YILDIZ, OATUU KOVİD-19’UN SOSYO-EKONOMİK ETKİSİ VE SENDİKALARIN ROLÜ TOPLANTISINA KATILDI

29 Eylül 2020 17:43, Haberler


YILDIZ, OATUU KOVİD-19’UN SOSYO-EKONOMİK ETKİSİ VE SENDİKALARIN ROLÜ TOPLANTISINA KATILDI


Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, 29 Eylül 2020 tarihinde Afrika Sendikalar Birliği Örgütü (OATUU) tarafından düzenlenen “Kovid-19’un Sosyo-Ekonomik Etkisi ve Sendikaların Rolü” toplantısına telekonferans yöntemiyle katıldı.

Toplantıya, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, Afrika Birliği Komisyonu (AUC) İstihdam ve Sosyal İşler Sorumlusu Omer Diop, OATUU Genel Başkanı Francis Atwoli, OATUU Genel Sekreteri Arezki Mezhoud, ILO Afrika Temsilcisi Cynthia Samuel-Olanjuwon, ACTRAV Direktörü Maria Helena Andre, MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, HAK-İŞ Dış İlişkiler Koordinatörü Merita Yıldız, Dış İlişkiler Uzmanı Ahmed Halfaya, Uzman Yardımcıları Mustafa Sürücü ve Mert Tezer katıldı.

“Dostlarımızla Bir Araya Geldik”

Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, toplantıyı düzenleyen OATUU Genel Başkanı ve Genel Sekreterine teşekkür ederek, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın toplantı için başarı dileklerini iletti. 

Yıldız, “Bu toplantılar sayesinde birçok dostlarımızla bir araya gelmiş, yeni dostluklar kazanmış oluyoruz. Bu tür toplantılarda sendikalar olarak bütün sorunları çözme şansımız yok. Bu toplantılar bizlere konuyu ele alıp bir bilinç oluşturma konusunda büyük katkı sağlıyor” diye konuştu.

“Türkiye, Afrika’nın Dünyaya Açılmasında Rol Üstlenmektedir”

Koronavirüs ile mücadele konusunda Türkiye’de sorunların tartışıldığını ve çözüm yollarının ilgili tarafların görüş ve önerileriyle birlikte alındığını belirten Yıldız, “Türkiye, Afrika halkının dünyaya açılmasında, ulaşım ve özellikle hava ulaşımı konusunda önemli bir rol üstlenmektedir. Pandemi sorununu kendi aramızda konuşup çözüm üretmeye çalışmamız, bütün haklarımızın dünya ile entegresi açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.

“Cumhurbaşkanımız Önemli Bir Süreci Yönetti”

Yıldız, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlığında Kovid-19 salgın sürecini yönetme konusunda ilk günden itibaren büyük bir kararlılık ortaya konulduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin Koronavirüsle mücadelesinde diğer ülkelere kıyasla önemli bir başarı ortaya konulmuş ve başarılı bir süreç gerçekleştirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, hükümeti ve bakanlarıyla daha ilk günden itibaren sosyal taraflarla müzakereyi, sosyal diyaloğu öngören bir çalışma başlatmıştır” ifadelerini kullandı.

“İşçilerimizle Birlikteyiz”

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun pandeminin ilk günlerinden itibaren sosyal taraflarla bir araya gelerek, çalışan ve üreten işçilerin süreçten etkilenmemesi konusunda gerekli bütün önerilerini kamuoyu ile sürekli olarak paylaştığını anımsatan Yıldız, hükümetimiz tarafından alınan önlemlere tam destek verdiklerini söyledi. 

“Türkiye Başarılı Bir Süreci Gerçekleştirdi”

Yıldız konuşmasında, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak hiç kimsenin işinden olmamasını istiyoruz. Türkiye hükümeti bu açıdan başarılı bir süreci gerçekleştirdi. İlk andan itibaren işten atmaları yasakladı ve bu yasaklamayı sadece mevzuat olarak değil ekonomik olarak da destekleyen bir sistemi geliştirmiş oldu. Türkiye, ücretsiz izine çıkartma, kısa çalışma ödeneği, sosyal yardım şeklinde 4-5 tane kurumsal mekanizmayı devreye sokarak hiç kimsenin işinden olmaması ve gelirden yoksun olmaması üzerine bir planı uygulamaya koydu. Bunu da başta sendikalar olarak sosyal taraflarla birlikte gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.

“Mülteci Kardeşlerimizi Kendimizden Farklı Göremeyiz”

Türkiye’nin 84 milyon nüfusa sahip olduğunu ve çalışan 13 milyon emekçiye maddi destek sağlandığını anlatan Yıldız, “Türkiye sadece 84 milyon nüfusa değil, bu süreçte Türkiye’nin misafir ettiği 4 milyon mülteci için de aynı desteği ve katkıyı vermiştir. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak hiçbir mültecinin, hiçbir vatandaşımızdan farklı olarak kenarda kalmasına gönlümüzün razı olmadığını, aynı uygulamanın onları da kapsaması gerektiğini belirttik. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak alınan önlemlere dikkat çekerek, başka ülkelerde olduğu gibi ekonomik sistemin çökmesine, Türkiye’nin kapanmasına izin vermedik ve bu alanda önerilerde bulunarak dik duruş sergiledik” dedi.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemlerimizi Aldık”

Türkiye’nin Koronavirüsle mücadelesi konusunda önlemlerin alınmasından itibaren çalışma hayatının OHAL ilanıyla karşılaşmaması için HAK-İŞ’in önemli bir mücadele verdiğini belirten Yıldız, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların ve sektörün iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak üretime devam ettiğini söyledi.

Yıldız, “HAK-İŞ Konfederasyonumuzda kendi çalışanlarımız için de çalışmayı azaltmayı değil, önlemleri alarak çalışma tempomuzu daha da artırdık. Bu süreçte uluslararası iş birliği bizim için son derece önemli. Bugün OATUU ile gerçekleştirdiğimiz bu toplantı gibi bizim üyesi olduğumuz ITUC, ETUC ve diğer bölgesel örgütlerle çok yakın çalışıyor, farklı toplantılarda bir araya geliyoruz” diye konuştu.

“Dünyada Önemli Gelişmeler Yaşandı”

Koronavirüs salgınıyla mücadele konusunda çalışmalar yürütülürken bu süreçte dünyada meydana gelen ve iş ve işçi hareketini yakından ilgilendiren birçok gelişmenin de yaşandığını belirten Yıldız, “Lübnan’daki patlama, Sudan’daki darbe gibi konular da bu süreçte yaşandı ve biz oradaki kardeşlerimiz ve arkadaşlarımızla dayanışmamızı ortaya koyacak her türlü mücadeleyi yapmaya çalıştık” dedi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

29 Eylül 2020 17:43, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu