HAK-İŞ KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE EKONOMİ KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

22 Ekim 2018 10:40, Haberler


HAK-İŞ KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE EKONOMİ KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ


HAK-İŞ 43. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Ekonomik Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu panel düzenlendi. 

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin’in moderatörlüğünü yaptığı “Ekonomik Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu panelde, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Lütfi Elvan, ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur panelist olarak yer aldı.

Panelde konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, ekonomideki saldırılar ile enflasyonla mücadele kapsamında alınan tedbirleri desteklediklerini belirtti.

Ekonomik krizlerin ve yüksek enflasyonun en büyük mağdurunun işçiler olduğuna dikkati çeken Arslan, enflasyonla mücadelenin başarıya ulaşması için HAK-İŞ olarak her zaman elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız” dedi.

“Sorunlar Güçlü Sosyal Diyalog ve Toplumsal Mutabakatla Atılacaktır”

Ekonomimizde yaşanan saldırıların güçlü sosyal diyalog ve toplumsal mutabakatla daha hızlı atlatılacağını belirten Arslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

“Kamu yatırımlarında ve ücretlerde kısıntıya giderek bu kriz atlatılamaz. 2008 krizinden 'al-ver ekonomiye can ver' diyerek çıktığımızı unutmamalıyız. Çalışanlar ve emekliler enflasyona karşı korunmalıdır. Bu kapsamda, 2019'daki kamu sözleşmeleri ile yeni asgari ücret iyi bir fırsattır. Ekonomik sorunların çözümü konusunda hükümetimiz atılması gereken adımları atarken sosyal taraflar da sadece işverenler değil işçi sendikalarıyla da bu programların çalışanlar açısından ne anlama geldiğini, çalışanlar için nasıl bir çözüm düşündüklerini, hangi hedefleri koyduklarını bizimle de paylaşmalarını bekliyoruz. Biz toplumun işçi kesimini temsil eden önemli sivil toplum örgütleri ve sendikalar olarak bu çözümleri bizimle de konuşarak önerilerimiz ve temennilerimizi iletmek isteriz. Bunun uygulanması durumunda çok önemli bir avantaj elde edilmiş olur.”

Ücretlilerin maruz kaldıkları yüksek vergi oranlarının azaltılması talebini dile getiren Arslan, İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma şartlarının kolaylaştırılması ve yararlanma süresinin uzatılması gerektiğini söyledi.

Arslan, insanı ve emeği merkeze alan üretim ve istihdam odaklı büyüme modeline geçilmesi gerektiğini kaydederek, “IMF ile ayrılan yolların birleşmesini kesinlikle istemiyoruz. IMF, işten çıkarma, acı reçeteler ve özelleştirme demektir. Türkiye'de olan her şeyin ithal edilmesi anlayışını bırakmalıdır. Yerli üretime, yerli sanayiye ve yerli hammaddeye destek olunmalıdır. Bugün karşılaştığımız ekonomik sorunların çözümünde hükümetimiz ve bürokrasi, sivil toplum ve işverenler herkes bir şeyler çözümler gönderiyor, bir kısım kararlar alıyorlar. Orta vadeli program, enflasyonla mücadele, 100 günlük eylem planı gibi sorunları çözmek için birtakım adımlar atılıyor. Bunlar atılması gereken önemli adımlardır” dedi.

Arslan, “HAK-İŞ’in 43. Kuruluş Yıldönümünde ekonominin önemini dikkate alarak tarafları bir araya getirdiğini işverenlerin, reel sektörün bu konuda nasıl bir çözüm düşündüğünü ve hükümetin nasıl bir icraat yaptığını, ekonomi kurmaylarının nasıl bir yaklaşım içerisinde olduğunu görmek amacıyla farklı görüşleri ortak bir yerde buluşturabilir miyiz amacıyla bu paneli düzenlemek istedik” dedi.

İlk defa sendikalaşma oranlarını yükseltmek için AK Parti’nin 100 günlük eylem planında bir hususun yer aldığını anımsatan Arslan, “Hükümetimiz sendikal örgütlülüğün ne anlama geldiğinin farkında ve bunu 100 günlük eylem planının içine yerleştirmiş bulunmakta. Bu bizim için oldukça sevindiricidir” diye konuştu.

“Özel Sektörü Rahatlatacak Adımlar Atılması Gerekiyor”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu, son dönemde döviz kurunun artmasıyla ithalata dayalı üretimde sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, bu sıkıntılara bankaların sendikasyon kredilerinin yenilenmediği yönündeki birtakım algı operasyonlarının da eklendiğini söyledi.

Özel sektörü finansman bakımından rahatlatacak adımların atılması gerektiğinin dile getiren Elvan, “İşletmelerimizin ayakta kalması son derece önemli. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, özellikle bankaların sermaye yapılarını detaylı olarak çalışıyor, BDDK de bu konu üzerinde çalışıyor. Bunlar ortaya çıktıktan sonra reel sektörü ayakta tutabilecek bir mekanizmayı oluşturacağız. Çünkü bizim için reel sektör son derece önemli” diye konuştu.

“Ekonomide Son Aylarda Enflasyon, Yüksek Faiz ve Cari Açık Sorunları Yaşanıyor”

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ise ekonomide son aylarda yüksek enflasyon, yüksek faiz ve cari açık gibi sorunlar yaşandığına işaret ederek, bütün bunların ekonomik sorunların piyasaya yansıyan sonuçları olduğunu söyledi.

Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde ortak bazı temel sorunların olduğunu anlatan Cesur, bunların kayıt dışılık, ithalata ve yabancı sermayeye bağımlılık, ihracatın düşük olması, sermaye yetersizliği, markalaşmanın olmaması, ölçek ekonomisinin sağlanamaması şeklinde sıraladı.

“Türkiye Sanayisinde 29 Çeyrektir Artış Yaşanıyor”

Panel Moderatörü Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Vedat Bilgin de Türkiye sanayisinde 29 çeyrektir üretim artışı yaşandığını belirterek, “Sanayi üretimi bir önceki döneme göre artmaya devam etti. Sanayi üretimi, reel sektör demektir. Türkiye'de konjonktürel bir dalgalanma var ama reel sektöre bunun yansımaları uzanmamış. İktisat politikasını yapanların, bunu reel sektöre yansıtmadan çözmesini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

22 Ekim 2018 10:40, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu