır' şeklinde yaklaşıp değişim önüne duvar çekmek ya da direnmek yerine kendi dinamiklerini harekete geçirerek sanal olmayan değişimin önünü açması gerekiyor. Sendikaların aynı zamanda birer sivil toplum örgütü olarak bu özelliklerini öne çıkartmaları sendikacılığın gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlayacaktır. HAK-İŞ olarak bunu yapıyoruz.

 

 


“TEMEL ÖNCELİĞİMİZ, ÖZGÜR BİR SİVİL TOPLUM YAPILANMASIDIR”


Özgür bir sivil toplum yapılanmasını temel önceliğimiz olarak görüyoruz. İnsana saygı temelinde tüm çalışanlarına ve iradelerine saygıyı şeffaf, açık ve etkin bir sendikacılık anlayışının gereklerini yerine getiriyoruz.”


Yeni sendikacılık anlayışının masada olmayı gerektirdiğini dile getiren Arslan, ''HAK-İŞ olarak masada farklı, sokakta farklı konuşanların yanında yer almadık; bundan sonra da yer almayacağız” dedi.


Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'na değinen Arslan, “Çekincelerimiz olmakla birlikte tasarının yasalaşmasını tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.


TİKA BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET SÜREYYA ER:


SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE İLİŞKİ KURUYORUZ”


TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, “Sivil toplum kuruluşları ile ilişki kuruyoruz. Bu toplantı da bu düşüncenin eseridir. Bu sayede de etkinliğimiz daha da artmaktadır” dedi.


TİKA olarak restorasyondan eğitime yüzlerce projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Er, şunları kaydetti: “TİKA’nın 2002 de dünya genelinde ofis sayısı 12 idi. Dünyadaki ofis sayımızı 2011 yılına göre de %20 oranında artırdık. Şu an itibariyle ofis sayımız 33 olmuştur, bu sayıyı 40’a çıkarmak istiyoruz. Bu yıllar itibariyle, yani 1992 yılından 2002 yılına kadar yapılan toplam harcama miktarından 10 kat daha fazla harcama yapılmıştır. Son 10 yıldır ihtiyaç sahibi ülkelere yardım miktarımız 5 milyar dolar olmuştur. Maddi ve manevi hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz.”


HAK-İŞ ONURSAL GENEL BAŞKANI SALİM USLU:


“HAK-İŞ BUGÜN EN OLGUN VE EN VERİMLİ ÇAĞINI YAŞIYOR”


HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı, TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekili Salim Uslu, HAK-İŞ Genel Başkanlığı döneminde eski sendikacı Polonya Cumhurbaşkanı Walesa’yı Hak-İş’in kuruluş yıldönümüne çağırdığında kendisini eleştirenler olduğunu hatırlatarak, “Aynı çevreler bugün de bizleri çekemiyorlar, eleştiriyorlar. Zamanın ruhunu doğru okuyan, ilkeli, sorumlu, sendikacılığın adresi olan Hak-İş’ten rahatsız oluyorlar” dedi. “Çevrenin ne dediğine değil, sadece kendi yoluna ve yoldaşlarına bakan Hak-İş, bugün en olgun ve en verimli çağını yaşıyor. Dost 33 ülkeden gelen 80 sendikacıyı ağırlıyor. İlişkilerini ahbap-çavuş ilişkisine dayandıranlar Hak-İş’i anlamakta zorlanıyorlar” diye konuşan Uslu, modern dünyada sendikaların, yani sivil toplum örgütlerinin demokrasinin katalizörleri olduğunu belirtti.


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI MEHMET TUĞRUL GÜCÜK:


“SENDİKA DEMOKRATİK TOPLUMLARDA ÖNEMLİDİR”


Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tuğrul Gücük, sendikaların demokratik toplumlarda önemli bir rolü olduğuna işaret etti. Sendikaların amaçlarına da değinen Gücük, bu kurumların önemli görevleri yerine getirdiğini söyledi.


ITUC TEMSİLCİSİ MUSTAFA TLILI:


“SENDİKAL HAREKET İŞÇİLERLE SINIRLI KALMAYIP HALKA AÇILMALIDIR”


Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Temsilcisi Mustafa Tlılı, Arap Baharı’nı sosyal haklar ve ihtiyaçların başlattığını belirterek şunları kaydetti: “Arap Baharı yeni bir olgu ortaya koydu. Bu hareket her ülkede bağımsız sendikal hareketi destekler niteliktedir. Siyasi otoriteden bağımsız bir harekettir. Sendikal hareket işçilerle sınırlı kalmayıp halka açılmalıdır. Sendikaları bekleyen iki konu var: Ya bağımsız bir sendika ya da siyasi otoriteye bağımlı bir sendika anlayışı olacaktır. Kemer sıkma hareketi sendikalar üzerinden olmamalıdır. İleri yürüyüşümüzde geriye dönüş olmamasını istemekteyiz.”


OATUU GENEL BAŞKANI İBRAHİM AHMET ABDELAZİZ GHANDOUR:


“ÖZGÜRLÜK, BİRLEŞMEK VE BAĞIMSIZLIK GİBİ ÜÇ ÖNEMLİ DEĞERİMİZ OLMALI”

OATUU Genel Başkanı İbrahim Elkhandour, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 37. Kuruluş Yıldönümüne katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Mali krizin hâlâ bütün dünyada etkisinin görüldüğüne dikkat çeken Elkhandour, şöyle konuştu: “Krizlerin mağduru fakir halk ve işçilerdir. Türkiye uluslararası bankalardan yardım istemek yerine, artık yardım eden bir ülke durumuna gelmiştir. Bunun için Türkiye’yi kutluyorum. Sömürge ülkelerine karşı birlikte duralım. Biz bir daha sömürge haline gelmeyi asla kabul etmiyoruz. Sizinle işbirliği yapmak istiyoruz. Finansman olarak içte ve dışta özgür olmadıkça gelişemiyorsunuz. Özgür, bağımsız bir sendikal hareketi, özgür toplumu oluşturmak istiyorsak kendi özgür ekonomimizi oluşturmak zorundayız. Özgürlük, birleşmek ve bağımsızlık gibi üç önemli değerimiz olmalı. Bizim dinimiz de birbirimizle birleşmemizi emrediyor, ayrışım içinde olmayalım. Bu yeni sendikal sistemde de bu önemli olmalıdır. Kadın ve gençlerin de sendikaların içinde yerlerini almalarını istiyorum.”


ICATU GENEL SEKRETERİ RECEP MAATOUK:


SENDİKAL TECRÜBELERİNİZE İHTİYACIMIZ VARDIR”


Arap İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICATU) Genel Sekreteri Recep Maatouk, işsizlik ve güvenliğin her şeyin anahtarı olduğunu söyledi.

“İşsizlik ve yolsuzluğu yok etmek için sorumluluk almalıyız, eğer sorumluluk almazsak bunları yok etmek mümkün değildir” şeklinde konuşan Maatouk, “Biz Suriye ile Türkiye arasındaki sorunların sade ve sadece diyalogla çözüleceğini ve birbirlerinin içişlerine karışmamalarından geçtiğini düşünüyoruz. Savaşlar olmasın. Özgür ve bağımsız bir örgütüz ve kendi özgür teşkilatımız var. Sendikal tecrübelerinize ihtiyacımız vardır” dedi.


DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER:

“PARTİMİZ SENDİKAL HAREKETE ÖNEM VERİYOR”


DSP Genel Başkanı Masum Türker de konuşmasında partisinin emek gücü ve sendikal harekete önem verdiğini söyledi.

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nı ''12 Eylül'den bu yana yavaş yavaş geri alınan hakları biraz daha geri alınmasının zemini hazırlayan, örgütlülüğü yok etmeye yönelik bir kanunun'' olarak nitelendiren Türker, işçilerin haklarının yavaş yavaş ellerinden alındığını savundu. “Ekonomide, siyasette, savunmada ve kültürdeki küresel yaptırımlara karşı duruş sergileyemezsek daima başkalarına hizmet eden bir grup olmaya mahkûm kalırız'' diyen Türker, işçi örgütlerinin bunlara her dönem karşı duruş sergileyen toplulukların arasında geldiğini belirtti.


OSMANLI BELGELERİNDE İŞÇİ HAREKETLERİ SERGİSİ


HAK-İŞ’in 37. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında yer alan “Osmanlı Belgelerinde İşçi Hareketleri” konulu sergi, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

 

 


Serginin açılışını HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Temsilcisi Mustafa TLILI, Afrika Sendikal Birliği Teşkilatı (OATUU) Genel Başkanı İbrahim Elkhandour, HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı, TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekili Salim Uslu ve yabancı delegasyon birlikte yaptılar.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Osmanlı Belgelerinde İşçi Hareketleri” konulu serginin tarihe ışık tutacağını ve böyle bir serginin dünyada ilk defa düzenlendiğini ifade etti.

40 belgeden oluşan tabloların yer aldığı “Osmanlı Belgelerinde İşçi Hareketleri” konulu sergiyi, 37. Yıl etkinliklerine katılan misafir ve delegasyonların yanı sıra çok sayıda kişi ziyaret etti.

 

SOSYAL SORUNLAR..


37. yıl etkinliklerinin öğleden sonraki bölümünde Ulusal Emek Vakfı Başkanı Ahmet Muhamed Moustafa Ali, “Bölgemizdeki Sosyal Sorunlar Analizi”; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uysal, “Bölgemizde Özgür Sivil Toplumun Gelişmesi Durum Analizi”; Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Temsilcisi Tlılı, “Bölgemizde Bağımsız Sendikal Hareketin Gelişiminin Değerlendirmesi” konulu sunumlarını yaptılar.

 

KÜRESEL EMEK BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Daha sonra, “Türkiye Öncülüğünde Bağımsız Sendikal Hareket-Özgür Sivil Toplumun Gelişmesi” konulu Küresel Emek Buluşması Uluslararası Konferansı gerçekleştirildi.

Konferansa Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), Afrika Sendikaları Birliği (OATUU), Uluslararası Arap Sendikaları Konfederasyonu (ICATU) gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra Mısır, İran, Pakistan, Tunus, Ürdün, Kenya, Filistin, Kosova, Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, Malavi, Moritanya, Kongo, Ruanda, Tanzanya, Uganda, Zambiya, Senegal, Cezayir, Gana, Belarus, Bahreyn, Eritre, Fas, Kuveyt, Umman, Sudan, Somali, Yemen gibi 35 ülkeden İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkan ve Yöneticilerinden oluşan 85 yabancı konuk katıldı. Konuklar birer konuşma yaptılar.

35 ülkeden gelen katılımcıyla, bağımsız sendikal hareketin ve özgür sivil toplumun geliştirilmesinin yanı sıra,  işsizlikle mücadele, çalışma hakları, ayrımcılıkla mücadele, çalışma ilişkilerinde bölgesel modellerin geliştirilmesi gibi sosyal politika konularına yönelik karşılıklı görüş alış-verişinin yapıldığı bir sosyal zirve şeklinde gerçekleştirilen uluslararası konferans, dünya genelinde bağımsız sendikal hareketin güçlenmesi ve özgür sivil toplum gelişimi açısından önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı.

 

SONUÇ DEKLARASYONU YAYINLANDI


“Bölgemizde Bağımsız Sendikal Hareketin ve Özgür Sivil Toplumun Geliştirilmesi Küresel Emek Buluşması” adını taşıyan yoğun ve üst düzey katılımlı uluslararası konferans, 2. gün sonuç deklarasyonunun okunmasıyla tamamlandı.

Sendikaların demokrasi, hukuk, hak ve adalet, özgürlük kavramlarını kararlılıkla savunmasının gerekliliğine de yer verilen 19 maddelik deklarasyon, bütün katılımcılardan yoğun alkış aldı.

Katılımcı sendikal örgütler, ülkelerin demokratik hukuk devleti idealine ulaşması, bağımsız ve özgür sendikal hareketin gelişmesi için karşılıklı işbirliği ve dayanışma ruhu içerisinde çalışmaya devam edeceklerini uluslararası kamuoyuna duyururken, uluslararası sendikal hareket için temel önceliğin tüm ülkelerde örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının etkin kullanımı için evrensel normlara uygun olarak sendikal mevzuatların hayata geçirilmesi olduğunu teyit etti.

Hak mücadelesinde ve sorunların giderilmesinde eylemlilik yanında sosyal diyalog, yönetişim, müzakere ve barışçıl çözüm yollarının kullanıma önem verilmesi gerektiğine işaret edilen sonuç bildirisinde, herkesin insan onuruna yaraşır iş ve yaşam standartlarına ulaşması, sosyal güvenlik, temel refah ve asgari gelir düzeyine kavuşması, işsizliğin azaltılması, kayıtdışı ekonominin daraltılması, kadınların, gençlerin ve engellilerin çalışma yaşamına etkin şekilde katılımı yönünde sosyal politikaların geliştirilmesi gerektiği ortaya konuldu.

 

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI


TİKA ile işbirliğinde Sosyal Zirve şeklinde dizayn edilen konferansta, bölge ülkeleri arasında sendika ve konfederasyonlar arası ortak çalışma kültürünün ve ilişkilerin geliştirilmesine yönelik, katılan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Eritre, Beyaz Rusya, Kongo, Zambiya, Moritanya, Kosova, Bahreyn, Pakistan, Yemen, Nijerya, Mısır, Kuveyt, Ruanda, Tanzanya, Malawi, Senegal, Uganda ve Somali’de faaliyet gösteren konuk konfederasyon, federasyon ve birliklerden 20’si ile işbirliği anlaşması imzalanarak uluslararası emek dayanışmasına katkı verildi.

 

 


Konfederasyonumuz adına Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın imzaladığı işbirliği anlaşma metinlerinde tarafların ülkelerinde sosyal ve ekonomik hayatta yaşanan son gelişmeleri hesaba katarak, bilgi ve deneyim paylaşımı için ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla karşılıklı heyet gönderilmesi; karşılıklı yarar temelinde konfederasyonlar, devletler ve halklar arasında güçlü ilişkiler kurulmasına katkı yapılması; bilgi paylaşımı için gazete, dergi, broşür, kitap gibi farklı materyaller gönderilerek literatür paylaşılması;  uzmanlar yetiştirilmesi için eğitimi programları düzenlenmesi ve birbirlerini çalışmaya hayatıyla ilgili alanlarda yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirmeleri öngörülüyor.

 

“SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU’NUN GETİRDİKLERİ” ÇALIŞTAYI


Uluslararası konferanstan sonra “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun Getirdikleri” konulu bir çalıştay gerçekleştirildi.


Öz Gıda-İş Genel Başkanı Mehmet Şahin’in moderatörlüğünde yapılan çalıştayda, Öz Büro-İş Genel Başkanı Muharrem Özkaya “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu değerlendirdi.


HAK-İŞ EMEĞE SAYGI KISA FİLM YARIŞMASI'NDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU


37. Yıl Etkinliklerinin 2. Gününde “Kısa Film Uzun İş'” sloganıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “HAK-İŞ Emeğe Saygı kısa Film Yarışması”nda dereceye giren filmlerin sahiplerine ödülleri verildi.


Ödül töreninde, '”En iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu yönetmeni, en iyi yönetmen, en iyi oyuncu, en iyi film müziği, en iyi senaryo ve en iyi ilk üç film dallarının yanı sıra, 2009 yılında yaşamını yitiren eski Hak-İş Genel Başkanı Necati Çelik anısına da özel bir ödül de verildi.


ARSLAN: “EMEĞİ BİLGİ, SANAT VE KÜLTÜRLE BULUŞTURDUK”


Ödül töreninde konuşan Konfederasyonumuz Genel Başkanı Arslan, emeğin, bilgi, sanat ve kültürle buluşmasını ümit ettiklerini belirterek, HAK-İŞ için çok önemli olan yarışmada finali yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.


HAK-İŞ ONURSAL BAŞKANI SALİM USLU:


“KURUMSAL ANLAYIŞ OLARAK DA FARKLILIK OLUŞUTURUYOR”

HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu da ''Türkiye'de ve dünyada sadece slogan atarak sendikacılık yapma devri geride kaldı. Artık profesyonelleşme devri yaşıyoruz. Onun için de akıl ve bilgi ve bilgiyi kullanmak önem arz ediyor'” diyerek, HAK-İŞ'in kuruluşundan bu yana bilgiyi önemseyen ve doğru kullanan bir anlayışa sahip olduğunu kaydetti. Uslu, HAK-İŞ'in kurumsal anlayış olarak da farklılık yarattığını ifade ederek, klasik sendikacılık anlayışı yerine işçilerin bilinçlenmesi için uluslararası sendikalarla da işbirliği yapar hale geldiğini belirtti.


ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKAN YARDIMCISI HALİL ETYEMEZ:


“BAKANLIK OLARAK SENDİKALARIN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ”


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, bakanlık olarak örgütlenmeyi ve sendikaların önünü açma politikaları uyguladıklarını söyledi. Etyemez, kabul edilen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na değinerek yasanın özgürlükçü kazanımlar getirdiğini söyledi.


MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI AHMET GÜNDOĞDU:


“İNSANA VE EMEĞE HAK-İŞ’LE AYNI TANIMI YAPIYORUZ”


Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da HAK-İŞ ile Memur-Sen'in insana ve emeğe yüzde 99,5 aynı tanımı yaptığını vurgulayarak, HAK-İŞ'in ortaya koyduğu en önemli ideali, “emeğin ve insan iradesinin karşısında kim olursa olsun gücüne, apoletine bakmaksızın onun karşısında yer almak” olarak ifade etti.


AHMET YENİLMEZ: “HAK-İŞ’İ TANIMLAYAN EN KAPSAMLI KELİME VEFADIR”


Yarışmanın jüri başkanlığını ve ödül töreninin sunumunu Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Ahmet Yenilmez yaptı. Yenilmez, konuşmasında HAK-İŞ ile meddahlığı yeni nesle tanıtmak ve Türk temaşa sanatı geleneğini yaşatmak için ortaklaşa bir projeyle Türkiye'yi dolaştığını anlattı.

Yenilmez, ''Kısa Film Uzun İş'' adlı kısa film yarışmasının da çok başarılı olduğunu kaydetti.



ÖDÜL ALAN YAPIMLAR

Jürinin 67 film arasından ön elemeyle önce 15'e düşürdükleri kısa filmlerden ödül alanlar şunlar:


EN İYİ FİLM :


1. ''Küçük Ayak Büyük Adım'' -Merve Yeğin
2. ''Figüran'' -Doğacan Aktaş
3. ''Çöp'' - Burak Türten

Necati Çelik Özel ödülü : "Bir İnsan İki Hayat" - Recep Dere


Necati Çelik Özel Ödülünü kazanan Recep Dere'ye plaketini merhum Necati Çelik'in eşi Sermin Çelik takdim etti.

 


En iyi görüntü yönetmen : ”Büyük Aşıklar” - Ahmet Bikiç

En iyi kurgu yönetmeni : "Gölgeler'' - Selçuk Mutlu

En iyi yönetmen :“Jurnal”, “Hipokrat” - Abdulbaki Yavuz

En iyi oyuncu : “Jurnal” - Uğur Polat

En iyi film müziği : “Hipokrat” - Mert Oktan

En iyi senaryo : “Kız Çocuğu” - Hakan Berber


Yoğun bir katılımla coşkulu bir şekilde gerçekleştirilen HAK-İş 37. Yıl Etkinlikleri “Bilgi, Kültür ve Sanat”ın buluştuğu bir program oldu.

 

 

 

 

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

23 Ekim 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu