ARSLAN, KONTV CANLI YAYININA KONUK OLDU

02 Ocak 2021 01:25, Haberler


ARSLAN, KONTV CANLI YAYININA KONUK OLDU


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 1 Ocak 2021 tarihinde Kon TV’de canlı olarak yayınlanan Basın Ekranı programına katılarak, gündeme ve çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Artışı Önemli Buluyor fakat Yeterli Görmüyoruz”

Belirlenen asgari ücreti önemli bulduklarını ancak yeterli görmediklerini ifade eden Arslan, “Belirlenen asgari ücret enflasyonla kıyasladığımız zaman yaklaşık yüzde 7’lik bir artış söz konusu. Kasım ayı enflasyonunu yüzde 14 kabul edersek, asgari ücrette yüzde 21 bir artış söz konusu. Elbette bu artışı önemli görüyoruz, bunu yok saymak ve görmemezlikten gelemeyiz. Bunu önemli buluyor fakat yeterli olarak görmüyoruz” dedi.

Arslan, vergi oranlarında yapılacak yasal düzenleme ile asgari ücretin daha da atabileceğini belirterek, Hükümete çağrıda bulundu.

“Asgari ücretin belirleniş kriterleri Değişmeli”

Asgari ücretin AB ve OECD ülkelerinde istisnai bir ücret iken Türkiye’de geçim ücreti olduğunu belirten Arslan, şunları kaydetti: “Portekiz’de çalışanların sadece yüzde 1’i, Fransa’da yüzde 7’si, Türkiye’de ise yüzde 40’ı asgari ücretle çalışıyor. AB ve OECD ülkelerinde asgari ücret istisnai bir ücrettir, Türkiye’de ise bir geçim ücretidir ve geçim ücreti olarak belirlenmesi gerekiyor. Asgari ücreti, işçi-işveren-hükümet tarafının birlikte objektif kriterler oluşturarak belirlemesinin daha sağlıklı olacağına inanıyoruz.”

“Komisyon katılımcı ve çoğulcu bir yapıya kavuşturulmalı”

Asgari ücret tespit komisyonunun katılımcı ve çoğulcu bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Arslan, “Asgari ücreti belirlerken Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesini yapıyoruz. Ancak toplu sözleşmenin tarafları eksik, sendikasız işçiler eksik, sendikalı olan işçiler eksik ve bu eksikle asgari ücret tespit ediliyor. Dolayısıyla asgari ücret tespit komisyonunun yapısı asgari ücreti belirlemeye yetmiyor. Komisyon bütün tarafların temsil edildiği bir yapıya kavuşturulmalıdır” diye konuştu.

Konya Büyükşehir’de en düşük ücret 3 bin 452 TL oldu

Arslan, Konya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen Toplu İş Sözleşmesi’nin detayları hakkında da bilgiler verdi. Arslan, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde çalışan yaklaşık 7 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nin imza altına alındığını ve en düşük ücretin 3.452 TL olarak belirlendiğini söyledi.  

“Taşerondan kadroya geçişte HAK-İŞ’in çok önemli bir rolü ve misyonu oldu”

2017 yılı Aralık ayında taşeron şirketlerde çalışan 1 milyona yakın işçinin kadro almasıyla birlikte, Türk çalışma hayatındaki en büyük reformun gerçekleştirildiğini hatırlatan Arslan, “Bu reformun mimarları olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün Bakanlarımıza ve hükümetimize bir kere daha teşekkür ediyoruz. Çağdaş köle muamelesi gören, en temel haklarından yoksun, başta örgütlenme, toplu sözleşme, kıdem tazminatı, fazla çalışma, izin hakları olmayan, iş güvenceleri yok sayılan milyonlarca işçi kardeşimiz kamuda kadrolu işçi olma hakkına kavuştu. Bu Türkiye’nin yakın tarihinde gerçekleştirdiği çalışma hayatıyla ilgili çok önemli bir reformdur. Bu başarıda konfederasyonumuzun çok önemli bir rolü ve misyonu olmuştur” şeklinde konuştu.

“Kamu toplu iş sözleşmesi 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak” 

2021 yılı için TİS süreçlerinin devam ettiğini hatırlan Arslan, “Kamu toplu sözleşmeleri uzun bir süreç alıyor. Bu yıl kamuda kadro alan 1 milyona yakın işçinin de dahil olduğu kamu toplu iş sözleşmesi tamamlanacak. Burada yetkiler yavaş yavaş alınıyor. Toplu iş sözleşme müzakereleri belli bir zaman dilimi içerisinde yürüyor. Genelde haziran ve temmuz aylarında tamamlanır. Sözleşme 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak ve arkadaşlarımız farklarını alacaklar” dedi.

Arslan, sendikasız işçileri HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımıza üye olmaya davet etti

Sendikal örgütlenmelerin olduğu işyerlerinde kayıtdışı ve iş kazalarının olmadığına dikkat çeken Arslan, sendikasız işçileri HAK-İŞ’e sendikalarımıza üye olmaya davet etti. 

“Ayasofya’nın ibadete açılmış olmasını önemsiyoruz”

Bir gazetenin, Ayasofya’nın ibadete açılmasını 2020 yılının felaketi olarak yorumlayan haberini değerlendiren Arslan, “Ayasofya’nın ibadete açılması büyük bir onurdur, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere bu kararlılıktan dolayı teşekkür ediyoruz. Ayasofya’nın ibadete açılmasını değerli buluyor ve önemsiyoruz” dedi.

Arslan’dan Ali Güneri’ye başsağlığı

Arslan, Milli Görüş camiasının önemli isimlerinden Ali Güneri’nin vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Ali Güneri benim gerçekten çok saygı duyduğum, çok değer verdiğim bir insandı. Vefatından dolayı çok üzüntülüyüm. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.

Arslan, programda izleyicilerin sosyal medya üzerinden sorduğu sorulara da yanıt verdi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Ocak 2021 01:25, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu