HAK-İŞ İLE MORİTANYALI SENDİKACILAR EĞİTİM PROGRAMINDA BULUŞTU

05 Nisan 2019 12:00, Haberler


HAK-İŞ İLE MORİTANYALI SENDİKACILAR EĞİTİM PROGRAMINDA BULUŞTU


HAK-İŞ ile Moritanya Çalışanları Ulusal Konfederasyonu (CNTM) 5 Nisan 2019 tarihinde eğitim seminerinde bir araya geldi. 

Eğitim programına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Moritanya CNTM Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Abdellahi Camara ve beraberindeki heyet, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, uzmanlar ve davetliler katıldı.

"Moritanya Bizim İçin Çok Özel Bir Ülke"

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, "Moritanya bizim için çok özel bir ülke. Türk halkına inanılmaz bir sevgi ve sempati duyuyorlar. Moritanya Türkiye ile ilişkilerini sorunsuz olarak sürdüren ülkelerden bir tanesidir. Moritanya ile iki ayrı ülke gibi değil de sanki bir ülkenin iki sivil toplum örgütü gibi samimi ve köklü ilişkilerimiz var" dedi.

HAK-İŞ'in hem Moritanya'nın sendikal mücadelesini güçlendirmek, hem sendikalarına daha etkili hizmetler verebilmeleri hem de altyapılarını güçlendirmeleri konusunda ciddi katkılarının olduğunu ve bu katkıların artarak devam edeceğini vurgulayan Arslan, " Moritanya Çalışanları Ulusal Konfederasyonu (CNTM) Genel Sekreteri Mohamed Ahmed Saleck, Uluslararası Filistin ve Kudüs’e Destek Sendikalar Birliği'nin de kurucuları arasındadır. Bu yönüyle de bizim açımızdan önemli bir sorumluluğu birlikte üstlendiğimiz bir konfederasyonumuzdur" diye konuştu.

HAK-İŞ'in dünya sendikal hareketinin bölgesel bir kısım işbirlikleriyle, bir kısım ulusal düzeydeki konfederasyonlarla işbirliğini geliştirme gayreti içerisinde olduğunu söyleyen Arslan, "Moritanya gibi Afrika’daki yaklaşık 15 ülke ile HAK-İŞ’in ikili ilişkileri devam etmektedir. Çünkü biz Afrika’yı Batılı Beyaz Adamın gördüğü pencereden asla görmedik ve görmüyoruz. Afrika’nın Afrika’lılara ait olduğunu ve Afrika’nın imkanlarının Afrika’ya ait olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ve HAK-İŞ olarak Afrika halklarının kendi özgürlük ve bağımsızlıklarını koruyarak, ülke kaynaklarını ve imkanlarını en iyi şekilde değerlendirerek dünyanın gelişmiş, çağdaş demokrasilerinden birisi olması arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"HAK-İŞ Türkiye’de İkili İşbirliklerini En Fazla Gerçekleştiren Konfederasyonların Başındadır"

Arslan, "HAK-İŞ Türkiye’de ikili işbirliklerini en fazla gerçekleştiren konfederasyonların başındadır. Başta Afrika olmak üzere, uluslararası sendikalarla işbirliğini en ileriye taşıyan tek konfederasyondur. HAK-İŞ, hem ikili işbirlikleriyle, hem de uluslararası ölçekteki federasyon ve konfederasyonlarla ilişkilerini geliştiren önemli bir merkezdir. Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın da HAK-İŞ'in çizdiği istikamette ve rotada yürüyerek yeni sendikal tecrübeleri ve yeni sendikal işbirliklerini gerçekleştireceklerine inanıyorum" dedi.

Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanı olarak 30 Mart'ta Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü'nün yıl dönümünde bir açıklama yaptıklarını anlatan Arslan, "30 Mart özellikle Gazze’de uygulanan ablukanın sona erdirilmesi konusunda yürütülen mücadelelerin önemli bir kilometre taşıydı. 70 yıl önce kendi topraklarından ve vatanlarından zorla çıkarılan ve toprakları işgal edilen ve mülteci durumuna düşen Filistinlilerin başlattığı ve 1. Yılını dolduran büyük geri dönüş yürüyüşünün yıldönümüydü. Yıldönümü münasebetiyle bütün dünyanın dikkatini çekmek için çağrıda bulunduk. Özellikle Batılı ülkelerin ve ABD’nin İsrail’in Filistin’e yönelik pervasızca, sorumsuzca ve insan haklarını ihlal eden tutumlarına karşı sessiz kalmalarını şiddetle kınıyoruz. En son İsrail’in işgal ettiği Golan tepelerinin de İsrail’in toprağı olarak kabul edilmesi ve kararnameyi imzalaması, bölgede yeni krizlerin ve gerginliklerin oluşmasını tetiklemiştir. Bu kararnamenin imzalanmasını şiddetle kınıyoruz" sözlerine yer verdi.

"Dünya Sendikal Hareketi Bizden Yeni Atılımlar Bekliyor"

Türkiye'nin kaynaklarının ve imkanlarının sınırlı olmasına rağmen nüfus oranlarına göre dünyada en çok sosyal yardım yapan ülke olduğunu dile getiren Arslan, "Türkiye’nin bölgedeki ve dünyadaki sorumluklarının artması bizlere yeni sorumluluklar yüklemektedir. Bütün dünyada sendikal hareket bizden yeni çalışmalar ve yeni atılımlar beklemektedir. Güçlü sendikaların oluşturulması konusunda bizden destek beklemekteler" diye konuştu.

HAK-İŞ'in üzerinde sendikal mücadelenin ötesinde insan hakları sorumluluğunun da bulunduğu belirten Arslan, "HAK-İŞ Başkanlığı, ITUC’un Başkan Yardımcılığı ve Uluslararası Kudüs ve Filistin'e Destek Sendikalar Birliği'nin Başkanlığı da HAK-İŞ'in üzerindedir. O nedenle büyük bir sorumluluk anlayışıyla mücadelemizi, geri adım atmadan, vazgeçmeden pes etmeden bütün zorluklara karşı daha da güçlendirerek ve yeni hatlarla destekleyerek bütün dünyaya uygun bir şekilde anlatmaya ve onlara destek olmaya devam edeceğiz. Moritanyalı kardeşlerimizin Türkiye’ye gelişleri de bu çalışmalarımızın bir parçasıdır" dedi.

"HAK-İŞ ile CNTM Arasındaki İlişkiler Belirgin ve Gelişmiş İlişkilerdir"

Moritanya CNTM Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Abdellahi Camara, "Türkiye’de bulunmaktan dolayı mutlu hissediyoruz. Türk devletini kardeş devlet olarak görüyoruz. Moritanya Çalışanları Ulusal Konfederasyonu (CNTM) ile HAK-İŞ arasındaki ilişkiler belirgin ve gelişmiş ilişkilerdir. Şüphesiz HAK-İŞ'in bizim için yapmış olduğu şeyler takdire şayandır. HAK-İŞ'in konfederasyonumuzun inşa edilmesinde büyük katkıları olduğu gibi aynı zamanda Türkiye’deki diğer sendikalarla da bağlantılarımızı sağlamışlardır" dedi.

Moritanya ile Türkiye'deki sendikal hareketin değişiklik gösterdiğini vurgulayan Camara, "Moritanya’daki sendikal hareket sizdeki sendikal hareketten farklılık gösterebilir. Sizler bizlerin yaşadığı aşamaları yıllar önce yaşadınız. Türkiye’deki kardeşlerimizle işbirliği yaptıktan sonra bu aşamaları aşacağız diye ümit ediyorum. Bizler Türkiye için Moritanya’da bir elçi konumunda olacağız ve tecrübelerinizi ülkemize taşıyacağız" şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından eğitim programına başlandı.

Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız eğitim programı kapsamında "Yeni ve Etkin Sendikacılığı İnşa Etmek, Sendikal Hareket, Hedefler ve Stratejiler" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

"Sendikalaşma Oranını HAK-İŞ Arttırmıştır"

Yıldız, "Türkiye’de bizim önerdiğimiz yönde ağırlıklı bir sendikal yapı var. Bunun yanı sıra ülkemizde sendikalaşma oranının giderek daha arttığını görüyoruz. Bu oranı arttıran HAK-İŞ Konfederasyonu olmuştur. Bu başarıyı elde etmemizde ilkelerimizin ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha gördük" dedi.

HAK-İŞ'i ilkeleriyle büyüyen ve güçlenen bir konfederasyon olduğunu vurgulayan Yıldız, "İlkelerimizin başında güven, nezaket, onurlu ve kararlı davranış geliyor. Bunlar duruş ve davranış olarak sizi tamamlayan değerlerdir. Çünkü ilkeli olmak, kararlı olmak slogan olarak kullandığımız ve kendimize ilke olarak belirlediğimiz en önemli kavramlardır" diye konuştu.

"Güven Olmadan Sendikal Hareket Başarılı Olamaz"

Güven kavramının önemine dikkati çeken Yıldız, "HAK-İŞ olarak güveni çok önemli buluyoruz. Çünkü güven olmadan sendikal hareket başarılı olamaz. Üye sayımızın bugün 700 binlere çıkmasının nedeni, bizim 40 yıllık verdiğimiz güvenin, kararlılığın ve onurlu bir duruşun yansımasıdır. HAK-İŞ olarak bu ilkelerle ve anlayışla ilerliyoruz" şeklinde konuştu.

Yıldız, Türkiye’deki kayıtlı 14 milyon çalışanı ve bütün emekçileri HAK-İŞ Konfederasyonu çatısı altında toplanmaya davet etti.

"Milli ve Manevi Değerlere Sahip Bir Örgütüz"

HAK-İŞ'in örgütlendiği bütün işyerlerinde özelleştirmeye karşı çıktığını belirten Yıldız, "Çatışmacı değil, sosyal diyalogla ve uzlaşmacı tavır sergileyerek bugünlere kadar geldik. Yaklaşık 2 sene boyunca gece gündüz proje ürettik ve uyguladık. Bunları yaparken de aynı zamanda dünyadaki gelişmeleri de takip ettik. Çünkü HAK-İŞ olarak milli ve manevi değerlere sahip bir örgütüz. Ama bunları yaparken bu değerlerle evrensel değerleri bir araya getirme gayreti içerisindeyiz" açıklamasında bulundu.

"HAK-İŞ İlkelerinden Taviz Vermeyen Duruşuyla Önemli Bir Konuma Gelmiştir"

Yıldız, "HAK-İŞ’in ilkelerinden taviz vermeyen duruşu, bizi dünya sendikal hareketinde önemli bir yere getirmiştir. HAK-İŞ’in bu vakarından dolayı Genel Başkanımız Mahmut Arslan ITUC Başkan Yardımcılığına seçilmiştir. Bu bir tesadüf değildir. HAK-İŞ'in ortaya koyduğu önemli bir başarıdır. Çünkü bizim için sendikacılık bir iddiadır. HAK-İŞ’te bu iddia fazlasıyla var. Bir iddianız varsa, zorluklarla karşılaşacaksınız demektir. Ancak hiçbir zorluk bizi yolumuzdan döndürmedi, bundan sonra da döndüremeyecektir. Verdiğimiz güvenle ve ortaya koyduğumuz kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Eğitim seminerinde HAK-İŞ Basın Müşaviri Birsen Çiçek Odabaşı "Sendikal İletişim", Hizmet-İş Sendikası Hukuk Müşaviri Avukat Kiraz Bilge Akçomak'ın "Türkiye’de İş Hukuku ve Toplu İş Sözleşmesi Düzeni", HAK-İŞ Projeler Koordinatörü Recep Atar "HAK-İŞ, Sosyal Diyalog, Mesleki Eğitim ve Projeler", HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin "Sendikal Harekette Kadın", Gazi Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın "Türkiye'de Endüstriyel İlişkiler Sistemi", konularında sunum gerçekleştirdiler.

05 Nisan 2019 12:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu