1 MAYIS’TA ALANLARDAYDIK ŞANLIURFA’DA İSTANBUL’DA, BOLU’DA VE TÜM TÜRKİYE’DE

01 Mayıs 2019 13:17, Haberler


1 MAYIS’TA ALANLARDAYDIK 

ŞANLIURFA’DA İSTANBUL’DA, BOLU’DA VE TÜM TÜRKİYE’DE


HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde Şanlıurfa, İstanbul ve Bolu başta olmak üzere tüm Türkiye’de alanlardaydık. 

HAK-İŞ ve MEMUR-SEN mensubu kadını-erkeği, yaşlısı-genci, engellisi on binlerce emekçi, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutlamak üzere sabahın erken saatlerinden itibaren Çanakkale 18 Mart Caddesinde toplandı.

Emekçiler, 1 Mayıs kutlamalarının Şanlıurfa’da gerçekleştirilmesinin sevincini davul-zurna, halaylar, oyun havaları, türküler ve şarkılarla paylaştılar.

HAK-İŞ ve MEMUR-SEN’in ortaklaşa gerçekleştirdiği 1 Mayıs mitingimize, Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra, Konfederasyonumuz Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şahin, Mustafa Toruntay, A. Cengiz Gül, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş, Öz Büro-İş, Özçelik-İş, Öz Finans-İş, Öz Güven-Sen, Öz Gıda- İş, Öz Sağlık-İş, Öz İplik-İş, Öz Orman-İş, Öz Taşıma-İş, Oleyis, Öz Ağaç-İş, Enerji-İş, Liman-İş, KKTC Kamu-Sen, Medya-İş, Öz Toprak-İş, Öz Petrol-İş, Öz İletişim-İş, Öz Maden-İş, Öz İnşaat-İş Sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile on binlerce üyesi ve MEMUR-SEN’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri ile üyeleri ve halkımız katıldı.

HAKİŞ  olarak 1 Mayıs’ta, “İstihdam, Üretim, Yatırım, Örgütlenme / İşsizlik Mutlak Değil, İstihdam İmkansız Değil / Ücretlerdeki Ağır Vergi Yüküne Hayır / İşsizlik, Kayıt Dışı, Enflasyona Karşı Adil Sürdürebilir Sosyal Model İstiyoruz / Örgütlü İşçi, Güvenceli İstihdam / KİT’ler Dahil Taşeronların İstisnasız Tamamına Kadro İstiyoruz / Kıdem Tazminatında Hak Kaybı Değil, Kazanım İstiyoruz / 696 Sayılı KHK ile Kadroya Geçen İşçilerin ve Mevsimlik İşçilerin Sorunlarının Çözümünü İstiyoruz” taleplerimizi içeren ve “Şehitlerimizi Rahmetle, Gazilerimizi Minnetle Anıyoruz / Kudüs Düşmez, Mücadele Bitmez” yazılı büyük afişler miting alanını süsledi. Alanda “Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın HAK-İŞ” sloganlar atıldı. 

Program, şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Vatan uğrunda kahramanca can veren tüm şehitlerimiz ve iş kazalarında hayatını kaybedenler için okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti işçiler tarafından huşu içinde dinlendi.

1 Mayıs Mitingi Hazırlık ve Tertip Komitesi adına 1 Mayıs mitingi açılış konuşmasını HAK-İŞ Şanlıurfa İl Başkanı Selim Gülsatar ve MEMUR-SEN Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun yaptı. 

HAK-İŞ Şanlıurfa İl Başkanı Selim Gülsatar, “Bugün emeğin ve alın terinin Şanlıurfa’da yükseldiği bir günde hep birlikte buradayız. HAK-İŞ hiçbir istismarın olmadığı gerçek işçi bayramı için Şanlıurfa’dadır. HAK-İŞ ve Memur-Sen işçi ve memurun emeği için, örnek bir 1 Mayıs için Şanlıurfa’dadır” dedi.

Memur-Sen Konfederasyonu Şanlıurfa il Temsilcisi İbrahim Coşkun, “Bizler emeğin olduğu her yerdeyiz. Biz ki hayatı elleriyle kurtaran, tertemiz rızık ve alın teriyle hayatı inşa eden emek yüklü kocaman yürekleriz. Peygamberler diyarından insanlık onurunun yiğit, kıymetli temsilcilerine selam olsun” diye konuştu.

1 Mayıs Bildirisi Okundu

1 Mayıs bildirisi, HAK-İŞ Konfederasyonu’ndan Mert Tezer ve Eda Güner, MEMUR-SEN Konfederasyonu’ndan ise Gülşen Demir ve Mustafa Ayebe tarafından okundu.

ARSLAN ACI HABERİ KÜRSÜDEN DUYURDU

HAK-İŞ’in MEMUR-SEN’in 1 Mayıs mitingine katılmak üzere Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya gelen Öz Büro-İş Sendikamız üyelerini taşıyan otobüsün kaza yapması mitinge gölge düşürdü. Kaza haberi alınana kadar büyük bir coşku içinde halaylarla, şarkılar türkülerle alanı dolduran binlerce emekçi kaza haberini ve kayıpları duymasının ardından yasa boğuldu. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, miting alanını dolduran binlerce işçi ve emekçiyi, Şanlıurfalıları ve tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, üyelerimizin yaşadığı kaza haberini büyük bir üzüntüyle paylaştı. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin pek çok bölgesinden dünden itibaren yollara düşen, bu meydanı doldurmak, bu meydanda HAK-İŞ ve MEMUR-SEN’İN mesajlarını bütün dünyaya ulaştırmak için toplanmış aziz yol arkadaşlarım; hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz.

Bu meydanı inançlı, azimli, kararlı bir duruşu bir kez daha teyit ettirmek için dolduran, sorunlarının çözümü için demokratik süreçlerin işletilmesini talep eden ve meydanlarda birlik, mücadele ve dayanışma günümüzün anlamına uygun şekilde yer alan aziz arkadaşlarım hoş geldiniz şerefler verdiniz, iyi ki buradasınız. Sizlerin ve tüm dünya emekçilerin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutluyorum. Her yıl başka bir ilde 1 Mayıs Birlik, Mücadele Dayanışma Gününü HAK-İŞ’e yakışır biçimde kutluyoruz. Bu yıl da Şanlıurfa’dayız. Şanlıurfa’da bize yüreğini açan bütün Şanlıurfalılara, İl Başkanlıklarımıza, Şube Başkanlıklarımıza, Belediye Başkanlarımıza, Valimize, Emniyet görevlilerimize teşekkür ediyorum. Bize ev sahipliği yaptılar, bizi bağırlarına bastılar ve bizi bu meydanda sizlerle buluşmamızı sağladılar.

“1 Mayıs’ı Üzüntü ile Karşıladık”

“Bugün sorunlarımızı yüksek sesle konuşacaktık, taleplerimizi yüksek sesle hem sizinle hem Türkiye’ye hem de dünyaya ulaştıracaktık. İtirazlarımızı, varsa önümüze konulan güzellikleri de paylaşmak için burada konuşacaktık. Bunun için hazırlanmış, hassasiyet göstermiştik. Ancak bu meydanda bizimle beraber olup, bizim sorunlarımızı buradan bir kez daha haykırmak için yola çıkan arkadaşlarımızın içinde bulunduğu bir otobüsümüz kaza yaptı. Ne yazık ki kazada kaybettiğimiz ve yaralı olan arkadaşlarımız var. Bu 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü Şanlıurfa’da böyle bir üzüntü ile karşılamak durumunda kaldık.”

“Onlar Bu Mücadelenin Şehitleri ve Gazileri Oldular”

“Bunun daha fazlasını rabbim bize göstermesin. Her zaman söylediğim gibi yola çıkan arkadaşlarımıza memleketlerine dönene kadar her konuda hassasiyet göstermelerini, dikkatli olmalarını, bu konuda gereken hususiyetin üzerinde durmalarını rica ettik, ama bazen başınıza gelenleri önleyemiyorsunuz. Kaza sonucu kaybettiğimiz kardeşlerimize yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Onlar 1 Mayıs’a HAK-İŞ ve Memur-Sen’in rengini koymak, HAK-İŞ ve Memur-Sen davasını meydanlardan haykırmak, kendi sorunlarıyla bu meydanları doldurmak için yola çıkan kardeşlerimizdi. Onlar inandıkları dava için, inandıkları HAK-İŞ için yollara düşmüş yiğit insanlardı. Onlar bu mücadelenin şehitleri ve gazileri oldular.”

“Şehit ve Gazilerimize Saygımızdan Dolayı Toplantıyı Erken Kapatıyoruz” 

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün sadece Şanlıurfa’daki 1 Mayıs meydanından değil, başta Bolu olmak üzere Türkiye’nin belli bölgelerinde kitlesel olarak, 81 ilde ise basın açıklamalarıyla sorunların ifade edildiği ve yüksek sesle konuşulan, itirazların ve tekliflerin ortaya konulduğu bir gün olarak idrak edildiğini vurgulayan Arslan, “Şanlıurfa’daki bu organizasyonumuzu kısa tutmak, hem şehitlerimize, hem gazilerimize hem de bütün işçi hareketine olan saygımız gereği bu toplantıyı burada kapatıyoruz” diye konuştu.

“Emeğin Savunucusuyuz”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, HAK-İŞ ile birlikte, emeğin soylu direnişini haykırmak, kaos üreten küresel kapitalizme karşı ses yükseltmek ve ‘adil bir dünya mümkündür’ sözünü deklare etmek için Şanlıurfa’da olduklarını belirterek, “Egemenlerin köhnemiş teorilerine karşı, ‘üretimin öznesi emek, insanın ihyası ve inşasıdır’ sözünü yükseltmek için buradayız” dedi.

Emeğin merkeze alındığı adil bir dünyanın mümkün olduğunu vurgulayan Yalçın, akıl ve alın terini aziz bilen emek örgütleri olarak kaos ve savaş stratejilerine karşı, üretimin öznesi emeğin sözünü yükselterek, bütün insanlığın özgürlüğünü ve barışını savunduklarını söyledi.

Yalçın, “İnsanlık özgürlükle kucaklaşana kadar susmayacağız. Dünya barış ve huzura kavuşana kadar durmayacağız. Çünkü biz insanlığız. Çünkü biz, insanı insan yapan emeğin savunucularıyız. Yılmayacağız, usanmayacağız, ötekisi olmayan ‘adil bir dünya’ kurulana kadar çalışacağız” ifadelerini kullandı. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutladı.

Beyazgül, “HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan Bey 1986 yıllarında sendika için ilk defa Urfa’ya geldiklerinde bizler çok gençtik. O gün ekilen bir fidanın bugün bir ağaca, bir çınara dönüştüğünü görmek ve Türkiye’nin tamamını içine alan bir konfederasyon olması beni çok mutlu etti” dedi.

İşçi haklarındaki ilerlemenin, refah ve vergi ile orantılı olduğunu vurgulayan Beyazgül, “Masanın bir tarafında biz, diğer tarafında işçiler otururken elbette ki alınan payın dağıtılması söz konusudur. Bu nedenle ülkenin refahının ve gelirinin arttırılması hepimiz için bir görevdir. Çalışanların haklarını korumak nasıl bir kutsal görevse, henüz çalışmayan, fakülteyi ve liseleri bitiren gençlerimizin istihdamı da bizler için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

HAK-İŞ Konfederasyonu, ABD’nin Şikago kentinde yer alan “1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” simgesi olan Haymarket Anıtı'nda 2018 yılından bu yana Türk işçi hareketini temsil etme başarısını sürdürüyor. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2018 yılında HAK-İŞ Konfederasyonu’nun levhasını sendikaların temsil edildiği alana asarak HAK-İŞ ve bağlı sendikaların adı ölümsüzleştirmişti.

01 Mayıs 2019 13:17, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu