HAK-İŞ İSTANBUL ŞUBELERİNDE 1 MAYIS HAZIRLIK TOPLANTISI

25 Nisan 2011 14:00, Haberler


1 MAYIS’TA SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR

 

HAK-İŞ Konfederasyonu İstanbul Şubeleri, Taksim’de gerçekleştirilecek olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin hazırlık çalışmalarını değerlendirmek üzere Çelik-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanlığında bir araya geldi. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın başkanlığında Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay ve Genel Mali Sekreterimiz Şenel Oğuz’un katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, İstanbul İl Temsilcileri, Şube ve Bölge Başkanları ve Genel Merkez Yöneticileri de katıldı.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 1 Mayıs’ın Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olduğunu belirterek, 1 Mayıs’ın bu ruha uygun olarak birlikte kutlanmasının önemine dikkat çekti. HAK-İŞ’in her zaman ortak kutlamaları desteklediğini ve inisiyatif aldığını ifade eden Arslan, “Bu yıl da ortak kutlama anlayışına uygun olarak Taksim’deyiz” dedi. HAK-İŞ’in 1 Mayıs’ı sadece Taksim’de değil, Türkiye’de bütün alanlarda kutlamaya devam edeceğini ifade eden Arslan, “1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde, birlik ve dayanışma ruhunu öne çıkarıyoruz. Sorunlarımızın altını çizmek, çözüm önerilerimizi ortaya koymak için 1 Mayıs’ta alanlardayız. 1 Mayıs’ın bu anlayış içinde kutlanmasının anlamlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ’in uzun yıllardır 1 Mayıs’ın korku, gerilim, kaos ve gerginlik günü olmaması konusunda yoğun çaba sarfettiğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

 

“HAK-İŞ 1 Mayıs’ın normalleştirilmesi ve yasaklı alanların açılması konusunda, uzun yıllar süren ciddi bir mücadele vermiştir. Özellikle Taksim üzerindeki gölgenin kaldırılması için 1993’de Taksim’e çıktık. 2009 yılında Taksim’e çıktık ve Taksim’in yolunu açtık. 2010 1 Mayıs’ını organize ve güçlü bir şekilde kutlamak için diğer konfederasyonlarla birlikte ortaklaşa bir şekilde Taksim’e çıktık. Taksim üzerindeki karanlık ve korku perdesini kaldırdık.

   

166 ülkede tatil olan 1 Mayıs’ın Türkiye’de de tatil ilan edilmesi konusunda hükümetler ve Çalışma Bakanlığı nezdinde yürüttüğümüz çalışmaları 2000’li yıllarda yoğunlaştırdık. 2008 yılında Emek ve Dayanışma Günü ilan edilen 1 Mayıs’ın 2009 yılında tatil ilan edilmesini sağladık. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi, HAK-İŞ’in kararlılığının ve içtenlikli tutumunun bir sonucudur. HAK-İŞ’in girişimiyle 2010 yılında 1 Mayıs’a özgü hatıra pulu bastırılmıştır.”

 

1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının önemine değinen, ancak hiçbir alanın kutsallığının da olmadığını, bütün alanların 1 Mayıs alanı olduğunu ifade eden Arslan, “1 Mayıs 1977’de yaşananlar kara bir lekedir. Bir hukuk devleti için o günün sorumlularının bulunamamış olması kabul edilemez” dedi. Eski Sendikacı Ak Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas’ın 1 Mayıs 1977 olaylarının aydınlatılması ve bir araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin verdiği öneriyi anımsatan Arslan, “Sorumluların biran önce bulunmasını istiyoruz” dedi. 

 

1 Mayıs’ın Türkiye’de de normalleşmesini, bir bayram ve şölen havasında ve emekçilerin sorunlarının tartışıldığı bir platforma dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Arslan, “1 Mayıs’ın birilerinin rant elde ettiği alanlar olmaktan çıkarılması gerekmektedir” dedi. Arslan, 1 Mayıs’ın ortak kutlanması konusunda çeşitli zorluklar bulunduğunu, ancak buna rağmen HAK-İŞ olarak ortak kutlamanın önemine inandıklarını belirterek, kimi örgütlerin 1 Mayıs kutlamalarına kendi rengini giydirme girişimlerini de doğru bulmadığını söyledi. Arslan, “Biz büyük resmin önemini biliyoruz. 1 Mayıs’ın anlamına uygun olarak Birlik Mücadele ve Dayanışma içinde, barış türkülerinin söylendiği bir şölen havasında kutlanmasını istiyoruz” dedi.

 

Çalışanların başta işsizlik olmak üzere önemli sorunları bulunduğunu, yaklaşan seçim sürecinde yeni anayasa taleplerinin bulunduğunu, mevzuattan kaynaklanan sorunlar olduğunu, bölgemizde ve dünyada yaşanan savaşların ve gerginliklerin çalışanları ilgilendirdiğini belirten Arslan, “Bizim söyleyecek sözümüz, ortaya konulacak görüşlerimiz var” dedi.

 

Arslan, “HAK-İŞ emeği ile geçinen tüm çalışanlarımızı ve halkımızı 1 Mayıs’ı barış ve coşku içinde kutlamak için İstanbul/Taksim meydanına çağırmaktadır. 1 Mayıs sevgi, coşku, birlik, dayanışma ve emek gününüz şimdiden kutlu olsun” dedi.

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Nisan 2011 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu