HAK-İŞ KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ YOZGAT'TA BAŞLADI

09 Ağustos 2018 12:13, Haberler


HAK-İŞ KADINLARIN EĞİTİMLE GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ YOZGAT'TA BAŞLADI


Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” ilk eğitim toplantısı, 9 Ağustos 2018 tarihinde Yozgat’ta gerçekleştirildi.

Programa Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ Yozgat İl Başkanı Ferman Zararsız, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, AK Parti Yozgat İl Başkanı Celal Köse, AK Parti Yozgat Kadın Kolları Başkanı İlnur Ünal, MHP Yozgat İl Başkanı Ferhat Altan, MEMUR-SEN Yozgat İl Başkanı Kenan Şerefli katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ'in "Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi kapsamında verilecek eğitimlerin Anadolunun 8 ayrı ilinde verileceğini söyledi. 

Projenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Hak-İş 670 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından birisi. Bu sorumluluk bilinciyle 81 ilde konfederasyonumuzun il başkanlıkları, sendikalarımızın şube başkanlıkları ve çok önemli bir birikimi ile çalışma hayatının önemli bir aktörüyüz. HAK-İŞ’i farklı kılan temel özelliklerinden birisi de kadın konusundaki farklılığımızdır. Kadınları her şeyden önce medeniyet tasavvurumuzun da bize yüklediği sorumlulukla fıtratta farklılık, haklarda eşitlik noktasında geliştirmemiz, güçlendirmemiz ve onlara hak ettikleri yeri ve değeri verme mücadelesini yapmaktayız.” diye konuştu.

“Yeni Bir Vizyon Üstlendik”

Bu yıl içerisinde 8 ilde düzenlenecek olan “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi”nin ilkinin Yozgat’ta gerçekleştirildiğini belirten Arslan, “Ne yazık ki söylenenler ve yazılanlar, konuşulanlara rağmen halen çok ciddi sorunlara muhatap olan kadınlarımızdır. Savaşların, ekonomik, siyasi ve sosyal zorlukların en fazla faturasını kadınlar ödüyor. Çalışma hayatında da kadınlara yönelik ciddi sorunlarımız var. Hak-İş olarak genel felsefi tartışmaların ötesinde kendimize bir misyon edindik. Çalışan kadınlarımız var ve bunlar sendikalarımızın üyesi ve bunların sorunları var. Bunlara çözümler bulmakta bizim görevimizdir.” dedi.

Mahmut Arslan, kadınların öncelikli olarak ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda geliştirilmesini, güçlendirilmesi ve onların çalışma hayatında daha etkin, üretken ve verimli aynı zamanda daha mutlu çalışmalarını sürdürmelerini sağlayacak çözümler üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Kadın emekçilerin sendikalarda daha etkin olması için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 34’lere kadar çıktı. Buna paralel olarak istihdamı da etkilemektedir. Burada da rakamlar yüzde 30’lara yaklaştı. Bu oranlar halen yetersiz. Halen milletimiz kadınların işgücüne katılımınında aşmamız gereken engeller var. Toplumumuzun yarısı kadın ve doğal olarak işgücüne katılım normalde yüzde 50’lerde olması gerekir.” diye konuştu.

Arslan, “En Büyük Hayalim Çocuk Bakımevleri ve Yuvalarıdır”

Hak-İş Genel Başkanı olarak en büyük hayalinin bütün sendika üyelerinin çocuklarını güvenle bırakabilecekleri çocuk bakımevleri ve yuvalarını açmak olduğunu sözlerine ekleyen Arslan, “Bizim aileyi koruyarak, evlilik kurumunun içini boşaltmadan devam ettirebilmek için, annelerin çocuklarını arzu ettikleri bir mekanda yetiştirebilmeleri ve çalışma hayatından kopmamaları için bu çalışmalara hız vereceğiz. Bu konu bizim en acil konumuzdur.” dedi.

Halen Türkiye’de çok zor şartlarda çalışan kadınların olduğunu belirten Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar sendikasız, korumasız ve toplu sözleşmesiz çok kötü şartlarda çalışıyorlar. Onların da bizlerden beklentileri, talepleri var. Hak-İş onlara da ulaşacak, onları da kucaklayacak. O bizim başka bir sorumluluğumuz.

Konuşmasında, bu projenin Yozgat’ta yapılmasının HAK-İŞ için ayrı bir önem arz ettiğini belirten Arslan, “Hükümetimiz bu dönemde kadına yönelik çok ciddi düzenlemeler yaptı. HAK-İŞ’in kadın konusundaki hedeflerini bir adım daha öteye götürmek üzere inşallah, 8 ilde, 400 kadın üyemiz 2 gün sürecek olan eğitimde alacakları sertifikalar ile yeni bir vizyonu elde edecekler. Bu projemizin Yozgat’ta yapılması bizim için ayrı bir önem arz ediyor.” dedi.

Bozdağ, “HAK-İŞ’i Kutluyorum”

“Böylesine nitelikli bir toplantının Yozgat’ta yapıldığı için Hak-İş Genel Başkanımıza teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine başlayan AK Parti Yozgat Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, “2 gün içerisinde yapılacak bu çalışma ile umarım büyük hedefler elde edilir. Şimdiden eğitime katılacak kadınlarımıza, eğitmenlerimize ve bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Kadınlarımızın sorunlarını çözmek, onların toplum içerisinde daha etkin rol almalarını sağlamak, kadın ve erkek el ele toplumu daha güçlü bir geleceğe taşımak elbette sadece erkeklerin değil, kadınların değil hepimizin ortak görevidir. Biz bu güne kadar sahip olduklarımızı bilikte elde ettik. Bundan sonra da sahip olacaklarımızı birlikte elde edebiliriz. Birlikte olduğumuzda netice alamayacağımız iş, aşamayacağımız engel, ulaşamayacağımız hedef yoktur. Hak-İş’i bu yapmış olduğu bu çalışmalardan dolayı kutluyorum.” dedi.

Yurtnaç, ''Kadın Eğitimlerin Başarıya Ulaşacağına İnanıyorum''

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç konuşmasında HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’a, Yozgat’a vermiş olduğu desteklerinden dolayı teşekkür ederek, ““Yozgat’ı kongrelerin yapıldığı bir şehir haline getirmek istiyoruz. Hak-İş’in ilimize vermiş olduğu destekten dolayı Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür ediyorum. Kadınlara uzatılan elin misliyle geri döndüğünü, toplumda rollerini iyi oynadıklarını, pozitif enerjileri ile üretimi ve aile hayatını kaliteli haline getirdiklerini biliyoruz ve bunu görüyoruz. Bu verilecek eğitimlerin başarıya ulaşacağına inanıyorum.” dedi.

Başer, '' Kadın ve Erkek Aslında Hayatın Bir Gerçeğidir''

 AK Parti Milletvekili ve Adalet Komisyon Üyesi Av. Yusuf Başer’de konuşmasında, “Başlatılan projede başta şahıslar olmak üzere, konfederasyonumuza başarılı olmasını niyaz ediyorum. Kadın ve erkek aslında hayatın bir gerçeğidir. Neşet Ertaş’ın bir sözü var, “Kadın insandır, erkek ise insanoğlu”. Eğer biz başarılı olmak istiyorsak, geleceğimiz için mücadele etmek istiyorsak, kadınsız birhayatın olması mümkün değildir. O halde bizim yapmamız gereken kadını çalışma hayatından çıkarmak değil, kadını toplumun her alanına kadını dahil etmek ve onların üretici yeteneklerini toplumun her alanına dahil etmektir.” dedi.

Zararsız, ''Bu Projemiz Hayırlı Uğurlu Olsun''

 “Kadın anadır, kadın yardır, kadın emekçidir, kadın bir erkeğin başarı kimliğidir, kadın bizlerin baştacıdır.” diye sözlerine başlayan HAK-İŞ Yozgat İl Başkanı Ferman Zararsız, “HAK-İŞ’imize bağlı Yozgat ilimizde 2000 kadın üyemiz bulunmaktadır. Kadınlarımız için başlatılan bu projemiz hayırlı uğurlu olsun. Başkanımız Mahmut Arslan’ın Yozgat’a özel göstermiş olduğu ilgi için yeniden teşekkür ediyorum.”

Zengin, ''Kadın Eğitimleri İle 450 Aileye Ulaşmayı Hedefliyoruz''


HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, “Bugün ilk eğitimine başladığımız projemiz HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak yaptığımız akademik çalışmanın eğitim yoluyla hayata geçirilmesidir. 

“Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi” projemizi Yozgat, Aydın, Van, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Ankara, Trabzon ve Diyarbakır illeri olmak üzere 8 ilde gerçekleştireceğiz. 8 ilde yapacağımız projemizle toplumsal cinsiyet algısı ve kapsamı, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması, bireyler için karar mekanizmaları ve iletişim becerileri eğitimleri ile 450 aileye ulaşmayı hedefliyoruz. Eğitimleri gerçekleştireceğimiz bu illerde kadınların çalışma hayatına girişlerinde ve çalışma hayatında yaşadıkları sorunlar başta olmak üzere çok sayıda sorunun çözümü için çeşitli çalışmalar yürüteceğiz” dedi. 

HAK-İŞ olarak kadınların sendikaların her kademesinde var olması için toplu iş sözleşmeleri müzakere teknikleri, sivil toplum ve sendikal hayatta sosyal diyalog mekanizmaları ve kadın temsili eğitimlerinin verilmesi öngörüldüğünü anlatan Zengin, “HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak yaptığımız ve hedeflediğimiz faaliyetlerimiz sonucunda kadın üye oranlarımızda büyük bir artış sağlamış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

Kadınların iş hayatında geçmişe oranla daha çok yer aldığını belirten Zengin, “Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı 2008 de yüzde 24,5 iken, on yıllık süreçte yüzde 10 aratarak bugün yüzde 34,5 e yükselmiştir. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Avrupa ortalaması olan yüzde 60’lara yükseltilmesi için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Zengin, “8 ilde uygulayacağımız projemizde kadın çalışanların kapasitelerinin eğitim yoluyla geliştirilmesi ve ihtiyaç duydukları diğer eğitim konularının tespit edilmesi amaçlanmaktadır” dedi.







09 Ağustos 2018 12:13, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu