HAK-İŞ 10. ULUSLARARASI KADIN EMEĞİ BULUŞMASI BAKAN SELÇUK'UN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

08 Mart 2021 11:28, Haberler


HAK-İŞ 10. ULUSLARARASI KADIN EMEĞİ BULUŞMASI BAKAN SELÇUK'UN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ


HAK-İŞ 10. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması “HAK-İŞ’li Emekçi Kadınların Sendikal Hareketteki Yeri” temasıyla gerçekleştirildi. Toplantıya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da katılarak, HAK-İŞ'li kadınlara seslendi. 

HAK-İŞ 10. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması “HAK-İŞ’li Emekçi Kadınların Sendikal Hareketteki Yeri” temasıyla, 8 Mart 2021 tarihinde, HAK-İŞ Genel Merkezi’nde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi. Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız ve Av. Hüseyin Öz, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nergis Dama, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Meryem Ayşegül Kozak Çakır, Konfederasyonumuza bağlı Sendikalarımızın Genel Başkanları, HAK-İŞ'e bağlı sendikaların kadın komite başkan ve üyeleri ile HAK-İŞ’li sendikacı kadın liderler katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. HAK-İŞ Kadın Komitesinin bir yıllık faaliyetlerini anlatan film izlendi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen Kadın Emeği Buluşması’nın Pandemi önlemleri kapsamında sınırlı sayıda katılımcıyla HAK-İŞ Genel Merkezi’nde düzenleme kararı aldıklarını belirterek, “Bu yıl ki programımızı Pandemiden dolayı Genel Merkezimizde sınırlı sayıda katılımcı ve dijital ortamda binlerce üyemizle gerçekleştirme kararı aldık. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzde bizleri yalnız bırakmayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’a teşekkür ediyorum” dedi.

“Anneden Evladının Koparılması Kadar Acı Bir Şey Olamaz”

Arslan, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde programa online olarak bağlanan Diyarbakır HDP İl Başkanlığı önünde evlat nöbeti tutan Ayşegül Biçer ve orada bulunan yüzlerce annenin her zaman yanlarında olduklarını söyledi. Arslan, “Bir anneden evladının koparılması ve yaşayıp yaşamadığını bilmeden yıllarca evladının peşinden gitmesinden daha ağır bir şey olabilir mi? Terörün ve şiddetin en acımasızı, en vicdansızlığını orada bulunan kadınlarımız yaşıyor. Diyarbakır’da evlat nöbetinde olan 210 anne ve babamıza selam ve saygılarımızı gönderiyoruz” diye konuştu.

“Bütün Mazlumlara HAK-İŞ’in Borcu Var”

Dünyanın neresinde olursa olsun zulme ve zalime karşı mazlumlarla beraber aynı safta yer aldıklarını vurgulayan Arslan, “Ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlumlarının bizden alacağı var. Bütün mazlumlara HAK-İŞ’in borcu var. Tıpkı Diyarbakır analarına borcumuz olduğu gibi” dedi.

“Kadın Üye Sayımızı Yüzde 28’lere Çıkardık”

HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı sendikalardaki iş kollarında çalışan kadın sayısının giderek arttığını ve yüzde 28’lere varan kadın üye sayısına ulaştıklarını belirten Arslan, “Sendikacı kadın liderler olarak sayımızın arttırılması ve daha da güçlendirilmesi için sorumluluklarımızı yerine getirerek ulaştığımız noktayı daha ilerilere taşımamız gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“ILO Sözleşmesi’nin Onaylanmasını İstiyoruz” 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2019 yılında BM Çalışma Örgütü ILO’nun 100. Yılında ILO tarafından kabul edilen işyerinde şiddet ve tacize karşı mücadele sözleşmesinin ülkemiz tarafından da onaylanmasını arzu ettiklerini belirten Arslan, “İşyerinde şiddet ve tacize yönelik BM’nin ortaya koyduğu bu sözleşmeyi HAK-İŞ olarak son derece önemsiyoruz. Bunun bir an evvel ülkemiz tarafından kabul edilerek onaylanması çalışma hayatında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması konusunda önemli bir aşama olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planını açıklarken ortaya koyduğu vizyonu, HAK-İŞ olarak sonuna kadar destekliyoruz. Kadına yönelik her türlü şiddete karşı oluşturulmuş yeni düzenlemeleri hedefleyen ve birçok konuda eksiklikleri gidermeye çalışan iradeyi takdirle ve teşekkürle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa’ya Tam Destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı açıklamalarında yer alan Türkiye’nin yeni Anayasa önerisine HAK-İŞ olarak tam destek verdiklerini söyleyen Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak yeni sivil, demokratik, katılımcı, çoğulcu bir anayasa talebimizi bir kere daha yineliyoruz. Bugün konjonktür olarak kadınlarımızın kıyafetinden dolayı yargılanıp, dışlandığı bir dönem geride kaldı. Bizler bu konuları Anayasanın temel haklar bölümüne koyamazsak, bu düzenlemeleri anayasa değişikliği ile güvence altına alamazsak, zaman zaman benzer sıkıntıları yaşayacağımız endişelerini taşıyoruz. Kadını dışlayan, aşağılayan üniversite kapılarından geri çeviren anlayışın yeniden hortlamaması için yeni ve sivil bir anayasa ile bunların güvence altına alınmasını sağlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Kadın Üye Sayımız Giderek Artıyor”

HAK-İŞ Konfederasyonu’na üye kadınların hayallerinin güçlü olması ve umutlarının taze tutulması için yapılması gereken her türlü düzenlemeleri gerçekleştireceklerini söyleyen Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak tüzüklerimizde değişiklikler yaptık. Kongre kararlarıyla kadınların önlerinin açılması için gerekli düzenlemeleri hayata geçirdik. Bütün bunlara rağmen hala yapmamız gerekenler var. Kadın üye sayımız yüzde 2’lerden yüzde 28’lere yaklaştı ama bunu yeterli bulmuyoruz. Bunu arttırmak için kadın-erkek birlikte çalışacağız. Şiddetle mücadelede, tacizle mücadelede birlikte çalışmamız gerektiği gibi çalışacağız. Eğer bizler şiddete ve tacize karşı erkeklerle birlikte dayanışma içerisinde olamazsak kadın cinayetleri, yaşadığımız tacizler devam edecektir” dedi.

Kadına yönelik şiddetin ülkemizin sorunu olmanın yanında bütün dünyanın yaşadığı en büyük sorunlar arasında yer aldığını ifade eden Arslan, “Kadın cinayetleri ve benzer hususlarda yaşanan olumsuzlukları sıfıra indirmek için başta BM sözleşmesi olmak üzere bütün sözleşmeleri ve düzenlemeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Türkiye olarak büyük bir avantajımız var. Kadın bir bakanımız var. Sayın Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un bu konudaki hassasiyetlerini biliyoruz. Bu alanda daha fazlasını yapmak, daha fazlasını gerçekleştirmek durumundayız. Bu süreç içerisinde hayatlarını kaybeden başta şehit kadınlarımız olmak üzere, kadına yönelik şiddette hayatını kaybetmiş bütün kadınlarımızı rahmetle anıyorum. Onların yanına yenilerinin eklenmemesi için üzerimize düşen sorumluluğu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada yapmaya gayret edeceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Arslan, konuşmasını “Kadınlar Var” şiiri ile tamamladı. 

Bakan Selçuk, "HAK-İŞ’i Tebrik Ediyorum"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “HAK-İŞ’in 10. Uluslararası Kadın Emeği Buluşmasında sizlerle bir araya gelmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kadın Emeği Buluşmalarının bugün 10’uncusunu kutluyoruz. Bazı buluşmaları ilk sefer yapmak önemli bir ivme kazandırıyor. Fakat bu emek buluşmalarını sebat ederek geleneksel hale getirmek önemli. HAK-İŞ bu konuda çok önemli bir başarı elde etti. Kadın Emeği Buluşması’nı 10’uncu kez yaparak geleneksel bir hale getirmiş durumda. Yapılan bu güzel çalışmaların kadınlarımız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. HAK-İŞ Konfederasyonumuzu ve sendikalarımızı bu konudaki ilgi ve hassasiyetlerinden dolayı tebrik ediyorum” dedi.

“28 Şubat’ın En Büyük Mağduru Kadınlar Oldu”

28 Şubat’ın en büyük mağdurunun kadınlar olduğunu vurgulayan Selçuk, “28 Şubat sürecinde kadınların emeğinin, haklarının nasıl hiçe sayıldığına şahit olmuştuk. Milletimiz bu vahim zihniyete bir daha asla izin vermeyecek. Bizler her daim bu tür antidemokratik girişimlerin karşısında durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Sendikacı Lider Kadınlarımızın Sayısı Artacak”

Kadınların toplumun her alanında her zamankinden daha fazla yer aldığını dile getiren Bakan Selçuk, “Ne mutlu ki sendikalarımızda daha fazla kadınlarımız yer alıyor. Sendika üyelerimizin arttığı kadar, sendikacı lider kadınlarımızın sayısı da artacak. Kadınlarımızın her alandaki özgüveninin, üretkenliklerinin artması millet olarak bizi son derece gururlandırıyor. Kadını ve erkeğiyle çok daha güçlü bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanlarının yüzde 40’ına yakınının kadın işçi ve memur olduğunu söyleyen Selçuk, “Hem işçilerimizin, hem memurlarımızın sendikalaşma ve kadınlarımızın daha fazla sendika üyesi olmaları konusunda ivmeleri ve eğilimleri pozitif şekilde görmekteyiz. Çalışma hayatına baktığımızda kadınlarımızın girişimciliklerinin arttığını görüyoruz. Kadın girişimcilik oranları yüzde 15’lerden yüzde 19’lara kadar artmış durumda” dedi.

“Sendikalarımıza Önemli Görevler Düşüyor”

Çalışma hayatında istihdamın artması ve işgücüne katılım oranlarının artmasını önemsediklerini dile getiren Selçuk, “Kadınlarımızın işgücü piyasasında daha etkili olabilmesi için dijital çağa adaptasyonları çok önemli. Bu konuda sendikalarımıza çok önemli görevler düşüyor. Dijital dönüşümün gerçekleştiği bir çağda kadınlarımızı bu çağa adapte edebilirsek o kadar güçlü ve kuvvetli olmalarını sağlayabiliriz” diye konuştu.

“HAK-İŞ Kadın Sendikacılığı Konusunda Başarı Hikâyesi Yazıyor”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak kadınların sendikalaşmasını ve sivil toplum kuruluşlarında yer almalarını çok önemsediklerini dile getiren Bakan Selçuk, “Sendikalı üyelerimizin ve sendikalı kadın üyelerimizin sayısı arttı. Sendikalı kadın yöneticilerimizin sayısı da artacak. HAK-İŞ bu konuda öncü bir konfederasyon olarak bu sorumluluğunu yerine getirmektedir. HAK-İŞ, sosyal diyalog konusunda yapıcı ve özgüvenli duruşuyla olduğu kadar kadın çalışanlarına verdiği önem noktasında da çok önemli bir konumdadır. Kadın konusundaki aktif çalışmalarıyla önemli bir duruş sergileyen HAK-İŞ, kadın sendikacılığı konusunda bir başarı hikâyesi yazıyor” dedi.

HAK-İŞ 10. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması’nı çok olumlu ve çok sevindirici bir hassasiyetin yansıması olarak nitelendiren Selçuk, “Düzenlenen panelin tüm kadınlarımız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’a, panelistlerimize ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Zengin: “HAK-İŞ’in Kadına Bakış Açısı Milli ve Manevidir”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün bütün kadınların, özellikle de emekçi kadınların seslerini yükseltecekleri, emeğin onuru ile duruş gösterecekleri bir gün olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ve uluslararası sendikal hareketin saygın bir üyesi olan HAK-İŞ’in kadına bakış açısının da evrensel olduğunu dile getiren Zengin, “Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in kadına bakış açısı millidir ve manevi değerlerimizle örtüşmektedir. HAK-İŞ olarak, ‘Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik’ diyoruz. Kadın ve erkeği ailede, sosyal hayatta ve iş hayatının içinde hem adil bir rol paylaşımını istiyor, hem de eşit fırsatlara erişeceği bir yaklaşımı benimsiyoruz” dedi.

“Kadın Konusundaki Anlayışımızda Çok İleri Noktadayız”

HAK-İŞ’in kuruluşundan günümüze kadar geçen sürede emek hareketinde kadının yerine ve önemine özen gösterdiklerini dile getiren Zengin, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, kadın konusunda ortaya koyduğumuz ifadelerimizle, anlayışımızla, politikalarımızla bugün çok ileri bir noktadayız. Yüzlerce emekçi kadınla çıktığımız bu yolda yüz binleri aşmış olmanın gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Sendikalarımızda Sendikacı Kadın Liderlerimiz Var”

HAK-İŞ’li emekçi kadınların sendikal hareketteki yerinin ve rolünün tarihe iz düştüğünü belirten Zengin, “Bugün sendikalarımızın hemen hemen her kademesinde sendikacı kadın liderlerimiz görev yapmakta. Temsilcilik, şube başkanlığı, genel başkan yardımcılığı gibi her statüde kadın liderimizi görmekteyiz. Bunun son örneğini yakın zamanda HAK-İŞ’te yaşadık. Konfederasyonumuzda ilk defa bir kadın, genel sekreter olarak görev yapmakta. Kendisini biz kez daha tebrik ediyor, HAK-İŞ camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Zengin, “Bütün kadın üyelerimizi sendikalarımızda daha fazla yer almaya davet ediyorum. HAK-İŞ, kadın emekçilerin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri, her kademede yer alabilecekleri bir platformdur. Öncümüz, liderimiz Sayın Genel Başkanımızın da söylediği gibi, ‘HAK-İŞ, çalışan kadınlarımız için bir adrestir, geleceğinizin ve hayallerinizin evidir. HAK-İŞ evinizdir. HAK-İŞ sizindir. Siz HAK-İŞ’siniz” sözlerine yer verdi.

“Diyarbakır’lı Anne ve Babaların Her Zaman Destekçisiyiz”

Evlatlarını bölücü terör örgütünün elinden kurtarmak için, 553 gündür HDP Diyarbakır İl Başkanlığı Binası önünde oturma eylemi yapan gözü yaşlı anaları anımsatan Zengin, “HAK-İŞ olarak, Diyarbakırlı annelerimizin ve babalarımızın bu eylemini, çağrısını oldukça anlamlı buluyor ve her zaman destekçileri olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Program kapsamında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Diyarbakır annelerinin bulunduğu çadıra online bağlantı yapıldı. 

Diyarbakır Annelerini temsilen konuşan Ayşegül Biçer, evlatlarını bölücü terör örgütünün elinden kurtarmak için gösterdikleri direnişi anlattı.

Programın sonunda Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a, HAK-İŞ tarafından Hatay Ormanları Ağaçlandırma Arazisine, adına yapılan fidan bağışı sertifikasını takdim etti. 

Öz Sağlık İş Sendikamızın Başkanı Devlet Sert ve Genel Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu sağlık çalışanlarının sorunlarını içeren bir dosyayı Bakan Selçuk’a takdim etti. 

Program, Zoom üzerinden de canlı olarak yayınlandı.

08 Mart 2021 11:28, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu