TORUNTAY, ERİTRE NCEW KONGRESİNE KATILDI

30 Mart 2017 16:03, Haberler


TORUNTAY, ERİTRE NCEW KONGRESİNE KATILDI


 Konfederasyonumuz Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, Eritre İşçi Sendikalar Konfederasyonu (NCEW) davetlisi olarak 7. Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Eritre Ulusal İşçi Sendikalar Konfederasyonunun 7. Genel Kurulu, 27-29 Mart tarihlerinde Eritre'nin Başkenti Asmara'da ‘Dirençli Sendika için Güçlü Organizasyon’ temasıyla gerçekleştirildi.

Genel kurul toplantısı, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı.

Genel Kurul Toplantısına, İktidar Partisi (PFDJ) Başkanı Yemane Ghebreab, OATUU Genel Sekreteri Arezki Mezhoud, ITUC Genel Sekreter Yardımcısı Chibebe Wellington, ITUC Afrika Temsilcisi Kwasi Adu-Amankwah, ILO Afrika Temsilcisi Mohammed Mwamadzingo, ILO Kahire temsilcisinin yanı sıra yaklaşık 22 farklı ülkeden gelen konfederasyon temsilcileri katıldı.

Genel Kurul toplantısında konuşan Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay, huzur ve barış dolu olan Asmara'da ilk defa bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Eritre İşçi Sendikalar Konfederasyonu ile 2012 yılında ikili işbirliği anlaşması imzalandıktan sonra birlikte farklı toplantılarda bulunduk” ifadelerini kullandı.

Toruntay, katılımcılara 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi yaşananları bir kez daha hatırlatarak, 16 Nisan’da Anayasa değişikliği için referenduma giden süreç hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Toruntay, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak üyelerimizi ve halkımızı bilgilendirmek amacıyla il il gezerek anayasaya değişikliği kapsamında yürüttüğümüz referandum destek kampanyaları hakkında önemli bilgiler verdi.

İki ülkenin de aralarındaki ilişkilerin geliştirilmesine kendilerini adadığını söyleyen Toruntay, her iki ülkenin de ilişkilerini ve işbirliklerini geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla somut önlemler almaya ve daha çok sayıda ortak program düzenlemeye hazır olduğunu anlattı. 

Toruntay, HAK-İŞ ile Eritre İşçi Sendikalar Konfederasyonu arasında imzalanan ikili işbirliği protokolünün karşılıklı eğitim programlarıyla daha aktif hale getirilmesi gerektiğini de belirti.

“Türkiye ve Eritre halkı olarak çalışanların ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlama konusunda kararlılıyız”

 Toruntay, “Türkiye ve Eritre halkı olarak çalışanların ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlama konusunda kararlılıyız” diye konuştu.

Türkiye’nin Eritre’de açtığı Türkiye Büyükelçiliği’nin önemini vurgulayan Toruntay, Türk Hava Yolları’nın Asmara’ya haftada 3 sefer başlatmasının önemine değinerek, Türk yatırımcıların Eritre’ye karşı ilgilerinin başlamasının önemli olduğunu söyledi.

“Türkiye’de 3 milyona yakın Suriye’li yaşıyor” 

Toruntay, 7. Genel Kurul’un ‘Göçmen ve Mültecilerin Haklarını Verme’ oturumunda 2011 Nisan ayında başlayan mülteci akını sonucu şu anda Türkiye’de 3 milyona yakın Suriyeli’nin yaşadığını söyledi. 

“Türkiye’deki göçmen ve mülteci sayısının 4 milyonu geçtiği tahmin edilmektedir”

Toruntay, “Afganistan, Pakistan, Irak, Libya ve diğer ülkelerden gelen mülticiler de eklendiğinde Türkiye’deki göçmen ve mülteci sayısının 4 milyonu geçtiği tahmin edilmektedir. Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin çalışma hayatına entgre olabilmeleri için çalışmalara devam edilmektedir. Bu konu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mültecilerin yasal haklarını alabilmeleri için gerekli düzenlemeler ve çalışmalar yapılmaktadır fakat henüz bu çalışmalar sonuçlandırılamamıştır” açıklamasında bulundu.


Toplantı gündeminde tüm dünya ülkelerinde savaş yerine barışı savunmak gerektiği anlayışının getirilmesi gerektiği, yasadışı olarak ortaya çıkan göç sorununun ortadan kaldırılması, üretimi ve istihdamı artırmak amacıyla ve yasadışı göçü engellemek amacıyla ülkede var olan tüm doğal kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılması konuları ele alındı.


Genel Kurul’da gerçekleştirilen seçimler sonucunda Eritre İşçi Sendikalar Konfederasyonu (NCEW) Genel Sekreteri olarak Tekeste Baire tekrar seçimle iş başına getirildi.

Ziyaret kapsamında Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay, Türkiye Cumhuriyeti Eritre Büyükelçisi Aykut Kumbaroğlu ve Türk Hava Yolları Eritre Genel Müdürü ile karşılıklı görüştü. 


HABERE AİT GÖRSELLER :

30 Mart 2017 16:03, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu