SOMALİ ÇALIŞMA BAKANI SALAH AHMED JAMA İLE GÖRÜŞTÜK

15 Haziran 2017 17:24, Haberler


SOMALİ ÇALIŞMA BAKANI SALAH AHMED JAMA İLE GÖRÜŞTÜK


ILO 106.Yıllık Konferansı için Cenevre’de bulunan Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, 15 Haziran 2017 tarihinde Somali Çalışma Bakanı Salah Ahmed Jama ile ikili temaslarda bulundu.

Toplantıda, Somali çalışma hayatı hakkında konuşuldu. HAK-İŞ olarak Somali halkı ve çalışanlarına yapılan katkı ve destekler değerlendirildi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunduktan sonra Somali’de yaşanan kuraklık döneminde HAK-İŞ ve bağlı sendikaların Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başlattığı kampanyaya büyük ölçüde destek verdiğini, bu desteğin bir kardeşlik bilinci içerisinde gerçekleştiğini ifade etti. 

Arslan, “Somali SCTU Konfederasyonu ile uzun yıllardır süre gelen köklü ilişkilerimiz var. SCTU ile birlikte çok sayıda faaliyet gösterdik. SCTU Konfederasyon binasının yapımında TİKA ve HAK-İŞ tarafından mali yardım yapılmış ve teknik destek sağlanmıştır. 

“HAK-İŞ SOMALİ’YE HER TÜRLÜ YARDIMI YAPMIŞTIR”

Salah Jama, Türkiye’nin ve HAK-İŞ Konfederasyonu’nun Somali’ye verdiği destekten ötürü teşekkürlerini ileterek, “Türkiye bir ortak değil, kardeş devlettir. Yardıma ihtiyacımız olduğu her zaman Türkiye’den Somali’ye daima bir el uzatılmıştır. Somali’ye bu zor zamanlarında yardım edenleri gelecekte de ayırt edip unutmayacağız. HAK-İŞ Somali’ye her türlü yardımı yapmış ve SCTU’ya bir genel merkez binası kazandırmıştır. Bundan dolayı HAK-İŞ’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Jama, Somali nüfusunun yüzde 75’inin gençlerden oluştuğunu, hükümetin ve Çalışma Bakanlığı’nın en öncelikli politikasının daha fazla istihdam üretmek olduğu bilgisini verdi. 

Somali’den Avrupa’ya bir göçün söz konusu olduğunu ve Akdeniz başta olmak üzere bu yolda birçok gencin hayatını kaybettiğini bu nedenle istihdam yaratılmasının esas olduğunu söyleyen Jama, bakanlık ve diğer devlet kurumlarında bir dönüşüm reformu başlattıklarını, pozisyonların iyi eğitimli, yetişmiş, kalifiye ve liyakatli kişilerce doldurulmaya çalışıldığını anlattı. Bu anlamda bakanlık olarak, yetenek geliştirme, yeterliliklerin sağlanması ve mesleki eğitime büyük önem verdiklerini, bir süredir aktif olmayan Mesleki Eğitim Merkezlerinin yeniden revize edilerek faaliyete geçirileceği bilgisini verdi. Yetişmiş insan gücünü ve modern teknolojiyi başta tarım, balıkçılık ve sanayi ile çevrenin bozulmasına karşı acil ihtiyaç duyduklarını belirten Jama, ülkede kamu çalışanlarının sayısının az olduğunu, önemli olan özel sektörün canlı tutulmasını ve geliştirilmesini istediklerini ifade etti. Bu konuda da sendikalarla birlikte çalıştıklarını belirtti.


Jama, Türkiye’nin Somali’de toplumun bütün kesimlerinde varlık gösteren tek ülke olduğunu, halkı ve ihtiyaçlarını yakından bilmesinden ve anlamasından ötürü, gelişmiş ve başarılı bir ülke olarak en iyi şekilde Mesleki eğitim ve teknik uzmanlık ve bilgi paylaşımını Somalilere yapabileceğine inandığını belirterek, konfederasyonlar kanalı ile de bu paylaşımın başarılı bir şekilde yapılmasını beklediğini söyledi. Somali’de daha önce var olan ancak atıl durumda bulunan kamu çalışanları için Yönetim ve Kalkınma Enstitüsünü yeniden canlandırmak istediklerini dile getirdi. 

 Salah Jama, 10 yıl öncesine kadar Somali’nin ILO’ya katılmadığını, bazı çevrelerin desteği ile Somali’yi temsilen bu toplantıya katılanların ülkesi hakkında verdiği bilgilerin gerçeği yansıtmadığını, bu nedenle ülkesine karşı yapılan bu propagandalardan haberdar olmak ve tam gerçekleri paylaşmak için bu platforma etkin bir şekilde katıldıklarını ifade etti.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Somali’nin ILO’ya katılmasının, ülkenin sahip olduğu büyük potansiyelleri gerçekleştirmesi için çok önemli olduğunu ve en büyük arzusunun Somali’yi bölgesinde istikrarlı, refah içinde ve güçlü bir ülke olarak görmek olduğunu söyledi. 

Mesleki eğitim ve teknik uzmanlık konularında, Somali hükümetinden talep gelmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin destek verme konusunda istekli olacağını belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak da elimizden gelen desteği ve katkıyı sağlayacağız” dedi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

15 Haziran 2017 17:24, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu