YILDIZ, “BİZİM İÇİN EĞİTİMLİ OLMAK, GELECEĞE HAZIRLIKLI OLMAK DEMEKTİR”

08 Nisan 2021 12:49, Haberler


YILDIZ, “BİZİM İÇİN EĞİTİMLİ OLMAK, GELECEĞE HAZIRLIKLI OLMAK DEMEKTİR”


Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ’in projelere, projeli yaşama ve projeli hayata öncelik verdiğine dikkat çekerek, “Bizim için eğitimli olmak, geleceğe hazırlıklı olmak demektir. Çalışanları HAK-İŞ’e davet ederken geleceğin sendikacılarını da hazırlamamız gerekiyor. Bunun için mücadele ediyoruz” dedi. Yıldız, Ebru’nun sanat demek, güzellik demek olduğunu, karışıklığı sistematik hale getirmek, bir beceriyi kazanabilmek demek olduğunu belirterek, “Bizler ebru sanatı yoluyla yeteneğimizi, kapasitemizi geliştirmiş oluyoruz” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu Kültür-Sanat Komitemiz tarafından Gençlik Projeleri Destek Programı (2020–I) kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen “Gençlerin Emeği Ebru'nun Renklerine Yansıyor” Projesinin açılışı, Covid-19 pandemisi nedeniyle maske, sosyal mesafe ve temizlik kuralları çerçevesinde gerçekleştirildi. HAK-İŞ Genel Merkezi’nde 8 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen “Gençlerin Emeği Ebru'nun Renklerine Yansıyor” projesi açılışına HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Güner, Sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, HAK-İŞ Kültür-Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı ve Somut Olmayan Kültürel Miras Sanatçısı Sanem Arıkan, Ebru Sanatçısı Ayşegül Akyürek, Kültür-Sanat Komitesi üyeleri ile genç üyelerimiz katıldı.

“HAK-İŞ Olarak Projeli Hayata Önceliğimiz Var”

HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ olarak bugün güzel bir projeyi daha başlattığımızı belirterek, “Projemize desteklerinden dolayı Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Kültür Sanat Komitesi Başkanımız Birsen Çiçek Odabaşına gayretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. HAK-İŞ olarak projelere, projeli yaşama ve projeli hayata yönelik önemli önceliğimiz var. İşlerimizi programlı, sistematik yapmak bizler için oldukça önemli. Aslında kültür anlamında da geliştirmemiz gereken bir konu bu. Son zamanlarda yürüttüğümüz Avrupa Birliği projeleri aracılığıyla deneyimlediğimiz konular oldu. Ancak ebru ve benzeri bir konu ile ilgili Kültür Sanat Komitemiz aracılığıyla tanıştık. Bizim kendi kültürümüz ve sanatımız için de düzenli sistematik çalışmamız olduğunu belirtmek istiyorum” dedi. 

“Ebru Karışıklığı Sistematik Hale Getirmek Demek”

Ebru’nun sanat demek, güzellik demek olduğunu, karışıklığı sistematik hale getirmek, bir beceriyi kazanabilmek demek olduğunu ifade eden Yıldız, “Bizler ebru sanatı yoluyla yeteneğimizi, kapasitemizi geliştirmiş oluyoruz” dedi. Çağımızda da yeteneklerin ön plana çıkarılmasının gerekliliğini gördüklerini söyleyen Yıldız, “Biz bütün HAK-İŞ’lilerin güçlü birey olmasını sağlayacak faaliyetleri geliştirmeye çalışıyoruz. Ebru projemiz de bunlardan biri. Bu önemli ve başarılı proje için Kültür Sanat Komitemize teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

“HAK-İŞ İçin Eğitim Önemli Bir Unsur”

Yıldız, HAK-İŞ’in her geçen gün büyümeye devam ettiğini ve 1 milyona yaklaşan büyük bir aile olduğunu anımsatarak, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun eğitimlere verdiğini öneme dikkat çekti. Yıldız, “Bizim, bize emanet edilen, temsil görevini yurt içinde ve yurt dışında en iyi şekilde yapacak yeteneğe sahip olmamız gerekiyor. Biz HAK-İŞ olarak; ‘Güçlü birey, örgütlü toplum, güçlü Türkiye’ diyoruz. Her duruma ilişkin bir ilke ortaya koyuyoruz. Kendimizi geliştiriyoruz. Hedeflerimize önce kendimiz inanıyor ve içselleştiriyoruz” dedi. 

“Projelerimizi Eğitim Odaklı Dizayn Ediyoruz”

Eğitimin içselleştirilmesi ve etkin kullanılabilmesi için projelerin de buna göre dizayn edildiğini vurgulayan Yıldız, yeterliliğin önemli bir konu olduğunu, HAK-İŞ’in buna inandığını ve faaliyetlerini de buna uygun olarak hayata geçirdiğini söyledi. Yıldız, HAK-İŞ’in Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kuruluşundan bu yana içinde bulunması ve yön vermesinin de bu anlamda tesadüfi olmadığını söyledi. Yıldız, “Bizim için eğitimli olmak, geleceğe hazırlıklı olmak demektir. Çalışanları HAK-İŞ’e davet ederken geleceğin sendikacılarını da hazırlamamız gerekiyor. Bunun için mücadele ediyoruz” dedi. 

HAK-İŞ’in, sendikacılığı Avrupa’dan ithal edilen bir yapı olarak algılamadığını, değerlerimize, kendi kültürümüze ve anlayışımıza bağlı kalarak çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Yıldız, “Dünyanın neresinde olursa olsun bu değerler tüm insanlık için oldukça önemli. Evrensel değerler hepimizin için önemli ve katkı yapmamız lazım. Sendikal harekete medeniyet vurgusu yapılmalıdır. Milletleri, ülkeleri ayakta tutan o medeniyetin değerleridir” dedi. Yıldız,  Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i diğer konfederasyonlardan ayıran en önemli unsurun, prensiplerimiz, ilkelerimiz ve hedeflerimiz olduğunu kaydetti. Değerleri sıralamanın kolay kolay ancak uygulamasının zor olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Biz değerlerine sahip çıkan ve değerlerini koruyan bir konfederasyon olmayı her daim başardık” dedi. 

“Bilgi Tek Başına Yeterli Değildir”

HAK-İŞ için “ahlak”ın önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Yıldız, “Ahlakı olmayan kişiden hiçbir şey olmayacağına inanıyoruz. Ahlaklı insan her şeyin önünde gelir. Bilgi tek başına yeterli bir unsur değildir. Ahlaklı olmak; doğru olmak, doğruyu aramak, değerlerin peşinde koşmaktır” dedi.

“HAK-İŞ’in Komiteleri Önemli Çalışmalara İmza Atıyor” 

HAK-İŞ Konfederasyonunun dokuz ayrı komitesinin olduğunu belirten Yıldız,  bu komiteler aracılığıyla da eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Bireysel eğitim, afet eğitimi, kadın, gençlik, hayata dair ne varsa biz oradayız” dedi.

“Sendikalarımız Eğitim Politikalarını Ortaya Koymalılar”

HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların bulundukları işkollarında, işkollarını önceleyen eğitim politikalarını ve faaliyetlerini ortaya koymalarının mutluluk verici olduğunu söyledi. 

Arıkan, “HAK-İŞ’in Kültür ve Sanata Sahip Çıkmasından Mutluyum”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı ve Somut olmayan Kültürel Miras Sanatçısı Sanem Arıkan, HAK-İŞ’te HAK-İŞ üyeleriyle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Ebru sanatçısı olarak, Kültür ve Sanatla ilgili derneklerde gönüllü olarak bir arada olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Özellikle asıl amacının üyelerinin sosyal ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla kurulmuş bir HAK-İŞ’in sanata olan yaklaşımı beni oldukça gururlandırıyor. Sizler, bu yaklaşımınızla sadece bugüne değil geleceğimize de sahip çıkıyorsunuz. Hükümetler değişebilir, devletler yıkılabilir ancak milletlerin varlığını koruması kültürüne ve sanatına sahip çıkmasıyla gerçekleşir. HAK-İŞ olarak işçilerin, üyelerinizin hak ve menfaatleri için çabalarken kültürü ve sanatı korumak için de çalışıyorsunuz. İyi ki varsınız” dedi. 

“Kültür ve Sanatla Sendikal Hareketin İçselleştirilmesine Öncülük Ediyoruz”

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, HAK-İŞ Konfederasyonu Kültür Sanat Komitesi olarak, kültür ve sanatla sendikal hareketin içselleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına öncülük ettiklerini söyledi.

“Genç emekçilerin Ebru Sanatındaki Emeği Görmelerini İstiyoruz”

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ebru projesinin büyük bir ilgiyle karşılandığını ve projeyi bu yıl genç üyelere yönelik olarak gerçekleştirme kararı aldıklarını belirten Odabaşı, geleneksel sanatların en önemli dalı olan ve UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Ebru sanatını gençlerle buluşturmak ve gençlerin emeğini ebrunun renklerine yansıtmak için yola çıktıklarını söyledi.

“Gençlerin Emeğini Ebruya Yansıtmayı Amaçlıyoruz” 

Gençlere yönelik olarak gerçekleştirdikleri proje ile genç emekçilerin ve üyelerin çocuklarının geleneksel sanatlarımızdan olan Ebru sanatını tanımaları ve sanata yönelmelerine öncülük ederek, gençlerin emeğini ebruya yansıtmayı amaçladıklarını belirten Odabaşı, “Bizler, hayatın her alanında üreten, emek verenler olarak, genç emekçileri ebru sanatı ile tanıştırmak, ebru sanatına emek vermelerini ve Ebru sanatındaki emeği de görmelerini istiyoruz” dedi.

Ebruyu öğrenmenin bir uçağı piste indirmeyi öğrenmek kadar zor olduğunu ifade eden Odabaşı, ebrunun, görünüşte basit ama hazırlık aşamasından icrasına kadar uzun bir tecrübe ve emek gerektiren bir sanat olduğuna dikkat çekti.

“Ebru ve Benzeri Sanatsal Projeleri Hayata Geçirmeye Devam Edeceğiz”

Ebru sanatı ile başlayacak tanışıklığın, her birimizin hayatında güzel bir iz bırakacağına ve sanatın güzelleştirici etkisinin bir nebze de olsa hayatlarımıza yansıyacağına inandığını ifade eden Odabaşı, HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, içerisinde estetiği ve güzele olan arayışı barındıran ebru ve benzeri sanatsal projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Açılış toplantısının ardından, Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile Kültür Sanat Komite Başkanımız Birsen Çiçek Odabaşı ve katılımcılar eğitim salonuna geçerek, eğitimin ilk ebru çalışmasını yaptılar. 

08 Nisan 2021 12:49, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu