ARSLAN’DAN BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’E MEKTUP

31 Mayıs 2020 10:00, Haberler


ARSLAN’DAN BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’E MEKTUP


HAK-İŞ Genel Başkanı ve Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, 21 Mayıs 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri H. E. António Guterres’e bir mektup yazarak, Kovid-19 salgınından etkilenen Filistin halkına yönelik yapılan ayrımcılığa itirazını dile getirdi.  Arslan, işgalci İsrail’in Filistin devletine uygulamış olduğu hukuksuz ambargonun acilen kaldırılarak, insani bir felaketin yaşandığı Gazze’ye acil yardım yapılmasını istedi. 

Arslan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri H. E. António Guterres’e yazdığı mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Sayın Guterres, 

HAK-İŞ Konfederasyonu ve başkanlığını yürüttüğüm Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği olarak size bu mektubu yazmakta ki amacım, tüm dünya ülkelerini etkileyen Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında, işgalci İsrail Devleti’nin uygulamış olduğu hukuksuz ambargo nedeniyle, durumu giderek kötüleşen ve insani bir felaketin yaşandığı Gazze’deki acil duruma müdahale edilmesi yönündeki talebimizi sunmaktır.

Kovid-19 salgının tüm dünyayı etkilediği bu süreçte, Filistinlilere uygulanan işgal politikaları yüzünden durum giderek kötüleşmektedir. 14 yıla yakın bir süredir abluka altında olan Gazze, zayıf sağlık sistemi dolayısıyla, salgınla daha vahim şartlar altında başa çıkmaya çalışmaktadır. Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü yapmış olduğu açıklamada, ellerindeki test cihazlarının tamamen tükendiğini ve bu yüzden ellerindeki hastalara teşhis konulamadığını belirtmiştir. Bu durum, ülkede resmi istatistiklere yansıyandan daha fazla Korona vakası olma ihtimalini güçlendirmektedir.

Bütün uluslararası resmi raporlara göre, devam eden abluka nedeniyle ekonomisi çökme eşiğinde olan Gazze’de, işyerlerinin kapanması nedeniyle, çalışanların çoğu işini kaybetmiştir. Batı Şeria bölgesindeki Filistinli işçilere yönelik kısıtlamalar devam etmektedir. Belediyeler, temizlik ve dezenfektan hizmetlerini yerine getirememektedirler.

Korona sürecinde bütün ülkelerde kısmi aflar çıkarılmasına ve tutuklamalar ertelenmesine rağmen, İsrail hapishanelerinde halen 5 bin Filistinli mahkûm bulunmaktadır. Israil kurulmuş olduğu 1948 yılından bu yana, 17 bini kadın, 50 bini çocuk olmak üzere toplam 1 milyon kişiyi tutuklamıştır. Filistinli esirlerin bulunduğu hapishanelerde, mahkûmların sağlık durumlarından endişe etmekteyiz. İsrail hapishanelerinde 5000’den fazla Filistinli, doğru tedbirlerin alınmadığı, sağlık koşullarının hiçe sayıldığı hapishanelerde haksız yere tutulmaktadır.

HAK-İŞ Konfederasyonu ve başkanlığını yürüttüğüm Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği olarak, bütün dünyayı İsrail’in yapmış olduğu zulmü ve çifte standardı kınamaya ve beraber hareket etmeye davet ediyoruz.

İsrail, Filistin’e yapılan insani yardımları engellememeli ve hastalara uyguladığı çifte standardı terk etmelidir. Filistinlilere yönelik siyasi tutuklamalar ertelenmeli ve Filistinli esirlerin bulunmuş olduğu cezaevlerinde Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında gerekli tedbirlerin sağlanmasını talep ediyoruz.

İşgalci İsrail devletini, göçe zorlama, abluka ve yıkım yoluyla, Filistin halkını kendi topraklarında temel insani haklarından mahrum bırakan, kanunlara ve uluslararası toplum iradesine ters düşen tavrını bir an evvel bırakması çağrısında bulunuyoruz.

İsrail devletinin Filistinli kardeşlerimize yönelik uyguladığı hukuksuz, zalimane muameleyi şiddetle kınadığımızı belirtmek isterim.

BM Genel Sekreteri olarak sizi, İsrail Hükümeti’nin Filistin'de yaptığı hukuksuz ve gayri insani saldırganlığı durdurmaya, baskılarını sonlandırmaya ve İsrail'in Kovid-19 salgınından etkilenen Filistin halkına yönelik yapılan ayrımcı muameleyi bırakmasına yönelik gücünüzü kullanma talebimizi sunuyoruz.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

31 Mayıs 2020 10:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu