YILDIZ, ESKİŞEHİR’DE “ÇALIŞMA HAYATI VE SENDİKAL HAYATTA KADIN” EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI

27 Ocak 2020 10:53, Haberler


YILDIZ, ESKİŞEHİR’DE “ÇALIŞMA HAYATI VE SENDİKAL HAYATTA KADIN” EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI


HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, 27 Ocak 2020 tarihinde HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından Eskişehir’de gerçekleştirilen “Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın Eğitim Programı”na katıldı.

Programa, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız’ın yanı sıra, Öz İplik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Rafi Ay, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ Eskişehir İl Başkanı Ayşegül Durur,  Öz İplik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güler Günsoy, Sarar Giyim Protokol Müdürü Alaattin Çoban, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın yönetim kurulu üyeleri ve HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın kadın komitesi başkan ve üyeleri katıldı.

Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından Türkiye’nin çeşitli illerinde eğitim programlarının düzenlendiğini belirterek, “Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın Eğitim Programının 3’üncüsünü Eskişehir’de gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Rabbim Bir Daha Böyle Acılar Yaşatmasın”

Yıldız, konuşmasına Elazığ’da yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlara acil şifalar dileyerek başladı. Yıldız, “Ülkemizde yaşanan büyük depremden dolayı bütün Türkiye’ye başsağlığı diliyorum. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum" dedi. 

"Yardım ve Felaketler Konusunda Örnek Ülkeyiz" 

Türkiye'nin birçok alanda ilerleme kaydederken aynı zamanda yardım ve felaketler konusunda da örnek bir ülke haline geldiğini vurgulayan Yıldız, "Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, ilgili kuruluşlara başarılarından dolayı teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Burada şunu özellikle belirtmek isterim ki nitelik ve yeterlilik burada kendisini bir kez daha göstermiştir. Yardım kuruluşlarımızla övünür hale geldik. Dolayısıyla biz de aynı yeterliliği, niteliği kapasiteyi bütün kurumlarımızda istiyoruz” şeklinde konuştu. 

“HAK-İŞ Yarım Asır Önce Kuruldu”

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun yaklaşık yarım asır önce kurulduğunu anımsatan Yıldız, “Biz Türkiye’de sendikal hareketin başlamasından daha sonra çoğulcu bir ortamda kurulan ve gelişen bir konfederasyonuz. Bizim farklılıklarımız var ve bunu ortaya koymamız gerekiyor. Farklılıklarımız ayrışma anlamında değil, rekabet ortamında kendi özelliklerimizi, bakış açımızı, kendi rengimizi ortaya koyarak, Türk çalışma hayatı ve sendikal hayatta, dünyadaki çalışma hayatına da farklılığımızla beraber destek olma isteğimizi ortaya koymak gayretidir” şeklinde konuştu.

“Topluma Şeffaflığımızı Göstermemiz Gerekiyor”

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun toplumsal sorunlarla ilgilenen ve bunlar için mücadele eden, toplum tarafından yakından takip edilen bir örgüt olduğunu belirten Yıldız, “Bizim topluma güven vermemiz, topluma şeffaflığımızı göstermemiz gerekiyor. Çünkü bizler bütün toplumu örgütlemek ve toplumla birlikte mücadele etmek istiyoruz” diye konuştu.

Kurulduğu günden beri HAK-İŞ Konfederasyonu'nun ilkelerinden vazgeçmediğini söyleyen Yıldız, “Biz işçi - işveren menfaat paralelliği üzerine kurulan bir örgütüz. Bu açıdan sendikal anlayışımız birçok örgütten farklı. Bizde sosyal diyalog, birlikte mücadele etmek ve birlikte değerlendirmek esastır. İşverenlerimiz bizim rakiplerimiz değildir. Demokrasinin bize verdiği görevler var. Bizim bunu en iyi şekilde işverenlerimizle hayata geçirmemiz gerekir” şeklinde konuştu. 

Sendikacılıkta sosyal diyaloğa büyük önem verdiklerini dile getiren Yıldız, sosyal diyaloğu sadece bir söylem olmaktan öteye taşıyarak sorunların çözümünde bir yöntem olarak kullandıklarını ifade etti.

“Güvenilir Olmamız Gerekiyor”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak ilkeli, kararlı ve onurlu bir yol izlediklerinin altını çizen Yıldız, “İlkeli olmak, onurlu olmak, kararlı olmak o kadar kolay değil.  Çalışma hayatının ve ülkemizin birçok sorunu var. Hepsinde tutarlı ve ilkeli olmamız gerekiyor. Bizim güven vermemiz, güvenilir olmamız gerekiyor” dedi.

“Birinci Önceliğimiz Sendikal Mücadeledir"

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun rekabetçiliğin ve  çoğulculuğun getirdiği bütün zorlukları kat kat yaşayan bir örgüt olduğunu vurgulayan Yıldız, "Onurlu bir mücadele veriyoruz ve bundan da pişman değiliz. Bizim iddialarımız, hedeflerimiz ve davalarımız var. Bizim birinci önceliğimiz sendikal mücadeledir. HAK-İŞ’i farklı kılan şey de budur” şeklinde konuştu.

Yıldız konuşmasında, “Biz şeffaf bir örgüt olarak, Türkiye ve dünyaya yüzü açık bir konfederasyon olarak bütün üyelerimizi, kadın çalışanlarımızı mücadeleye davet ediyorum. Bunun için alnımızın açık ve dik olması lazım. Bizler bunu başarmaya çalışıyoruz” dedi.

“Bizim Başarmak İstediğimiz Fotoğraf Buydu”

Programın Eskişehir’de düzenlenmesinin ayrı bir anlamı olduğunu belirten Yıldız, “Eskişehir’de 5 tane sendikamızın başkanı kadın, kendilerine teşekkür ediyorum. Bizim başarmak istediğimiz fotoğrafta buydu” şeklinde konuştu.

Kadınlara HAK-İŞ olarak her türlü fırsatı verdiklerinin altını çizen Yıldız, “Eskişehir’de olduğu gibi kadınlarımızın yetenek, becerileri ve yeterlilikleriyle ön plana çıkması gerekiyor. Bizler bunu her alanda yapmaya çalışıyoruz. Yeterli olmak, yetkin olmak, kendini geliştirmek, kapasitesini geliştirmek, yeteneklerini ve becerilerini geliştirmek son derece önemli. Bütün eğitimlerimizde bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Yıldız, “Biz bireye, demokrasiye önem veriyoruz ve bunları da içselleştirerek hayata geçiriyoruz. Dinimiz, tarihimiz ve kültürümüzde bu konuda birçok örnek var. Şerife Bacılar, Nene Hatun’lar bizler için örnek insanlardır. Dinimize bakarsak, Hz. Hatice’den, Hz. Ayşe’den sayısız örneklerin olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.

“Sizlerin Kendinizi Geliştirmenizi İstiyoruz”

HAK-İŞ olarak yeni bir süreç başlattıklarını belirten Yıldız, “Bizler için kadın çalışmaları son derece önemli. Genel Başkanımızdan sendika başkanlarımıza kadar konfederasyonumuzda da aynı duyarlılığın olduğunu belirtmek istiyorum. Biz bu amaçla Kadın Komitemizi kurduk. Dolayısıyla 24 saat kadınların çalışma hayatındaki gücüne yönelik bir gayretin, bir mücadelenin içerisindeyiz. Bizim sizlerden isteğimiz sizlerin kendinizi geliştirmenizdir” şeklinde konuştu.

Dünyadaki bütün mazlumların yanında olma gayreti içerisinde olduklarını vurgulayan Yıldız, “Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın ortaya koyduğu bir ilke var. ‘Bütün mazlumların, mağdurların ve emekçilerin konfederasyonumuzdan alacağı vardır’ Biz kendimizi sorumlu kılan bir konfederasyonuz” dedi. 

“Ne Olursan Ol, Sendikalı Ol, HAK-İŞ’li Ol”

Türkiye’de yaşayan bütün emekçileri HAK-İŞ’te tek bir çatı altında toplanmaya davet eden Yıldız,  “Bizim HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bütün çalışanlara ulaşma zorunluluğumuz var. Onlara HAK-İŞ’i ve sendikalarımızı anlatmamız gerekiyor. Bizler yeni bir slogan geliştiriyoruz “Ne olursan ol, sendikalı ol, HAK-İŞ’li ol” Dolayısıyla bütün emekçilerin sendikal mücadeleyi bilmesi gerekiyor” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından 9 farklı komitenin kurulduğunu ve yürütülen faaliyetlerin Türk çalışma hayatına yeni bir farklılık kazandırdığını belirten Yıldız, “HAK-İŞ Konfederasyonu bünyesinde 9 yeni komite kurduk. Kadınlarımızın bu komitelere kendilerini hazırlamalarını, Türkiye’nin yarınları için buralarda mücadele etmelerini istiyoruz. Kadın perspektifini biraz daha genişleterek, bütün uzmanlık alanlarında bunu yaymalarını istiyoruz” diye konuştu.

“Kadın Çalışanlarımızın Sorunlarını Çok İyi Biliyoruz”

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, “Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çünkü hepinizin bildiği gibi sendikamız kadın konusunda gerçekten çok hassas ve önemli çalışmaları olan bir sendika. Kadınlarımızın çalışma hayatındaki sorunlarını iyi biliyoruz. Çünkü kadın üye sayımız çok yüksek. Sorunların çözümü konusunda projeler yürütüyoruz. Bir kreş projemiz vardı ve bu proje Kayseri’de hayata geçirildi. Kadın Liderler Yetiştirilme Projemizle sendikamızdaki kadın temsiliyetini yüzde 5’ten yüzde 20’lere yükselttik. Sadece proje sendikacılığı yapmadık. Bütün bu projelerin bir çıktısı olarak toplu iş sözleşmelerinde büyük değişikliklere imza attık. En son bu yıl yapılan toplu sözleşmeye ‘İşyerinde kadın komitesine üye olan kişiler işyeri temsilcilerinin güvencesine kavuşur’ diye bir madde ekledik. Bu bizim için çok önemliydi” diye konuştu.

“Bu Tabloyu Gördüğümüz İçin Çok Gururluyum”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin konuşmasında HAK-İŞ Kadın Komitesinin faaliyetlerine değinerek, “Kadın Komitesi olarak 2014 yılında sendikal hayata kadın katılımını artırma projemizi  81 ilden katılım ile birçok ilimizde gerçekleştirdik. Sendikal hayatta birçok platform ve kademede artık kadınlarımızı görmeye başladık. Kadın Komitesi olarak sadece kadınların çalışma hayatına katılımını arttırma değil, kadınlarımızın bütün platformlardaki yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik çalışmalarını yürütmekteyiz” şeklinde konuştu. 

Zengin ayrıca HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı 21 sendikanın 17’sinde kadın komitesinin kurulduğunu da hatırlatarak, “Türkiye genelinde birçok şube başkanımız ve 9 sendikamızda kadın genel merkez yöneticilerimiz var. Eskişehir’de 5 tane sendikamızın il başkanı ve HAK-İŞ Eskişehir il başkanımız kadın. Bu gururu yaşattıkları için arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu tabloyu gördüğümüz için çok gururluyum” diye konuştu.

“Daha Etkin Roller Alma Çabasındayız”

HAK-İŞ Eskişehir İl Başkanı Ayşegül Durur, “HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın önderliğinde üyelerimizin yüzde 20’sini oluşturan 165 bin kadın üyemizle birlikte hem çalışma hayatında hem de sendikal yaşamda daha etkin roller alma çabasındayız. Kadınları sadece çalışan, sadece üye olarak görmeyen, bizlerin sendikalarda etkin görevler üstlenmemizi, sendikanın bütün kademelerinde kadın temsilinin artırılması konusunda büyük çaba gösteren ve bunu tüzük değişiklikleri gösteren bir genel başkanımız var. Eskişehir’de HAK-İŞ Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızda 5 kadın olarak mücadele etmekten dolayı onur duyuyoruz” dedi.

“Üye Sayımızı 42 Bine Çıkardık”

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu, “2014 yılında kurulan sendikamız, gayretli ve kararlı çalışmalarıyla, üyelerimizin desteği ve güveni sayesinde yüzde 50’si kadın olmak üzere, üye sayısını 42 bine çıkarmış ve işkolunun en büyük sendikası olmuştur. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yetkili tek sendikayız” dedi.

Programın sonunda Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız ile Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay tarafından Sarar Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar adına Sarar Giyim Protokol Müdürü Alaattin Çoban’a plaket takdiminde bulunuldu.

27 Ocak 2020 10:53, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu