EBRU SANATININ USTALARI ANKARA’DA BULUŞTU

25 Ağustos 2020 12:14, Haberler


EBRU SANATININ USTALARI HAK-İŞ’TE BULUŞTU

HAK-İŞ’TE EBRU SERGİSİ AÇILDI


Ebru sanatının ustaları, HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen “Uluslararası Ebru Buluşması: Emek Bağlamında Ebru Sanatında Telif Hakları” Projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

HAK-İŞ Genel Merkezinde, 25 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleştirilen Uluslararası Ebru Buluşması: “Emek Bağlamında Ebru Sanatında Telif Hakları Çalıştayı”, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner, HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, Ebru Sanatçısı, Yaşayan İnsan Hazinesi ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Sahibi Fuat Başar, Ebru Sanatçısı ve Yaşayan İnsan Hazinesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Barutçugil, Japon Ebru Sanatçısı Miki Oshita, Avukat Murat Cangül, proje katılımcısı üyelerimiz ve basın mensuplarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Programa Karaman’dan telekonferans yöntemiyle bağlanan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Karaman medeniyet havzamızın önemli merkezlerinden birisi. Yunus’a, Hz. Mevlana’ya Şeyh Edebali ve pek çok liderimize ev sahipliği yapan Karaman’dan herkese saygılar sunuyorum” dedi.

“HAK-İŞ 46. Yılını Kutlayacak”

700 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük konfederasyonlarından birisi olan HAK-İŞ’in bu yıl 46’ncı yılını kutlayacağını hatırlatan Arslan, “50’nci yıla yaklaşan bir tarihi yürüyüşün, 46’ncı kuruluş yıldönümünü Ekim ayında gerçekleştireceğiz. Yarım yüzyıla yaklaşan mücadelemizde Türkiye’nin geleceği, birliği ve dünya emek hareketi için çok önemli bir temsil gücüne sahip bir konfederasyonuz. HAK-İŞ, 700 bine yakın üyesi ve milyonları aşan dostlarıyla Türkiye’nin önemli bir sivil toplum örgütüdür” ifadelerini kullandı.

“Sendikal Mücadelede Yeni Alanlar Açmak İstiyoruz”

HAK-İŞ’in projeleriyle emek ve sendikal hareketin kültür-sanatla buluştuğunu vurgulayan Arslan, “HAK-İŞ olarak sendikal mücadeleyi kendi mecrasında sürdürmeye çalışırken, sendikal mücadelede yeni alanlar açmak istiyoruz. Bu anlamda kültür ve sanatı da sendikal hareketin içerisine yerleştirerek bu konuda önemli projeler yürütüyoruz. Elde edilen başarılardan büyük bir mutluluk duyuyorum. Her alanda başarılara imza atan HAK-İŞ’in, Kültür ve Sanat alanında daha ileriye gidecek adımlar atması gerekiyor. Başta sinema olmak üzere her alanda HAK-İŞ’in yapması gereken, elde etmesi gereken başarılar ve hizmetlerin olduğuna inanıyorum” dedi.

“Ebru Sanatındaki Emeği Gördük” 

HAK-İŞ’in bu yıl bir ilke imza atarak, geleneksel sanatların en önemli dallarından birisi olan ve UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Ebru sanatı eğitimleri düzenleyerek, üyelerini ve ailelerini ebru sanatıyla tanıştırdığını anlatan Arslan, “Ebru çalışmalarını gerçekleştirirken bu sanatın büyük bir arka planı olan, büyük bir emek sarf edilmesi gereken bir sanat dalı olduğunu gördük. Onun için bu sanat dalının HAK-İŞ çatısı altında icra edilmiş olması son derece isabetli ve önemli. Bu sanatın Konfederasyonumuz çatısı altında icra edilmesi için gösterdiği çabalarından dolayı başta Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Özgül Özkan Yavuz’a ve ebru hocalarımıza teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

“Kovid-19 ile Mücadelede Daha Fazla İnisiyatif Almamız Gerekiyor”

Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadelesinin hala devam ettiğini hatırlatan Arslan, “Ülkemizin yoğun bir gündemi var. HAK-İŞ olarak bu yoğun gündem içerisinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bütün dünyayı etkisi alan Kovid-19 salgını bizleri de etkiliyor. Son dönemde alınan bütün tedbirlere rağmen, yeniden vaka sayılarının artmaya başlaması ve hastanelerde yaşanan yoğunluk hepimizi olduğu gibi Konfederasyonumuzu da tedirgin etmektedir. Bu konuda hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmede sivil toplum örgütlerinin, sendikaların bu alanda daha fazla inisiyatif almasını ve bu konuda daha çok çaba göstermesi konusundaki mutabakatımızın gereği olarak hem kendi çalışanlarımızın hem mensuplarımızın salgına karşı korunması, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gereken tedbirlerin alınması konusunda büyük bir titizlik göstermekteyiz” dedi.

“HAK-İŞ’in Kültür ve Sanatı Yayma Çabasını Önemsiyor ve Destekliyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Uluslararası Ebru Buluşması: “Emek Bağlamında Ebru Sanatında Telif Hakları Çalıştayı projesinin ödül töreni ve sergi açılışında olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Ülkemizde emeğin en önemli temsilcilerinden birisi olan HAK-İŞ Konfederasyonumuzun üyelerinin sadece sendikal haklarını takip etmekle kalmayıp, kültür ve sanat komitesi aracılığıyla bu tarz etkinlik ve projeleri düzenleyip, onları ve ailelerini iş yaşamlarıyla uyumlu hale getirmeyi hedefliyor. Bizlerde HAK-İŞ Konfederasyonu’nun kültür ve sanatı toplumun her kademesine yaymak konusunda bu çabalarını önemsiyor ve destekliyoruz. Konfederasyonumuzun projelerine dahil olmaktan, destek olmaktan bakanlık olarak memnuniyetimizi sizlerle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

“HAK-İŞ Kısa Film Yarışması’nı Bakanlık Olarak Destekliyoruz”

HAK-İŞ’in bu yıl 9’uncusunu düzenleyeceği Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın her yıl daha büyük katılımcılara ulaşmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Yavuz, “HAK-İŞ Konfederasyonu’nun “Emeğe Saygı” temasıyla büyük bir başarı ile devam ettirdiği Uluslararası Kısa Film Yarışması’na 2014 yılından bu yana bakanlık olarak destek veriyoruz. Bu sayede bizler de emeğin, bilgi, sanat ve kültürle buluşmasına katkı sağlıyoruz. Bu faaliyetlerde emek ve desteği olan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

“Ebru Sanatının Böyle Bir Projeyle Yaygınlaştırılması Çok Önemli”

Türkiye’nin kültürel zenginliğinin görünür haline gelmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Yavuz, “Ülkemizin zengin, somut olmayan kültürel mirasının görkemli ve benzersiz örneklerini UNESCO aracılığıyla tüm insanlıkla paylaşıyoruz ve bununla gurur duyuyoruz. Kadim kültürümüzün önemli unsurlarından birisi olan ebru, Türkiye süsleme sanatı adıyla 2014 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine kabul edildi. Suyun yüzünden dünyaya yansıyan mirasımız olarak adlandırılan ebru sanatının bu yıl ilk kez düzenlenen böyle bir projeye konu edilmesi de geleneksel sanatlarımızın yaygınlaştırılması açısından son derece önemli bir adım oldu” şeklinde konuştu.

Projenin eşsiz ve gönül işi olan sanata olan ilgiyi arttırması, gelecek kuşaklara aktarılması, ebru sanatçılarının ortak bir platformda buluşturulması ve özellikle eserleri üzerindeki telif hakları, fikri mülkiyet hakları üzerindeki hakları konusunda bilgilendirilmeleri ve nihai olarak da sendika ve sanatçıları emek ve hak noktasında buluşturma hedeflerinin gurur verici olduğunu söyleyen Yavuz, “Emeğin Renkleri Ebru” sergisinde emekleri sergilenen ve ödüle layık görülen eser sahiplerini, çalıştay katılımcılarını, projenin hazırlanmasında emeği geçen başta HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı, HAK-İŞ’in tüm ekibini tebrik ediyor, Bakanlığımız ve şahsım adına yürekten kutluyorum. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri yeni proje ve etkinliklerde birlikte olmayı umuyorum” dedi.

“Konfederasyonumuz, Kültür-Sanat Alanında Gerçek Anlamda Bir Bayrak Dikti”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun projeler konfederasyonu olduğunu vurgulayarak, “Konfederasyonumuz, kültür ve sanat alanında gerçek anlamda bir bayrak dikti. Bu bayrağın her gün daha yukarıya çıktığını memnuniyetle görmekteyiz. Konfederasyonumuz, yeterliliğe, yetkinliğe, yüksek kapasiteye, beceriye büyük önem vermektedir. HAK-İŞ olarak bütün özelliğimiz güçlü bireyi ortaya koymaktır” diye konuştu.

“Eğitime Büyük Bir Önem Veriyoruz”

HAK-İŞ’in eğitime büyük bir önem verdiğini vurgulayan Yıldız, “Amacımız, kendi kendine yeten, kendine güvenen, liderlik yapabilecek insanlar yetiştirmektir. Genel Kurulumuzdan bu yana hem genel kurulumuzda hem de sonrasında bütün arkadaşlarımızın bildiği gibi bu dönem eğitime ayrı bir önem veriyoruz. Bütün arkadaşlarımızın yetkinliklerini, becerisini, liderliklerini daha ileriye taşımak istiyoruz” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın, sendikal hareket alanında dünyada ve Türkiye’de örnek bir lider olduğuna dikkati çeken Yıldız, “Genel Başkanımız Mahmut Arslan, sendikal hareketle beraber diğer toplumsal olayların hepsinde de bizlere liderlik yapıyor, bizlere hedefler koyuyor ve yol gösteriyor. Sendikal harekette kendisi nasıl bir dünya liderliği yapıyorsa, yeni açılımlar gerçekleştiriyorsa bizler de onun peşinden hizmet etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda bu hedefleri kültür sanat alanında da bizlere öncülük yapıyor” şeklinde konuştu.

“Emek HAK-İŞ Çatısı Altında Kültür ve Sanatla Buluşuyor”

Emeğin HAK-İŞ çatısı altında kültür ve sanatla buluştuğuna dikkat çeken Yıldız, “Sendikal hareket toplumun vicdanı olduğu için, toplumun bütününü içine aldığı için kültür, medeniyetin sanatla buluşması gerekiyor. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Uluslararası Kısa Film Yarışması gibi çok orijinal ve iddialı bir projeyi ortaya koydu. Bu projeyi hep beraber bütün dünyaya yaymaya devam ediyoruz. Sanata dair, kültüre dair ne varsa onların önünü açan, bizlere yol gösteren bir Genel Başkanımız var ve bizler de bundan büyük bir memnuniyet ve kıvanç duyuyoruz” dedi.

“Ebru ve Benzeri Sanatlarla Yolumuza Devam Edeceğiz”

Projenin ilk aşamasından son aşamasına kadar yoğun bir emek sarf edildiğini vurgulayan Yıldız, “Yetişmiş bir kadromuz, ekibimiz ve mesai arkadaşlarımız var. Herkesin gönüllülük ruhu içerisinde amatör ruhla ama profesyonellikle bu hedefleri gerçekleştiriyor. Bütün konularda çığır açtığımızı düşünüyor ve buna da devam ediyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde Bakan Yardımcımız Sayın Özgül Özkan Yavuz’a gittik ve projemizi anlattık. Bizleri dinledi, bize sorularını sordu ve bizlere büyük destekleri oldu. Bakanlığımızın bu projesi sayesinde bizler yepyeni bir alanı, sendikal harekete kazandırmış olduk. Kendilerine çok teşekkür etmek istiyorum. Konfederasyonumuz ebruyu çok sevdi. Bizler ebru ve benzeri sanatlarla yolumuza devam edeceğiz. Çünkü ebru ile bizler estetiği, güzelliği, güzel düşünmeyi, güzel bakmayı ve güzel davranışları öğreniyoruz. Bizler bunu daha da geliştirerek yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Merkezinde Emek Olan Faaliyetleri Hayata Geçiriyoruz”

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi’nin artan bir etkinlikle kültür-sanat alanındaki çalışmalarını sürdürdüğünü, kültür ve sanat ile sendikal hareketin içselleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına öncülük ettiklerini vurgulayarak, “HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz ve dünya genelinde marka haline gelen kısa film yarışmamızla ve bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz fotoğraf yarışmamızla merkezinde emek olan faaliyetleri hayata geçiriyor, sendikal harekette, emek hareketinde bir sanat damarı açmaya çalışıyoruz” dedi.

“Ebru Sanatındaki Emeği Görmek İstedik”

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla gerçekleştirilen Uluslararası Ebru Buluşması: Emek Bağlamında Ebru Sanatında Telif Hakları” projesiyle özgün ve yenilikçi bir çalışmayı başarıyla hayata geçirdiklerini dile getiren Odabaşı, “Bizim için farklı bir alandı, ama doğru rehberlerle çalıştığımız için başarıya ulaştık. Projemiz kapsamında, geleneksel sanatların en önemli dalı olan ve UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Ebru sanatını iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması kapsamında üyemiz emekçiler, eşleri ve çocukları ile buluşturduk. Bu sayede hayatın her alanında üreten, emek verenler olarak, Ebru sanatına da emek vermek, Ebru sanatının arkasındaki emeği de görmek istedik. Büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki bu emeği bütün ayrıntılarıyla gördük. Ebru sanatının sadece suyun yüzüne dökülen boyanın kağıdın üzerine çıkarılması demek olmadığını, bir sanat eserinin ortaya çıkışının arkasında ne kadar büyük bir emek olduğunu bizzat yaşadık” şeklinde konuştu.

“Emekçileri Farklı Sanat Dallarıyla Buluşturuyoruz”

İki aşamadan oluşan projenin ilk ayağında, emekçilerin sanata yönelmelerine öncülük etmeyi, emekçileri farklı sanat dallarıyla buluşturmayı ve emeğin renklerini ebruya yansıtmayı amaçladıklarını vurgulayan Odabaşı, “Hayatında bir kere de olsa ebru yapmayı hayal eden bir emekçiyi ebru teknesinin başına geçirmenin, ilk kez tekne başına geçen bir emekçi için Ebru’nun bir sevda olmasının mutluluğunu yaşadık. Büyük bir ilgiyle ve beğeniyle karşılanan projemize 50’nin üzerinde emekçi katıldı. Sayısız ebru çalışması yapıldı. Her bir katılımcıdan aldığımız bir ebruyu çerçeveleterek, “Emeğin Renkleri Ebru Sergimizi” oluşturduk. Bugün ise ebru sanatına gönül vermiş, kıymetli ebru sanatçılarımızı emekçilerle buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından üyelerimizin eşleri ve çocukları tarafından büyük bir özenle yapılan ebru çalışmaları sergisi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner, HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı tarafından kurdele kesimiyle gösterime açıldı.

Sergi açılışının ardından, “Uluslararası Ebru Buluşması: Emek Bağlamında Ebru Sanatında Telif Hakları Çalıştayı gerçekleştirildi.

Ebru Sanatçısı, Yaşayan İnsan Hazinesi ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Sahibi Fuat Başar tarafından “Ebru Sanatının Günümüzdeki Yansımaları” konusunda, Ebru Sanatçısı ve Yaşayan İnsan Hazinesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Barutçugil tarafından “Ebru Sanatının Dünü Bugünü” konusunda, Japon Ebru Sanatçısı Miki Oshita tarafından “Ebru Sanatının Yurtdışındaki Yansımaları” konusunda, Avukat Murat Cangül tarafından “Emek Bağlamında Sanatta Telif Hakları ve Ebru Sanatı” konularında detaylı ve açıklayıcı bir sunum gerçekleştirildi.

25 Ağustos 2020 12:14, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu