ARSLAN: “DÜNYA, TÜRKİYE’DE YAŞANANLARA SESSİZ KALIYOR”

16 Şubat 2021 11:18, Haberler


ARSLAN: “DÜNYA, TÜRKİYE’DE YAŞANANLARA SESSİZ KALIYOR”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, hain teröristler tarafından kaçırılarak Gara’da alıkonuldukları mağarada şehit edilen 13 vatandaşımıza ilişkin dünyanın sessiz kaldığına dikkat çekerek, “Kendi ülkelerinde sorun yaşandığında mangalda kül bırakmayanlar, terörün T’si ile karşılaştıkları zaman hiçbir hak tanımayanlar, ne yazık ki beş yıldır rehin tutulan vatandaşlarımızın infaz edilmesini görmezden geliyorlar” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 16 Şubat 2021 tarihinde Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projemizin açılış toplantısına katıldı. Konfederasyonumuzun HAK-İŞ’in koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı kapsamında hayata geçirilen Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projemizin açılış toplantısı, HAK-İŞ Genel merkezinde Kovid-19 önlemlerine uygun olarak gerçekleştirildi.

Proje açılış toplantısına Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, HAK-İŞ Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Eda Güner, projemizin ulusötesi ortakları Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi COJEP Genel Başkanı Ali Gedikoğlu ve Arnavutluk Emek Araştırma Merkezi Direktörü Edison Hoxha, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şemsettin Tabur, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Yıldız, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın ile Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile uzmanlarımız katılım sağladı.

Dış İlişkiler Uzman Yardımcısı Emine Aytekin proje hakkında bilgi vererek, projenin tanıtımını içeren bir sunum yaptı.

“Avrupa Yaşananları Görmezden Geliyor”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan konuşmasının başında, hain teröristler tarafından kaçırılarak Gara’da alıkonuldukları mağarada şehit edilen 13 vatandaşımıza, yüce Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diledi. Dünyanın süper güçlerinin iki yüzlü ve sahtekar bir tutum sergilediğine dikkat çeken Arslan, “Bugün bizim için daha güzel olabilirdi. PKK terör örgütünün yaklaşık beş yıldır elinde rehin olarak tuttuğu vatandaşlarımızı infaz etmesi nedeniyle büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Batının sessizliğinin yanında, yeri geldiği zaman kendi ülkelerinde sorun yaşandığında mangalda kül bırakmayanlar, terörün T’si ile karşılaştıkları zaman hiçbir hak tanımayanlar ne yazık ki beş yıldır rehin tutulan vatandaşlarımızın infaz edilmesini görmezden geliyorlar” dedi.

“İnsanlık Adına Bir Şeyler Yapmak Zorundayız”

“Genç Kadın Çalışanların Yaygın Öğrenme Yoluyla Kapasitelerinin Arttırılması Projesi’nin eğitimden öte başka anlamlar taşıdığını da vurgulayan Arslan, “Biz bütün sorunlara, zorluklara, engellemelere rağmen, bir şeyler yapmak zorundayız. Yapabildiğimizin ne kadar ilerisine gidebilirsek o kadar sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Hepimiz insanlık adına bir şeyler yapmak zorundayız. HAK-İŞ olarak, dünyanın neresine gidersek gidelim, Türkiye’den inanılmaz beklentiler var. Bizlere her zaman “Sorunlarımızın çözümü Türkiye’den geçiyor” diyorlar. Bu ülke sadece 83 milyonun ülkesi değil, yeryüzündeki bütün mazlumların da ülkesi, hepsinin gözleri Türkiye’de” diye konuştu.

“HAK-İŞ Büyük Projelere İmza Atıyor”

Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun siyasal ve ekonomik gücünden bağımsız olarak ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmaları hayata geçirdiğini belirterek, “Bugün bizler için çok önemli ve anlamlı bir gün. Bizler mütevazi bir örgüt olmanın yanında, kendi gücümüzün farkında olarak hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük projelere imza atan bir kuruluşuz” dedi. Arslan, HAK-İŞ’in pandemi sürecine rağmen çalışmalarını aralıksız olarak sürdüğünü belirterek, “Konfederasyonumuz bugüne kadar yaklaşık 100’ün üstünde AB projesini gerçekleştirmiştir. Yeterli mi tabiki değil, daha fazlasını gerçekleştirmek zorundayız” dedi.

“Gençlere İmkan Verelim”

Türkiye’nin büyük bir genç nüfusa sahip olduğunu anımsatan Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun gençlerin çalışma hayatında yer almaları ve sendikal hareketin her kademesinde görev almaları için onları cesaretlendirdiğini söyledi. Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun uzman kadrosunun büyük bir çoğunluğunun gençlerden oluştuğuna da dikkat çekerek, gençlerin ulusal ve uluslararası alanda Konfederasyonumuzu en iyi şekilde temsil ettiğini söyledi. 

“HAK-İŞ Kadın Konusunda Adalet Duygusuyla Hareket Ediyor”

Arslan, projenin bir diğer ayağını da kadınların oluşturduğunu anımsatırken, kadın konusunun sorunlarla birlikte anılıyor olmasının insanlık için büyük bir ayıp olduğunu söyledi. Arslan, “Kadınlarımızı sorunlarla birlikte anan bu dünya, kadınlarımıza büyük bir haksızlığa ve yanlışlığa ne yazık ki ortak oluyor. Onun için sorun sadece ülkemizle ilgili değil. Ama en gelişmiş, sözde çağdaş demokrasiye sahip ülkelerde de çok daha acımasız haksızlık, şiddet, ayrımcılık ve baskıcı bir anlayış var. O yüzden kadın konusunda HAK-İŞ her zaman olduğu gibi objektif, adalet ve hakkaniyet duygusuyla hareket ediyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye AB’ye Değer Katar”

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin 1999 yılından beri devam ettiğini ve Türkiye’nin AB’ye uyum süreci çerçevesinde üzerine düşenleri yerine getirdiğini anımsatan Arslan, “Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin tam üye olarak yer almasıyla daha bütüncül olacağına inanıyoruz. HAK-İŞ olarak Avrupa Birliği sürecini destekliyoruz. AB müktesebatına baktığımız zaman emek hareketi orada daha güçlü temsil ediliyor, daha çok imkanlar var, hakları daha ileride. Gücü, potansiyeli, jeopolitik konumu, genç ve dinamik nüfusu ile Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, AB’ye katacağı değerlerin kapsamlı olarak ele alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“Gençlik Çalışmalarında da Öncü Olmak İçin Çabalıyoruz”

HAK-İŞ Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Eda Güner, “HAK-İŞ olarak genç emekçiler odağında yürüttüğümüz bu proje ile gençlik faaliyetlerimize yeni bir bakış açısı getiriyoruz. Sosyal diyalog anlayışımızı ve projeli çalışma kültürümüzü, HAK-İŞ tavrını ve duruşunu projemizin faaliyetlerine yansıtıyoruz. Her yaptığımız faaliyette olduğu gibi gençlik çalışmalarında da öncü olmak için çabalıyoruz. Genç emekçilerin sendikal bilinci yüksek, araştıran, üreten, politika geliştiren, çözüm odaklı bireyler olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Erdemli Sendikacılık Anlayışı İle Hareket Ediyoruz”

Amaçlarının sadece sorunları tespit etmek değil, çalışma hayatına ilişkin yenilikçi çözüm önerileri ortaya koymak olduğunu vurgulayan Güner, “Bu çerçevede her konuda yenilikçi politikalar üretiyor, komiteler kuruyor ve işletiyoruz. Ulusal ve uluslararası projeler yürütüyor, strateji oluşturuyor ve eğitim modülleri hazırlıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’ın liderliğinde erdemli sendikacılık anlayışı ile hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eğitim Modüllerimiz Gençlik Çalışmalarına Işık Tutacak”

Proje ortaklarının ve akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan en temel çıktı olan eğitim modüllerinin gençlik çalışmalarına ışık tutacağına inandıklarını dile getiren Güner, “Gençlerin işgücü piyasasına erişimi, gençlik için iş ve yaşam uyumu, sosyal diyalog, kadının güçlendirilmesi, dijitalleşme ve Endüstri 4.0, sendikal bilinç gibi birçok önemli konuda hazırladığımız 2 ayrı eğitim kitabımız örnek bir çalışma olacaktır. Bu eğitim modüllerimizin uygulamasını da yine katılımcı bir anlayışla 25 genç emekçinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştireceğiz” dedi.

“Eğitimlerde Yeterlilik ve Yetkinliğin Önemini Vurguluyoruz”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak eğitimleri sürdürülebilir ve etkin bir sendikacılığın gereği olarak gördüklerini ve bütün eğitimlerde yeterliliğin ve yetkinliğin önemini vurguladıklarını söyleyen Güner, “Genç emekçilerin yaygın eğitim yoluyla kapasitelerini arttırmak; kararlı, ilkeli, nezaket sahibi ve temsil gücü yüksek bireyler olarak iş gücü piyasasına katkı vermelerini sağlamak; çalışma hayatına gençlik adına yeni kavramlar kazandırmak en önemli hedeflerimizdendir” dedi.

“Projemiz Her Açıdan Bir İlk”

HAK-İŞ olarak gençlere yönelik politika önerilerinin gençlerle birlikte tartışılması, bu konularda aksayan hususların onların gözünden değerlendirilmesi ve önerilerinin alınması gerektiğine inandıklarını belirten Güner, “Bu yüzden projemizin her aşamasında genç emekçilerimizin katkı ve görüşlerini aldık ve almaya devam edeceğiz. Gençlerin emeğinin değdiği farklı ve özgün bir proje olan Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projemiz her açıdan bir ilk olma özelliğini taşımaktadır” şeklinde konuştu.

“HAK-İŞ’le Birlikte Olmaktan Mutluyuz”

Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi COJEP Genel Başkanı Ali Gedikoğlu, Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi Açılış Toplantısının Koronavirüs salgınına rağmen bu hazırlanmış olmasını çok kıymetli ve değerli bulduğunu söyledi. 

Gedikoğlu, “HAK-İŞ’le 2017 yılında da mültecilerle ilgili bir proje gerçekleştirmiştik. O dönemde de faydalı ve etkili bir çalışma yaptık. Bu sürecin bir devamı olarak bu çalışmayı sürdürüyoruz. Bundan dolayı da kendilerine müteşekkiriz. HAK-İŞ’le olmaktan, HAK-İŞ’te olmaktan mutluyuz ve memnunuz. HAK-İŞ’in yeri bizim dünyamızda ayrıdır. HAK-İŞ’le projeler çerçevesinde işbirliğimizin, ortaklığımızın, ilişkilerimizin canlı tutulmasını ve geliştirilmesini çok kıymetli buluyoruz” şeklinde konuştu. 

“Projenin Bir Parçası Olmaktan Çok Mutluyuz”

Arnavutluk Emek Araştırma Merkezi Direktörü Edison Hoxha, “Bu projenin bir parçası olmaktan gerçekten çok mutluyuz ve kendimizi ayrıcalıklı hissediyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Mahmut Arslan’a bu projeye bizi dahil etmelerinin yanı sıra Arnavutluk’ta yer alan sendikalar ve işçiler için verdiği emek, işbirliği ve kardeşçe dayanışmasından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Proje toplantısını son derece önemsediklerini dile getiren Hoxha, “Ülkelerimizin sosyal adaleti sağlayabilmemiz ve emek aracılığıyla uluslararası dayanışmayı güçlendirebilmek amacıyla birçok alanda ve konuda sizlerle daha ileri işbirlikleri yapmayı umuyoruz ve çok istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Projede Yer Almak Üniversitemiz Açısından Önem Arz Etmektedir”

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şemsettin Tabur, “Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projesinde yer almak hem üniversitemiz için hem de Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarının toplumsal katkı bakımından bulunmaları gereken yerleri tespit noktasında önem arz etmektedir” dedi.

Tabur, işsizlik probleminin bir kompleks ve diğer toplumsal süreçlerle ilintili yanlarını fark edip bunlara özgün yaklaşımlar getirmek bu projenin çıkış noktalarındandır. Projede, alışılagelen yaklaşımlarda ısrar etmek yerine hedef grup olarak genç kadın ve erkeklere odaklanmak, veri noktasını bizzat kendileriyle bir araya gelerek yapılan mülakatlar vesilesiyle sorunların tespit edilmesi ve bunlardan hareketle kendilerine yönelik potansiyel desteklerin belirlenmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projesiyle, 17-28 yaş aralığındaki kadın ve erkek toplam 60 genç çalışanın öğrenme yoluyla bilgi ve beceri düzeylerinin yükseltilerek kapasitelerinin arttırılması hedefleniyor.

Program, konuşmaların ardından aile fotoğrafı çekimiyle son buldu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

16 Şubat 2021 11:18, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu