EMEK VE ADALET İÇİN YÜRÜYORUZ

11 Haziran 2019 16:30, Haberler


EMEK VE ADALET İÇİN YÜRÜYORUZ


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 31 Mart seçimlerinin ardından el değiştiren belediyelerde yaşanan işten çıkarmaları protesto etmek ve işten çıkarılan işçilerin yeniden işe alınması için binlerce işçiyle birlikte Bolu’dan Ankara’ya “Emek ve Adalet Yürüyüşü” başlattı.


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan tarafından 11 Haziran 2019 tarihinde Bolu Belediyesi önünde başlatılan “Emek ve Adalet Yürüyüşü”, Bolu Belediyesi’nde işten çıkarılan işçiler başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde sendika değiştirme baskısı, tehdit ve çeşitli yöntemlerle işten çıkarılan emekçiler, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve Hizmet-İş Sendikasının Yönetim Kurulu üyeleri ile HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Binlerce üyemizin katıldığı “Emek ve Adalet Yürüyüşü”nde işçilerimizin ellerinde ‘İşimiz, Ekmeğimiz, Geleceğimiz İçin Yollardayız’ , ‘İşçiler Yalnız Değildir’  yazılı dövizler ile Türk bayrağı ile HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ bayrakları yer aldı. “CHP şaşırma sabrımızı taşırma” “CHP duy sesimizi bu gelen işçilerin ayak sesleri”, “HAK-İŞ nerede biz oradayız”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Vur vur inlesin CHP dinlesin” sloganları atıldı. Alkış ve ıslıklarla başlayan yürüyüşümüze yoldan geçen araçlar da korna çalarak, insanlar alkışlayarak destek verdi. 

“İŞİMİZİ, AŞIMIZI, EKMEĞİMİZİ VE GELECEĞİMİZİ İSTİYORUZ”

Arslan, yürüyüş öncesinde Bolu Belediyesi önünde yaptığı açıklamada, “Geliniz ey Kılıçdaroğlu, ey Bolu Belediye Başkanı, ey CHP’li yetkililer, bizi duyun. Bizi anlayın. Bizi fark edin. Bizim bir tek amacımız var. İşimizi, aşımızı, ekmeğimizi ve geleceğimizi istiyoruz. Bizim isteğimiz bu” diye konuştu.

Arslan, işten çıkartılan işçilerin tek amaçlarının Bolu’ya hizmet etmek olduğunu belirterek, “Burada işten çıkarılan işçiler, bu benim kardeşlerim, benim can yoldaşlarım. Mücadele arkadaşlarımızın tek suçu var Bolu Belediyesi’ne hizmet etmek. Bolu Belediyesi’nde çalışmak, alın terleriyle, emekleriyle, fedakarlıklarıyla Bolu’ya hizmet etmek. Yaptıkları bu. Bu garipler bu mağdurlar, bu ekmeğinden aşından başka hiçbir şeyin hesabını yapmayan bu insanlardan ne alacağınız var Allah aşkına” şeklinde konuştu.

Arslan, CHP’li yönetimlerin kendilerini dikkate almadıkları, belirterek “25 Mayıs günü söyledik. Dedik ki bayram sonuna kadar bekleyeceğiz. Geliniz bu insanları bayrama kadar işe geri alın. Almazsanız Bolu’dan “Ankara’ya CHP Merkezi’ne yürüyeceğiz” dedik. Bunu bütün medya kuruluşlarında ifade ettik, duymadılar, dinlemediler, ciddiye almadılar, bizim yürüyüş yapacağımıza inanmadılar” dedi.

“MERSİN’DE SÖYLENENLER NEREDE KALDI?”

Arslan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi Mersin’de yapmış olduğu konuşmasında, “Belediye başkanlığı koltuğunuza oturduktan sonra bunlar AK partili dönemde girdi, bunlar MHP’li dönemlerde girdi ben bu işçilerle çalışmıyorum, bu işçilerin işine son verin diye asla ve asla söylemeyeceksiniz. Kimsenin aşıyla, işiyle uğraşmayacağız” demiştiniz. Ey Kılıçdaroğlu, Mersin’de söylediğiniz taahhütler nerede kaldı?” hatırlatmasında bulundu.

“HESABINI SORACAĞIZ”

CHP’nin yalan yanlış vaatlerle milleti kandırarak oy aldığını belirten Arslan, milleti kandırarak, yalan yanlış taahhütlerle alınan oyların hesabının sorulacağını belirterek, “Ey CHP, aldığınız oyların hesabı sorulmayacak mı sandınız? Bunun hesabını soracağız, onun için buradayız” dedi.

Arslan, HAK-İŞ olarak hiçbir zaman siyasal hareketin arkasında, önünde, yanında, karşısında pozisyon almadıklarını, siyaset ve sendika ilişkilerini demokratik süreçlerle takip ettiklerini hatırlatarak, “Ancak bize karşı bir hınç, bize karşı bir düşmanlık, bize karşı bir hazımsızlık var. Daha mazbatayı almadan üyelerimize, sendikalarımıza, işyerlerimize saldırıyorlar. Ne bu hınç, ne bu düşmanlık? Bu karşı duruş nedir?” şeklinde konuştu.

“HER ZAMAN DOĞRUNUN VE ADALETLİ OLANIN YANINDA YER ALDIK”

Arslan, HAK-İŞ olarak her zaman doğru ve adaletli olanın yanında yer aldıklarını söyleyerek, “Ama bugün başta CHP’li belediyeler olmak üzere, HDP’li bir kısım yandaşları, HAK-İŞ’e bağlı sendikalara düşmanca tavır alıyorlar. Üyelerimize saldırıyorlar. Sürgün ediliyorlar. İşyerleri değiştiriliyor, buna direnenler işten atılıyor. Buna sessiz mi kalacağız, bunu yapanları söylemeyecek miyiz? Bunu yapanlardan hesap sormayacak mıyız? Soracağız, elbette hesap soracağız. Onun için bu meydandayız, onun için Ankara’ya yürüyeceğiz” diye konuştu.

İşten atılan işçilerin işe alınıncaya kadar HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ başta olmak üzere tüm HAK-İŞ teşkilatının mücadelelerine devam edeceklerini belirten Arslan, “Bir tek arkadaşımız işine dönmeden bu mücadeleyi sonlandırmayacağız. Ben arkadaşlarımıza 25 Mayıs’ta geldiğimde taahhüt ettim. Buradaki çadıra geldiğimde dedim ki: ‘Arkadaşlar siz var olduğunuz sürece biz var olacağız, siz mücadeleyi devam ettirdiğiniz sürece biz var olacağız ve beraber olacağız’ şeklinde konuştum” dedi.

“ZALİMLERE KARŞI DİRENECEĞİZ”

Arslan, dünyanın bütün mazlumlarının HAK-İŞ’ten alacaklı olduğunu ve mazlumlarla birlikte, zalime, düşmana, emek hırsızlarına karşı mücadele ettiklerini söyledi. Arslan, “Bu meydanda mazlumlarla beraber olmak için buradayız. Onun için zalimlere karşı direneceğiz” açıklamasında bulundu.

“BÜTÜN EMEKÇİLERİN SELAMI VAR”

Arslan, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 100. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri için Cenevre’de bulunduklarını hatırlatarak, “Uluslararası sendikal hareketle görüştüm. Bu eylemlerinizi, bu mücadelenizi, bugün başlatacağımız yürüyüşü, Uluslararası Sendikal Hareket tamamıyla destekliyor ve bizim yanımızda yer aldılar ve sizlere de selamları var” dedi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC’un Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüklerini de sözlerine ekleyen Arslan, “Bu konfederasyon dünyanın 180 ülkesinde 360 konfederasyonun üye olduğu, 207 milyon üyesi olan dünyanın en büyük sivil toplum ve sendikal kuruluşudur. O kuruluş ve o kuruluşun yönetimi bu eylemin, bu yürüyüşün arkasında ve size özellikle selamlarını gönderdiler. Ayrıca HAK-İŞ aynı zamanda Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği’nin de başkanıdır. Uluslararası Filistin dostları, Filistin hareketinin bütün kuruluşları, onlarda bu eylemin ve bu yürüyüşün arkasındadır. Sizlere onların da selamlarını getirdim” diye konuştu.

“BİZİ CİDDİYE ALMAYANLARA BİR KEZ DAHA SESLENİYORUM”

31 Mart yerel seçimler sonrasında Bolu’da, İzmit’te, Çanakkale Bayramiç’te, İzmir Menderes’te ve daha pek çok yerde işini kaybeden işçilerin bir an önce işlerine geri alınması gerektiğini belirten Arslan, “Hak-İş ailesi de bu yürüyüşün bu mücadelenin arkasındadır. Bizi tanımayanlar, anlamayanlar, bizi ciddiye almayanlara buradan bir kez daha sesleniyorum. İşini kaybeden arkadaşlarımız işe döndürülmeli. Sayın Kılıçdaroğlu verdiğiniz sözün arkasında durmalısınız. Durmayanları durdurmalısınız ve bizi anlamalısınız. Bizim kimseyle kavgamız, kimseyle ideolojik mücadelemiz yok. Biz emeğin, alın terinin mücadelesini yapıyoruz” dedi.

“BİZ ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Arslan, işten atılan işçilerin bayramı buruk geçirdiklerini ve evlerine ekmek götüremediklerini belirterek, “Gelin, bizi duyun. Bu mazlum, mağdur, ekmeğine, aşına sahip çıkan bu insanların sesini duyun. Onları anlayın. Bir ay evine ekmek götürememenin acısını hissedin. Açlığın, yoksulluğun, sıkıntının ne anlama geldiğini bunları görüp anlayın. İstediğimiz bu. Bu insanların asgari ücretin biraz üzerinde aldıkları maaşlarından başka sermayeleri yok. Başka kapıları yok. Bunun için bunları anlayın, bunları dinleyin. Bu arkadaşlarımızın acıları dinene, işyerlerine yeniden dönene kadar, biz onlarla beraber olacağız. Biz sonuna kadar sizlerle beraberiz” diye konuştu.

“CHP GENEL MERKEZİ’NE KADAR YÜRÜYECEĞİZ”

Kendisini dinleyenlere seslenen Arslan, 200 km’lik Ankara Yürüyüşü’nü CHP Genel Merkezi önünde sonlandıracaklarını söyledi. Arslan, “Mesajımızı oradan bir kez daha vereceğiz. Duymazlarsa, duyacakları şekilde vereceğiz ve bizi anlamalarını istiyoruz. Zaman geçmiş değil. Ne zaman bu arkadaşlarımız, işe döndü çadırı kendi elimizle sökeceğiz diye taahhütte bulunduk. Ama bizi ciddiye almadılar. Bizi ciddiye almalarını tavsiye ediyorum. Bakın işte HAK-İŞ kadroları, Hizmet-İş kadroları, HAK-İŞ öncüleri burada ve bu yürüyüşü başlatıyoruz. Rabbim yardımcımız olsun. Yolumuz ve yolunuz açık olsun. Bu mücadelemiz kutlu ve mübarek olsun. Rabbim bizi mahcup etmesin. Zalimlerin, hainlerin, emek ve işçi düşmanlarının önünde bizi mahcup etmesin. Bizi bizimle beraber, zalimlere karşı, hainlere karşı, ikiyüzlü münafıklara karşı bizi muzaffer eylesin” dedi.

Konuşmaların ardından Arslan ve beraberindeki heyet Bolu Belediye Başkanlığı ile CHP il Başkanlığı önüne siyah çelenk koyarak, tarihi yürüyüşü başlattı.

Arslan ve beraberindekiler, 196 km.’lik Bolu-Ankara yolunda yürüyüşe büyük bir coşku ve kararlılıkla başladı. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, elinde “İşimiz Ekmeğimiz Geleceğimiz İçin Yollardayız” yazılı pankartla yürüyor. Bolu’da 30 derece sıcaklıkta başlayan yürüyüşün ilk dört kilometresi geride kaldı. Dördüncü kilometrede yemek için mola verildi. Molanın ardından yürüyüş yeniden başladı. 

11 Haziran 2019 16:30, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu