HAK-İŞ VE BAĞLI SENDİKALARININ İSMİ HAY MARKET ANITINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİ

08 Eylül 2018 18:56, Haberler


HAK-İŞ VE BAĞLI SENDİKALARININ İSMİ HAY MARKET ANITINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİ

ABD'DEKİ İKONİK ANITTA TÜRKİYE’Yİ HAK-İŞ TEMSİL ETMEYE BAŞLADI


ABD’nin Şikago kentinde yer alan “1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” simgesi olarak kabul edilen Haymarket Anıtı'nda temsil edilen sendikaların arasına HAK-İŞ Konfederasyonu plaketi de eklendi. 

Şikago’da bulunan Haymarket Anıtı önünde düzenlenen törenle HAK-İŞ Konfederasyonu’nun levhasını sendikaların temsil edildiği alana asarak HAK-İŞ ve bağlı sendikaların adını ölümsüzleştirdik.

2017 yılında Illionois İşçi Tarihi Kurumu (ILHS) işçi konfederasyonlarını ölümsüzleştirmek ve yaptıkları başarılı çalışmaları onurlandırmak üzere dünyadaki sendikalar içinden HAK-İŞ Konfederasyonu’nu seçerek onurlandırmıştı. Amerika’da kutlanan İşçi Bayramı etkinlikleri vesilesiyle 8 Eylül 2018 tarihinde Şikago Haymarket'e HAK-İŞ Konfederasyonu’nun levhasını asarak HAK-İŞ ve bağlı sendikalarının adını ölümsüzleştirdik.

Genel başkanımız Mahmut Arslan, Amerika ve Şikago'daki sendikaların da katıldığı Illinois İşçi Tarihi Kurumu tarafından düzenlenen törene katılarak konfederasyonumuz adına HAK-İŞ Konfederasyonu’nun levhasını (plaque) Haymarket’e astı. 

Türkiye’nin Şikago Başkonsolosu Umut Acar, ILHS Başkanı Lary Spivak, ILHS yönetim kurulu üyeleri, Uluslararası İlişkiler Uzmanlarımız Fulya Pınar Özcan ve Merita Jegeni Yıldız, Illionois Universitesi İşçi İlişkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Emily Twarog, basın mensupları ve çok sayıda katılımcının bulunduğu törende Genel Başkanımız Mahmut Arslan HAK-İŞ Konfederasyonumuzun levhasını (plaque) Hay Market Anıtına astı.

Kutlamaya Amerika'daki ve Şikago'daki sendikaların temsilcileri de katılarak destek verdiler.

Programda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, dünya işçi hareketi için büyük bir öneme sahip olan anıtta temsil edilmenin tüm Türk çalışanlar adına gurur verici olduğu ifade etti.

“1 Mayıs’ın Resmi Tatil İlan Edilmesinde Katkı ve Desteğimiz Var”

1886 yılında emekçilerin 12 saatlik çalışma sürelerinin 8 saate indirilmesi için insani bir taleple meydana çıkarak, bu taleplerini yüksek sesle ifade ettikleri için çok sayıda işçinin yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine yol açan olayların yaşandığını anımsatan Arslan, “Dünya işçi tarihi için kara günlerdi. Yaşanan olaylar anısına 1 Mayıs tüm dünyada Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak ilan edildi ve 132 yıldır bütün dünyada 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak ve resmi tatil olarak ilan edilmesinde HAK-İŞ Konfederasyonu’nun büyük bir katkı ve desteği olmuştur. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Türkiye’de her yıl 1 Mayıs’ı kitlesel olarak etkinliklerimizle, büyük kitlesel katılımlarla birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak çalışanların sorunlarını dile getirdiğimiz, taleplerimizi ortaya koyduğumuz gün olarak kutluyoruz. Bu mücadelemizden yola çıkan ILHS, yapmış olduğu araştırmalar neticesinde HAK-İŞ Konfederasyonu plaketinin de ünlü anıta asılmasına karar vermiştir. Bu bizim için büyük bir şereftir” açıklamasında bulundu.

 “Adaletsizliklere Karşı Mücadele Etmek İçin Yola Çıktık”

Adaletsizliklerin hiç olmadığı kadar arttığını, küreselleşmenin, dijitalleşmenin, neo liberal politikaların dünyayı yaşanmaz hale getirdiğini söyleyen Arslan, “Biz bütün bu adaletsizliklere karşı mücadele etmek için yola çıktık, savaşlara karşı barışı, göçlere karşı dayanışmayı, kayıtdışına karşı sendikalaşmayı güçlendirmemiz gerekiyor. Küreselleşme insanileştirilmek zorundadır” dedi.

Türkiye’nin ayrıca terör örgütleriyle mücadele ettiğini belirten Arslan, tüm dünyada dayanışmanın ve barışın artması gerektiğinin altını çizdi.

HAK-İŞ ismini bu meydanda ölümsüzleştirmenin anlamının çok büyük olduğunu, HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı 700 bin üyenin bu heyecanı yaşadığını belirten Arslan, “HAK-İŞ isminin burada ölümsüzleşmesinden dolayı son derece gururlu ve onurluyuz” dedi.

Programın ardından Arslan, ILHS Başkanı Lary Spivak ve beraberindeki heyet, ILHS şehit işçilerin gömülü olduğu Illinois Orman Parkı'nda bulunan Haymarket Anıtı'nı ve mezarları ziyaret ederek işçi hakları uğruna hayatını kaybedenler için karanfil bıraktı.

Ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan Arslan, “Haymarket olaylarında hak mücadelesi uğrunda çıkan olaylar sonucu hayatını kaybeden sendikacıları saygıyla anıyoruz. Onların başlattığı mücadeleyi daha ileri noktalara taşımak için çalışacağız. Bugün bizim için tarihi bir gündür. Dünyada barışın hakim kılınması, adaletli bir ücretin elde edilmesi, sendikal hareketin güçlenmesi ve insanlığın kardeşçe, barış içinde yaşaması için mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.

“HAK-İŞ Konfederasyonu Hak Ettiği Yerde Temsil Ediliyor”

ILHS Başkanı Lary Spivak, Haymarket anıtının tüm dünyadaki işçiler için taşıdığı öneme dikkat çekerek, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun hak ettiği yerde temsil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konfederasyonumuza emekleri için teşekkür eden Spivak, hazırlanan bronz plaketi Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a takdim ederek, HAK-İŞ’in ve Türk sendikal hareketinin adının sonsuza dek bu meydanda yaşayacağını söyledi.

Son 10 yıl içerisinde İsveç, Fransa, Yeni Zelanda, Japonya, Irak, Meksika, Kolombiya, Amerika, Filipinler gibi pek çok ülkeden çeşitli konfederasyon mensupları misafir edilmiş ve konfederasyonları adına logo ve mesajlarından oluşan levha takdim etmeleri sağlanmıştır. Amerika ile ilişkilerin olumsuz seyrettiği bir ortamda bu dayanışma, ülkemizdeki sendikal hareket için çok büyük bir öneme sahiptir.

Türkiye’nin HAK-İŞ Konfederasyonu plaketiyle temsil edilmeye başlandığı anıtta İsveç, Fransa, Yeni Zelanda, Japonya, Irak, Meksika, Kolombiya ve Filipinler de temsil ediliyor.


HABERE AİT GÖRSELLER :

08 Eylül 2018 18:56, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu