HAK-İŞ 9. GELENEKSEL BASIN İFTARINDA BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİK

15 Mayıs 2019 23:03, Haberler


HAK-İŞ 9. GELENEKSEL BASIN İFTARINDA BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİK


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 15 Mayıs 2019 tarihinde Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından düzenlenen Geleneksel Basın İftar Programında çok sayıda basın mensubuyla bir araya geldi.

İftar programına Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Mustafa Toruntay, A. Cengiz Gül, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, Basın Müşavirimiz Birsen Çiçek Odabaşı, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın basın müşavirleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Arslan, iftar programında basın mensuplarına çalışma hayatı ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

“İşsizlik Rakamlarının Yüksek Olması İşi Olanlar İçin de Tehdit”

Mayıs ayı TÜİK işsizlik rakamlarını değerlendiren Arslan, “Türkiye genelinde işsiz sayısı 2019 yılı Şubat döneminde geçen yılın Şubat ayına göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 4,1’lik artış ile yüzde 14,7 seviyesine yükseldi. Bu artış, çalışma hayatı ve sendikalar için toplu sözleşme ve sendika hakkından yararlanan, halen işbaşında olan arkadaşlarımız için de önemli bir tehdit unsurudur. İşsizlik rakamlarının yüksek seyretmiş olması sadece işsizler için değil, işi olanlar için de önemli bir tehdit olmuştur” dedi.

“Kayıtdışı İstihdam Sendikal Hareketin Geleceği İçin Tehdit Edicidir”

Kayıtdışı istihdamın yüzde 50’lerden yüzde 32’lere kadar gerilemesini önemli bir başarı olarak gördüklerini belirten Arslan, OECD ortalamasının yüzde 15 olan kayıtdışı istihdam oranı dikkate alındığında Türkiye’de iki katı bir kayıtdışı istihdamın söz konusu olduğunu ve bunun sendikal hareketin geleceği açısından önemli ve tehdit edici bir unsur olduğunu söyledi.

“Kayıtdışı ile Mücadeleyi Milli Mesele Olarak Görüyoruz”

Arslan, “Kayıtdışı ile mücadeleyi milli bir mesele olarak görüyoruz. Bu milli meselenin bütün taraflarıyla bu mücadelede yer almasını önemli buluyoruz. Bunun sağlanması durumunda gelir adaletsizliğinin ortadan kalkacağını, sendikal örgütlülüğün artacağını, ölümlü iş kazaların büyük ölçüde sona ereceğini düşünüyoruz. Bu konuda hükümetimizden daha somut ve sonuç almaya yönelik adımlar atmasını bekliyoruz” dedi.

“Toplu Sözleşmeler Sonuçlandırılmalı”

Bazı iş kollarında toplu sözleşme müzakerelerinin devam ettiğini açıklayan Arslan, “Bazı iş kollarında ise hiçbir gelişme olmadan uyuşmazlık aşamasına geçildi. Hükümetimizden, Çalışma Bakanımızdan ve işveren sendikalarından toplu sözleşmelerin Ocak ve Mart tarihlerinden itibaren geçerli olmak üzere bir an evvel sonuçlandırılmasını ve taşeron sisteminden kadroya geçen arkadaşlarımızın taleplerinin çerçeve protokolde yer almasını bekliyoruz” diye konuştu.

“Enflasyon Oranında Zam Talebimizi Israrla Devam Ettiriyoruz”

2019 yılında taşeron sisteminden kadroya yeni geçen 1 milyona yakın işçinin ve kadro alamayan 100 bine yakın işçinin toplu iş sözleşmelerinde belirlenen yüzde 4+4 zamlarının 2018 yılı enflasyonu oranında arttırılmasını talep ettiklerini hatırlatan Arslan, “Talebimizi Sayın Cumhurbaşkanımızdan tutun bütün muhataplarımıza yazılı olarak ve ehemmiyetinin altını çizerek ilettik. Bunun gerçekleşmesi konusunda ısrarımızı devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ın Sözlerini Esas Kabul Ediyoruz”

HAK-İŞ’e bağlı 3 sendikadan 11 bin 500 üyenin sendikalardan istifa ettirildiğini açıklayan Arslan, “Ağırlıklı olarak İstanbul, Bolu, Bilecik, Manisa, Akhisar, İzmir, Artvin ve Antalya’daki üyelerimiz istifaya muhataplardır. Bolu Belediyesi’nde işten çıkarılan 97 arkadaşımız var. İşten çıkan arkadaşlarımızın eylemleri devam ediyor. Bugün Belediye Başkanımızla görüşmeler yapıldı. Bu işten çıkarmaların durdurulmasını ve işten çıkarılanların işe alınmasını, aksi halde önümüzdeki günlerde üyelerimizle beraber Bolu’dan Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştireceğimizi ifade ettik. Bazı CHP’li belediyelerde genelge yayınlanarak bu konuda sendikal tercihlere müdahale edilmemesini, bu müdahalelerin anayasal ve yasal haklara müdahale olacağından yola çıkan bir kısım olumlu gelişmeler de var. Bunlardan bir tanesi Ankara Büyükşehir Belediyesi’dir. HAK-İŞ olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızı ziyaret ettik ve bu konudaki endişelerimizi paylaştık. Kendilerinin bu konuda yayımladıkları genelge doğrultusunda böyle bir tavır aldıklarını gördük. Buna rağmen bir kısım istifa girişimleri var ama Ankara Büyükşehir Başkanımız Mansur Yavaş’ın bu sözlerini biz esas olarak kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 “14 Mayıs Büyük Felaket Günü”

Arslan, “Bugün 15 Mayıs. 14 Mayıs 1948 yılında Filistin topraklarında emperyalist güçlerin desteğiyle İsrail’in kurulmuş olmasından bir gün sonra Filistinliler için Büyük Felaket Günü olarak ilan edilmiştir. 15 Mayıs 1948 ise ‘Büyük Felaket’in başlangıcıdır. 71. Yılında HAK-İŞ Konfederasyonu ve Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği’nin Başkanı olarak Filistinli kardeşlerimizle dayanışma içerisinde olduğumuzu buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

15 Mayıs 2019 23:03, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu