ARSLAN, MÜLTECİLERİN SOSYAL ENTEGRASYONU PROJEMİZİN KAPANIŞ TOPLANTISINA KATILDI

23 Kasım 2017 14:53, Haberler


ARSLAN, MÜLTECİLERİN SOSYAL ENTEGRASYONU PROJEMİZİN KAPANIŞ TOPLANTISINA KATILDI


“Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi” Kapanış Toplantısı ve Ödül Töreni, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın katılımıyla 23 Kasım 2017 tarihinde Gaziantep’te gerçekleştirildi.

 Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilen, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun koordinatörlüğünde, Türkiye’den Gazi Üniversitesi’nin, Almanya’dan IGMG Hilfs- und Sozialverein e.V. (HASENE Derneği)’nin ve Fransa’dan COJEP International’ın ortaklığında yürütülen “Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi” Kapanış Toplantısı ve Ödül Töreni”, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Gaziantep İl Başkanı Mehmet Geçer, İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin, AFAD Gaziantep İl Başkanı Sinan Atakan, Ezogelin Halk Eğitim Müdürü Recep Öztürk, Gaziantep ve Kilis illerinden mülki amirler, Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği’nin Erasmus+ Programı (2014-2020) - Ana Eylem (Key Action - KA2) –       Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında 1 Eylül 2015 – 30 Kasım 2017 döneminde Türkiye, Almanya ve Fransa’da uygulanan “Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi” Kapanış Toplantısı ve Ödül Töreni”, Gaziantep HAK-İŞ İl Başkanı Mehmet Geçer’in selamlama konuşması ile başladı. Ardından mültecilerin karşılaştıkları sorunlara farklı bir bakış açısı getirerek onlara yönelik önyargıların kırılmasına hizmet edecek şekilde hazırlanan 15 dakikalık belgesel film gösterimi yapıldı.

Sözleşme Makamının “Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı - Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı)” olduğu ve faaliyetleri 27 aydır 3 ülkede yürütülen Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi’nde yapılan çalışmalara dair Proje Asistanı Elif Yıldırım bir sunum gerçekleştirdi.

Ezogelin Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recep Öztürk, proje kapsamında hazırlanan “Yabancılar İçin Temel Düzeyde Türkçe Öğretimi”, “Çamaşırhane Görevlisi – Seviye 2” ve “Bulaşıkhane Görevlisi – Seviye 2” mesleki eğitim kurslarının hazırlık, uygulama ve sonuçlarına dair bilgilendirmelerde bulundu.

Kapanış toplantısında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Fransa'dan COJEP, Almanya'dan HASENE ve Türkiye'den Gazi Üniversitesi, MYK'nın, MEB HBÖ'nin, HEM'in, meslek liselerimizin içinde yer aldığı bu projede birlikte çalışmaktan mutluyuz ve gururluyuz” dedi.

“Bu Projeyle Yeni Bir Yaklaşım Geliştirdik”

“Suriyeli kardeşlerimize yönelik çok farklı platformlarda çok farklı katkılar sunduk; sunmaya da devam edeceğiz. Karanlığa küfretmektense bir mum yakmayı tercih ettik. Bu projeyle yeni bir yaklaşım geliştirdik” diyen Arslan sözlerine şu şekilde açıklık getirdi: “Suriyeli göçmen kardeşlerimizin ülkemize açık kapı politikasıyla kabul edilmesini destekliyoruz. Karşı propagandaları, bir kısım Suriyeli misafirlerimizi kabul etmeye yanaşmayan duruşları, tutumları ve politikaları kabul etmiyoruz. Türkiye toprakları, imparatorluk mirasının etkisiyle, Gürcistan'dan, Arnavutluk'tan, Makedonya'dan, Kosova'dan, Bosna-Hersek'ten gelen yüz binlerce insana kucak açmıştır. Suriyeli misafirlerimize de, kardeşlik hukukunun bir gereği olarak, ensar-muhacir yaklaşımı içerisinde, kucak açılmasını destekliyoruz. Kilis'te, Türk vatandaşlarından daha çok Suriyeli yaşıyor ve şehirdeki asayiş olayları sayısı, diğer şehirlerimizin altındadır.”

Türkiye topraklarında 300 binin üzerinde Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini anlatan Arslan, “Ülkemizde okul çağında 1 milyona yakın Suriyeli çocuk var. Bunlardan 400 bini maalesef okula gidemiyor. Bazı kesimler Suriyeli misafirleri kayıtdışı çalıştırıyor. Onca zorluklara, imkansızlıklara rağmen, tüm dünyaya örnek olacak bir tutum sergileyerek, Suriyelilere kucak açmasından dolayı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Türk milletinin bir ferdi olmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz” diye konuştu.

Arslan, “Suriye'de iç savaş bitip barış ortamı tesis edilene değin, Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için çabalamalıyız. Sivil toplum örgütleri olarak, Suriyeli misafirlerimizin, göçmenlerin ve mültecilerin bu topraklarda hangi şartlarda daha iyi yaşam sürebileceklerine yönelik olarak devletimizin yürüttüğü faaliyetlere destek sunmalıyız” diye konuşan Arslan, “Bu sosyal sorumluluklarımızın da bir gereğidir. İşverenlerimizden Suriyelileri ve diğer mültecileri kayıtdışı çalıştırmamalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından mülteci, göçmen, sığınmacı çalıştıran bölgelerde, şehirlerde, sektörlerde ve işyerlerinde denetimleri sıkışlaştırmasını beklediklerini vurgulayan Arslan, “Devletimizden, milletimizden ve sivil toplum örgütlerimizden, Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye'de yerel halk iç içe yaşamalarını sağlayacak yeni projeleri ve çabaları görmek istiyoruz. Bu proje, gelecekte HAK-İŞ'e, proje ortaklarımıza ve çalışma hayatının diğer aktörleriyle başka işbirliklerine imkan verecektir. İŞKUR, AFAD, MEB, MYK gibi ilgili kamu kurumlarımızdan projemizden mezun olan kursiyerlerimizin ve diğer Suriyeli kardeşlerimizin yakın bir gelecekte işgücü piyasasına entegrasyonlarının, istihdama kazandırılmalarının önünün açılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesini tüm dünyaya, HAK-İŞ’in üyesi olduğu uluslararası örgütler olan ETUC ve ITUC'a en başarılı uygulama örneği olarak taşıyacaklarını dile getiren Arslan, “Taşeron işçi pozisyonunda çalışan emekçi kardeşlerimizin taleplerimizin karşılanmasını, kamuda kadrolu işçi statüsünde istihdam edilmelerini istiyoruz. Taşeron işçilerinin sorunlarının konuşulacağı işçi örgütü, işçi sendikaları konfederasyonu, üyelerinin yarısından fazlası taşeron işçilerden oluşan ve sendika üyesi 390 bin taşeron işçisinin 330 binini temsil eden HAK-İŞ'tir. Masa başında konuşarak iletişim kurarak gerginlik yaşamadan çözülmesini umuyoruz” sözlerini kullandı.

Programda konuşan İŞKUR İl Müdürü Siraç Ekin, Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesinin ara eleman ihtiyacına yanıt veren bir proje olduğunu söyledi. 

Ekin, “İŞKUR olarak, Suriyeli misafirlerimizin çalışmak istemeleri halinde onları kayıt altına alıyor; işe girişlerini takip ederek sosyal güvenlik şemsiye kapsamına girmelerini temin ediyoruz” dedi.

Programda konuşan Mimber El-Şam Derneği Başkanı Mustafa Cemal Akıncı, “Türkiye'de yaşayan Suriyeli misafirler, kimseye muhtaç olmadan yaşamak istiyorlar. Suriyeli ailelere yardım götürdüğümüzde mahcup bir şekilde paketleri teslim alıyor ve bizden çalışacak iş istiyorlar, Türkçeyi öğrenerek iş bulmayı talep ediyorlar. Suriyeli kardeşlerimiz, insan olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olduğu imkanlara kavuşmak arzusundalar. Bu güzel projeden dolayı, HAK-İŞ Genel Başkanına, yöneticilerine, çalışanlarına, İŞKUR'a, Ezo Gelin Halk Eğitim Merkezi'ne ve diğer kurumlara, kuruluşlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


23 Kasım 2017 14:53, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu