ARSLAN: “ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE İÇİN BÜTÜN İŞYERLERİNİ SENDİKALI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

12 Haziran 2018 13:20, Basın


ARSLAN: “ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE İÇİN BÜTÜN İŞYERLERİNİ SENDİKALI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Çocuk işçiliğiyle mücadele için bütün işyerlerini sendikalı olmaya davet ediyoruz. Çünkü sendikal örgütlülüğün olduğu hiçbir yerde çocuk işçiliği olmaz” dedi.


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran tarihi, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. 

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli sorun olan çocuk işçiliğiyle mücadeleye dair bir mihenk taşı niteliğindedir. Türkiye’de çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda son yıllarda olumlu gelişmeler gözlemlenmektedir.

Tüm bu gelişmelere rağmen, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda toplumumuzun yeterli bilince ulaşması, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin sona erdirilmesi ve çocuklar için daha koruyucu ortamlar sağlanması için yapılacak daha çok iş bulunmaktadır. 

18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve çocukluğunu en güzel şekilde yaşamalıdır. Çocuklar, asla iş gücü ve beşeri sermaye değildir. Aksine işlenmeyi bekleyen bir cevherdir. Çocukların her ne sebeple olursa olsun, istismar edilmesi, kayıtdışı çalıştırılması, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması, zihinsel ve fiziksel gelişimine engel olacak işlerde ve uzun sürelerde çalıştırılması, eylemlerde, çatışmalarda, savaşlarda kullanılması kabul edilemez. O yüzden çocuğun yeri ne sokak, ne tarla, ne de fabrikadır. Çocuğun yeri okuldur. 

2018 yılı Türkiye’de Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı olarak ilan edilmiştir. Bu anlamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ortak Deklerasyonu’ bakanlarımız, işçi ve işveren kuruluşlarının temsilcileri tarafından imzalanarak çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda önemli bir adım atılmıştır.

Sendikal örgütlülüğün yaygınlaşması ile çalışanların gerçek haklarına kavuşması konusunda mücadele edilmektedir. Bu sayede hak ihlallerinin önüne geçilmektedir. Sendikal örgütlenmeyi, işçilerin haklarına kavuşabilmesine olanak sağlanması kadar çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda da önemli bir adım olarak görmekteyiz.

Çocuk işçiliğiyle mücadele için bütün işyerlerini sendikalı olmaya davet ediyoruz. Çünkü sendikal örgütlülüğün olduğu hiçbir yerde çocuk işçiliği olmaz. 

HAK-İŞ olarak, çocuklara bugünden sahip çıkamazsak, sadece çocuklarımızı kaybetmekle kalmayacağımızı, aynı zamanda geleceğimizi de kaybedeceğimizi biliyoruz. Bugünden tedbir almanın maliyeti, gelecekte telafi edebilmenin maliyetinden şüphesiz daha düşük ve daha ucuzdur. Bu nedenle çocukların her türlü istismarına son verilmesini istiyoruz.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

12 Haziran 2018 13:20, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu