ARSLAN’DAN İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR’DE İŞTEN ÇIKARILAN EMEKÇİLERE DESTEK

02 Eylül 2019 14:43, Haberler


HAK-İŞ’TEN İBB’DE İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLERE DESTEK


“İŞTEN ÇIKARMALAR EMEKÇİLER VE İSTANBULLULARI ÜZDÜ”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan emekçilere destek amacıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasında, işten çıkarmaların emekçileri ve İstanbul halkını derinden üzdüğünü söyledi. Arslan, “Kimse gücümüzü test etmeye kalkmasın. Bizi acaba ne yapacaklar diye denemesinler. Deneyenler gördüler. Biz mücadeleyi sahada, alanlarda işçilerle yapmaya alışkınız. Bizi bu noktada test etmeyin” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2 Eylül 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, HAK-İŞ 'e bağlı sendikalarımızın genel başkan ve yöneticileri, İstanbul Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Hasan Turan ile Konfederasyonumuz üyesi sendikalarımızın bölge ve il başkanları, iş yeri sendika temsilcilerimiz, İstanbul Büyükşehir’de işten çıkarılan HİZMET-İŞ, OLEYİS, ÖZ GIDA-İŞ ve ÖZ GÜVEN-SEN sendikalarımız üyesi bini aşkın emekçi ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan emekçilere destek amacıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasında, işten çıkarmaların emekçileri ve İstanbul halkını derinden üzdüğünü söyledi.

Arslan, “Bugün İstanbul Belediyesinde yaşanan işçi kıyımını protesto etmek için buradayız. 31 Mart 2019 tarihinden bu tarafa HAK-İŞ olarak yaşadığımız acı ve haksızlıkların, zulümlerin bir yenisiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde karşılaştık” dedi.

31 Mart yerel seçimlerinde henüz mazbatalarını bile almadan bazı CHP ve HDP’li belediyelerin HAK-İŞ’e karşı bir operasyon ve saldırı düzenlediklerini belirten Arslan, “CHP ve HDP’li belediyelerinin HAK-İŞ ve üyelerine karşı başlattıkları saldırılar Türkiye’de uzun ve tartışmalı bir gündemi beraberinde getirmiştir. HİZMET-İŞ Sendikamızın başlattığı ve 127 gün süren eylem, işçilerin işe dönmesiyle başarı ile sonuçlandırılmıştır” şeklinde konuştu.

Arslan: “Amacımız Ekmeğimiz, Aşımız Ve Geleceğimizdir”

HAK-İŞ’in haksızlıklar, adaletsizlikler, zulümler, işten çıkarmalar, sürgünler ve sendika değiştirme gibi baskılarıyla karşı karşıya kaldığını kaydeden Arslan,  “Türkiye’nin her noktasında ve mağdur ve mazlum olmuş bütün belediye çalışanlarının ve emekçilerinin yanında mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Bu zamana kadar hiçbir siyasi partiyle organik ilişki içinde olmadıklarını sözlerine ekleyen Arslan, “Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi, önü veya arkasında değiliz. Hiçbir siyasi parti bizim alternatifimiz değildir. Hiçbir siyasi parti bizim düşmanımız değildir. Hiçbir siyasi lider bizim hasmımız değildir. Dolayısıyla biz siyasal bir mücadele yapmıyoruz. Siyasi mücadeleyi siyasi partiler yapar. Biz sendikacılık yapıyoruz. Hangi partiden olursa olsun, işçilerimize emekçilerimize yönelik baskı, tehdit, işten çıkarma olursa onun karşısında olmak, mücadele etmek bizim temel görevimizdir. Bizim amacımız ekmeğimiz, aşımız ve geleceğimizdir” diye konuştu.

İmamoğlu’nu Tebrik Ettik

31 Mart yerel seçimlerinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu HAK-İŞ’in ziyaret ettiğini belirten Arslan, “Kendisine beklenti ve kaygılarımızı ilettik. Sayın başkan bizlere daha öncekiler gibi yapmayacağını, başka şekilde hareket edeceğini söyledi. Biz bunları teminat ve güven olarak kabul ettik. Sayın İmamoğlu’nun özellikle her fırsatta 16 milyon İstanbulluyu kucaklama görüşünü biz de destekledik ve bundan dolayı da arkadaşlarımız büyük bir rahatlama yaşadılar. Farklılıklarımız olabilir, farklılıklarımızla zenginliği temsil ettiğimizden yola çıkarsak, sayın büyükşehir başkanının herkesi kucaklama sözü bizi de heyecanlandırmıştı. Bu kucaklananların içerisinde İstanbul’a 24 saat hizmet eden, gece-gündüz, kar-kış demeden çalışan, sadece ekmekleri, gelecekleri için alın teri döken insanların da arasında olduğuna inandık ve onun için de sayın başkana teşekkür ettik” dedi.

“Verilen Sözlere İnancımız Suyu Düşmüştür”

Ancak bu gelişmelere rağmen bazı arkadaşların kendilerini işten çıkarmaların başlayacağı ve giderek artacağı yönünde uyardığını belirten Arslan, “O zaman Türkiye’nin belli bölgelerinde işten atmalar yeni başlamıştı. Bu arkadaşlarımız sadece beni değil, Memur-Sen Genel Başkanını da uyarmışlardı. ‘Bu yavaş yavaş işten atmalar, sendika değiştirmeler filmin fragmanıdır, esas film 23 Haziran’dan sonra ortaya çıkacak’ demişlerdi. Biz buna inanmamıştık. Biz verilen sözlerin arkasında durulacağına ve güven içerisinde çalışacağımıza bir kez daha inanmıştık. Ama ne yazık ki bu inancımız bugün ortadan kalkmıştır” şeklinde konuştu.

Arslan’dan İmamoğlu’na 3 Soru

29 Ağustos günü 1310 işçinin iş akitlerinin feshedildiğini ve bu fesihlerle ilgili Ekrem İmamoğlu’na bazı soruları olacağını belirten Arslan, “Tam 18 şirketimizden 1310 arkadaşımızın ne yazık ki SMS ile iş akitleri feshedildi. Buradan şunların altını çizmek istiyorum ve sayın başkana şu soruları sormak istiyorum. Birincisi, bu 1310 arkadaşımız işe alınırken hangi hukuksuzluklar ortaya çıktı da bu arkadaşlarımızın akitleri feshediliyor. İkincisi, bu arkadaşlarımız hakkında hangi disiplin soruşturması yapıldı da bu arkadaşlarımızın iş akitleri feshediliyor. Üçüncüsü, bu arkadaşlarımızın hangisi işe gelmemiş, hangileri verilen işi yapmamış, hangileri iş yerlerinde huzursuzluk çıkarmış veya hangileri siyasal mücadelenin bayraktarlığını yapmış da bu arkadaşlarımız işten çıkarıldı” diye sordu.

“İBB’de Örgütlü ve Yetkiliyiz”

HAK-İŞ’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yetkili olduğunu ifade eden Arslan, “Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımız, binlerce üyesi ile İETT Genel Müdürlüğü’nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerine kadar yetkili ve güçlü bir şekilde yerini almıştır” dedi.

Büyükşehir’e bağlı şirketlerde toplu sözleşme süreçlerinin devam ettiğini belirten Arslan, “Peki, sizler yetkili sendika ile görüştünüz mü? Yetkili sendika ile bu konular istişare yapıldı mı? Bu soruların hiçbirisine ne yazık ki cevap yok. Bunların cevaplarını istiyoruz. Birilerinin yaptığı suçlamaların burada ortaya çıkarılmasını istiyoruz. HAK-İŞ olarak bankamatikçi zihniyete bizler de karşıyız ve bizler onların temsilcisi olamayız. Bu sıkıntıları bizimle paylaşsalar da bunları biz de değerlendirirdik. Biz de SMS’leri arkadaşlarımızın duyduğu anda duyduk. Dolayısıyla bunların haklı hiçbir gerekçesi olamaz” diye konuştu.

“İşe Alımlarla İlgili Hukuki Bir Zaman Sınırlaması Yoktur”

Diğer taftan bir işçinin seçime 6 ay kala, 5 ay kala veya 1 yıl kala işe alınması ile ilgili herhangi bir hukuki sınırlamanın olmadığının altını çizen Arslan, şöyle konuştu: “Bu işçiler usulüne göre alınmışsa kimse bunları seçim öncesi alındı diye suçlayamaz. Biz sadece ekmeğimiz, emeğimiz için buradayız. Bütün bunları haklı bir gerekçe olarak önümüze asla koyamazsınız. Sayın İmamoğlu da çok iyi biliyor ki, 2018 2 Nisanından itibaren belediyelerin hiçbir hizmetinde taşeron işçi çalıştırılamaz. Peki, belediyenin ihtiyacı olan işçiler İŞKUR üzerinden alınıyorsa bunun neresi yasa dışıdır, ahlak dışıdır, kurallara aykırıdır. Dolayısıyla bizler bu arkadaşlarımızın ne zaman işe girdiğine bakmaksızın, işini yapıyor mu, görevini yerine getiriyor mu, zamanında işine geliyor mu, alın terini akıtarak İstanbul’a hizmet ediyor mu buna bakarız. Dolayısıyla emekçi kardeşlerimizin yanında olmak bizim insani sorumluluğumuzdur.”

Arslan’dan İmamoğlu’na Hatırlatma

Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na seçim öncesi verdiği sözleri hatırlattı.

Arslan, “Sayın İmamoğlu, CHP Aday Tanıtım Toplantısında yaptığı konuşmada ‘Biz emeğin karşılığını veren bir anlayıştan geliyoruz. Emek sosyal demokrat belediyeciliğin ana unsurudur. Siz emeğe saygı göstermiyorsanız, emeğin kutsallığına inanmıyorsanız bu görevi yapamazsınız. O bakımdan emekçi kardeşlerim, bürokratından asgari ücret alanına kadar herkes yüreği ferah bir şekilde işlerini yapsınlar. 1 Nisan’dan sonra onlar da mutlu bir şekilde işlerini yapmaya devam edecekler” demişti. İşçiler burada, peki söz verenler nerede? İmamoğlu’nun sözünü unutmamasını buradan ediyorum. Bu sözlerin arkasında durursanız İstanbul halkı ile bütün emekçiler olarak bizler de sizin arkanızda duracağız” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na en kısa sürede görüşme taleplerini ilettiklerini belirten Arslan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaoğlu’ndan görüşme talebinde bulunduklarını ve şu ana kadar bir cevap gelmediğini söyledi.

“İstanbul’da İşten Çıkarmaları Japonya’da Uluslararası Platforma Taşıdık”

Geçtiğimiz günlerde Japonya’nın başkenti Tokyo’da G20’nin işçi gruplarının toplantısına katıldığını hatırlatan Arslan, İstanbul’da yaşanan işten çıkarmaları Japonya’da uluslararası platforma taşıdığını kaydetti.

“Emekçilerin Hakkı İçin Mücadelede Kararlıyız”

HİZMET-İŞ Sendikamızın Bolu’da gerçekleştirdiği direniş ve Ankara’ya yürüyüşü hatırlatan Arslan, şunları söyledi: “Kimse gücümüzü test etmeye kalkmasın. Bizi acaba ne yapacaklar diye denemesinler. Deneyenler gördüler. 97 arkadaşımız için Bolu’dan Ankara’ya yürürüz dedik, inanmadılar. 6 bin kişi Ankara’ya yürüdü. Biz mücadeleyi sahada, alanlarda işçilerle yapmaya alışkınız. Bizi bu noktada test etmeyin. Bütün Türkiye’de işini kaybetmiş, sendikal mücadelemizde yanımızda yürüyen bütün emekçiler için yaptığımız mücadeleyi burada da yapmaya kararlıyız. Bizimle yol yürüyen arkadaşlarımızla sonuna kadar mücadelede kararlıyız. Asla sağımıza solumuza bakmadan, bunun bedeli nedir diye düşünmeden emek için, adalet için hak için özgürlük için mücadeleye kararlıyız.”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İBB önündeki basın açıklamasının ardından HAK-İŞ’e üye sendika başkanları ve İstanbul Şubelerimizin başkanlarıyla istişare toplantısı yaptı.

02 Eylül 2019 14:43, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu