GÜNER, FİLİSTİN’DE KADIN OLMAK PROGRAMINA KATILDI

25 Mayıs 2021 23:35, Haberler


GÜNER, FİLİSTİN’DE KADIN OLMAK PROGRAMINA KATILDI


Genel Sekreterimiz Eda Güner, 25 Mayıs 2021 tarihinde Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamızın Kadın Komitesi tarafından düzenlenen Filistin’de kadın olmak konulu programa katılarak bir konuşma yaptı. Programa ayrıca HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin de katıldı.

Telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya, Genel Sekreterimiz Eda Güner, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ Uzmanı Fatoş Can, Hizmet-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Hatice Ayhan, Anadolu Ajansı Gazze Muhabiri Nour Abu Aisha, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Kadın Komite Başkanları ile Hizmet-İş Sendikamızın Şube ve İl Başkanları Kadın Komite Başkanları katıldı.

“Filistin Halkı Onurlu Bir Direniş Gösterdi”

Genel Sekreterimiz Eda Güner, “Filistin halkına yönelik yıllardır süren ve geçtiğimiz aylarda şiddetini daha da arttıran saldırılar hepimizin yüreğini yaktı. Tüm dünyanın gözleri önünde işgalci İsrail devleti tarafından kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden zulme uğrayan Filistin halkı günlerce onurlu bir direniş göstermiştir” dedi.

“Filistin Halkıyla Dayanışma İçerisindeyiz”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak ilk günden itibaren Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını dile getiren Güner, “Genel Başkanımızın Mahmut Arslan’ın her zaman söylediği gibi HAK-İŞ olarak dünyadaki bütün mazlum ve mağdurların yanında olma sorumluluğumuz var. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bu sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

“Uluslararası Arenada Farkındalık Oluşturuyoruz”

HAK-İŞ’in her platformda Kudüs ve Filistin davasına sahip çıktığını vurgulayan Güner, “HAK-İŞ olarak sendikal faaliyetlerimizin asli bir unsuru, sivil toplum kuruluşu ve uluslararası hareketin etkin bir paydaşı olarak Kudüs ve Filistin davasına sahip çıkmayı, her platformda savunmayı ve duyarlılık oluşturmayı kendimize görev biliyoruz. Gerek ülkemizde, gerekse uluslararası arenada farkındalık oluşturmaya devam ediyoruz. Katıldığımız bütün platformlarda ve dünyanın her yerinde Filistin’e karşı bir duyarlılığın oluştuğunu görüyoruz. Biz bu duyarlılığın eyleme dönüştürülmesi noktasında BM başta olmak üzere bütün uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz. Emek diplomasisinin önemine inanan bir sivil toplum kuruluşu olarak uluslararası alandaki işbirliğimizi ve dayanışmamızı sürdürmeye, güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

“Filistin Mücadelesi Günübirlik Bir Mücadele Değildir”

Filistin’de yaşanan sorunların çözümünde uzun bir uğraş ve karşı bir stratejinin oluşturulması gerektiğini söyleyen Güner, “Filistin mücadelesi günübirlik bir mücadele değildir. Bütün ülkelerin kurumlarının uzun vadeli, kalıcı bir strateji oluşturması ve ayakları yere basan bir model kurması gerekiyor. Bu konuda tüm dünya hükümetlerinin ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Bu stratejinin oluşturulmasında hükümetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının rolü çok büyüktür. Türkiye’nin en büyük emek örgütlerinden birisi olan HAK-İŞ Konfederasyonu olarak biz de çok fazla sorumluluk taşıyoruz. Bu büyüklüğün bize yüklediği sorumluluğun farkındayız” ifadelerini kullandı.

“Gücümüzü Mazlumların Sorunlarını Çözmede Kullanıyoruz”

HAK-İŞ’in gücünü olumlu yönde kullandığını belirten Güner, “HAK-İŞ olarak gücümüzü yeryüzünün bütün mazlumlarının sorunlarını çözmek için kullanmaya çalışıyoruz. Bu da HAK-İŞ sorumluluk alır, öncü olur, çözer, elini taşın altına koyar, yeni bir şey söylenecekse yine HAK-İŞ söyler şeklinde karşılık buluyor. Bu gücümüzü ve mücadelemizi hep bir adım ötesine taşıyan, HAK-İŞ değerlerini hem ulusal hem de uluslararası sendikal harekete yansıtan, erdemli sendikacılığın temelini atan Sayın Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a ve HAK-İŞ Yönetim Kurulumuza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmasında Filistin’de kadın olmanın zorluklarına da değinen Genel Sekreterimiz Eda Güner, “Filistin gibi zor bir coğrafyada yaşamaya çalışmanın, mücadele etmenin, deyim yerindeyse dünyaya kafa tutmanın ve bunu kadın olarak yapmanın ne denli zor olduğunu tahmin edebiliyoruz. 67 yaşında çiftçilik yapan ve tüm saldırılara rağmen toprağını terk etmeyen Ebu Recile, Ramallah ve el-Bire valisi olarak görev yapan Leyla Ganem, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde tehcir tehdidiyle karşı karşıya kalan 27 Filistinli aileden bir aktivist Muna el-Kurd ve adını saymadığımız binlerce kadın Filistin’in özgürlüğü için en ön safta yer alıyor. Bu çok onurlu ve önemli bir mücadeledir” şeklinde konuştu.

“Filistin Halkıyla Daima Dayanışma İçerisinde Olacağız”

Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamızın kadın komitesine gündemdeki bu denli önemli sorunlara değindiği için takdir ve teşekkürlerini ileten Güner, “Başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kuruluncaya kadar HAK-İŞ olarak her platformda sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Filistin halkıyla daima dayanışma içerisinde olacağız. Saldırılarda şehit olan Filistinli kardeşlerimize yüce Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.

“Kadınlar Ölüyor, İnsanlık Ölüyor Filistin’de”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, işgal altındaki topraklarda kadın olmanın çok zor olduğunu belirterek, “Filistinli kadın hayatı bütün yönleriyle yaşıyor. Yeri geliyor işgal karşısındaki varlık mücadelesinde ön saflarda yerini alıyor. Yeri geliyor ev reisliği yapıyor; çocuklarının karınlarını doyurabilmek için çırpınıyor. Yeri geliyor İsrail zindanlarına atılıyor ve hayatını orada en kötü şartlarda sürdürmek zorunda kalıyor. Eşini, evladını, ailesini elleriyle toprağa veriyor. Allah’ın emanetleri yetimlerini, evlatlarını işgalcilerin küçük, büyük demeden herkesin üzerine ateş yağdırdıkları bir ortamda yetiştiriyor. İsrail askerleri kadınları sokak ortasında öldürüp hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor hayatlarına. Kadınlar ölüyor, insanlık ölüyor Filistin’de” dedi.

“Filistin’de Kadın Olmak Zulme Boyun Eğmemektir

Filistin’de kadın olmanın güçlü ve cesur olmak anlamına geldiğini vurgulayan Zengin, “Filistin’de kadın olmak, İsrail’in zulmüne karşı dik durmak ve asla boyun eğmemektir. Mescid-i Aksa’nın çevresinde İsrail izi olmasın diye canından vazgeçmektir. Filistin’de özgürlüğün adı kadındır” dedi.

“Filistinli Kardeşlerimizin Yanında Olmaya Devam Edeceğiz”

HAK-İŞ ailesi olarak Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın öncülüğünde İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi, Filistin’in özgürlüğüne yeniden kavuşması için hem ulusal hem de uluslararası arenada mücadele ettiklerini dile getiren Zengin, “Bizler, zalimlerle mücadele eden Filistinli kardeşlerimizle birlikte orada mücadele veremediğimiz için kahroluyoruz. HAK-İŞ’li kadınlar, emekçi kadınlar, Anadolu’nun koca yürekli kadınları, bizler işimizle, aşımızla, ailemizle, Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya ve varlığımızı hissettirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Zengin, “İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden çocuklarımıza, kadınlarımızı ve yiğitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

“İsrail Sivillere Saldırmaktadır”

Programa işgal altındaki Filistin topraklarından canlı olarak bağlanan Anadolu Ajansı Gazze Muhabiri Nour Abu Aisha, “Yaşadığımız mahallelerde sürekli olarak saldırılara maruz kalıyoruz. Son dönemde gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle binalarımızın çoğu yıkıldı. Gerçekleştirilen saldırılarda İsrail sivillere saldırmaktadır. Yaşadığımız bölgede bir sürü sivil, çocuk ve kadın var. Saldırılardan dolayı birçok Filistinli halk yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı. Şu an Filistin’de güvenli bir yer yok. Gazeteci olarak işimizi saldırılardan dolayı yapamıyoruz” dedi. 

“Filistinli Kadınlar Olarak Her Bedeli Ödemeyi Hazırız”

Filistin’in 15 yıldır ambargo altında olduğunu ifade eden Aisha “Saldırılar nedeniyle hiçbir ülkeye geçemiyoruz. Ülkemiz son günlerde sıkı bir saldırı altında bulunuyor. Biz her şeye rağmen sesimizi bütün dünyaya duyurmak için çabalıyoruz. Filistinli kadınlar olarak gerçekleştirilen saldırılara karşı dik durmaya çalışıyoruz. Bu duruş, bütün dünyada ses getiren bir duruştur. Farklı ülkelerden birçok kadınla temas halindeyiz ve onların bizlere olan desteği bize büyük bir güç veriyor. Filistinli kadınlar olarak her türlü bedeli ödemeyi hazırız. Filistinli kadınlar olarak haklarımızı savunmaya her zaman hazırız. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz ama ayakta durmak bizim fıtratımızda var” şeklinde konuştu.

“Filistinli Kardeşlerimizin Yanındayız”

Hizmet-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Hatice Ayhan mübarek Ramazan ayında başlayan saldırıların bütün Müslümanları derinden üzdüğünü belirterek, “İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’da yaşananlar bizleri derinden üzmüştür. Filistin’in davası, HAK-İŞ’in davasıdır. HAK-İŞ’e üye kadınlar olarak her zaman Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Terör devleti İsrail’in alçak saldırıları kınıyoruz ve dünyanın bu konuda daha fazla tepki vermesini istiyoruz” dedi.

Toplantıda ayrıca HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Kadın Komite Başkanları da Kudüs ve Mescid-i Aksa’da yaşananlar konusunda görüşlerini aktardılar.

HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Mayıs 2021 23:35, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu