HAK-İŞ 41 YAŞINDA

22 Ekim 2016 11:22, Haberler


Konfederasyonumuz HAK-İŞ'in 41. kuruluş yıl dönümü ve Genişletilmiş Başkanlar kurulu toplantısı Ankara Haymana’da yapıldı.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan Başkanlığında HAK-İŞ Yönetim Kurulu ve 22 sendikamızın başkan ve yöneticilerinin katılımıyla 22 Ekim 2016 tarihinde Haymana'da gerçekleştirildi. Toplantı Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Şahin'in açılış konuşması ile başladı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasında Hak-iş 'in 41 yıllık tarihine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arslan, şunları kaydetti:

"HAK-İŞ Ülkemiz İçin Vazgeçilmezdir"

"Bugün gururluyuz onurluyuz, 41 yıllık tarihin bize yüklediği sorumlulukla kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bundan sonra yapacaklarımızı yeniden nefeslenme günü olarak değerlendiriyoruz. 41. yıla giren HAK-İŞ mücadelesinin tarihinde yer alan ama aramızda bulunmayan arkadaşlarımızı rahmetle anıyoruz.

Hak-iş ailesinin bir ferdi olarak hiçbir zaman hangi şart ve hangi koşulda olursa olsun Hak-İş ilkelerinden taviz vermedim. Hak-iş'in hedeflerini gözeterek yürümek kolay değildir. Sorunlarla dolu olan bir 41 yıl olduğunu biliyoruz. 1976'dan bugünlere baktığımız zaman hep zor zamanlarda Hak-İş doğru istikametlerde ilerlemiştir. Bunun ağır bedelleri olmuştur. Ama bütün bunlara rağmen kuruluş ilkelerinden taviz vermedi.

İlk kurucu başkanımız Yasin Hatipoğlu'ndan başlayarak Mustafa Taşçı'dan, Necati Çelik ve Salim Uslu'ya kadar bütün Hak-İş başkanları bu ilkelere bağlı olarak kendilerini sorumlu hissetmişlerdir.

Bu konfederasyon özgün bir konfederasyon olarak çalışma hayatında ki yerini koruyacaktır.

Soruşturma geçirdik, 3 yıla yakın kapatıldık. Çok badireler atlattık ama bugün 500 bine yakın üyemizle her iş kolundaki sendikalarımızla KKTC’deki Kamu-Sen'le büyük bir konfederasyon olduk.

Hedeflerimiz daha büyük, yürüyeceğimiz yollar daha çetin daha zor. Bu mücadeleyi istediğimiz noktaya getirebilmek için var gücümüzle çalışacağız.

Hak-İş değerlerini kendi değerleri olarak gören üyelerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar yoksa bizde yokuz onun için emekçilerimiz üyelerimiz bizim için her şeyin önündedir.

Hak-iş  Konfederasyonumuz ve sendikalarımızla beraber geleceği çok iyi okuyarak geleceğimizle ilgili yaşanabilecekleri göz önünde alarak kuruluş ilkelerimizi bir kenara koymadan aynı istikamette yürümeye devam edeceğiz.

Hak-iş ülkemiz için çalışanlar için vazgeçilmezdir. Türkiye emek hareketinin Hak- iş'e ihtiyacı var. Biz yoksak önemli bir eksiklik vardır. Hak-iş konfederasyonu ülkemiz için olmazsa olmazdır. Biz bu bilinçle bugünlere geldik. Ama bunu daha da güçlendirmemiz lazım.

Hak-İş'i çekin, hepimiz sadece sıradan bir sendikayız. Önce Hak-iş sonra hepimiz. Hak-iş'i önceliğe koymazsak hem sendikalarımıza hem de Hak-İş'e büyük haksızlık yaparız."

HAK-İŞ’in kurulduğu günden beri milletin değerleriyle barışık bir sendikacılık anlayışı benimsediğini, çalışma hayatı ve toplumsal sorunlara dair sürekli çözüm üreten bir yapıda olduğunu belirten Arslan, “Hangi şart ve koşullarında olursa olsun HAK- İŞ, değerlerinden taviz vermeden, bütün engellere rağmen hedeflerini gözeterek kutlu davasında yürümeye devam ediyor. Zor zamanlarda doğru yerde durmuş ve doğru istikamette ilerlemiştir. Bunun ağır bedelleri olmuştur.” dedi.

 HAK-İŞ’i diğer sivil toplum örgütlerinden ayıran kendisine özgü birçok yönünün olduğunu belirten Arslan, 1980 askeri darbesinden sonra konfederasyonun ağır bedeller ödediğini, sendikalarının haksız yere kapatılarak yıllarca faaliyet yapmalarının engellendiğini söyledi.

 Çalışma hayatında yapılan birçok düzenlemenin HAK-İŞ’in öncülüğünden gerçekleştiğini ifade eden Arslan, “500 bine yakın üyemizle her iş kolundaki sendikalarımızla büyük bir aile olduk. 13 milyon sigortalının olduğu Türkiye’de hedef 500 bin olamaz. Bu süreçte değerlerimizden vazgeçmeden istediğimiz noktaya HAK-İŞ’i taşıyacağız. Üyelerimiz varlık nedenimiz, onlar yoksa biz de yokuz. Onlar bizim için her şeyin önünde ve üzerindedir. Ne yapsak ne söylesek nasıl teşekkür etsek yine azdır.” ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ’in Türkiye ve dünya insanlığı için vazgeçilmez bir kuruluş olduğunu savunan Arslan, “Bu iddialı sözü bilerek ve inanarak, bunun gerçekliğinin farkında olarak söylüyorum, Türkiye emek hareketinin Hak-İş ihtiyacı var. Biz yoksak, bunu gerçekten söylüyorum önemli bir eksiklik vardır.” değerlendirmesini yaptı.

FETÖ’nün darbe girişimi

Türkiye’nin 15 Temmuz’da büyük bir badireden geçtiğini, FETÖ’nün darbe kalkışması ile aslında ülkeyi işgal etmek istediğini vurgulayan Arslan, halkın cuntacının tanklarına karşı sokaklarda tarihi ve unutulmaz bir zafer kazandığının altını çizdi.

Arslan, “NATO’nun ve onun en büyük ortağının da içinde olduğu, FETÖ ihanet şebekesini 15 Temmuz darbe kalkışmasının bir işgal girişimi olduğunun şüphesi artık ortadan kalkmıştır. O gün Türkiye’yi işgal girişimini millet önledi. 15 Temmuz unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir gündür. Çünkü biz biliyoruz ki 15 Temmuzun rövanşı alınmak isteniyor" dedi.

HAK-İŞ’in yönetici kadro ve üyelerinin darbe girişiminin püskürtülmesi için canı pahasına alanlarda mücadele verdiğini, bu uğurda da üç üyelerini şehit olduğunu, 15’i ağır 100’ün üzerinden üyelerinin ise yaralandığının söyleyen Arslan, “Henüz bir talimat verilmeden, meydanlara çıkın demeden meydanlara inen bir örgütün mensuplarıyız. Ne kadar gururlansak o kadar azdır.  Ülkesi için kendisine ihtiyaç duyulduğunu hisseden ve ülkesini savunun arkadaşlarımız hakka yürüdü.” diye konuştu.

FETÖ başta olmak üzere PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı verdiği mücadelede hükümetin yanında yer aldıklarını dile getiren Arslan, Türkiye’yi birlik ve bütünlüğünü hedef alan bütün şer odaklarına karşı verilen mücadelenin destekçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı.  FETÖ’nün darbe girişiminin ilk on gününde PKK ve DEAŞ’in Türkiye’ye yönelik eylem gerçekleştirmeyerek, bu örgütlerin FETÖ’ye doğrudan destek verdiğini belirten Arslan, “Ne zaman ki darbe akamete uğratıldı ondan sonra acımasız ve kalleşçe tuzaklar kurulmaya başlandı. Türkiye’de beklenen olmadığı için bu taşeron örgütler yeniden hareket geçitler. Yeniden Türkiye’yi bir kıskaca alarak, badireye sürüklemek istediler” dedi.

Yurtdışında darbenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini daha çok güçlü kılmak için darbenin organize edildiği iddiasının ortaya atıldığını, bu kara propagandalara karşı herkesin dik durarak 7 Ağustosta ortaya konulan “Yenikapı ruhuna” sahip çıkması çağrısında bulunan Arslan şunları kaydetti:

“Farklılıklarımıza rağmen bu ülkede kardeşçe, dostça yaşayabileceğimizi 7 Ağustosta yeni kapıda fark ettik. Bu sürece katkı veren herkese teşekkür ettik. Bu ruhun devam ettirilmesi gerekiyor. Elbette ki siyasetin alternatifi değiliz ama varsa bir sorun bunu birbirimizi anlayarak, birlikte Türkiye olduğumuzun farkına vararak çözmeliyiz. Geçmişte benzer sorunların çözümünde HAK-İŞ inisiyatif almıştır. 15 Temmuzun unutturulmaması için sürekli hafızalarda taze kalması için yeni adamlar atmalıyız.”

Arslan, FETÖ ile yapılan mücadele kapsamında kamudaki tasfiyeleri hatırlatarak, bu sürecin adalet ilkesinden taviz verilmeden, mağduriyetlere yol açmadan yapılması gerektiğini söyledi.

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları

Gündemdeki yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Arslan, anayasa çalışmaları ile başkanlık tartışmalarının aynı anda yapılması gerektiğini, Türkiye’de oluşan fiili duruma hukuki bir zemin oluşturulmasının vaktinin geldiğini vurguladı. Arslan şunları kaydetti: 

“Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları birlikte yapılacaktır. Türkiye’nin nasıl bir sisteminin olacağına, millet karar vermelidir. Toplum neyi uygun görürse başkanlık, yarı başkanlık ya da güçlendirilmiş parlamenter sistem, başımızın tacıdır. Halkın tercihine herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Başkanlık sistemin tartışılması zorunludur. 367 garabetinden sonra yapılan değişiklikle yeni bir yola girilmiştir. İlk turda 52 oy alan bir cumhurbaşkanı, yüzde 50 oy alan bir başbakan ve buna göre şekillenen parlamento var. Eğer bu fili durumu hukuki zemin taşıyamayacaksak Türkiye yeni bir krizle karşı karşıya kalır. Türkiye’nin geleceği için halkın vereceği karara herkesin saygı duyması gerekiyor.”

Türkiye’deki sisteme yönelik yapılan eleştirilerin hoşgörü ile karşılanması gerektiğini, bu eleştirilere karşı katı bir tutumun sergilenmemesinden yana olduklarını dile getiren Arslan, “Sistemin eksikliklerini, yanlışlarını elbette tartışacağız, bununla ilgili fikirlerimizi sunacağız. Bu tartışmaları rejim tartışmaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsı üzerinden yapılmasını doğru bulmuyoruz.” dedi.

Arslan, yeni anayasanın geldiğimiz noktada artık kaçınılmaz olduğunu, meclisteki partilerin bu yönde seçim vaatlerinin olduğunu hatırlatarak, halkın bu vaatlerin yerine getirilmesini beklediğini söyledi.

Çalışma hayatındaki aksaklıkları giderilmesi, emekçilerin haklı taleplerinin karşılık bulması için konfederasyon olarak sürekli bir mücadele içinde olduklarını belirten Arslan, cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar ile yaptıkları görüşmelerde çalışanların sorunlarını gündeme getirdiklerini söyledi. Taşeron başta olmak üzere, mevsimlik işçilerin soruları, kıdem tazminatı ve toplu iş sözleşmesi gibi konularda ortaya çıkan sorunları uzlaşmacı bir tutum ile çözüme kavuşturulmasından yana olduklarını belirten Arslan, hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan taşerona kadroyla ilgili işçilerde oluşan beklentinin karşılık bulması gerektiğini söyledi. HAK-İŞ olarak emekçilerin zorluklarla elde ettiklerin kazanımlardan asla geri adım atmayacaklarını da vurgulayan Arslan, emeğin ve emekçinin sesi olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

KIBRIS

Arslan, konuşmasında Kıbrıs konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Arlan, "Kıbrıs'ta yönünü batıya dönmüş sendikalar var. Ama Kıbrıs'ta Türkiye ile ilişkileri güçlendirecek Hak-İş'e bağlı Kamu-Sen var. Kamu-Sen ve Kıbrıs ile ilişkilerimizi daha da artırmalıyız. Ne yazık ki Kıbrıs gençleri kendileri için Kıbrıs'ta bir gelecek görememekte ve İngiltere'ye gitmektedirler. Bunun önüne hep birlikte geçmeliyiz" dedi. 

PASTA KESİMİ

Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında Hak-İş'in 41. yıl anısına pasta kesildi. Pastayı, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Sendikalarımızın genel başkan ve yöneticileri birlikte kesti.

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

22 Ekim 2016 11:22, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu