SENDİKALI KADIN TAKIM KAPTANLARI YETİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

12 Ekim 2020 16:33, Haberler


SENDİKALI KADIN TAKIM KAPTANLARI YETİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından hayata geçirilen “Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi İlk Düzey Eğitim Programı”nın ikinci ayağı olan “Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirme Eğitim Programı”nın açılış toplantısı, 12 Ekim 2020 tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantıya HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Selim Bağlı, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile Denizli, Ankara, İstanbul, Konya ve Rize’de eğitim alan emekçiler katıldı.

Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi”nde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

“HAK-İŞ Yarım Asırlık Bir Çınardır”

45 yıl önce HAK-İŞ davasını sırtlayıp, bugünlere kadar gelmesi için emanet eden başta kurucular olmak üzere bütün emeği geçenleri saygı ve hürmetle selamlayan Yıldız, “HAK-İŞ Konfederasyonu rastgele kurulan bir konfederasyon değil, farklılıkları olan bir konfederasyondur. Bu farklılıklar, ülkemizin ihtiyaç duyduğu farklılıklar, ilkeler ve değerlerdir. Yarım asırlık süre içerisinde her zaman doğrunun, iyinin ve güzelin yanında olmanın mücadelesini verdik, vermeye de devam edeceğiz. Genel Başkanlarımızın hepsi HAK-İŞ tarihine yeni bir ivme, yeni bir sayfa, yeni bir vizyon ortaya koyarak gelmişlerdir. Bugün de bu vizyonu, anlayışı ve perspektifi daha yükseklere, daha ileriye taşımak isteyen bir Genel Başkanımız var” şeklinde konuştu.

“45 Yılın Gururunu Yaşıyoruz”

HAK-İŞ’in yürüdüğü yolda değerlerinden, inançlarından, ilk günkü hedeflerinden vazgeçmeden, kararlılıkla, inançla ve azimle aynı istikamette yürümeye devam ettiğini belirten Yıldız, “HAK-İŞ Konfederasyonu’nun yarım asra dayanan bir ömrü bulunmaktadır. Gençliğini yaşadı, bugün olgunluğunu, büyümesini yaşıyoruz. HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından hayata geçirilen “Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları” projesiyle olgunluğunu hep birlikte gözlemliyoruz. 22 Ekim’de 45’inci kuruluş yıldönümümüzü kutlayacağız. Konfederasyonumuz yarım asırlık bir sendikal mücadeleye sahiptir. Bunun gururunu ve onurunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“Bizim İçin Farklılık Önemlidir”

HAK-İŞ’in üzerinde büyük sorumluluklar olduğunu ve bu sorumlulukların farkında olarak çalışmalara devam ettiklerini belirten Yıldız, “HAK-İŞ Konfederasyonu farklı doğdu, farklı büyüdü, farklı gelişti ve farklı gelişmeye de devam etmektedir. Bizim için farklılık önemlidir ve bizler her vesile ile bu farklılığımızı ortaya koymaya çalışıyoruz. Bizim farklılık isteğimiz ayrı olmak anlamında değil, bizim farklı olma isteğimiz Türkiye’nin ve sendikal hareketin ihtiyaç duyduğu değerleri vurgulamak ve Türkiye’ye kazandırmak arzusu ve ihtiyacından kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Pozitif olmaya, yapıcı olmaya, diyalogda bulunmaya, Türkiye ve dünya ile iç içe olmaya, katılımcı olmaya büyük özen gösterdiklerini belirten Yıldız, “Eğer biz kadınlarımızı güçlendireceksek o zaman onları daha güçlü yapmamız lazım” dedi.

“Takdir Edilen Bir Noktadayız”

HAK-İŞ’in dünya sendikal hareketinde etkin ve önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Yıldız, “45 yıllık tarihimizde hiçbir kırılma noktamız, hiçbir defomuz yoktur. HAK-İŞ dünya sendikal hareketinin önemli bir parçasıdır. HAK-İŞ’li kadın arkadaşlarımız dünya sendikal hareketinde önemli görevler üstlendi, ayrıca Genel Başkanımız da dünya sendikal hareketinin önemli bir temsilcisi olan ITUC Başkan Yardımcılığına seçilmiştir. Bizim tek gücümüz ilkelerimiz, samimiyetimiz, sendikal harekete olan aşkımız ve kararlılığımız ilkeli ve onurlu duruşumuzdan kaynaklıdır. Her zaman takdir edilen bir noktada olduğumuzu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“Mağdur ve Mazlumlara Işık Olacağız”

Salgının ilk başlangıç tarihinden itibaren Türkiye’nin ve HAK-İŞ’in aldığı sağlık önlemlerine de değinen Yıldız, bu süreçte her bireye önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Yıldız salgının dünyada ilk yayılması ile başlayan ekonomik sıkıntılara ve ülkemizde yaşananlara da değinerek “Salgın süreci başladıktan sonra “Türkiye’yi kapatalım” diye bir yaklaşım ortaya konuldu. Biz bunlara karşı mücadele ettik. Biz Türkiye’nin kapatılmasını değil, üretmesini ve güçlenmesini istiyoruz. Önlemleri almak bizlerin elinde. Hayat durmuyor çünkü, Türkiye’nin daha yapacağı çok işler var. Türkiye’nin kendi içinde, bölgesinde ve dünyada önemli gelişmeler yaşanıyor. Bizler aynı zamanda dünyada nerede bir mazlum ve mağdur var onların da sorunlarını gidermeye çalışıyoruz. Mücadelemiz budur ve bizim bu ışığı vermemiz lazım” dedi.

“İlkelerimizi Ortaya Koyarak Yolumuza Devam Ediyoruz”

Dünyanın her bir köşesinde kadınların güçlendirilmesi konusunda birçok konuşma yapıldığını, açıklamalarda bulunulduğunu ama iş uygulamaya gelince bu konuda kimsenin gereğini yerine getirmediğini hatırlatan Yıldız, “Herkes kadınların güçlendirilmesi için bir cümle kurar. Dünyanın hiçbir köşesinde aksini söyleyen olmadı. Ama bunun gereğini yapın dediğiniz zaman herkes kaçar. Çok süslü laflar var ama uygulamaya gelince yok. HAK-İŞ’te çalışan arkadaşlarımızın çoğu kadın. Kadınlarımızın burada 24 saat çalışma iradesi ve güveni var. İlkelerimizi ortaya koyarak, ilk önce kendimizi test ederek yolumuza devam ediyoruz. Bu konuda gerçekleştirdiğimiz eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz, çünkü sizler bizim için çok önemlisiniz” diye konuştu.

“Kadın Çalışan İstatistikleri Yayınlansın”

Yıldız, Türk ve İslam tarihine bakıldığında kadınların büyük başarılara imza attığını ifade ederek, “Bizler sizlerin kendinizi iyi tanıyarak yolunuza devam etmenizi istiyoruz. Bizlere her yıl yeni bir proje imkanı sağladıkları için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mıza teşekkür ediyorum. Bakanımızla, Bakan Yardımcılarımızla, bürokrasi ile iyi bir diyalog halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umarım ileri düzey eğitimimiz Türkiye’ye de örnek olur. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızdan bir isteğimiz var. Her yıl yayınlanan istatistiklerde kadın çalışanların sayılarının da açıklanmasını, istatistiklerin altında kadın çalışanlarımızı da görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Kadının Dinamikleri Böyle Projelerle Hayat Bulur”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Selim Bağlı, HAK-İŞ’te olmaktan ve Sendikalı Kadın Takım Kaptanları gibi özel bir projede bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Çalışma hayatı içerisinde kadının statüsünün güçlendirilmesi konusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak önümüzdeki vizyon, kadının her halükarda statüsünün güçlendirilmesidir. Kadının şiddet mağduru olarak gündemde yer alması asla kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Yasalarımızda kadının statüsünün güçlü tutulması, rolünün ve toplumdaki gücünün arttırılması için birçok düzenleme yapıldı. Sosyal ve kültürel konularda mevzuatı değiştirmekle hemen netice alamazsınız. Buna toplumsal değişimin eşlik etmesi, toplumun kendi dinamiklerini hayata geçirmesi lazım. Toplumun kendi dinamiklerini hayata geçirmesi de bu tür projelerle gerçekleşebilir” diye konuştu.

“Kadın Takım Kaptanlarına İhtiyacımız Var”

Kadın istihdam oranlarına bakıldığında 2002 yılından bugüne kadar önemli bir gelişme gözlendiğini belirten Bağlı, kadının statüsünün güçlü olması ve çalışma hayatında etkin bir şekilde yer almasının örgütlenmeden geçtiğini söyledi. 

Bağlı, “Türkiye’nin çalışma hayatını düzenleyen Sendikalar Kanunu ve İş Kanunu, ILO’nun standartlarının üstünde diyebileceğimiz bir seviyede. Mevzuattan yana hiçbir sıkıntımız yok. Örgütlenme, insanların bireysel tercihlerine bağlı bir şey. Bunları gerçekleştirecek olan sizler yani çalışanlarsınız. Örgütlenmenin de olabilmesi için buna liderlik yapacak, kaptanlık yapacak birileri lazım. Kanun ve mevzuatın pratikte çok bir karşılığı yok. Sosyolojik ve toplumsal konularda mutlaka toplumun kendi dinamiklerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Yukardan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya bir değişim gerekiyor. Sizler kadının rolünün ve statüsünün güçlendirilmesi için taşradaki temsilcileri olacaksınız” dedi.

“Eğitimleri Sürdürülebilir ve Etkin Sendikacılığın Gereği Olarak Görüyoruz”

HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner, HAK-İŞ olarak hayata geçirdikleri her proje ve faaliyet ile yeni bir hedefi, yeni bir kavramı ve yeni bir iddiayı çalışma hayatına kazandırdıklarını vurgulayarak, “Eğitimleri sürdürülebilir ve etkin bir sendikacılığın gereği olarak görüyor, tüm eğitimlerimizde yeterliliğin ve yetkinliğin önemine vurgu yapıyoruz. Biliyoruz ki, ülkemiz için en önemli zenginlik iyi eğitilmiş insan kaynağıdır” dedi.

“Kadınlarımızın Kurumsal Kapasitelerini Güçlendirmeyi Hedefliyoruz”

HAK-İŞ tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri ile kadın çalışanların Sendikalı Kadın Takım Kaptanı olma yolunda yetkinliklerini geliştirerek bunları sahada kullanmalarını, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızı her alanda temsil etmelerini ve böylece sendikaların kurumsal kapasitelerinin güçlenmesini hedeflediklerini belirten Güner, “Projemizin de isminde belirttiğimiz gibi kadınların her konuda yeterlilik kazanmasını ve bu yetkinlikleri kullanmalarını çok önemli görüyoruz. Sendikalı Takım Kaptanı olmanın yolunun yeterlilik kazanmak ve kullanabilmekten geçtiğini biliyoruz. HAK-İŞ olarak kadın çalışanlarımızın ulusal ve uluslararası tüm platformlarda Konfederasyonumuzu en başarılı şekilde temsil etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Güner, “HAK-İŞ çatısı altında gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızın hayat bulmasında ve büyük bir başarı ile gerçekleşmesinde bizlere liderlik yapan, yolumuzu açan ve desteklerini hiçbir koşulda bizden esirgemeyen Konfederasyonumuz Genel Başkanı Sayın Mahmut Arslan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca büyük destek ve katkıları için kıymetli Genel Başkanvekilimiz Sayın Osman YILDIZ’a, HAK-İŞ Yönetim Kurulumuza, HAK-İŞ Kadın Komitemize, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın değerli Kadın Komitesi Başkanlarına, bizlere yeni ufuklar açan kıymetli eğitmenlerimize, organizasyonumuzun hayata geçirilmesinde gece-gündüz demeden büyük emek harcayan HAK-İŞ’teki yol arkadaşlarıma ve HAK-İŞ davasının neferi değerli üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Projemizin eğitim faaliyetleri zoom üzerinden devam etmektedir. 


HABERE AİT GÖRSELLER :

12 Ekim 2020 16:33, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu