EMİNE ERDOĞAN HAK-İŞ'Lİ KADINLARLA BULUŞTU

30 Kasım 2016 16:27, Haberler


SOSYAL DİYALOG YOLUYLA KADIN DOSTU İŞ YERLERİNİ BELGELENDİRME PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİK


Konfederasyonumuz HAK-İŞ Kadın Komitesi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme” projesi kapanış toplantısı, 30 Kasım 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın katılımıyla Rixos Grand Ankara’da yoğun katılımlı ve coşkulu bir törenle gerçekleştirildi.


Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu, Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema Ramazanoğlu, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, çok sayıda Sivil Toplum Örgütü Yönetici ve Uzmanları, HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Sendikaların Yönetici ve Uzmanları, HAK-İŞ Kadın Komitesi Üyeleri, Yerel ve Ulusal Basın ve çok sayıda katılımcı katıldı.


Erdoğan; "Kadın Ruhunun Sosyal Hayata Dokunmasını Gerekli Gördük"



Projenin kapanış toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan; “İş dünyasında kadın dostu bir kampanyada yer almaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. 7 Mart'ta Cumhurbaşkanımızla katıldığımız 'Dünya Kadınlar Günü' programında başlatılan bu çalışma, bugün anlamlı bir sonuca ulaşmıştır. Gayretleri nedeniyle HAK-İŞ'i gönülden kutluyorum. Kadınların aklı, zekası, şahsiyeti ve değerleriyle üretim hayatında yer alması adalet ve hakkaniyetin gereğidir. Bu hakkaniyeti gözeten şirket ve kuruluşları tebrik ediyorum. İş yerlerinde kadın varlığını destekleyen ve cinsiyet adaletini gözeten uygulamaların artmasını diliyorum. Yüce Allah kadını ve erkeği birbirinin velisi kılmıştır. Bizlere düşen bu hakikati toplumsal hayata yansıtmaktır. Kadın varlığı, adaletin hassas terazisidir. Şayet biz kadına toplumda hakettiği yeri verirsek adaleti de tesis etmiş, yaradılıştan gelen hakları gözetmiş oluruz ki bu da insaniyetin gereğidir, toplumsal huzurun da zeminidir" diye konuştu.


Erdoğan, “Kadınların metalaştırıldığı, emeklerinin sömürüldüğü, haklarının elinden alındığı bir dünyada yaşandığını belirten Erdoğan, "Özellikle sanayi devriminden sonra kadınların yükünün arttığını hepimiz biliyoruz. Gerek aile içinde aldığı sorumluluklar, gerekse çalışma hayatının getirdiği yükümlülükler kadınların işini daha da zorlaştırmıştır. Kadınlar eşit şartlarda olmadıkları halde çalıştıkları işlerde rekabet etmeye mecbur bırakılıyorlar. Bizler, kadınlarımızın eğitimlerine de, yeteneklerine uygun iş alanlarında yer almasını önemsiyor ve bunun yolunu açmaya çalışıyoruz. Gençlik yıllarımdan bu yana içinde bulunduğum sivil toplum çalışmalarında kadınlarımızla birlikte bunun mücadelesini verdik. Siyasette, akademide, iş dünyasında ve diğer alanlarda kadın varlığını hep destekledik. Çünkü kadın ruhunun sosyal hayata dokunmasını çok gerekli gördük. Ne yazık ki yakın tarihimiz içinde kadınları kılık ve kıyafetleri nedeniyle ayrıştıran uygulamalar da oldu. Aynı eğitim seviyesine sahip nice başarılı kadın sırf başörtülü olduğu için hemcinslerinden ayrı muameleye tabi tutuldular, haklardan mahrum edildiler. Genç kızlarımızın okuma hakkı ellerinden alındı. Bunlar Türkiye'deki kadın hakları mücadelesini sekteye uğratan uygulamalar olmuştur. Neyse ki o günler geride kaldı, devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın çabasıyla bugün pek çok alanda dünden daha iyi bir durumdayız çok şükür" ifadelerini kullandı.


Kadınların Allah'ın muhteşem vasıflarla donattığı varlıklar olduğunu söyleyen Erdoğan şunları kaydetti:


"Anne olma sorumluluğu bunların başında gelir. İşte bu noktada kadınlarımızın bu özel sorumluluklarını gözetecek çalışma şartlarının tesisi için daha çok gayret sarfetmeliyiz. Hükümetimiz geçtiğimiz yıl bu konuda önemli bir düzenleme yaptı; doğum sonrası izinler yanında iş yerlerinde kreşlerin yaygınlaştırılması gibi kayda değer adımlar attı. Umuyorum ki bu düzenlemelerin devamı da gelecektir. İş dünyasında kadınlara adil bir alan açan şirketleri ve kuruluşları tebrik ediyorum. Kadın duyarlılığının, sezgi gücünün kurumlarına güç katacağına inanıyorum, onların bu örnekliğinin yaygınlaşmasını temenni ediyorum” dedi.


Müezzinoğlu; “HAK-İŞ’in Kadın Odaklı Bütün Projelerinin Yanındayız”


Kız çocuğunun doğumdaki, ailedeki, eğitimdeki, toplumdaki yeri; annenin, anneannenin, babaannenin ailedeki yeri, bizim politikalarımızın merkezindedir. Doğacak çocuklarımız arasında kız-erkek ayrımını yapmamak önemlidir. Böyle bir ayrımın yapılması, bizim içimizi acıtmakta, yaralamaktadır. Allah’ın bize bahşettiği çocuğun mutluluğunun ötesinde, onun cinsiyeti noktasında bir ayrım ve mutluluk yaşıyorsak, bu hakkaniyetsizliğin başladığı ilk yerdir. Bizler hak ve adalet medeniyetinin mensuplarıyız. Kız çocuğunun ailede yetiştirilme tarzını anneler, anneanneler, babaanneler kendi vicdanlarında gündeme getirmeliler. Kız ve erkek çocuk arasında ailede hakkaniyetli olmazsak, hiçbir konuda adaletli olamayız.


Kadın istihdam oranı 2002’de %23 iken, bu gün itibariyle bu oran %33’e taşımanın gururunu yaşıyoruz. 2023 hedefimiz bu rakamı %41’lere taşıyabilmektir. Kadının anne olarak ailedeki, istihdam olarak iş yerindeki konumunu daha güçlü hale getirmek için bütün çalışmaları yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Bunun içindir ki, anne ve ya babanın çocuğunun yanında olabilmesi için hak kaybı olmadan yarı zamanlı çalışma sistemini getirdik. Hükümet ve Bakanlık olarak HAK-İŞ’in kadınla ilgili bütün projelerinin yanındayız ve destekçisiyiz. Kadının iş yerindeki huzuru ve güveni için ne tür tedbirler almak gerekiyorsa, hepsini yapmak durumunda ve zorunluluğunda hissediyoruz" dedi.


Arslan, "Ülkemizin Birliği, Bütünlüğü İçin En Ön Safta Yer Almaya Kararlıyız"


Her toplantıda 15 Temmuz Hain Darbe Teşebbüsünü dile getireceğini yineleyen Arslan;”15 Temmuz ülkemizin işgal girişimi hain darbe girişimine karşı milletimizin top yekun mücadelesiyle elde ettiğimiz gerçekten 2. Kurtuluş Savaşı’ndaki başarımızdan dolayı milletimize şükranlarımızı sunuyoruz. Kaybettiğimiz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.  Gazilerimize acil şifalar diliyoruz. HAK-İŞ ailesi olarak bundan sonra da amasız, fakatsız, niçinsiz bir şekilde ülkemizin birliği, bütünlüğü, geleceği söz konusu olduğu zaman en ön safta yer almaya ve birlikte mücadeleye etmeye kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.


Kadına yönelik düzenlemelerde, HAK-İŞ’in üstüne düşen görevi her zaman yerine getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini belirten Arslan, ”Önce tüzüğümüzü değiştirdik. Tüzüğümüzde kadına yönelik düzenlemeler yaptık. Daha sonra HAK-İŞ Kadın Komitesi’ni kurduk. Kadın Komitesi’ni sadece Konfederasyon’da değil bütün sendikalarımızda da oluşmasını sağladık. Bu konuda çok ciddi önemli adımları gerçekleştirdik. İlk defa olarak Türkiye’de Sendikal hareketinde bir ilki gerçekleştirdik. Kadın Stratejisi Belgesi oluşturduk. Bu belgeye bağlı olarak aynı zamanda bir eylem planı gerçekleştirdik. Bu eylem planı 2011-2023 yıllarını  kapsamaktadır. Eylem planı içerisinde kadınlara yönelik hangi sorunlar varsa ve bu sorunlar için nasıl bir mücadele perspektifi oluşturacağız, buna yönelik hangi çözümler ortaya koyacağız, birlikte neler yapacağız, hem hükümetten, hem işverenlerden, hem işçilerden, hem sendikalardan hangi katkıları alarak bu yolda yürüyeceğiz konusunda ayrıntılı bir strateji belgesi oluşturduk. Bu da yetmedi bununla paralel olarak çok sayıda farklı alanlarda yine projeler gerçekleştiriliyor. Bu projelerin her birisinde kadın istihdamına yönelik önerilerimiz, kadına şiddete karşı ortaya koyduğumuz kararlılık, yine kadınların sendikalarda yer almasına yönelik yeni projeler gerçekleştiriliyor.


Arslan, “Hedefimiz sendikal mücadelede toplumun yarısının, ülkemizin insanının yarısı oluşturan kadınların sendikal mücadelede yine oranlarına uygun olarak temsil edilmelidir. Hem  HAK-İŞ’te hem de sendikalarımızda daha çok kadın temsilcisinin daha çok Kadın Sendikacının, Şube Başkanının, Genel Başkanının hatta Konfederasyon Genel Başkanının kadınlardan oluşabileceği bir yapıyı, bir iklimi inşa etmemiz gerekiyor. Bu kadınların hakkıdır. Biz kadınların haklarının iadesini yapmaya çalışıyoruz. Bunun için  ulusal ve uluslararası alanda HAK-İŞ diğer konfederasyonlardan farklı olarak kadınların Uluslararası platformda da temsil edilmesini sağlayan tek konfederasyondur. Üyesi olduğumuz ITUC, ETUC ve PERC’te özellikle diğer federasyonlarda Türkiye’de HAK-İŞ’te kadın temsilcilerimizin olduğunu gururla söylemek istiyorum. Bu temsilin daha da artmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bununla ilgili ortaya koyacağımız projelerin ayakları yere basan, toplumun değerleriyle çatışmayan, geleneksel yapıyla kavga etmeden ama var olan sorunları ortadan kaldıracak yeni özgün projelere ihtiyacımız var. Biz biliyoruz ki Ülkemizde ve Dünya’da kadın olmak ağır bedeller gerektiriyor. Üstelik çalışan kadın olmak daha büyük bir sorumluluk, üstelik anne olmak, üstelik eş olmak ve bunların ötesinde sendikal olmak ve birde sendikacı olmak gerçekten adeta 40 engeli aşarak bu noktaya ulaşmak demektir” ifadelerini kullandı.


Yavuz ,"Başarılı Projelerin Altına İmza Atmaya Devam Edeceğiz"



HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komite Başkanı Fatma Yavuz'da konuşmasında; “Konfederasyonumuz HAK-İŞ, üye sendikaları ile birlikte çalışan kadınların sorunlarını, ülkemizin genel, ekonomik ve sosyal sorunlarından bağımsız görmemektedir. Bilakis kadınlarımızın iş yerinde yaşadıkları sorunların giderilmesinde kaydedilecek ilerlemelerin ülkemizin gelişiminde ve çalışma barışında önemli bir role sahip olduğunu düşünmektedir. Bu çerçevede geçmişten bugüne sendikalarımızla birlikte kadın odaklı çalışmaları kapsamlı bir  şekilde ve büyük bir titizlikle yürütüyoruz.


HAK-İŞ olarak kadınların adının da kendilerinin de sendikalarda var olması için büyük bir çaba içerisindeyiz. her bir planı başarıyla uyguluyoruz. HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak hem ulusal hem uluslararası alanda temsil faaliyetlerimizi büyük bir etkinlikle sürdürüyoruz. ETUC ve ITUC ile işbirliği içerisinde etkin bir rol üstleniyoruz. Uluslararası kadın eğitim seminerleri düzenliyoruz. Üniversitelerle işbirliği yaparak eğitim programları uyguluyoruz.


Yavuz,Kadınların toplumsal hayattaki rol ve statülerini yükseltmeye yönelik toplantı, eğitim, çalıştay, kampanya ve eylem gibi faaliyetler gerçekleştirerek, ihtiyaçları, beklenti ve taleplerini ortaya koyan araştırma ve anket çalışmaları yapıyoruz, kapsamlı eğitim projelerimizi tek tek hayata geçiriyoruz. Örgütlenme atağı başlatmış bulunuyoruz. Başlattığımız örgütlenme atağında kadınların aktif rol almasının büyük öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede proje kültürlü çalışmaya önem veren HAK-İŞ olarak bizler bundan sonra da kadınların potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olacak ve istihdama katılımlarını teşvik edecek başarılı projelerin altına imza atacağız” ifadelerini kullandı.


Erdoğan, konuşmasının ardından Kadın Dostu İş Yeri Sertifika ve Ödül Töreni'nde dereceye giren üç işletmeye ödüllerini takdim etti. Törende Kredi Yurtlar Kurumu Doğu Karadeniz Yurt Müdürlüğü üçüncü, Kerevitaş Gıda, Sanayi ve Ticaret A.Ş. Güney Marmara Müdürlüğü ikinci, Antalya Büyükşehir Belediyesi ise birincilik ödülünü aldı.


Kadın Dostu İş Yeri Sertifika ve Ödül Töreni toplu aile fotoğraf çekimi ile son buldu. 


30 Kasım 2016 16:27, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu