HAK-İŞ’TEN KADIN ÇALIŞANLARA MOBBİNG EĞİTİMİ

28 Aralık 2011 14:00, Haberler


    

HAK-İŞ’TEN KADIN ÇALIŞANLARA MOBBİNG EĞİTİMİ

     

HAK-İŞ'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile işbirliğinde yürüttüğü ''Kadın Çalışanlara Yönelik İş Sağlığı ve iş Stresi Seminerleri Projesi'' sertifikalı eğitim programı toplantısı, 28 Aralık 2011 tarihinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Kültür merkezinde yapıldı. Toplantıya Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay ile sendikalarımızın genel merkez yöneticileri, şube başkanları ve kadın üyelerimiz katıldı.

      

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, çalışan kadınların çok sayıda sorunları bulunduğunu belirterek, ''İşyerlerinde yaşanan stres, mobbing, şiddet bunların hepsi kadın çalışanların daha çok muhatap olduğu sorunlar'' dedi. Arslan, HAK-İŞ’in pek çok alanda yaptığı eğitim, mesleki eğitim, istihdam ve buna benzer alanlardaki projelerin bir kısmını ÇASGEM'le gerçekleştirdiğini söyledi. ''Kadın Çalışanlara Yönelik İş Sağlığı ve İş Stresi Seminerleri Projesi''nin de kadın odaklı bir proje olduğunu anlatan Arslan, bu projeye kadın katılımının önemini vurguladı.

    

Bu konudaki projeleri istihdamda kadın-erkek eşitliğinin sağlanamadığı gerçeğinden hareketle başlattıklarını belirten Arslan, kadınların istihdamdaki oranı yüzde 30'larda iken, erkeklerin oranının yüzde 70'lerde olduğunu, burada ciddi bir farkın istihdamda problemler yarattığını söyledi.

    

İşyerlerinde çalışan kadınların çok sayıda sorunları olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

   ''Türkiye'de kadın olmak gerçekten zor, ama çalışan kadın olmak daha da zor. İşyerlerinde yaşanan stres, mobbing, şiddet bunların hepsi kadın çalışanların daha çok muhatap olduğu sorunlar. Dışlanmışlık var, ayrımcılık var, toplumun onun kaldıramayacağı üzerine yüklediği yükler var. Anne olma, ev kadını olma, öğrenci, çalışan işçi olarak sorumlulukları var. Bunlara yönelik çözüm üretmemiz lazım, bu bizim sorumluluğumuz, yapmamız gereken bir görev. Bu konuda neler yapabileceğimizi görmemiz için kadınları da fiili olarak sahada görmemiz lazım. Bunun için birlikte çalışmamız lazım. Sadece teorik bilgiler değil, kadın çalışanlarla yüz yüze, karşı karşıya,  yan yana oturup onların sorunlarını onlardan dinlemek istiyoruz.  

                Ne kadar kadınlarla beraber yaşasak da kadınları ancak kadınların dilinden, kadınların gözüyle tanımak lazım. Bazen  bizim sıradan, günlük olarak gördüğümüz bir çok şey onların hayatını nasıl kararttığını, onları nasıl altüst ettiğini, onların hayatını nasıl zorlaştırdığını, onlar içinde derin izler bıraktığını fark edemiyoruz. Onun için HAK-İŞ kadın konusunu başlı başına bir konu, başlık olarak ele almıştır.''

  

Kadının sendikal mücadeleye dahil edilmesinin önemine dikkat çeken Arslan, kadınlardan daha çok çalışma hayatına katkı beklediklerini ifade etti.

   

''Kadının etrafında örülen duvarların, etraflarını saran barikatlarını kaldırılması için çaba sarfetmek gerekiyor'' diyen Arslan, kadına yapılan her türlü şiddetin, baskının, tacizin, dışlamanın, ayrımcılığın ortadan kaldırılması konusunda HAK-İŞ’in kararlılığını ortaya koydu. Ancak bunun mücadelesinin tamamen erkeklere bırakılmaması gerektiğini ifade eden Arslan, kadınların pes etmemeyi ve geri çekilmemeyi ve her şeyi erkekten beklememeyi öğrenmesi gerektiğini söyledi. Arslan, “Sorunların sadece erkekler eliyle çözülemeyeceği, varsa bir sorun birlikte çözülmesi gerektiğinin bilinmesi gerekiyor'' dedi.

   Kadınların  çalışma hayatının en az erkekler kadar parçası olması gerektiğini vurgulayan Arslan, ''kadınları daha çok sahiplenmeli, onları bu baskılardan uzak tutmaya çalışmalıyız. İşimiz zor ama bu sorunları birlikte çözeceğiz'' diye konuştu.  

                                             

            

HABERE AİT GÖRSELLER :

28 Aralık 2011 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu