ARSLAN, REFERANDUM SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

17 Nisan 2017 12:37, Haberler


ARSLAN REFERANDUM SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, sandıklardan ‘EVET’ kararı çıkmasının ardından 17 Nisan 2017 tarihinde basın toplantısı düzenleyerek referandum sonucunu değerlendirdi. Basın toplantısına Konfederasyonumuz Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız katıldı.


“Anayasa değişikliği çalışanlar, ülkemiz ve gelecek açısından son derece önemlidir”

Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Anayasa değişikliği için halkoyuna başvurulacağının açıklanmasının ardından HAK-İŞ Yönetim kurulumuzda bu konuyu değerlendirdik. Daha sonra HAK-İŞ Başkanlar Kurulumuzda anayasa değişikliği konusu akademisyenler tarafından konuşulup tartışıldı. Yeni anayasa akademik bir bakış açısıyla geniş bir biçimde ele alındı. Anayasa değişikliği çalışanlar, ülke ve gelecek açısından son derece önemli olduğu için bu konuyu Başkanlar Kurulumuzda enine boyuna tartıştık. Çalışmaların tamamlanmasıyla konfederasyonumuza bağlı 22 sendikamızla birlikte referandumda ‘EVET’ oyu kararımızı tüm kamuoyuna açıkladık” şeklinde konuştu.


“HAK-İŞ’in Neden EVET dediğini tüm yurtta anlattık”

Halk oylaması sürecinde ‘40 günde, 40 ildeyiz’ temasıyla “Anayasa Değişikliğine Tam Destek, Geleceğimiz İçin Evet” sloganıyla yola çıkıldığını ve başarılı bir kampanya yürüttüklerini belirten Arslan, “Anayasa değişikliğini milletimize en doğru şekilde anlatmak için yoğun bir çaba sarf ettik. Milletimizi anayasa değişikliği konusunda doğru bir şekilde bilgilendirmek için çaba gösterdik. Bu süreçte kırıcı değil, uzlaşmacı bir dil kullandık. HAK-İŞ’in neden ‘EVET’ dediğini ve bu kararımızın çalışanlar için ne anlama geldiğini tüm Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme toplantılarıyla anlatmaya çalıştık” dedi.

“Referanduma yüzde 85 katılım oranı var”

Anayasa değişikliği sürecinin sonunda 16 Nisan’da yapılan referandum oylamasını HAK-İŞ olarak önemli bulduklarını vurgulayan Arslan, “Bu referanduma demokratik, çağdaş batı ülkelerinde karşılığı olamayan yüzde 85 katılım oranı vardır. Milletimizin halk oylamasına büyük bir katılım göstermesi Türk demokrasisi açısından büyük bir başarıdır. Katılımın yüksek olması demokratik açıdan son derece anlamlıdır” ifadelerini kullandı.


“49 milyon insanın barışçıl, çağdaş ve uygar bir biçimde oy kullanmasını önemli buluyoruz”

Referandumda 49 milyon insanın oy kullanması ve bunun demokratik bir olgunluk içinde son derece barışçıl, çağdaş ve uygar bir şekilde tamamlanmasını son derece önemli bulduklarının altını çizen Arslan, “Türkiye’nin sandık sonuçlarının erken saatlerde alınacak kadar iyi bir alt yapıya kavuşmuş olması demokrasimiz ve seçim tecrübemiz açısından son derece önemlidir. Dünyada binlerce basın toplantısıyla takip edilen seçimlerin bu anlamda başarılı bir şekilde sonuçlanmış olması bizler açısından güzel bir mesaj olmuştur. Bu başarıda emeği geçenleri kutlamak istiyorum” diye konuştu.

 “Milletimiz ülkesinin geleceğine sahip çıkmıştır”

Seçim sonuçlarının ‘EVET’ veya ‘HAYIR’dan daha öte bir anlam ifade ettiğinin altını çizdiklerini belirten Arslan, “Milletimiz ülkesinin geleceğine sahip çıkmıştır. Her iki kesimin de ortak kaygısı devletin bekası, anayasa değişikliği ile daha güçlü ve daha etkin bir devlet olarak hayatını sürdürmesidir. Biz HAK-İŞ olarak bu meseleye bir yenilgi ya da bir zafer olarak bakmıyoruz, milletin zaferi olarak değerlendiriyoruz” açıklamasında bulundu.

“Referandum sürecinde HAK-İŞ olarak sorumluluk aldık”

Arslan, “17 Nisan’da Türkiye’nin yeni bir sabaha uyanacağını söylemiştik. Milletimizin olup bitenlere karşı en güzel şekilde koyacağını HAK-İŞ olarak her zaman söyledik ve bütün Türkiye’de anlattık. Referandum sürecinde HAK-İŞ olarak sorumluluk aldık ve kararlı davrandık. Bu kararlı davranmamızın ne kadar önemli olduğunu referandum sonuçları ortaya koymuştur” diye konuştu.

“Siyasi partiler konusu ivedilikle gündeme alınmalıdır”

Arslan, önümüzdeki 6 aylık süreçte anayasa değişikliğine paralel olarak Siyasi Partiler Kanununun ivedilikle gündeme alınması ve bu konuda köklü bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek, “Seçim kanununda mutlaka ciddi değişikliklere ihtiyaç var. Aynı zamanda katılımcı çoğulcu bir siyasi yapıyı inşaa etmek için mutlaka 2019 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar köklü bir değişiklikle Cumhuriyeti yeniden inşa etme noktasında önemli bir değişiklik giderilmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

 “Seçim sonrası Avrupa ülkelerinden gelen yorumlar kaygı vericidir”

Seçim sonrası Avrupa ülkelerinden gelen yorumların kaygı verici olduğunu dile getiren Arslan, Avrupa ile Türkiye ilişkilerinin bir an önce normalleşmesi gerektiğini belirterek, söz konusu ülkelere en güzel cevabı vatandaşların oylarıyla verdiğini söyledi.


“Terörle mücadelede yeni bir strateji belirlenmelidir”

Terörle mücadele konusunda bundan sonra daha etkin ve kalıcı bir mücadelenin sürdürülmesini istediklerini belirten Arslan, “Terör örgütlerinin kuşatılmasından kurtulacak yeni bir yaklaşım, yeni bir stratejinin oluşturulması terörle mücadelede elde edilecek başarı için oldukça önemlidir. Terörle mücadele konusunda kalıcı ve terörü ortadan kaldıracak köklü bir çalışmaya ihtiyaç vardır. HAK-İŞ bu konuda yapılacak çalışmalarda destek vermeye devam edecektir” diye konuştu. 


“Türkiye artık kendi gündemine dönmelidir”

Türkiye’nin artık kendi gündemine dönmesi gerektiğini savunan Arslan, “Özellikle 15 Temmuz’dan sonra Türkiye'nin bazı ekonomik dengeleri sarsılmıştır. Ülkemiz işsizlik sorunuyla karşı karşıyadır. İşsizlikle ilgili adımların sonuçlarını ekonomideki bozulmanın etkisiyle ve faiz dengesinin olumsuzlukları ile devam etmektedir. Bir an önce işsizlik, kayıt dışı istihdam, taşeron ve mevsimlik işçilerin taleplerinin karşılanması, teşvik tedbirleriyle yatırımların bir an evvel hayata geçirilmesi iç ve dış yatırımların sonuçlarının alınması hem işsizlik hem de ihracat konusunda önemli bir eksikliğin giderilmesi gerekmektedir. Türkiye 2023 hedeflerinden vazgeçmeden bu istikamette kendi gündemine dönmelidir” ifadelerini kullandı.

“Milletimizi tebrik ediyoruz”

Sandıktan çoğunluk olarak çıkan ‘EVET’ oylarının milletin iradesi ve kararı olduğunu belirten Arslan, “Milletimizi bu kararından dolayı tebrik ediyoruz. İnandığımız yerde ve inandığımız ölçüde ülkemiz için olmazsa olmaz olduğuna inanıyoruz. Milletimiz de bizim bu kararımıza destek vermiştir. Herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve bunun yanı sıra Meclis'ten karar alarak bunu savunan Başbakan Binalı Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye teşekkür ettiğini açıklayan Arslan, “Bundan sonra da o uzlaşmanın 17 Nisan'dan itibaren daha da güçlendirilmesini talep ediyoruz. Hem ‘EVET’ hem de ‘HAYIR’ konusunda demokratik haklarını kullanan vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

17 Nisan 2017 12:37, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu