ARSLAN, CENEVRE’DE PSI 30. DÜNYA KONGRESİ’NE KATILDI

02 Kasım 2017 09:48, Haberler


ARSLAN, CENEVRE’DE PSI 30. DÜNYA KONGRESİ’NE KATILDI


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 29 Ekim- 3 Kasım tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilen Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu PSI 30. Dünya Kongresi’ne katıldı. 

Kongreye Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanvekili Av. Hüseyin Öz, Hizmet-İş Uluslararası İlişkiler Uzmanı Burhan Yıldız ve Hizmet-İş Kadın Komite Başkan Yardımcısı Arzu Kahveci katılım sağladı.

110. yılını kutlayan PSI, “Kârdan Önce İnsan” başlığı ile gerçekleştirilen kongrede, kaliteli kamu hizmetleri, özelleştirme, cinsiyet eşitliği, göçmen ve mülteci hakları, sendikal haklar başta olmak üzere çalışma hayatını ilgilendiren birçok konu tartışıldı. 

Toplantıda söz alan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 10 Numaralı Göçmen ve Mültecilerle Dayanışma başlıklı karar lehinde konuşma yaptı. 

Arslan, kararı gönderen Kanada NUPGE sendikasına teşekkür ederek, mültecilerin de kongre kararları içinde yer almasının önemini vurguladı. 

Myanmar ve Arakan’da Müslümanların karşılaştıkları insanlık dışı saldırılara dikkati çeken Arslan, masum insanların zorla yerlerinden edildiğini ve en temel insan haklarından mahrum bırakıldıklarını iletti. PSI ve üyelerinin Arakan’a bir heyet yollamasını ve orada yaşananları yakından görmeleri ve bu insanlık meselesini dünya ile paylaşmaları çağrısında bulundu. 

“Uluslararası Toplumu ve Sendikal Hareketi Arakan ve Suriyeli Mültecilerle Dayanışma ve Desteğe Çağırıyorum”

Arslan, Türkiye’de 3,5 milyon Suriyeli mültecinin barındığını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, STK’lar ve özel sektörün toplamda 30 Milyar doları aşkın bir harcama yaptığını bildirdi. Sendikalarımızın da mülteci misafirleri entegre etmek üzere projeler ürettiğini fakat yapılan bu çalışmaların yetersiz kaldığını, uluslararası sendikal hareketin ve devletlerin desteğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Arslan, Suriyeli mültecileri desteklemek için uluslararası sendikal dünyaya yardım çağrısında bulundu.

“15 Temmuz Şehitlerimizi Göz Ardı Edemeyiz”

Kongrenin 2. Gününde Türkiye’de 15 Temmuz sonrasında yaşanan gelişmeleri konu alan 27 No’lu Karar üzerine söz alan Arslan, kararda 15 Temmuz Darbe girişimi bir gün sonra ‘darbe girişiminin bastırıldığı not edilmiştir’ yazarak bir cümleyle geçiştirilmesini eleştirdi. 

Arslan, “15 Temmuz gecesi Türk halkı demokrasiyi, cumhuriyeti, özgürlükleri ve ülkenin geleceğini kurtarmıştır. O akşam 250 şehit verdik ve 2200 vatandaşımız yaralanmıştır. Beraber çalıştığımız mesai arkadaşlarımızı şehit verdik. Darbe tehdidi bahanesiyle OHAL ilan edildi şeklinde not edilmiş fakat darbe tehdidi hala devam etmekte. Bazı ülkeler hala darbecileri korumaktadır. Ülkemizin karşılaştığı tehditler ve zorlukların tanınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“27 Numaralı Kararda Ortak Deklarasyonumuz Temel Alınmalıdır”

Arslan, “3-5 Mayıs 2017 tarihlerinde ITUC ve ETUC heyeti, EPSU, GLOBAL, UNİ, DGB sendikalarıyla beraber 3 günlük bir çalışma yaptık ve Türkiye’deki 4 Konfederasyon HAK-İŞ, TÜRK İŞ, DİSK ve KESK ortak bir deklarasyona imza attık ve yaşadıklarımızı ve taleplerimizi detaylı bir şekilde dile getirdik.  Ülkemizi ve sendikalarımızı ilgilendiren bu kararın sözü geçen deklarasyon baz alınarak yeniden düzenlenmesi kararı daha kapsayıcı ve kabul edilebilir hale getirecektir” diye konuştu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Kasım 2017 09:48, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu