YILDIZ, KAMU ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ TALEBİMİZİ CANLI YAYINLARDA ANLATTI

31 Mayıs 2021 16:40, Haberler


YILDIZ, KAMU ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ TALEBİMİZİ CANLI YAYINLARDA ANLATTI


Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, 31 Mayıs 2021 tarihinde telekonferans yöntemiyle Bloomberg TV ve TGRT Haber canlı yayınlarına katılarak HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, TÜRK-İŞ ile ortaklaşa hazırladığımız kamu toplu iş sözleşmesi taleplerimize ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Önemli Bir Yeniliğe İmza Attık”

Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, “HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ Konfederasyonları olarak önemli bir yeniliğe imza attık. Birlikte bir taslak hazırlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sunduk. Bu önemli bir aşamaydı. İyi bir hazırlık süreci yaptık. Hem konfederasyonların kendi içinde yaptığı çalışmalar ile hem de ortaklaşa yaptığımız çalışmalar ile güzel bir çerçeve teklifi hazırladığımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Makul Bir Taslak Hazırladık”

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve protokolüyle kamu çalışanlarının sorunlarının giderileceği, Türkiye’nin bulunduğu düzeye uygun bir ücret seviyesi oluşturmayı hesapladıklarını söyleyen Yıldız, “Son derece dengeli ve makul bir taslak hazırladığımızı düşünüyoruz. Hazırladığımız sözleşmede en önemli noktayı taşerondan kamuya geçen çok sayıda arkadaşımız oluşturuyor. Geçişle beraber bu işçilerimiz için ilk kez kapsamlı bir düzeltme ve düzenleme söz konusu olacak. Bu taslakta buna da yer verilmiş oldu” dedi.

“Geçmişteki Süreci Telafi Edecek Bir Rakam”

Taban ücret olarak 4 bin 800 TL rakamını belirlediklerini dile getiren Yıldız, “Uzun bir değerlendirme sürecinden sonra bu rakamı belirledik. Bugün geldiğimiz noktada enflasyon 17 rakamlarına çıkıyor. Biz bütün bu süreci izah edecek, geçmişteki süreci de telafi edecek bir oran olarak belirledik” dedi.

“Ek Ödeme Talep Ediyoruz”

Bakanlığa sunulan sözleşmede ek ödemenin de önemli konulardan birisi olduğunu söyleyen Yıldız, “Yılda 2 kere yapılmak üzere 1.500 TL olarak yıllık toplam 3 bin TL bir ek ödeme yapılmasını talep ediyoruz. İşçilerimizin taşerondan kamuya geçtiğini de dikkate alırsak 112 günlük ikramiye, 60 gün ikramiye ve 52 günlük ilave tediye ile beraber 112 günlük bir ikramiye talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Sosyal Yardımlar Kısmında Yenilikler Yaptık”

Sözleşmenin sosyal yardımlar kısmında çok sayıda yenilikler yaptıklarını dile getiren Yıldız, “Sosyal yardım, yemek parası, giyim yardımı ve bu sefer yeni olarak bayram yardımı ve yol yardımlarını da ekledik. Sosyal yardım olarak aylık 700 TL, giyim yardımı olarak 700 TL, yemek parası olarak da günlük 20 TL önerisinde bulunduk. İkinci yılında da artışların yapılması talebinde bulunduk. Ayrıca gece zammı ve fazla çalışma ücretleri verilmesini talep ettik. Böylelikle kamuda çalışanlar için bir standart oluşsun, bir adalet oluşsun istedik” sözlerine yer verdi.

“Verginin Sabitlenmesini İstiyoruz”

Yıldız, “Sözleşme kapsamında gelir vergisindeki işçilerin lehine bir düzenleme talep ettik. Verginin sabitlenmesini istiyoruz. Yüzde 15 olarak başlayan gelir vergisinin aynı şekilde kalması önerisinde bulunduk” dedi.

“Standart Bir Seviye Oluşturmayı Hedefliyoruz”

Kamu Çerçeve Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin sonucunda kamu çalışanları arasında standart bir seviye oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu başarı Türkiye’nin üretim gücüne de denk gelen bir başarı olacak” dedi.

Makro rakamların dışında geçişle ilgili birtakım sorunların bulunduğunu dile getiren Yıldız, “Sendikalarımızın kendi iş kollarına ilişkin taleplerinin ayrıntılı olarak müzakere etmesinin önünün açılmasını istedik. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan tartışmaları sona erdirecek bir öneride bulunduk” ifadelerini kullandı.



HABERE AİT GÖRSELLER :

31 Mayıs 2021 16:40, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu