ARSLAN, ILO PROJE KAPANIŞ TOPLANTISINDA KONUŞTU

17 Ocak 2019 15:56, Haberler


ARSLAN, ILO PROJE KAPANIŞ TOPLANTISINDA KONUŞTU


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 17 Ocak 2019 tarihinde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yürütülen "Türkiye'de Sosyal Diyaloğun Geleceğini Birlikte Şekillendirmek" Projesi kapanış toplantısına katıldı.

Toplantıya Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Mehmet Selim Uslu, AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Gabriel Munuera Vılans, BM Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, HAK-İŞ uzmanları ile basın mensupları katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, kapanış toplantısı kapsamında düzenlenen "Türkiye'de Sosyal Diyaloğun Geleceğini Birlikte Şekillendirmek" panelinde konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde konuşan Arslan, 2018 yılı Aralık ayında gerçekleştirilen 4. ITUC Kongresindeki temalara değinerek, "4. ITUC Kongresinde 'İşçilerin Gücünü İnşaa' ve 'Kuralları değiştir' olmak üzere 2 tema vardı.  HAK-İŞ olarak perspektifimiz kısa ve uzun vadede bu alanda stratejilerimizi gerçekleştirmektir" dedi.

"İnanılmaz Bir Sendikal Örgütlülük Heyecanı Var"

Dünyada ve bütün sektörlerde yeni bir yapılanmanın, yeni bir anlayışın ve yeni bir heyecanın oluştuğuna dikkati çeken Arslan, "Çalışma hayatının en zor iş kollarında, örgütlenmesi en zor işyerlerinde bile inanılmaz bir sendikal örgütlülük heyecanı var. Hindistan'da kayıtdışı çalışan milyonlarca emekçi örgütleniyor. Kenya'dan tutun Nijerya'ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde ev işçilerinden tutun uber işçilerine kadar pek çok alanda bugüne kadar hiç örgütlüğü düşünülmemiş kesimlerde bile ciddi bir örgütlenme yaklaşımı olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"Örgütlenmenin Önünde Ciddi Engeller Var"

HAK-İŞ'in bütün olumsuz koşullara rağmen kararlılıkla yola devam ettiğini anlatan Arslan, "Bütün olumsuzluklara, bütün zorluklara, mevzuattan kaynaklanan zorluklara, iş güvencesinden tutun da pek çok alanda ülkemizde örgütlenmenin önünde ciddi engeller var. Ancak bütün bu engeller bizi hedeflerimizden, istikametimizden ve geleceğe ait öngörülerimizden asla vazgeçirmiyor. HAK-İŞ olarak hangi iş kolunda, hangi sektörde olursa olsun örgütlülüğün olmadığı alanlarda bile HAK-İŞ olarak stratejiler geliştiriyoruz. Ev işçilerinin, mevsimlik tarım işçilerinin, kayıtdışı çalıştırılan sektörlerdeki işçilerin örgütlenmesi ve dahası için HAK-İŞ olarak önümüzdeki zorlukları bahane etmeden, karşımıza çıkan engelleri önemsemeden ve korkmadan bir yol açmaya çalışıyoruz. HAK-İŞ olarak eğer bir yol bulamazsak bir yol açmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

"HAK-İŞ Olarak Gelecekten Umutluyuz"

Örgütlenme konusunda HAK-İŞ'in ciddi şekilde sahalarda olduğunu vurgulayan Arslan, "HAK-İŞ olarak gelecekten hiç kuşkumuz yok. Sahada olmanın getirdiği avantajları biliyoruz. Zorluklarımız var ama inanıyoruz ki bu zorluklar geçici zorluklardır. HAK-İŞ olarak gelecekten umutluyuz. Bütün engelleri aşarak, bütün engellerle mücadele ederek, işçi hareketini hem sayısal anlamda hem de etkinlik anlamında daha güçlü hale getireceğiz. Bu konudaki duyarlılığımızı, hassasiyetimizi ve heyecanımızı asla kaybetmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Toplu İş Sözleşmesi prosedüründen kaynaklanan birtakım sorunların olduğunu belirten Arslan, "14 milyon 600 bin kayıtlı işçimiz var. Bunların kamu ve özel sektörde olmak üzere yaklaşık 1 milyon 900 bini sendikalara üyedir. Bu işçilerin yaklaşık 1 buçuk milyonu toplu iş sözleşmelerinden yararlanabiliyor. Mevcut sistem sadece örgütleneceksiniz ve örgütlendiğiniz yerlerde toplu sözleşme yapacaksınız diyor. HAK-İŞ olarak toplu sözleşme sistematiğini daha da değiştirebilir miyiz? bunun için çalışıyoruz" dedi.

"Güç Birliğine İhtiyacımız Var"

İşçi, işveren ve memur sendikalarının bir arada olduğu, sendikal düzeyde toplu sözleşme konusunun konuşulup tartışılması gerektiğini vurgulayan Arslan, "Toplu sözleşme pratiklerinin ülke genelindeki çalışanların ciddi bir kitlesini temsil ediyor. Bundan yola çıkarak bu değişim ve dönüşümün gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ülkemizde 15 milyon çalışanın sadece 2 milyonu sendikalıdır. 1 buçuk milyon işçinin toplu sözleşmeden yararlandığı bir model, bizim modelimiz olamaz. Bunu savunamayız ve bunun arkasında duramayız. Bunu çözemezsek gelir dağılımındaki adaletsizlik ve dengesizlik daha da bozulacak, beraberinde yoksullaşma artacaktır. Bu konunun tartışılması gerekiyor. Sendikal menfaatlerimiz, sendikal çıkarlarımız, sendikal gücümüzün ötesinde bir perspektifle bu konuya bakmamız gerekiyor. Uluslararası sendikal hareket bunu tartışıyor. Bu konuda güç birliğine ihtiyacımız var" açıklamasında bulundu.

Panelin ardından ILO tarafından 2 ayrı kategoride düzenlenen kısa film yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

"Şirket Düzeyinde Sosyal Diyalog Konusunda En İyi Uygulama Yarışması" kategorisindeki İkincilik Ödülünü Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. adına Murat Güneşli, Genel Başkanımız Mahmut Arslan'ın elinden aldı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

17 Ocak 2019 15:56, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu