ARSLAN, BLOOMBERG HT TV YAYININDA KONUŞTU

07 Aralık 2020 17:21, Haberler


ARSLAN, BLOOMBERG HT TV YAYININDA KONUŞTU


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 7 Aralık 2020 tarihinde Bloomberg HT TV canlı yayınına telekonferans yöntemiyle katıldı.

Arslan, canlı yayında 2021 yılı için belirlenecek olan asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Asgari Ücretten Öte Geçim Ücreti”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, asgari ücretin ülkemizde asgari ücretten öte bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesini yapıyoruz. Yaklaşık 6 milyona yakın insanın asgari ücretli çalıştığı bir ülkede, bu asgari ücret olmaktan öte bir geçim ücreti oluyor” dedi.

“Asgari Ücretle Çalışanların Oranı Yüzde 36”

Avrupa Birliği ülkelerinin tamamının yakınına bakıldığında asgari ücretle çalışanların oranının yüzde 19 oranında olduğunu vurgulayan Arslan, “Bu durum da doğu bloku ülkelerinde. Fransa, İspanya, Belçika ve diğer ülkelerde ne yazık ki asgari ücretlilerin oranı toplam çalışanlara oranı yüzde 1 ile yüzde 7 arasında değişiyor. Halbuki benim ülkemde asgari ücretle çalışanların oranı çalışanların oranına yüzde 36 rakamlarına tekabül ediyor. Bu hem OECD hem de Avrupa Birliği ülkelerinde en yüksek orana tekabül ediyor” diye konuştu.

“Asgari Ücret İstisnai Değil, Yaşam Ücreti”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirleyeceği ücretin kısmi ve istisnai bir ücret değil yaşam ücretini olduğunu dile getiren Arslan, “Asgari ücret belirlenirken bunların da dikkate alınarak asgari ücretin belirlenmesi söz konusu olabilecektir. Bunun için de bizim üç konfederasyon ile birlikte kamuoyunun desteğini de alarak, çalışanların sorunlarının ve yaşam ücretlerinin ülkemizde yaşanan KOVİD-19 salgınında kaybettiğimiz çalışanların ücretsiz izinlerle, kısa çalışma ödenekleriyle işini kaybederek mağdur olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bütün bu mağduriyetleri giderecek, Türkiye’de bir geçim ücreti haline gelebilecek istisnai bir ücret değil, toplumun büyük bir kesiminin ve çalışanların yüzde 36’sını temsil eden ve bunları aileleri ile birlikte yaklaşık 20 milyon üzerinde bir kesimden bahsediyoruz. Bunların asgari ücret belirlenirken de tek kişilik bir ücret değil, ailesiyle beraber evli ve iki çocuklu bir işçinin esas alınarak, asgari ücretin belirlenmesi konusundaki temel ısrarımız ve taleplerimiz söz konusudur” açıklamasında bulundu.

Haber videosu :

HABERE AİT GÖRSELLER :

07 Aralık 2020 17:21, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu