HAK-İŞ İL BAŞKANLARI 1 MAYIS GÜNDEMİYLE TOPLANDI

29 Nisan 2021 16:25, Haberler


HAK-İŞ İL BAŞKANLARI 1 MAYIS GÜNDEMİYLE TOPLANDI


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 1 Mayıs Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen HAK-İŞ İl Başkanları toplantısına telekonferans yöntemiyle katıldı.

HAK-İŞ İl Başkanları toplantısı, 29 Nisan 2021 tarihinde Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, Av. Hüseyin Öz, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, HAK-İŞ Uzmanları ve 81 il başkanın katılımıyla telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasının başında son zamanlarda ülkemizde büyük oranda artış gösteren Koronavirüs salgını konusunda HAK-İŞ teşkilatını daha tedbirli olmaları gerektiği konusunda uyardı. Koronavirüs hastalığının etkisinin hastalığı atlattıktan sonra da sürdüğünü belirten Arslan, “Tedbirlere riayet etmemiz gerekiyor. Koronavirüsten korunmak için maske, temizlik ve mesafeye daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

"Yeni Bir Anlayış Geliştirdik"

HAK-İŞ’in 45 yıllık tarihinde 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü ile ilgili ilişkilerini farklı bir zeminde yürüttüğünü belirten Arslan, “1990’lı yıllardan başlayarak Konfederasyonumuz diğer alanlarda olduğu gibi dünya sendikal hareketiyle ortak hareket etme, ortak davranma, dünya işçi hareketiyle ortak dili kullanma adına bir dizi değişim ve dönüşümleri gerçekleştirdi. Özümüzden sapmadan, ilkelerimizden vazgeçmeden, değerlerimizi unutmadan ama dünya sendikal hareketiyle de aynı dili konuşacak yeni bir anlayış geliştirdik. Bu anlayışı Konfederasyonumuzda yerleştirmek için çaba sarf eden merhum Genel Başkanımız Necati Çelik’e, eski Genel Başkanımız Salim Uslu’ya ve yönetim kurulunda görev alan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Hay Market Anıtında HAK-İŞ’in Plakası Var” 

HAK-İŞ’in 1 Mayıs konusunda bir seferberlik ilan ettiğini vurgulayan Arslan, “Özellikle son 10 yıldır 1 Mayıs konusunda gerek sendikalarımızla, gerekse Konfederasyonumuzla 1 Mayıs’ı doğru anlamak, doğru yorumlamak, 1 Mayıs’tan doğru şekilde istifade etmek ve 1 Mayıs’ta öncülük ve liderlik yapma konusunda büyük bir çaba ortaya koyduk. Bunu samimiyetle yaptık. Özüne girerek 1 Mayıs’ı anlamaya ve yaşatmaya çalıştık. Bunun sonucu olarak şunu gördük. Dünya sendikal hareketinde 1 Mayıs’a öncülük eden, bundan 135 yıl önce 1 Mayıs’ın fitilini ateşleyen Chicago’lu işçilerin mücadelesinin temsilcileri Chicago’daki Hay Marketteki anıtına HAK-İŞ’in plakasını koydular. 2018 yılında ABD’ye gittik. Bizi orda ağırladılar. HAK-İŞ’in 1 Mayıs konusundaki samimiyetini, çabasını, gayretini, ortaya koyduğu farkındalığın önemini vurguladılar. Düzenlenen törenle Hay Markete Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın logosunun bulunduğu plakamızı oraya yerleştirdiler. Burada dünyada sadece 10 konfederasyonun plakası var. Türkiye’den ise sadece HAK-İŞ’in plakası var” şeklinde konuştu.

“Taksim Dayatması Yapanlara Karşı Yeni Bir Yol Açtık”

HAK-İŞ’in 1 Mayıs’a sahip çıkmasının çok sayıda değişikliği de beraberinde getirdiğini dile getiren Arslan, “Taksimde miting yapma kavgaları artık bitti. Bunu HAK-İŞ yaptı. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 2009 yılında müstakil bir kutlama yaptık. Barışçıl yollarla kutlama yaptık. Sorunlarımızı konuştuk, taleplerimizi ve eleştirilerimizi ortaya koyduk. Kavga etmeden, halay çekerek meydandan ayrıldık. Daha sonraki süreçlerde Taksim dayatması yapanlara karşı yeni bir yol açtık. Türkiye’nin bütün meydanları taksim meydanıdır dedik. Her yere kutsiyet atfedemeyiz dedik. Taksime izin verilmiyorsa Türkiye’nin meydanlarındayız dedik. Karabük’te, Ankara’da, Kayseri’de, Konya’da, Erzurum’da, Adana’da, Sakarya’da ve Şanlıurfa’da olduk” ifadelerini kullandı.

“Bütün Dünyaya Örnek 1 Mayıs’ı Türkiye’ye Armağan Ettik”

HAK-İŞ’in 1 Mayıs’ta meydanları en çok işçiyle doldurabilen tek örgüt olduğunun altını çizen Arslan, “1 Mayıs kutlama meydanlarımızı sadece emekçilerle doldurduk. İnanılmaz heyecanla, coşkuyla, dayanışmayla bütün dünyaya örnek 1 Mayıs’ı Türkiye’ye armağan ettik. Polislerle çatışma dönemi bitti. TOMA’ların müdahale ettiği 1 Mayıs dönemlerini bitirdik. Meydanlarda Kur’an-ı Kerim okunan, dualar yapılan, halaylar çekilen, türküler söylenilen 1 Mayısları Türkiye’ye armağan ettik. Bütün bunları yaparken değerlerimizden vazgeçmeden HAK-İŞ’in ilkelerini ıskalamadan, HAK-İŞ’in hedeflerinden vazgeçmeden yaptık” sözlerine yer verdi.

“Çalışma Hayatının Sorunlarını Gündeme Taşıdık” 

HAK-İŞ’in 1 Mayıs Haftası etkinlikleri kapsamında her gün bir konuyu ele aldıklarını anımsatan Arslan, “Hizmet-İş Sendikamızı ve Öz Gıda-İş Sendikamızı ziyaret ederek, 696 sayılı KHK ile kadroya alınan ve kapsam dışı kalan işçilerimiz ile geçici ve mevsimlik işçilerimizin sorunlarını gündeme taşıdık. Yine 1 Mayıs haftası kapsamında kadınla ilgili sorunlarımızı, kayıtdışıyla ilgili sorunlarımızı, özellikle sendikal örgütlenmenin önündeki sorunlarımızı, vergiyle ilgili sorunlarımızı, Kovid-19 salgınına yönelik mücadelemizi, işsizlik dahil Türkiye’nin gündeminde ne varsa her konudaki sorunlarımızı bu hafta içerisinde her gün bir günü o konuya ayırarak kamuoyuyla paylaştık. İnşallah 1 Mayıs Cumartesi günü de Taksim’de teşkilatımızla birlikte kutlamalarımızı sonuçlandırmış olacağız” dedi.

“Yeni Bir Kutlama Geleneğine İmza Atıyoruz”

Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, “HAK-İŞ olarak 2 yıldır dijital ortamdan 1 Mayıs kutlamalarımızı gerçekleştiriyoruz. 81 ilde yapmak istediklerimizi 2 yıldır daha organize bir şekilde gerçekleştiriyoruz. İllerde gerçekleştirdiğimiz kitlesel kutlamalara bir süre ara versek de onu telafi edecek şekilde 81 ilde yeni bir kutlama geleneğine imza atıyoruz. Bunun için de Genel Başkanımıza ve yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum” dedi.

“Çalışmalarımızla Örnek Oluyoruz”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak mesajlarını yeni formatta daha etkin ve kapsamlı bir biçimde bütün Türkiye’ye hatta bütün dünyaya vermeye çalıştıklarını dile getiren Yıldız, “Paylaşımlarımız sadece Türkiye’den değil üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlar tarafından da paylaşılmaktadır. Bu sene çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Bizim çalışmalarımız başkalarına da örnek oluyor. Yaptığımız çalışmalar diğer konfederasyonlar tarafından da sıkı bir şekilde takip ediliyor. Çalışma hayatının bütün sorunlarını bir paket halinde Genel Başkanımızın ağzından paylaşmış olduk. Bütün problemlerimizi ve beklentilerimizi paylaşmış olduk” ifadelerini kullandı. 

“HAK-İŞ Dünya Emek Hareketine Katkı Sağlamıştır”

Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, “HAK-İŞ olarak pek çok konuda öncü olduk, önümüze çıkarılan tüm engellere rağmen büyümeye, gelişmeye devam ettik. Artık Konfederasyonumuzun yaptıkları taklit edilir oldu. HAK-İŞ’li olmanın ne anlama geldiğini herkes gördü. HAK-İŞ yalnızca Türk Emek hareketine değil dünya emek hareketine de katkı sağlamıştır. Biz de HAK-İŞ’e bağlı sendikalar olarak HAK-İŞ’in çizgisinde Genel Başkanımızın öncülüğünde ve il başkanlarımızın gayretleriyle ilerlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“1 Mayıs HAK-İŞ’le Anlam Buldu”

Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, “1 Mayıs artık kavganın, gürültünün son bulduğu, 1 Mayıs ruhuna uygun yapılan bir kutlamanın olduğu bir gün oldu. Konfederasyonumuzun 1 Mayıs’a verdiği katkılar sayesinde anlam buldu. Genel Başkanımızın öncülüğünde 2000’li yıllardan bu yana 1 Mayıslara yoğun bir katılım sağladık ve 1 Mayıs’ın gerçek sahipleri olan işçiler meydanlardaki yerini aldı. 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüzü kutluyorum” dedi.

 “Çalışma Hayatının Önemli Konularını Ele Alıyoruz”

Genel Sekreterimiz Eda Güner, “HAK-İŞ yönetim kurulumuzun aldığı kararla bu yıl da 1 Mayısı hafta olarak kutlama kararı verilmiştir. Çalışma hayatının önemli konularına ilişkin Genel Başkanımızın tek tek ele aldığı kapsamlı videolarımızı hafta boyunca bütün dijital platformlarda paylaştık. Hafta sonuna kadar da paylaşımlarımız etkin bir şekilde devam edecektir. Bütün başkanlarımızın 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.

Programa katılan Sendikalarımızın Genel Başkan ve Yöneticileri ile İl Başkanlarımız da söz alarak, HAK-İŞ’in başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği 1 Mayıs kutlaması dolayısıyla Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür ettiler, taleplerini ilettiler. Söz alan Sendika Başkan, Yönetici ve İl başkanlarımız emekçilerin 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününü kutladılar.

29 Nisan 2021 16:25, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu