YILDIZ, SENDİKALI KADIN TAKIM KAPTANLARINA HİTAP ETTİ

13 Ekim 2020 20:00, Haberler


YILDIZ, SENDİKALI KADIN TAKIM KAPTANLARINA HİTAP ETTİ


Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından hayata geçirilen “Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi İkinci Düzey Eğitim Programı”nda Kadın Takım Kaptan adaylarına hitap etti.

Toplantıya HAK-İŞ Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız’ın yanı sıra, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner ve Denizli, Ankara, İstanbul, Konya ve Rize’de eğitim alan emekçiler katıldı.

Eğitim programı kapsamında Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, Sendikalı Kadın Takım Kaptanı adaylarına “HAK-İŞ Bakış Açısıyla Sendikal Liderlik” konusunda detaylı bir konuşma gerçekleştirdi.

Yıldız, sendikacı eğitiminde edinilen bilgiler kadar bu bilgilerin kullanılmasının da çok önemli olduğunu vurgulayarak, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun eğitimlere büyük bir önem verdiğini söyledi.

“Sendikacılık Kendini İyi İfade Etme Üzerine Kuruludur”

HAK-İŞ olarak işyerlerinde sosyal diyalog komitelerinin kurulmasını eskiden beri sürdürdüklerini anlatan Yıldız, “Bizim işimiz, gücümüz diyalog üzerinedir. Ama diyaloğu laf olsun diye değil, işler hale getirip sonuç alalım diye kullanıyoruz. Her türlü sorunları, ekonomik sorunları, ihracat, istihdam sorunlarını konuşmak için kullanıyoruz. İşverenler karşılarında güçlü sendikacılar istiyor. Bu yüzden sendikacılık kendini iyi ifade etme üzerine kuruludur. İşverenler konuşabileceği, anlaşabileceği, tartışabileceği ama saygısını koruyan, HAK-İŞ ahlakını almış, HAK-İŞ ilkelerini almış insanlar istiyor” dedi.

“Farklılıklarımızı Ortaya Koyuyoruz” 

HAK-İŞ’in her zaman farklılığını ortaya koyduğunu belirten Yıldız, “Farklılık demek ayrışmak demek değildir. Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının ve bakanlıkların görüşleri ne olursa olsun en kaynaştırıcı biziz. Özelliklerimizi ve farklılıklarımızı ortaya koyarak bunu yapıyoruz. HAK-İŞ olarak ne yapacağımızı biliyoruz. İlkelerimizi, nezaketi, sosyal diyaloğu, sağduyuyu, katılımcılığı, demokrasiye olan ihtiyacımızı en iyi şekilde ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.

“Nerede Bir Sorun Varsa HAK-İŞ Çözer”

Sendikalar olarak Türkiye’deki hak ve özgürlüklerin en güçlü şekilde hayata geçirilmesini istediklerini dile getiren Yıldız, “Bütün Avrupa’yı susturan, bütün yazılan metinleri çöpe attıran bir şey var. Nerede bir sorun varsa HAK-İŞ onu çözer. Bu bizim birikimimizin bir ışığı ve yansıması olarak ortaya çıkıyor. Siz de çok inanacaksınız ve bunu hayata geçireceksiniz. Çünkü bizler bunu söylerken içi boşuna söylemiyoruz” diye konuştu.

“Tam Sayfa Anayasa Önerisi Getirdik”

HAK-İŞ’in çalışma hayatı başta olmak üzere çıkan kanunlarda katkılarının olduğunu belirten Yıldız, “İş Sağlığı Güvenliği Kanunu mu çıkacak, Sendikalar Kanunu mu çıkacak orada biz varız. 2014 yılında TBMM tarafından isteyen kuruluşlar anayasa önerisini getirsin diye bir açık çağrıda bulunuldu. Siyasi partiler, STK’lar, bireyler, üniversiteler buna katkı sundu. HAK-İŞ olarak iddiamızı ve bakış açımızı ortaya koymak üzere bizler tam Anayasa önerisi yazdık, getirdik. Sadece çalışma hayatı için değil. Bazıları 1-2 sayfa öneri olarak getirmişler. Diyorlar ki çalışma hayatı kanunları uluslararası standartlara göre olsun. Buna kim itiraz edebilir? Peki bunu nasıl bir madde haline getireceğiz? Komisyonlar ne olacak, işyerleri ne olacak falan bunları kim yazacak? İşte orada HAK-İŞ devreye giriyor ve biz bunları madde haline getirip yazıyoruz. Tabi ki biz devlet değiliz. Ancak bu kadar güçlü bir şekilde geldiğinizde kimse size karşı çıkamıyor” sözlerine yer verdi.

“Temel Sendikal Kavramlar Bizim İçin Çok Önemli”

Sendikacının her açıdan kendine güvenen ve bunu ifade edebilen kişi olduğunu söyleyen Yıldız, “Bunu yapabilmek için çok uzun, süslü ve ağır felsefik bir şekilde konuşmanız gerekmiyor. Esası bunun felsefesini katmaktır. Temel sendikal kavramlar, kadın hakları, mesleki yeterlilik bizim için çok önemli. Ekonomimizin ve işyerimizin gelişmesi gelişimimiz için çok önemli. HAK-İŞ olarak bizler bunun için çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bütün Kimliklerimizin Üstünde Sendikal Değerler Var”

HAK-İŞ olarak sendikacılığı bilerek, isteyerek ve inanarak yaptıklarını söyleyen Yıldız, “Bizim bütün kimliklerimizin üstünde sendikal değerler var. Bu değerler, bizim için bütün değerlerin üstünde bulunuyor. Bunların ilki, örgütlenmedir. Ama her açıdan bir örgütlenme olarak ele almalıyız. Örgütlenmede toplu sözleşme var. Örgütlenirseniz kurumsal olarak temel bir hakkı savunuyorsunuz. Bu yüzden temel sendikacılık konusunda Türkiye’de ve dünyada hiç kimse bizi eleştiremez. Ayrıcalıklarımız var, bakış açımız var. Temel sendikacılık denildiği zaman bizden sorarlar” dedi.

Program kapsamında HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner tarafından “HAK-İŞ Yaklaşımıyla Temel Sendikacılık ve Örgütlenme Stratejileri, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Yıldız tarafından, “Sendikal Hayatta, Sivil ve Sosyal Hayatta Kadının Güçlendirilmesi”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından, “HAK-İŞ Yaklaşımıyla Temel Sendikacılık ve Örgütlenme Stratejileri” konularında detaylı bir sunum yapıldı.

Projemizin eğitim faaliyetleri Zoom üzerinden devam etmektedir.

HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Ekim 2020 20:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu