ARSLAN, ÖZ GIDA-İŞ GENEL KURULUNA KATILDI

20 Nisan 2019 11:52, Haberler


ARSLAN, ÖZ GIDA-İŞ GENEL KURULUNA KATILDI


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konfederasyonumuza bağlı Öz Gıda-İş Sendikamızın 14. Olağan Genel kuruluna katıldı.

Öz Gıda-İş Sendikası 14. Olağan Genel Kurulu, 20 Nisan 2019 tarihinde Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcılarımız Settar Aslan, Mustafa Toruntay, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Eski Genel Mali Sekreteri ve AK Parti Eski Çorum Milletvekili Agah Kafkas, Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, MYK Başkanı Adem Ceylan, TSE Başkanı Adem Şahin, TÜGİS Genel Sekreteri Kaan Sidar, Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İnce, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Genel Kurulu sevk ve idare etmek üzere Çorum Eski Milletvekili Ağah Kafkas başkanlığında Divan heyeti oluşturuldu. Divanda Hizmet-İş Sendikası Başkanvekili Hüseyin Öz, Öz Çelik İş Sendikası Genel Sekreteri Hicret Bozoklu ve Nigar Karagöz ile Neslihan Kapan görev aldı. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konfederasyonumuza bağlı Öz Gıda-İş Sendikamızın gıda iş kolunun önemli bir sendikası olduğunu belirterek, “Öz Gıda-İş Sendikamızın 14. Olağan Genel Kurulunun konfederasyonumuza, sendikamıza, ülkemize ve çalışma hayatına hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

“Öz Gıda-İş Sendikamız, HAK-İŞ’in Kurucu Sendikalarındandır”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan Öz Gıda-İş Sendikası’nın HAK-İŞ’in kurucu sendikalarından birisi olduğunu anımsatarak, “43. Yılında HAK-İŞ davasına inanmış, davasını sadece kendisine değil, örgütüne ve bütün işçi hareketine inandırma mücadelesi yapan Öz Gıda-İş Sendikası ve Genel Başkanı’na teşekkür ediyorum. Öz Gıda-İş Sendikamız, HAK-İŞ’in kurucu sendikalarından birisidir. Zor günler yaşasa da her zaman HAK-İŞ davasına gönül vermiş, destek vermiş ve dava bayrağının en önde dalgalanması için mücadele vermiş özel sendikalarımızdan birisidir” diye konuştu.

“Öz Gıda-İş’in HAK-İŞ’e Verdiği Desteğe Teşekkür Ediyoruz”

Öz Gıda-İş’in geçmişte HAK-İŞ Konfederasyonu’na vermiş olduğu desteklerden bahseden Arslan, “Öz Gıda-İş’in HAK-İŞ’e vermiş olduğu katkı ve destekler için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“Mevsimlik İşçilerin Sürekli Kadrolara Yerleştirilmesini İstiyoruz”

Rize ve ÇAYKUR meselesinin HAK-İŞ’in en önemli meselelerinin başında yer aldığını ve bu sorunların çözümü noktasında her zaman mücadeleye hazır olduklarının altını çizen Arslan, “ÇAYKUR’da yürüttükleri faaliyetlere de değinerek, “Sizler özellikle taşeron sisteminin sona erdirilmesi mücadelesi ve mevsimlik işçilerin kadroya geçirilmesi mücadelemizin yakın şahidisiniz. Bizler, mevsimlik işçilerimizin sürekli kadrolara yerleştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kurulduğu günden bu yana MYK’nin işçi kesimini HAK-İŞ’in temsil ettiğini söyleyen Arslan, “Öz Gıda-İş Sendikamızın gıda sektöründe eleman yetiştirilmesi konusunda standartların oluşturulması, onaylanması ve belgelendirilme merkezi oluşturulması büyük bir başarıydı. Bu başarının mimarlarını kutluyorum” dedi.

“Operasyona Başladılar”

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, 1 Nisan itibariyle CHP ve HDP tarafından kazanılan belediyelerde yaşananlara değindi. 

31 Mart yerel seçimlerinden başarıyla çıkan Belediye Başkanlarına görevlerinde başarılar dileyen, belediyelerde huzur ve barış ortamında birlikte çalışmak istediklerini ifade eden Arslan, “CHP ve HDP’li belediye başkanları henüz göreve gelmeden, mazbata almadan, makama oturmadan birilerinin aracılığıyla operasyona başladılar. 31 Mart’ta seçilen belediyenin yandaşı sendikalar arkadaşlarımıza baskı yaparak istifa etmelerini istediler” açıklamasında bulundu. 

“Belediye Başkanlarını Uyarıyoruz”

Sendikal anlayışı bir dava olarak gördüklerini ve geçmişe bakıldığında karanlık noktaları olmadığını söyleyen Arslan, “Bugün bize saldıranlar, bizden öç almak isteyenler, bizi küçültmek ve zayıflatmak isteyenlerin hevesleri boğazlarında kalacak. Bütün bu baskıları, engellemeleri ve üzerimize getirilen kumpasları Allah’ın izni ile bir bir atlatacağız. Belediye Başkanlarını uyarıyoruz. Böyle bir işe girmeyin. İşçilerimiz böyle bir tercih yapıyorsa kabul ederiz, baskı ve tehditle yapılıyorsa buna asla müsaade etmeyiz” dedi.

“Kıdem Tazminatı Mevzuatında Sorunlar Var”

Konuşmasında kıdem tazminatı konusuna da değinen Arslan, HAK-İŞ’i yıpratmak isteyen bazı çevrelerin algı operasyonlarına başladığını söyledi. 

Arslan, “Üyelerimiz HAK-İŞ’in açıklamalarını takip etsinler. Haksız ve insafsız suçlamalardan usandık. Şu andaki kıdem tazminatının mevzuatında birtakım sorunlar var. Bunu gözden mi kaçıracağız, bu konuda sessiz mi kalacağız. Bazıları bundan memnun olabilir ama biz memnun değiliz. Kıdem tazminatının elde edilmesi için önümüzde birtakım engeller var” dedi. Arslan, kıdem tazminatı konusunda kazanılmış hakların korunmasını ve mevcut mevzuatın yeniden gözden geçirilerek, konunun paydaşlarıyla birlikte ortak bir çalışma yürütülmesinin Türkiye’nin geleceği için önem arz ettiğini belirtti. Arslan, “Yanlışlıkları düzeltelim, sürdürülebilir bir kıdem tazminatı mevzuatını ortaya koyalım. Bunun dışında HAK-İŞ bir şey söylemiyor. Çalışanların en önemli kalesi olan kıdem tazminatının güçlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

1 Mayıs’ta Şanlıurfa’dayız

1 Mayıs’ın tarihinden ve çalışanlar için öneminden  bahseden Arslan, HAK-İŞ olarak bu sene 1 Mayıs’ı MEMUR-SEN ile birlikte kadim şehir Şanlıurfa’da kutlayacaklarını söyledi.  Arslan, “1 Mayıs’ı HAK-İŞ olarak meydanlarda güçlü bir şekilde anmalıyız. Bu iş bize düşüyor. Biz meydanlara çıktıkça birilerinin ideolojik 1 Mayıs dayatmaları da ortadan kalkacak. HAK-İŞ her zaman en çok katılımlı 1 Mayısları kutladı. Bu bizim için çok önemli” dedi.

“Kutlu Emek Yürüyüşünün 14. Büyük Adımını Atıyoruz”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, “Bugün, sendikamızın 1976 yılında başlayan kutlu emek yürüyüşünün 14. büyük adımını atıyoruz. Öz Gıda-İş Sendikamızın 14. Olağan Genel Kurulunun üyelerimiz, Sendikamız, Konfederasyonumuz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum” dedi. 

Şahin, Öz Gıda-İş Sendikasının sürekli hedef çıtasını yükselterek, mazeret yerine çözüm üreterek gıda iş kolunun en büyük sendikası yaptıklarını belirterek, sendikal çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

 “Kıdem Tazminatındaki Tavan Kaldırılmalıdır”

Çalışma hayatıyla ilgili birtakım sorunların devam ettiğini belirten Şahin, “Kıdem tazminatı, emeklilikte yaşa takılanlar, kayıt dışı ekonomi, işsizlik, ücretler üzerindeki ağır vergi yükü ve örgütleme konusunda sendikaların önüne çıkartılan engeller var. Kıdem tazminatı konusunda en başından beri şunu söylüyoruz; Kıdem tazminatı alamayan yüzde 85-90 oranındaki mağdur işçi kardeşlerimiz haklarını tam olarak almalıdır. Bunun için yapılacak düzenleme ve kurulacak yapılarla işçi kardeşlerimizin mevcut kıdem tazminatı hakları 1 milim dahi geriye götürülmemelidir. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Kıdem tazminatındaki tavan kaldırılmalıdır. Aksi takdirde bütün meşru zeminlerde her türlü hak mücadelesini vermeye Öz Gıda-İş camiası olarak hazır olduğumuzu buradan ilan ediyorum” dedi.

Şahin, emeklilikte yaşa takılanların hak kayıplarının giderilmesi için hakkaniyetli yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini de söyledi. 

“Sendikalara Büyük Görev Düşüyor”

Türkiye’nin yetişmiş insan gücü ve sermaye birikimi göz önünde bulundurulduğunda çok daha iyi bir durumda olmayı hak ettiğinin altını çizen Şahin, “Daha fazla istihdam yaratarak işsizliği minimum düzeye indirmeli ve kayıt dışı ekonominin önüne geçmeliyiz. Bu süreçte devlet ve işveren kesimine olduğu gibi sendikalara da büyük görev düşüyor. Sendika demek kayıt dışılığın ortadan kalkması demektir. Sendika demek işyerinde iş barışı olması demektir” diye konuştu.

“İşçilerin Üzerindeki Ağır Vergi Yükü Kaldırılmalıdır”

İşçi ve emekçilerin üzerinde ağır bir vergi yükünün olduğunu belirten Şahin, “HAK-İŞ ve Öz Gıda-İş Sendikası olarak en önemli taleplerimizden birisi emekçiler üzerindeki bu ağır vergi yükünün kaldırılmasıdır. 

Herkesin kazancı oranında vergi ödediği, toplumun tabanına dengeli biçimde yayılmış, adil bir vergi sistemi istiyoruz” dedi.

“Taşeron Mücadelemiz Büyük Bir Ses Getirdi”

Uzun yıllardır devam eden ve modern köleliğe dönüşen taşeron işçilik sisteminin ortadan kaldırılması konusunda büyük bir azim ve kararlılık gösterildiğini belirten Şahin, “HAK İŞ’in önderliğinde 2014 yılında on binlerce taşeron işçisiyle birlikte başlattığımız örgütlenme kampanyası kısa sürede Türkiye sathına yayıldı ve büyük bir ses getirdi. Mücadelemize yılmadan, kararlılıkla devam ettik. Hiçbir emek örgütünün cesaret edip örgütleyemediği, haklarını savunamadığı, yok saydığı taşeron işçilere sonuna kadar sahip çıktık. Verdiğimiz kararlı mücadele ile 1 milyona yakın işçiyi kadrolarına kavuşturduk. Bu büyük başarının en büyük mimarı olan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca bu büyük mücadelenin öncüsü HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’a da çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Taşeron işçilerin kadroya kavuşturulması konusunda büyük ölçüde bir rahatlama sağlandığını ama hala sıkıntıların olduğunu belirten Şahin, “KİT’lerde ve kamuda yaklaşık 40-45 bin civarındaki işçi bundan faydalanamadı. Bu konunun da bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Kadroya geçen işçi kardeşlerimize enflasyon farklarının verilmesini ve uygulamadaki aksaklıkların giderilmesini istiyoruz” dedi.

“ÇAYKUR İşçilerinin Problemleri Devam Ediyor”

Mevsimlik İşçi meselesinde ise henüz kayda değer bir adım atılmadığını söyleyen Şahin, “Mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 5 ay 29 gün olan üst sınır, 9 ay 29 güne çıkarıldı. Bu önemli bir adım. Belki bugün için bizi pek fazla rahatlatmıyor ama en azından önümüz açılmış oldu. Ancak başta ÇAYKUR işçisi olmak üzere birçok yerde mevsimlik işçi arkadaşlarımızın problemleri devam ediyor. Yasayla çalışma süreleri sınırlandırılmış vaziyette, fakat çalışmadıkları süre zarfında işsiz kabul edilmiyorlar. Ücretlerinden işsizlik fonu için kesinti yapılıyor ama iş akdi askıya alındığında, kendi kesintileri ile biriken işsizlik fonundan bir kuruş faydalanamıyorlar. Mevsimlik işçi arkadaşlarımız ömür boyu çalışsa da emekli olamıyor. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir adaletsizlik var. HAK-İŞ ve Öz Gıda-İş Sendikası olarak bunun acilen çözülmesini hükümetimizden talep ediyoruz. Çözülene kadar da mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” ifadelerini kullandı.  

Genel Kurul’da MYK Başkanı Adem Ceylan da bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından Öz Gıda İş Sendikamızın Mesleki Eğitim Merkezi MESYEB’e belge takdiminde bulunuldu.  

TSE Başkanı Adem Şahin de bir selamlama konuşması yaptı. Adem Şahin tarafından, Öz Gıda İş Sendikamıza 

İSO 9001:2015 Kalite Yönetim belgesi takdim edildi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen seçim sonucunda Mehmet Şahin, yeniden Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı olarak seçildi.

20 Nisan 2019 11:52, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu